3 bin yılda oluşmuşlardı: Yüzen adalar da kuraklık kurbanı

3 bin yılda oluşmuşlardı: Yüzen adalar da kuraklık kurbanı

Değişen iklim şartları son yıllarda büyük kuraklığa neden olurken binlerce yılda oluşan doğal güzellikler de tahrip olmaya başladı. Adıyaman'ın Çelikhan ilçesindeki Çat Baraj Gölü'nde 3 bin yılda oluşumu tamamlanan ancak son yıllarda rüzgar ve suyun çekilmesi nedeniyle kıyıya vuran yüzen adaların bazıları parçalandı. Yetkililer ise daha çok tahribin yaşanmaması için bazı yüzen adaların zeminlerine ağırlık bağlanıp, sabit hale getirilerek tahrip olmalarını engellemeye çalışıyor.

Adıyaman'ın Çelikhan ilçesinde Petelik bölgesindeki Çat Baraj Gölü'nde, oluşumları 3 bin yılda tamamlanan, su altındaki yükseklikleri 3 ile 5 metre, alanları ise 100 ile 500 metrekare arasında değişen yüzen adalar, son yıllarda kuvvetli rüzgar ve kuruklığa bağlı olarak su debisinin düşmesiyle kıyıya vurarak tahrip olmaya başladı. Bazıları suyun azalması nedeniyle parçalandı.

7420762.jpg

Her yıl yüzlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği yüzen adaların, tahrip olmasının önlenmesi için geçen yıl Adıyaman Valiliği öncülüğünde çalışma başlatıldı.

7420764.jpg

Uzman ekiplerin yaptığı fizibilite çalışmasının ardından yüzen adaların zeminine ağırlık bağlanarak, hareketinin kısıtlanması ve birbirine bağlanarak kıyıya yanaşmalarının engellenmesi yönteminin uygulanmasına karar verildi.

ADALARIN BAZILARI BİRBİRİNE BAĞLANDI

Bu karar doğrultusunda uzman ekipler, baraj gölündeki 30 yüzen adanın bazıları zeminine ağırlık bağlanarak sabitlendi, bazıları ise birbirine bağlanarak hareket alanları kısıtlandı.

7420766.jpg

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Adıyaman İl Müdürlüğü'ne bağlı Tabiat Varlıkları Koruma Şube Müdürlüğü uzmanlarından İbrahim Türkoğlu, Çat Barajı Gölü'ndeki yüzen adaların su debisinin düşmesi ve rüzgar nedeniyle kıyıya vurarak tahrip olduğunu, projenin uygulanması ile bunun önlendiğini ifade etti.

7420768.jpg

Türkoğlu, depremin baraj gölü ve yüzen adalarda herhangi bir olumsuzluğa neden olmadığını dile getirirken, yüzen adaların hayatın normale dönmesiyle çok sayıda ziyaretçi ağırlamaya başladığını da kaydetti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN