Türkiye’de üretiliyor dünya hayran kalıyor! Muğla'nın sarı altınını Japonlar kapışıyor, 2.4 dolardan satılıyor

Türkiye’de üretiliyor dünya hayran kalıyor! Muğla'nın sarı altınını Japonlar kapışıyor, 2.4 dolardan satılıyor

Hem tatlılara hem tuzlulara kullanılıyor Ramazan ayının vazgeçilmezi oluyor. Simitten tavuğa böreklerden kurabiyelere kadar geniş bir yelpazede kullanılan bu lezzet Muğla'nın verimli topraklarından çıkıp Japonların sofralarına ulaşıyor. Türkiye'nin önemli ihracat kaynaklarından biri olan sarı altın talep patlaması yaşıyor.

Ula Gökova Bölgesinde yetişen sarı susam aroması, kokusu ve tadı nedeniyle özellikle Japonya başta olmak üzere birçok ülkeye gönderiliyor. Japonlar Türkiye'nin meşhur sarı susamını geleneksel yemekleri sushi ve salatalarda da sıklıkla kullanılıyor. 2022 yılında 77 milyon dolar olan ihracat 2023 yılında %62 artışla 124,5 milyon dolara ulaştı. Türkiye ihracattaki yeni hedefini 250 milyon dolar olarak belirlerken bu lezzetin girdiği her yemekte farklı bir aroma ve lezzet oluşuyor. Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Muhammet Öztürk, Türkiye'deki susam ihracatının 2024 yılı Ocak ve Şubat döneminde %195'lik bir artış ile 6 milyon 645 bin dolardan 19 milyon 635.000 dolara yükseldiğini açıkladı.

KALİTESİNDEN LEZZETİNE KADAR FARKLI

Türkiye'de yetişen susamın çok kaliteli olduğunu belirten Öztürk, susamdaki en büyük ithalatçının 1,6 milyon dolarla Çin olduğunu belirtti. Türkiye'deki susamın kaliteli olduğunu ifade eden Öztürk birim fiyatının 2,4 dolardan satıldığını aktardı. Çin'in 1,5 dolardan ithalat yaptığını belirten Öztürk, “Bizim kaliteli susamımızı seçici bir pazar olan Japonya ve Avrupa ülkeleri alıyor. Japonya’ya 2024 yılının Ocak-Şubat döneminde Türkiye Geneli susam ihracatımız geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 170’lik artışla 660 bin dolardan 1,7 milyon dolara ilerledi.

ula-sari-susam.jpg

2024 yılında Ocak ve Şubat dönemi içerisinde 19,6 milyon dolarlık Susam ihracatında Polonya, Irak ve Almanya öne çıktığını belirten Öztürk, “Türkiye’den 2023 yılında yapılan susam ihracatında Polonya 9 milyon 164 bin dolarlık tutarla lider olurken, zirvenin ortağı Irak’a 7,7 milyon dolarlık susam ihraç ettik. Almanya Türkiye’den 3,2 milyon dolarlık susam talep ederken, Yunanistan’a 2,6 milyon dolar, Romanya’ya 2,5 milyon dolar, İsrail’e 2,4 milyon dolar, Japonya’ya 2,3 milyon dolar susam ihraç edildi.” dedi.

SARI SUSAMIN FAYDASI NELERDİR?

Sarı susamam pek çok farklı faydası bulunurken özellikle protein, lif, vitamin ve mineral açısından çok zengin olduğu belirtiliyor. Kalsiyum, demir, magnezyum ve B vitaminleri açısından zengin olan sarı susam içerisinde bulundurduğu Omega 6 ve Omega 9 ya asitleri ile kalp sağlığını destekliyor.

sari-susam-ula.jpg

İçerisinde bulunan mineraller ile kemik sağlığını güçlendiren sarı susam, osteoporoz riskini de en aza indiriyor. Sarı susamda bulunan fitosteroller, antioksidan özelliklere sahiptir. Antioksidanlar, vücuttaki serbest radikallerle savaşarak hücresel hasarı önleyebilir ve genel sağlığı desteklemektedir.

Sarı susamın içerisindeki E vitamini ve çinko gibi besin maddeleri cilt sağlığını desteklerken saç sağlığına da fayda sağlamaktadır. Bunun yanı sıra sindirim sağlığını destekleyerek kabızlık riskini de en aza indiriyor.

sari-susam.jpg

Yapılan araştırmalar doğrultusunda sarı susamın kan şekeri seviyesini düşürebileceği görülürken diyabetik bireylerin de tüketebileceği aktarılıyor. Sarı susam yüksek lif içeriği ile birlikte tokluk hissini arttırırken kilo kontrolüne de yardımcı olmaktadır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN