Türk lives da matter mı?

30 Kasım günü Avrasya Tüneli Aksaray çıkışında Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud’un 40 yaşındaki oğlu Hassan Sheikh Mohamud’un kullandığı Somali elçiliğine kayıtlı otomobil, motokurye Yunus Emre Göçer’e arkadan çarptı.

Göçer’e çarpan ve kazadan sonra olay yerinden kaçan Mohamud, polis tutanağında “motokurye hatalı gösterildiği” için karakoldaki ifade işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, cinayet gibi kazanın kamera görüntülerini paylaştı.

Görüntüler ortaya çıkınca artık buna kaza demek mümkün değildi.

Biri otizmli iki çocuk babası olan Göçer’in eşi “Görüntüler ortaya çıkana kadar polis bize eşimin intihar ettiğini söyledi. Eşimin motokurye arkadaşları ve kamuoyu baskı göstermeseydi belki de eşimin intihar ettiğini söyleyip olayı kapatacaklardı” dedi.

Kazadan sonra Göçer hastanede entübe haldeydeydi, yani kazada henüz ölüm meydana gelmemişti.

1.png

Tıbbi raporda Göçer’in “solunumu koruyamadığı, entübe edildiği” yazmasına rağmen, yani hayati riski büyük olduğunun açık olmasına rağmen savcılık “taksirle yaralamada”dan işlem yaptı.

“Göçer’in sağlık durumunun takip edilmesi ve gelişme olması durumunda tekrardan talimat alınması” diyerek Cumhurbaşkanı’nın oğlu hakkında yurtdışına çıkış yasağı koymadı ya da hakkında tutuklama kararı vermedi.

Ve maalesef Göçer hastanede hayatını kaybetti.

Ölüm haberi ve konunun medyaya düşmesinden sonra bilirkişi raporunda Somali cumhurbaşkanının oğlu Mohamud, “asli kusurlu” bulundu.

Ve birden İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Mohamud hakkında yakalama kararı verdi.

Ama yurtdışı çıkış yasağı konmayan Cumhurbaşkanı’nın oğlu 2 Aralık’ta çoktan yurt dışına gitmişti.

Eşini kaybeden Öznur Göçer, “Kazanın ardından yetkililer tarafından motokurye Göçer’in acemi olup olmadığının sorgulandığını da” söyledi.

Yani en baştan itibaren kolluk olayın kamera görüntülerini bile istemeden olayın kaza, taksirle yaralama olduğu hükmünü koymuş ve Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlunun ülkeden kaçmasına neden olmuştu.

Peki neden?

Somali hayranı oldukları için olmasa gerek.

Somali, dünyada Türkiye’nin askeri üssü olarak tek ülke. Türkiye Somali’ye büyükelçilik açan ilk ülkelerden biri, Cumhurbaşkanı Somali’yi ziyaret eden Afrika dışındaki ilk devlet başkanı.

Aslında Somali’de Türkiye’nin desteklediği 2022’den önceki Cumhurbaşkanı Muhammed Abdullah Muhammed’di.

2022’de yolsuzluklarla mücadele vaadleriyle iktidara gelen Şeyhm Mahmud ise BAE’ye yakın bir isim.

Cumhurbaşkanı seçildikten sonra ilk resmi yurt dışı ziyaretini de BAE’ye yapmıştı.

İnsan hakları, sivil toplum, barış konularında çalışmış, cumhurbaşkanı iken doktorasını tamamlamış Şeyh Mahmud’un 7 çocuğu var.

Bu konu Türkiye’de günlerdir manşetlerde. Acaba Somali’de nasıl konuşuluyor diye merak edip bakanları büyük bir sürpriz bekliyor.

Cumhurbaşkanı ofisinden tek bir açıklama yok.

Medyadaki haberler ise Türkiye medyası ve BBC haberlerinin aktarılmasından ibaret.
Somali’de mevcut cumhurbaşkanına isimler sosyal medyada Cumhurbaşkanı’nın oğlu nedeniyle ülkelerinin hedef alındığını iddia ediyor.

Hatta Türkiye’nin ilk Somali Büyükelçisi Kani Torun’ın, Somali Cumhurbaşkanı’nı etikleyerek attığı adaletin gereğini yerine egtirin temalı mesajın altında Somali’deki iktidara yakın isimler “diolomatik yolları izleyin” diyen akıl vermişler.

Somali dışında yaşayan muhalif Somalililer ise Cumhurbaşkanı’nın oğlu Muhammed Hasan Şeyh Mahmud’un silah tüccarı olduğunu yazmışlar.

Fakat, esas ilgi çekici olan 9 Aralık tarihinde Somali Cumhurbaşkanı’nın kabulü.

Bir sosyal medya haberinden okuyalım:

“Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mohamud Perşembe günü Mogadişu'daki Cumhurbaşkanlığı Sarayında Türkiye Büyükelçisi İbrahim M. Yağlı ile birlikte Türkiye'den askeri uzmanlar ve üst düzey subaylarla bir araya geldi.

Görüşme sırasında Cumhurbaşkanı Mohamud ve yetkililer iki ülke arasındaki askeri işbirliğinin güçlendirilmesi ve Türk hükümetinin ülkede devam eden askeri operasyonlarda Somali ordusuna verdiği desteği ele aldı.”

2.png

Oğlunun Türkiye’de cinayet bir kazaya karışıp kaçtığı ortaya çıkan Somali Cumhurbaşkanı, Büyükelçi ve beraberindeki Türk askeri heyetiyle acaba ne görüşmüştü?

Görüşmeyle ilgili Türkiye’nin Mogadişu Büyükelçiliği’nden bir açıklama yapılmadığı için bilemiyoruz.

Herhalde bu bir teşekkür kabulü değil.

Amerika’da beyaz polis siyah genci boğarak öldürünce günlerce insanlar sokaklarda Black Lives Matter ( Siyah hayatlar değerlidir) sloganıyla yürümüşlerdi.

Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlunun öldürdüğü iki çocuk babası motorkurye Yunus Emre için bakalım birileri “Türklerin hayatları de değerlidir” diyecek mi?

Yoksa bir motorkurye için müttefik Somali’yi kızdırmaya değmez mi denecek?

YORUMLAR (62)
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
62 Yorum
  • araftakalanlar / 12 Aralık 2023 13:35

    islam tarih boyunca arap milliyetçiliğinin ve yayımacılığının bir aparatı olmuştur.müslüman araplar ele geçirdiği heryeri araplaştırmıştır.iran ve atatürk sayesinde türkiye hariç.arabistan yarımadasının dili bugün 30 yakın ülkenin dili olmuş.somali de bunlardan biri.bu kültürde insanın değeri yoktur.yeterki yönetenlerin rahatı bozulmasın.olay açığa çıktığı için sonuçta mağdur taraf biraz tazminat verilerek susturulur..

    Yanıtla (0) (1)
  • birey / 13 Aralık 2023 15:14

    Senin gibiler zaten Araplık ile İslamiyet'i hep karıştırmıştır. Ne diyeyim, çağdaş (!) beyaz Türk tavrının (ing. fanatism) güzel bir örneğini sergiledin.

    Yanıtla (1) (0)
  • kamil / 12 Aralık 2023 13:05

    Kurumların içi boşaltılıp herkes bir kişini ağzına bakarsa, o ne der duygusu ile iş yapılırsa gelinen nokta hiç de şaşırtıcı değil. İşin acı tarafı bu günleri de arayacak olmamış. Bu başkanlık sistemi Türkiye'nin bütün hücrelerini bozdu .

    Yanıtla (0) (0)
  • Okur yazar / 11 Aralık 2023 22:17

    Öz vatanında parya olduk bencileyin.

    Yanıtla (1) (0)
  • Okumaz / 11 Aralık 2023 10:18

    Bir garip ölmüş diyeler,
    Üç günden sonra duyalar,
    Soğuk su ile yuyalar,
    Şöyle garip bencileyin.

    Yanıtla (14) (1)
  • Okumaz / 11 Aralık 2023 20:42

    10:20 deki okumaz yorumunu
    12:18 deki okumaz yazmamış.

    Yanıtla (0) (0)
  • Vesselam / 11 Aralık 2023 20:21

    Mekkenin fethinden sonra güçlü bir ailenin kızı hırsızlık yapmış, cezasını tayin için Hz. Peygambere getirilmiş, ama araya hatırlı kişiler sokularak affedilmesi talep edilmişti. Bunlara kızan Hz. Peygamber, önceki ümmetlerin adaleti sadece zayıf kişilere uyguladıkları için helak olduklarını ifade etmiştir.
    Bunu yazdım, ama boşa konuşuyorum.

    Yanıtla (3) (0)
  • Uğur Kentdereci / 11 Aralık 2023 20:13

    Türk’ün canı Araplara feda olsun diyen bir anlayış var son 600 yıldır.Sürekli hor görülen, aşağılanan bir millettir maalesef Türk milleti.Ne olmuş yani gariban bir Türk öldüyse, daha milyonlarcası var ne de olsa.O yüzden bir kıymetimiz yok.O zavallı kurye aynı şeyi yapsa böyle örtbas edilmeye çalışılacak mıydı?Allah’a emanet yaşamaya çalışıyoruz kendi ülkemizde

    Yanıtla (2) (2)
  • Karagöz / 11 Aralık 2023 20:13

    "Devlet Baba"
    "öz evladına" sahip çıkmak yakışırdı.

    Yanıtla (1) (0)
  • haluk d / 11 Aralık 2023 20:07

    Tek adam yonetiminde boyle seyler olur.

    Yanıtla (1) (0)
  • Birisi / 11 Aralık 2023 18:41

    Bilerek ve planlayarak suçluyu kaçırma işlemi yapmışlar. Bu durumda kurye intihar etti diyerek dosyayı kapatmaktan başka çare yok.

    Yanıtla (1) (0)
  • KOCA YUSUF / 11 Aralık 2023 01:04

    Hukuk diye bir sey yok ki, parasi gücü mafya iliskileri olana, cinayet dahil hersey serbest, rejimi kizdir, yatarsın Kavala gibi yillarca.

    Yanıtla (21) (1)
  • A.Derin / 11 Aralık 2023 18:33

    Bugunku puslu havada adalet dağıtacak kişiler arasında rüşvet ihbarları almış yurumusken kim adaletli bir yargı bekler ki?

    Yanıtla (2) (0)
  • A.Derin / 11 Aralık 2023 18:30

    Bugünlerde Yemen emirinin oğlu da benzer bir kaza yapmış ve serbest. Peki bu çocukların paralari pullari var, Avrupa Amerika'ya gideceklerine neden Türkiye'ye geliyorlar? Ne işleri var burada? Bir arastirilsa iyi olmaz mı?

    Yanıtla (0) (0)
  • Okur / 11 Aralık 2023 01:50

    Anladığım kadarı ile diplomatik sorun olmasın diye yurtdışı çıkış yasağı konulmamış. Bu üzücü olayı böylece kapatmak yerine motokuryenin ailesinin refahı ve geleceği için maddi olarak en az bir milyon dolar temin edilmeli. Bu parayı Somali karşılamalı. TC en azından bunun için girişimde bulunmalı.

    Yanıtla (13) (1)
  • Okur / 11 Aralık 2023 08:03

    Ailesinin geçimi için çırpınan kurye Emre Göçer e Allah tan rahmet diliyorum. Somali Cumhurbaşkanı bu aileye yaşadıkları sürece yetecek yardımı aracısız yapmalı. İktidar aracılığıyla yaparsa ulaşmayabilir.

    Yanıtla (16) (1)
  • Mürsel / 11 Aralık 2023 15:05

    Doğru; rızaya dayalı kan bedeli/ diyet diye bir andlaşma şekli var. Dilerim yukardaki isabetli görüşü; içişleri ve adalet bakanı görür ve yerine getirir. Yoksa korkarım bu zulümler bizi de vuracak.

    Yanıtla (1) (0)
  • Okur / 11 Aralık 2023 18:12

    Parası olanın parasını verip istediği suçu işlediği adalet şekli demek istediniz herhalde. Aynen bugün olduğu gibi. Mahkemelere bir de borsa kursunlar, açık artırma ile temizlensin suçlar. Aynen de öyle oluyor. Savcının dediği gibi. Vatandaşın anlayışı da bu adaletten.

    Yanıtla (2) (1)
  • karar okuru / 11 Aralık 2023 15:31

    Cumhurbaşkanı ne yapsın gidip savcıların kulağını mı çeksin , yargıya müdehale mi etsin

    Yanıtla (2) (16)
  • Fikret / 11 Aralık 2023 16:22

    Hiç yapmaz öyle şeyler.

    Yanıtla (14) (1)
  • karar okunur / 11 Aralık 2023 14:53

    İBB kameraları olmasaydı, peşini bırakmayacağım diyen, skandalın görüntülerini paylaşan Ekrem İmamoğlu olmasaydı, Türkiye´yi bırakın ailesinin bile haberi olmayacaktı. Şimdi anladık mı yerel seçimlerin önemini.

    Yanıtla (22) (1)
  • Turgay / 11 Aralık 2023 14:52

    Önden giden aniden durursa diye arabalara fren adında bir pedal koyuyorlar. Dünyanın heryerinde arkadan çarpan kusurludur ,özel kastı bir durum bile olsa fren kullanıp çarpma etkisi azaltılır. Türkiye de bu Afrikalı ya gelene kadar ne futbolcular ne siyasetçi çocukları, ne ,ne insanlar yırttı. Bence Türkiye de hicbirsey anormal değil.

    Yanıtla (4) (1)
  • karar okuru / 11 Aralık 2023 14:48

    Bir belediye başkanının, suç soruşturmasında etkisi olur mu oluyor işte. böyle bir ülkede adalet olur mu, olmuyor işte. belediye Ak partide olsa idi o görüntüler paylaşılmazdı ve soruşturmada kapatılırdı. geçmişten örneği var. hem de çok yakın bir örnek.

    Yanıtla (12) (0)
  • Zerre / 11 Aralık 2023 13:34

    Türk lives duruma göre matter, duruma göre no matter. Siyaseten lazımsa matter, ör: Mavi Marmara yolcuları. Lazım değilse no matter, ör: yine Mavi Marmara yolcuları.

    Yanıtla (6) (0)
  • Özkan / 11 Aralık 2023 12:59

    Adalet mi bekliyorsunuz çok beklersiniz bizim kiler münafık gibi hayat yaşıyor müslüman gibi sonuç istiyor yok öyle bir dünya münafık gibi hayat yaşıyoruz münafık gibi sonuca razı olacağız

    Yanıtla (5) (1)
  • Adnan Topuz / 11 Aralık 2023 11:43

    Öyle travmalar yaşıyoruz ki, hemen her gördüğümüzü, okuduğumuzu sıradanlaştırıyoruz. Yaşadıklarımızın özünde "Adalet" yoksunluğu var. Bu yoksunluk, İslam'ı ve seküler değerlerin içine nüfus etmiş durumda. Ahlak, erdem gibi yüksek değerler, kavramlar buharlaşmış ya da sana bana göre yorumlanır hale gelmiş. Din, siyaset, ideoloji bütün yüksek değerleri olgunlaştıracağı yerde, yok etmiş.

    Yanıtla (4) (3)
  • Hikaye / 11 Aralık 2023 09:46

    Filistin için bile toplu bir tepki verip sokağa çıkamayanlar,gariban bir vatandaş ölmüş umurlarında bile olmaz.Sayın yazar tepki bekledğiniz halk öleli çok oldu.Hemde 21 yıl önce bitti o iş.

    Yanıtla (21) (1)
  • Osman Baltacıoğlu / 11 Aralık 2023 10:13

    Dün İstanbul'da Bayezid'den Ayasofya'ya kadar yüründü ve yine sair vilayetlerde Filistin için yapılan yürüyüşler vardı. Bundan evvel de az da olsa başka şehirlerde nümayişler oldu. Adana'da İncirlik Üssü önünde toplanıldı. Bu mitinglere, yürüyüşlere katılanlar, zannımca, bu platformda yazanların çoğunun beğenmediği kesimden insanlardı.

    Yanıtla (3) (10)
  • Okur / 11 Aralık 2023 11:42

    İncirlik'teki hariç, İsrail'i kınama yürüyüşleri anlamlı olmuyor maalesef. Hükümete yönelik "konuşmayı bırakıp harekete geç somut adımlar at" yürüyüşleri gerekli.

    Yanıtla (5) (0)
  • Tesadüf / 11 Aralık 2023 11:02

    Adalet dediğimiz şey maalesef adaletli değil. Kısaca adaletin bu mu dünya diyoruz Selda ablamız gibi.

    Yanıtla (1) (1)
  • HAYRETI MUCIP / 11 Aralık 2023 10:58

    Buradaki yorumcu arkadaşlar , hep ayni şeyi söylediğim için bir gün beni dövecekler !

    Bu ülkede Karakuşi Kadı hukuku geçerlidir, bunu bilmiyor musunuz!

    Yanıtla (6) (0)
  • Okumaz / 11 Aralık 2023 10:20

    Olay garip. Kurye işleyen yolda aniden durup motoru sağa döndürüyor, ya motor bozuldu sağa çekmeye çalışıyor, ya da arkasındaki aracı durdurmaya çalışıyor. Önceki görüntülere bakmak da lazım. Yol verme konusunda husumet oluştu mu diye. Diğer garip olan ise aracın yavaşlamak yerine motorun sanki üzerine sürermiş gibi sağa gitmesi. Vurmayım diye mi böyle yaptı, yoksa kasti miydi? Diğer konu diplomatik dokunulmazlık konusu. Amerikan filmlerinde çok işlenir.

    Yanıtla (3) (2)
  • Okur / 11 Aralık 2023 10:00

    Para her şeyi çözer mi diyosun

    Yanıtla (0) (0)
  • ülkesini seven vatandaş / 11 Aralık 2023 09:51

    Altı üstü bir kurye ölmüş abartmayın!!!.Vatanı bölmeye çalışan Kavala ,Demirtaş ,Can Atalay içerde ya daha ne istiyorsunuz?. Size de bir türlü yaranılmıyor...

    Yanıtla (15) (1)
  • Yorgun Muhalif / 11 Aralık 2023 09:20

    Kazada asli kusurlu arkadan çarpan kişi, ancak rahmetli motorcunun da tali kusuru var gibi. Şeridin ortasında birden yavaşlayıp duruyor. Mevcut kanunlarda, ölüme sebebiyet veren kişi enfazla birkaç yıl yatıp çıkar. Ve kimse o kişiye katil demez. Kaza ile ölüme sebebiyet denir bu olaya.

    Yanıtla (4) (4)
  • insan haklari savunucusu / 11 Aralık 2023 01:07

    Kasikci cinayeti islendigi esnada Suudi konsolosluguna koyduklari dinleme cihaziyla olayi biliyordu bizimkiler. Katiller kacsin diye birkac gun ses seda cikarmadilar. Somali Cumhurbaskani'nin oglunun kacmasina da goz yumdular....

    Yanıtla (27) (3)
  • natali / 11 Aralık 2023 08:45

    tip hatay mebusu sayın can atalay cinayet işlemiş olsaydı şu anda hapiste olmazdı ama o cinayet işlemedi sadece muhalif bir siyasetci

    Yanıtla (19) (1)
  • natali / 11 Aralık 2023 08:42

    pandemi zamanında ölenlerin sayısını bile bile az gösterdiler zira istanbul belediyesinin cenaze sayıları hep 2-3 misli fazlaydı ama az gösterip insanların daha ciddi önlem almasına mani oldular dolayısıyla bunların yaşama saygıları fazla değil

    Yanıtla (11) (1)
  • Nuri / 11 Aralık 2023 07:57

    Imf ye olan borcunu biz odedik bu adamlarin ama turkun ulkede adı kalmadigi icin adalette islemiyor icinde ulkucu turk kani bulunan arkadaslar bu akp zulmune lutfen baskaldirin yeter bu akp zulmune sahip ciktiginiz yeter

    Yanıtla (7) (2)
  • Okur / 11 Aralık 2023 07:25

    Aynı olay değil

    Yanıtla (0) (1)
  • Okuyucu / 11 Aralık 2023 06:36

    Bakan cevap verdi ya. “ Filistin’e bakın” diye. Boşuna bakan olmuyor adam. Gariban öldüğü ile kalır. Bakan ise ahirete..

    Yanıtla (9) (0)
  • karar okuru - atd / 11 Aralık 2023 06:33

    muz cumhuriyeti değiliz diye diye bir afrika ülkesinden bile korkar olduk. bu nasıl tüekiye yüzyılı, ben anlayamadım.

    Yanıtla (12) (0)
  • Karar okuru / 11 Aralık 2023 06:05

    Maalesef ülkemizde dahil Somali'de dahil İslami kurallara göre yönetilmek istenen yani iki şeyin olmadığı ülkeler. Adale ve kalkınma.

    Yanıtla (3) (1)
  • sıtkı sıyrıldı / 11 Aralık 2023 05:59

    "Ama evlat söz konusu olduğunda kimsenin gözü ne İslam ne insan hakları görmüyor demek ki."... Şöyle bir hadis yok mu: “Sizden önceki milletlerin yok olmasına sebep, içlerinden soylu biri hırsızlık yapınca ona dokunmayıp, zayıf ve kimsesiz biri hırsızlık yapınca ona cezasını vermeleriydi. Allah’a yemin ederim ki, Muhammed’in kızı Fâtıma hırsızlık yapsaydı, onun da elini keserdim.”

    Yanıtla (14) (0)
  • Hulk'ın sesi / 11 Aralık 2023 05:56

    Adalet (!) Bakanı soruyu cevaplamış: "Gündem Filistin arkadaşım". Yani, kısaca, no.

    Yanıtla (7) (0)
  • İnsan / 11 Aralık 2023 05:20

    Hiç söylenen şeyler ile bağdaşmıyor dolayısıyla özü sözü bir olmak deyim olarak raflarda duruyor hani adalet hani insanlık dersi verenler nerede ölmüş ağlayanı yok ruhuna Fatiha

    Yanıtla (2) (0)
  • Ali Rıza / 11 Aralık 2023 04:30

    “Burası Türkiye abicim” diye bir tekerleme vardı çocukluğumuzda ara ara söylerdik, bu yaştan sonra tekrar söylemeye başladım, garipsenecek bir şey yok, her şey normal telakki ediliyor...!

    Yanıtla (5) (0)
  • Okuyucu / 11 Aralık 2023 01:05

    Reisin gücü ancak kendi vatandasina yeter. Capulcu der, terorist der. Biz de "agam sen daha iyi bilirsin" der otururuz. Yeni Türkiyeye hos geldiniz.

    Yanıtla (28) (2)
  • Ali / 11 Aralık 2023 01:02

    Çok güzel bir yazı. İnsan kaza yapabilir. Ama kaçmaz. Onun kaçmasını bizimkilerden başka kimse yapamaz. Belediye deyip geçiyoruz. Ekrem başkan görüntüleri servis etmese hepimizi kandıracaklardı. Allah herkesi bunların şerrinden korusun. Her tarafları yalan dolan palavra algı. Zenci kadar değerimiz yok bu ülkede...Yandaş kanallar sus pus ..bı kurye ölmüş kim ne...

    Yanıtla (23) (0)
  • efedamat / 11 Aralık 2023 00:40

    dünya lideri asrın lideri dünyayı dize getiren başkanımızdan ey hasan şeyh mahmud oğlunu buraya gönder yüce türk mahkemelerinde yargılansın diye nidasını bekliyoruz.
    islamcı hasan şeyh mahmuda da nuşirevanı hatırlatıyoruz.
    yok öyle lafta islamcılık.

    Yanıtla (27) (0)
  • Okur / 11 Aralık 2023 00:39

    Lafa gelince hukukun üstünlüğünden dem vuran adamlar tan tersini yapıp üstünlerin hukukunu uyguluyorlar.

    Yanıtla (13) (0)