Yusuf Ziya Öztabak'ın Yalova'dan Belediye Başkan adayı olarak gösterilmesine artık kesin gözüyle bakılıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan bu gün AK Parti belediye başkan adaylarını açıklaması bekleniyor. Yalovalı seçmenler 'AK Parti Yalova Belediye Başkan adayı kim oldu?' sorusunu şimdide araştırıyor.
AK Parti Yalova Belediye Başkan adayı kim ollduğu bu gün yapılacak olan açıklama ile belli olacak. Yusuf Ziya Öztabak'ın adının Erdoğan'ın elindeki listede olduğu idia ediliyor. AK Parti'nin Yalova'dan Yusuf Ziya Öztabak'ı aday göstermesi bekleniyor. Yusuf Ziya Öztabak kimdir? ne iş yapar? Kaç yaşında? İşte Yusuf Ziya Öztabak hakkında merak edilenler.
AK PARTİ YALOVA BELEDİYE BAŞKAN ADAYI YUSUF ZİYA ÖZTABAK
AK Parti Yalova Belediye Başkan adayı kim olacak diye merakla bekleniyordu. 2019 belediye seçimlerinde AK Parti'nin adayları Cumhurbaşkanı tarafından açıklanacak. Vatandaşlar AK Parti Yalova Belediye Başkan adayını merak ediyor. Erdoğan'ın bu gün açıklayacağı listede Yusuf Ziya Öztabak isminin Yalova'nın karşızında yer aldığı iddia ediliyor. Merak edilen detaylar haberimizde...
YUSUF ZİYA ÖZTABAK KİMDİR?
Yusuf Ziya Öztabak
02.01.1963 Rize’de doğumludur. 1989 yılında Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümünden mezun oldu.Yükseköğretimini müteakip Yalova’da mesleğe başladı ve halen Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Bağımsız Denetçi olarak mesleğini icra etmektedir. Çeşitli zamanlarda Yalova S.M.M.M Odası, Denetim, Disiplin ve Yönetim Kurulu Üyeliği ve Başkan Yardımcılığı görevlerinde buldu. Ayrıca Uludağ Üniversitesi Yalova Meslek Yüksek Okulu’nda da ‘Misafir Öğretim Görevlisi’ olarak meslek dersleri verdi. Yalova Yardım Derneği Başkanlığı görevinde bulundu; halen Yalova Üniversitesi Yaptırma ve Yaşatma Derneği Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürütmektedir. 2001 yılında Yalova Ak Parti Kurucu İl Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev aldı. Çeşitli sürelerle Mali ve İdari İşlerden Sorumlu İl Başkan Yardımcılığı, Teşkilatlardan Sorumlu İl Başkan Yardımcılığı ve Siyasi Hukuki İşlerden Sorumlu İl Başkan Yardımcılığıgörevlerinde bulundu. 2004-2009 Döneminde Yalova Belediye Meclis Üyesi olarak görev yaptı. AK Parti Meclis Grup Başkanlığı ve Belediye Başkan Vekilliği görevlerinde bulundu. 23.Dönem Genel Seçimlerinde Milletvekili Aday Adayı oldu. Evli ve 3 çocuk babası olan Öztabak, halen AK Parti Yalova İl Başkanı olarak görevini sürdürmektedir.
İŞTE AK PARTİ ADAYLARI
Adıyaman: Süleyman Kılıç
Amasya: Cafer Özdemir
Antalya: Menderes Türel
Ardahan: Yunus Baydar
Artvin: Mehmet Kocatepe
Bartın: Yusuf Ziya Aldatmaz
Batman: Murat Güneştekin
Bayburt: Fatih Yumak
Bitlis: Nasrullah Tanğlay
Bolu: Fatih Metin
Burdur: Deniz Kurt
Bursa: Alinur Aktaş
Denizli: Osman Zolan
Diyarbakır: Cumali Atilla
Düzce: Faruk Özlü
Elazığ: Şahin Şerefoğlulları
Erzurum: Mehmet Sekmen
Gaziantep: Fatma Şahin
Giresun: Aytekin Şenlikoğlu
Gümüşhane: Ercan Çimen
Hakkari: Cüneyt Epcim
Kahramanmaraş: Hayrettin Güngör
Karabük: Burhanettin Uysal
Kastamonu: Tahsin Babaş
Kayseri: Memduh Büyükkılıç
Kırıkkale: Mehmet Saygılı
Kırklareli: Burak Süzülmüş
Kilis: Mehmet Abdi Bulut
Kocaeli: Tahir Büyükakın
Malatya: Selahattin Gürkan
Nevşehir: Rasim Arı
Niğde: Emrah Özdemir
Ordu: Hilmi Güler
Rize: Rahmi Metin
Samsun: Mustafa Demir
Sinop: Ali Çöpcü
Şanlıurfa: Zeynel Abidin Beyazgül
Şırnak: Mehmet Yarka
Tekirdağ: Mestan Özcan
Yalova: Yusuf Ziya Öztabak
YALOVA İSMİ NERDEN GELİYOR?
Eski kayıtlara göre Yalova il sınırları içinde Drepane Drepane, Drepanon yahut Drepanum adını taşıyan önemsiz bir köy vardı. Bu köyde İzmit’de din uğruna ölen Lukianos namında bir aziz gömülü imiş. Büyük Konstantin hem bu azizi takdis hem de annesi Helena’ nın namını tebcil etmek için bu köyü şehir mertebesine yükseltmiş ve annesine izafeten buraya Helenopolis ismini verişmişti. Ancak, il sınırları içindeki bu köyün Hersek Köyü’nün bulunduğu yerdeki bir yerleşim alanı olduğu ortaya çikıyor.
Yine Konstantin’in annesi Helena’ nın bu köyde doğduğu da söylenmekte ve adının bu yöreye verildiği belirtilmektedir.
J. V. Hammer ve Texier de eski Drepanon ‘un Yalova kasabasının yerinde olduğu yazılmaktadır. Fakat bugünkü Yalova’nın kurulu olduğu yerde son yıllarda yapılan inşaatlarda herhangi bir bina kalıntısıyla karşılanmaması Yalova’nın eski yeri konusunda bazı tereddütleri doğurmaktadır.
16 . yüzyıl Osmanlı tarihçilerinden bazıları Yalakova ismini İzmit ve yalakovaya hakimi olan ve İstanbul tekfuru ile bir ilgisi bulunan Yalakonya adında bir kadının ismi ile ilgili göstermekte ve bu kadının kalyum yahut Kalayun isminde birde erkek kardeşi olduğunu ilave etmektedirler.
A . Müfit Mansel bu satırlara dib not olarak şunları eklemektedir:
İdris, Heşt Behişt, s. 222. Sadettin, Tacüttevarih I , s. 35. Rüstem Paşa, Tarih Ali Osman (Müze kütüphanesinde 922 tarihli ve 480 numarada kayıtlı el yazması), s.78′de bu kadının ismi Yalakine olarak göstermektedır. 15.asır müverrihleri ise bu ismi Belakinde (Aşık Paşazade Tarihi,s.38) yahut bu ismin Yalakova’ya münasebetinden hiç bahsetmemektedirler.
17. yüzyılda bu yorelere uğradığını ünlü Seyahatname’sinde belirten Evliya Çelebi burayı Kara Yalavaçoğlu’ nun fethettiğinden dolayı adının Kara Yalovaç olduğunu yazmaktadır.
Katip Çelebi de Yalakabad adından sözetmekte ve yöreye Yalıova da denildiğini işaret etmektedir.
18. yüzyıl Divanı Hümayun vesikalarında bu çevrenin Yalakabad olarak geçtiği ve İzmit’e bağlı olduğunu görüyoruz Yalakabad naipliğine yazılmış bir takım hükümlere karşılaşılmaktadır. Bunlardan Yalakabad yahut Yalak bir kere Yalive şeklinde yazılmıştır. Kasabasının Kocaeli mutasarrıflığına tabi olduğu belirtilmektedir.
19. yüzyılda özellikle yabancı gezginlerin, araştırmacıların yöreye geldikleri görülüyor. Bunlardan ünlü tarihçi j. V. Hammer Kara Yalovaç yahut Jalaikabad kasabasındaki ılıcalara bizzat gittiğini belirtmekte ve yörede kırk gün kaldığını yazmaktadır. Yine bu yöreye Jailakabat veya Jaliakabat veya Yalıova da denildiğini yazmaktadır.
Yalova adının Rumca’da sahil, kum anlamına gelen Yali/ Yalo ‘dan gelebileceği de düşünülebilir.
Daha önceleri Yalıova olan bu adın Yalova adındaki (-1) harfinin soyleme kolaylığından zamanla düştüğü ve Yalova olarak söylendiği bilinmektedir.
Uzun dönem Bizans yonetiminde kalan yörede Rumlar ve Türkler bir arada yıllarca yaşanmıştır . Türklerin ve Rumların ortaklaşa kullandıkları Yali / Yalı bugün de kıyı, sahil anlamına gelmektedir. Bu Yali / Yalı kelimesinin sonuna Ova’nın eklenmesiyle Sahildeki şehir / Sahil şehri anlamına gelen Yalova ‘nın oluşturduğu da söylenmektedir.
Yine Yalova adının Yolu Ova ‘dan geldiği zanla u harfinin ise ı harfine o harfinin a harfine dönüşüp Yalıova olduğu da soylenmektedir.