CHP, değişim?

Seçim sonrasındaki süreçte neredeyse kalabalıkların gönlünde yaprak bile kımıldamadı. Özellikle de Cumhuriyet Halk Partisi’ne gönül veren kardeşlerimiz de derin bir umutsuzluk hâkimdi. Yaklaşan kurultay ile ilgili yorumlara da pek dikkat kesilen yoktu. Nasıl olsa bir değişiklik olmayacağı düşünülüyordu.

Geçen hafta çok çekişmeli bir kurultay izledik. Ve beklenenin aksine Kemal Kılıçdaroğlu kaybetti, Özgür Özel kazandı. Bu vesileyle Özel’in genel başkanlığı hayırlı olsun.

Kurultayda Kılıçdaroğlu’nun ve Özel’in konuşmalarında en çok dikkatimi çeken karşılıklı eleştiriler dışında herhangi bir vizyon olmamasıydı. Örneğin CHP’nin bundan sonraki süreçte nasıl bir yol haritası olacak?

Bir anlamda iki liderin konuşmasının entelektüel derinliği zayıftı.

Bu noktada; sahada CHP’lilerle ilgili en çok dikkatimi çeken şuydu: Cumhuriyetin kurucu partisi olma özelliği taşıyan CHP’nin siyasette daha belirleyici olması bekleniyor. Böylelikle siyasetin kalitesinin de yükselebileceği düşünülüyor.

Kurultay süreci bittiğine göre Özel’in önümüzdeki süreç ile ilgili nelerin yapılacağı, hangi projelerim gerçekleştirileceği konusunda kapsamlı bir sunum yapmasının önemli olduğu düşüncesindeyim.

Öte yandan Kılıçdaroğlu ile ilgili birkaç kelam etmek isterim.

Son dönemde giderek etrafındaki ekinin zayıflaması hem kendisine hem de partiye zarar verdi. Yönetim derslerinde şu anlatılır: Yöneticinin / liderin etrafındaki özellikle ilk çemberdeki ekip çok önemlidir. Bu ekip iyiyse, lideri sürekli besler ve gelişimin önü açılabilir. Ama bu ekip genel olarak zayıf niteliklere sahipse koltuğu kaybetmemek için liderle dışarının iletişimini keserek sanki her şey yolundaymış gibi bir vaziyet ortaya çıkabilir.

Ve işler kötüye gittiğinde de yöneticiyi / lideri en hızlı terk eden de bu zayıf ekip üyeleri olur. Bu noktada genel olarak, özellikle de seçim sonrasında Kılıçdaroğlu’nun böyle bir süreç yaşadığı belirtilebilir. Burada şu da söylenebilir. Liderin bunu fark etmesi gerekmez mi diye. Elbette fark etmesi ve ona göre hızlıca neşteri vurması gerekir.

Kılıçdaroğlu’nun helalleşme çıkışı önemli ve olumluydu. Kolay değil helalleşme gibi konuları ülke gündeminin merkezine getirebilmek. Yalnız bu konunun liderin mesajlarıyla başlayıp örgütün ve sonrasında kalabalıklar tarafından benimsemesi beklenirdi. Burada örgüt ve taban ayağının eksik kaldığını söyleyebilirim.

Aralık 2022’de İstanbul Lütfü Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirilen CHP’nin “İkinci Yüzyıla Çağrı” toplantısına katıldım. Bu toplantıya katılma isteğim özellikle örgütü görmek içindi. Liderlerin konuşmaları nasılsa basından takip edilebiliyor.

Toplantı esnasında örgütten birçok kişiyle görüştüm. Ve orada gördüm ki helalleşme adımı örgüte yansımamıştı. Ayrıca sohbetten partiyle ilgili belli kliklerin varlığı da hemen hissediliyordu. Ki sahada da gördüğüm tam da bunun yansımasıydı.

Bununla birlikte sahada gördüğüm genel olarak muhalefet partilerinde sahayla genel merkezler arasında bir makasın olduğu idi. Böyle olunca da tabanlara sesi duyurmak kolay olmuyor. Buna malum medya düzeni de eklenince tablo kaçınılmaz oluyor.

Özgür Özel ile ilgili olarak, Kılıçdaroğu’nun hemen yanındaki ekipte yer aldığı eleştirileri yapılıyor. Bu doğal eleştirileri terse çevirmek için Özel’in bundan sonra neler yapacağının önemli olduğu düşüncesindeyim. Bu noktada Özel’in önümüzdeki süreçte atacağı olumlu adımlar genel başkanlığına da olumlu etki edebilir. Ya da tam tersi olabilir.

Ayrıca kurultayda Ekrem İmamoğlu’nun olumlu etkisini belirtmeden olmaz sanırım. İmamoğlu’nun liderlik yolculuğunda önemli bir viraj atlattığı söylenebilir. Yalnız asıl yerel seçimlerde büyük bir sınav kendisini bekliyor.

Sadece CHP’nin oyları yetmiyor. Burada geniş bir ittifaka ihtiyaç var. Örneğin İYİ Parti’nin seçime tek başına girdiği bir senaryoda İstanbul ve Ankara gibi birçok ilin kaybedilme riski mevcut.

Birçok zorluğuna rağmen hâlihazırdaki en önemli adaydır İmamoğlu.

Diğer taraftan Özgür Özel’e göre liderin İmamoğlu olduğu yönünde bazı yorumlar okudum. Buna katılmadığımı belirtmek isterim. Zira İmamoğlu liderlik yolunda olumlu bir viraj atlattı ama lider demek için henüz erken olduğu düşüncesindeyim. Bunun için yerel seçimlerde yeniden İstanbul’u kazanması beklenir. Ayrıca seçimlerde muhalefet genel olarak kaybederken o ekibin için de İmamoğlu da Özel de yer aldı. Dolayısıyla bazı yorumlar için yerel seçim sonuçlarını görmek daha belirleyici olabilir.

YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum