Dededen kalma 150 yıllık yöntemle ekmeğini taştan çıkarıyor! 100 kiloluk kayadan sanat eseri:Tanesi 750 TL’den bereket getiriyor

Dededen kalma 150 yıllık yöntemle ekmeğini taştan çıkarıyor! 100 kiloluk kayadan sanat eseri:Tanesi 750 TL’den bereket getiriyor

Bartın’da yaşayan Ramazan Eyşi, dededen kalan 150 yıllık yöntemle ekmeğini taştan çıkarıyor! Bu işi yapan 5 kişiden biri olan Eyşi, 40 yıldır bu iş için ter döküyor…

150 yıllık tarihi olan ve çıkarma işlemlerinde kullanılan geleneksel yöntemler ile 2021 yılında coğrafi işaret alan Kurucaşile taş sacı yapan Ramazan Eyşi; çivi, balta ve kazma yardımı ile kayalardan söktüğü parçayı sac haline getirerek gerçekten ekmeğini taştan çıkarıyor.

tas-saci-fiyatlari-1.jpg

AİLENİN MESLEKTİ DÖRDÜNCE NESLİ

Bartın’a bağlı Karaman Köyü’nde taş sacı yapan 5 usta arasında yer alan 54 yaşındaki Ramazan Eyşi, dedelerinden öğrendiği mesleği dördüncü nesil olarak yapıyor. Sabahın ilk saatlerinde uçlarını eğelediği balta, kazma, çivi ve balyozunu aracına koyarak yola çıkan Eyşi, 1 saatlik engebeli ve virajlı dağ yolculuğunun ardından Küre Dağları’nın uzantısı olan Karadağ’ın zirvesindeki kayalara varıyor.

İlginç görüntüsü bulunan volkanik kayaları inceledikten sonra işlem yapacağı bölgeyi seçen Eyşi, ilk olarak elindeki pergel ile madende kesilecek yeri işaretliyor ve sonrasında uçları sivri kazması ile işaretlediği bölümleri kazarak kayada daire öbeği çıkarıyor.

tas-saci-fiyatlari-2.jpg

HEM BİLEK GÜCÜ HEM DE USTALIK GEREKTİRİYOR

Eyşi, bilek gücü ve ustalık isteyen işlemler sonrasında %60’ı cam, %40’ı da kilden oluşan kayanın etrafına çapına göre 4 ya da 8 çivi çakıyor. Bin bir emekle çıkardığı ve hepsi ortalama 80 ila 100 kilo ağırlığında olan 8-10 kaya parçasını patpat denen aracına yükleyen Eyşi, ardından evine doğru yola çıkıyor.

Evinin bahçesine kurduğu atölyede pergel ile imal edilecek taş sacın şeklini belirliyor ve sonrasında kazma ile baltayla keserek düzlediği kaya parçalarına son işlem olan taşlama işlemini yapıyor.

tas-saci-fiyatlari-3.jpg

TAŞ SACI FİYATLARI

Ekmek, yufka ve yemek yapımları için farklı şekiller verdiği taş sacın tanesini 500-750 TL’den satan Eyşi, bu işle evini geçindirirken aynı zamanda yok olmak üzere olan mesleği de ayakta tutmaya çalışıyor.

tas-saci-fiyatlari-4.jpg

Eşit ısı dağılımı ile pişen yemeklerin lezzetini artıran taş sacın, 2021 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan verilen coğrafi işaret ürün tescili ile geleceğe de aktarılması planlanıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN