O köy duvarlarından çeşmesine kadar tarihi eserden! Bakanlık tek tek topluyor: ‘Bu köy açık hava müzesi gibi’

O köy duvarlarından çeşmesine kadar tarihi eserden! Bakanlık tek tek topluyor: ‘Bu köy açık hava müzesi gibi’

Frigler, Hititler, Romalılar ve Bizanslar gibi pek çok medeniyete ev sahipliği yapan o köy duvarlarından çeşmesine kadar tarihi eserden. Tam bir açık hava müzesi olan köydeki eserleri bakanlık tek tek topluyor…

Yozgat’a bağlı Büyüknefes Köyü’nde Frigler, Hititler, Romalılar ve Bizanslılar gibi çeşitli medeniyetler ile M.Ö 2.000 yıllarda da Almanların atası kabul edilen Galatların başkenti olan Tavium Antik Kenti’ne ait kalıntılar bulunuyor. Öyle ki bu kalıntılar köydeki cami, çeşme, evler ve evlerin avlularındaki yapılarda kullanılmış durumda.

yozgat-buyuknefes-koyu-3.jpg

KÖYLÜLER EKO TURİZME KAZANDIRILMASINI BEKLİYOR

Büyüknefes’te yaşayan köylüler çeşitli medeniyetlerden kalan Tavium Antik Kenti’nin gün yüzüne çıkarılarak eko turizme kazandırılmasını bekliyor. M.Ö 2000’li yıllarda Almanların atası olarak kabul edilen Galatların başkenti olan Tavium Antik Kenti’ne ait kalıntıların yer aldığı köyde yapılan kazılardan çıkarılan eserler, Yozgat Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından yapılan açık hava müzesinde sergileniyor.

yozgat-buyuknefes-koyu-1.jpg

BAKANLIK HEPSİNİ TOPLADI

Köylüler seneler önce, tarla ile bahçelerinden çıkardıkları antik kente ait eserleri yapı malzemesi olarak kullanmış olsa da, bu yapıların çoğunluğu bakanlık tarafından toplanarak açık hava müzesine kaldırıldı. Tarihi yapıların bir kısmıysa hala başta cami ve çeşmeler olacak şekilde pek çok evin avlu ve duvarlarında yer almaya devam ediyor.

yozgat-buyuknefes-koyu-2.jpg

Köy sakinlerinden Sümmani Akgül, “Bizim Ergenekon’dan çıktığımız gibi Almanların atası Galatlar da buradan gitmişler. Burada avlularda, ev duvarlarında, çeşmelerde Galatların birçok eserlerini görebilirsiniz. Burası bir açık hava müzesi gibi. Burada yakın zamanda bir kazı yapılacağı söylenmişti, köylülerimiz de bunu merakla bekliyor. Kazının yapılıp burasının turizme kazandırılmasını istiyoruz.” dedi.

yozgat-buyuknefes-koyu-4.jpg

Önceden çıkan kalıntıların yapı malzemesi gibi çeşitli alanlarda kullanıldığını belirten bir başka köy sakini Yaşar Türkmen’se “Çeşmemizde, evlerin avlularında Galatların eserleri var. Buraya gelenler ziyaret ediyor, fotoğraflarını çekiyor. Tarladan çıkan eserleri açık hava müzemiz yapıldı, oraya götürüyoruz, orada tarihi eser olarak sergileniyor. Bu kalıntılar eski evlerin bazılarında var ama şimdiki evlerde yok. Eskiden tarihi eser olup olmadığına bakmazlardı evlerin duvarlarına koyarlardı, şimdi de öylece duruyor. Zaten eski evler bir asrı geçkin” diye konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN