Kovid-19 salgınında hastaneye yatış ve ölümler arttı! Uzman doktor uyardı: Bu kişiler mutlaka aşı olmalı

Kovid-19 salgınında hastaneye yatış ve ölümler arttı! Uzman doktor uyardı: Bu kişiler mutlaka aşı olmalı

Koronavirüsün son varyantı olan Eris varyantına bağlı olarak Kuzey Amerika ve Avrupa ülkelerinde ağustos ve eylül ayında hastane yatışı ile ölümlerde ciddi artışlar gözlemlendiğini belirten Dr. Serap Ket Alkan, özellikle riskli gruptakiler için aşı olma çağrısında bulundu. İşte detaylar...

Bulaşıcı hastalıklarda aşılamanın önemli olduğunu belirten göğüs hastalıkları uzmanı Dr. Serap Ket Alkan, yüksek riskli gruptakilerin koronavirüs aşısı yaptırabileceğini söyledi.

Dr. Serap Ket Alkan, konuyla ilgili şunları söyledi:

"Yüksek riskli gruptakiler Kovid-19 aşısı yaptırabilir. Bu gruplara yönelik olarak yeni Kovid-19 aşısının kullanıma girmesine yönelik girişimler yapılabilir. Yeni aşının tedarik edilemediği şartlarda ise ağır hastalığa ve ölüme karşı halen bir miktar koruma sağlayan eski aşılar yüksek riskli gruplarda kullanılabilir."

"YENİ KORONAVİRÜS AŞISI ÖNERİLDİ"

Aşılarla 20 milyondan fazla insanın hayatının kurtulduğunu belirten Dr. Serap Ket Alkan, şu bilgileri paylaştı:

"Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Eylül 2023 verilerine göre Kovid-19 enfeksiyonu sebebiyle dünyada 770 milyon 700 bin kesinleşmiş olgu ve buna bağlı olarak yaklaşık 7 milyon ölüm meydana geldi.

Pandemi sürecinde etkili ve güvenli aşı yaklaşık 14 milyar doz uygulanmış, ağır Kovid-19'u ve ölümleri önlemede yüzde 90'dan fazla etkili olmuş. Böylece 20 milyondan fazla insanın hayatı kurtulmuştur.

DSÖ Kovid-19 aşı içeriği izleme komitesi; hastalığın seyri, sıklığı, dağılımı, dolaşımdaki varyantların durumu ve kullanımdaki aşıların etkinliği gibi konuları değerlendirerek yeni Kovid-19 aşısı önermiştir. Hedeflenen, Kovid-19 varyantlarına bağlı hastane yatış ve ölümlerini azaltmaktır."

doktor-serap-ket-alkan-yorumlar.jpg
Dr. Serap Ket Alkan

"AŞI, KORONAVİRÜSTE ÖLÜMÜ 14 KAT AZALTTI"

Ağustos ve Eylül ayında hastaneye yatış ve ölümlerde artışların yükseldiğini belirten Dr. Serap Ket Alkan, bu artışlardan risk grubundaki kişilerin etkilendiğini söyledi ve şu ifadeleri kullandı:

"Yüksek gelirli veya aşı üretme kapasitesi olan ülkeler, yeni varyanta etkili mRNA aşılarını geliştirerek veya temin ederek Eylül 2023 itibarıyla riskli grupları aşılamaya başlamıştır. Yüksek gelirli ülkelerde bir önceki sezon hem orijinal suşla hem de güncellenmiş Kovid-19 aşılarıyla yapılan aşılamaların ölümü, aşısızlara oranla 14 kat azalttığı gösterilmiştir.

Ayrıca güncellenmiş aşılarla yapılan aşılamaların ölümü azaltmada orijinal suş içeren aşılardan üç kat daha etkili olduğu öne sürülmüştür. SARS-CoV-2'nin akut hastalıktan sonra yol açtığı ölümler dışında, iyileşmiş kişilerde başta diyabet, kalp krizi, embolik olaylar ve diğer uzamış Kovid-19 komplikasyonları da dikkate alındığında bu süreçte bazı ülkeler sadece risk gruplarını değil, diğer grupları da aşılamayı planlamaktadır."

"MASKE, MESAFE, TEMİZLİK VE HAVALANDIRMA ÖNLEMLERİ ALINMALI"

Risk altında yer alan bireyler için konuşan Dr. Serap Ket Alkan, şöyle konuştu:

"Yeni Kovid-19 aşısıyla hatırlatma dozu, yüksek öncelikli gruplar arasında kabul edilen 50 yaş üstü kişiler, ağır hastalıkları (diyabet, kalp hastalıkları, ciddi obezite) olan genç erişkinler, bağışıklığı baskılanmışlar (HIV ile yaşayan bireyler, solid organ veya kemik iliği alıcıları), gebeler, bakım hastaları ve bu gruplara bakım verenler ile sağlık çalışanları için önerilmektedir. Bu riskli kişiler ile bu kişilerle aynı evde yaşayanlar, solunum enfeksiyonlarının artış gösterdiği bu günlerde özellikle kapalı alanlarda maske, mesafe, temizlik ve havalandırma önlemlerine mutlaka uymalıdır."

"RİSKLİ GRUPLARIN AŞILANMASI ÖNEMLİ"

Riskli grupların aşılanmasının sağlık açısından önemli olduğunu kaydeden Dr. Serap Ket Alkan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Yeni Kovid-19 aşısının en kısa sürede kullanıma girmesine yönelik girişimler yapılmalı, yeni aşının tedarik edilemediği şartlarda ağır hastalığa ve ölüme karşı halen bir miktar koruma sağlayan eski aşılar yüksek riskli gruplarda kullanılmalı, yeni varyantlarla süren Kovid-19'un yakından izlenmesi, ilgili uzmanlık dernekleriyle paylaşım yapılmalıdır."

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN