İngiltere’de koronavirüsün mutasyona uğraması Kovid-19 aşı etkisinin tartışmalarını yeniden alevlendirdi. Baş Sağlık Danışmanı Prof. Chris Whitty, ülkede keşfedilen yeni koronavirüs varyantının daha hızlı yayıldığını duyurdu.
Sağlık Bakanı Matthew Hancock, pazartesi günü ülkenin güneyinde son dönemde giderek daha hızlı artan korona virüsü vakalarının 'yeni bir varyant'tan kaynaklandığını açıklamıştı.
Bu yeni varyantın Covid-19 hastalığının daha ağır geçirilmesine yol açtığına veya aşıları geçersiz kıldığına dair bir bulgu olmadığını vurgulayan Hancock, ilk analizlere göre bu varyantın mevcut varyantlardan daha hızlı yayıldığını söylemişti.
İngiltere'de hükümetin Baş Sağlık Danışmanı Prof. Chris Whitty, ülkede keşfedilen yeni korona virüsü varyantının daha hızlı yayıldığını duyurdu. Whitty, bunun ölüm oranıyla ilişkisini araştırmak için 'acil çalışmaların' başlatıldığını belirtti.
İngiltere'nin baş sağlık danışmanı Prof. Chris Whitty, korona virüsünün yeni varyantının daha hızlı yayıldığını söyledi. "Yeni ve Gelişmekte Olan Solunum Virüsü Tehditleri Danışma Grubu (NERVTAG), yeni türün daha hızlı yayıldığını düşünüyor" diyen Whitty, yayılma hızının ölüm oranıyla ilişkisinin araştırılacağını aktardı.
Yeni koronavirüs varyantının virüse karşı geliştirilen aşıları etkileyip etkilemeyeceği de İngiltere'de gündemi meşgul etmeye devam ediyor. Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Enstitüsü çalışan Profesör Nick Loman, mutasyona uğrayan virüsün biraz da olsa aşı etkisini etkileyeceğini söyledi.
"BİRAZ DA OLSA ETKİSİ OLABİLİR"
Birmingham Üniversitesi Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Enstitüsü'nde çalışan ve COG-UK üyesi olan Profesör Nick Loman, meydana gelen değişikliklerin fazla olduğunu kabul ederek, “Meydana gelen değişiklik gerçekten çarpıcı. Çoğu Kovid-19 aşısı, bağışıklık sisteminin virüsün başak proteinlerini tanıması ve gelecekte virüs bulaşmaya çalıştığında onlara saldırması için eğiterek çalışır. Ancak başak proteinlerinin şekli mutasyonlar yoluyla değiştirilirse, bunun az da olsa aşılar üzerinde etkisi olabilir” ifadelerini kullandı.