"İktidarın düzenlemeleri emek sömürüsünü yaygınlaştırdı"

"İktidarın düzenlemeleri emek sömürüsünü yaygınlaştırdı"

CHP Ankara Milletvekili Aylin Yaman İktidarın yaptığı düzenlemelerin emek sömürüsünü yaygınlaştırdığını belirterek, DİSK verilerine göre, işçi olarak çalışanların yüzde 50'sinden fazlasının asgari ücret aldığına dikkat çekti. "Asgari ücretle çalışma ülkenin adeta asgari değil, ortalama ücreti hâline getirilmiştir." diyen Yaman "Daha vahimi bu ülkede asgari ücretin de altında çalışan işçiler mevcuttur. Kısacası, 10 işçiden 6'sı açlık sınırının altında yaşamaktadır.” ifadelerini kullandı.

CHP Ankara Milletvekili Aylin Yaman, TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, "İktidarın son yirmi yıldır başta mensubu olduğum sağlık camiası olmak üzere her alanda yaptığı düzenlemeler emek sömürüsünü yaygınlaştırmış ve derinleştirmiştir. Muhtaçlık temelli sosyal yardım uygulamaları, rantçı ve kar odaklı yaklaşımlar emeğin değerini yerle bir etmiştir. Asgari ücretle çalışma ülkenin adeta asgari değil, ortalama ücreti haline getirilmiştir" dedi.

Yaman, DİSK verilerine dayanarak işçi ücretleri ve çalışma koşulları hakkında çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

Yaman'ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

ASGARİ ÜCRET ÜLKENİN ORTALAMA ÜCRETİ HALİNE GELDİ

DİSK verilerine göre, işçi olarak çalışanların yüzde 50'sinden fazlası asgari ücret seviyesinde maaş alıyor. Bu durum, asgari ücretin geçim şartlarını karşılamada yetersiz kaldığını ve birçok çalışanı açlık sınırının altına ittiğini gösteriyor.

ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA ÇALIŞANLAR DA VAR

Daha vahimi, asgari ücretin bile altında maaşla çalışan işçiler var. Bu durum, emek sömürüsünün yaygınlaştığını ve işçilerin temel haklarının ihlal edildiğinin bir göstergesi.

10 İŞÇİDEN 6'SI AÇLIK SINIRININ ALTINDA

Asgari ücretin yetersizliği ve asgari ücretin altında çalışanların varlığı, Türkiye'de her 10 işçiden 6'sının açlık sınırının altında yaşadığı anlamına geliyor.

EMEK SÖMÜRÜSÜ YAYGINLAŞTI

Son 20 yılda, iktidarın emek sömürüsü yol açan düzenlemeleri, emekçilerin durumunu daha da kötü hale getirdi. Muhtaçlık temelli sosyal yardım uygulamaları ve rantçı yaklaşımlar, emeğin değerini düşürdü.

İŞ CİNAYETLERİ ARTIYOR

Her yıl 2 bine yakın işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybediyor. Bu durum, emekçilerin can güvenliğinin yeterince korunmadığını ve işverenlerin gerekli önlemleri almadığını gösteriyor.

ÇOCUK İŞÇİLİĞİ YAYGIN

Yasak olmasına rağmen, 1 milyona yakın çocuk işçi çalışıyor. Bu çocukların çoğu tehlikeli işlerde çalışıyor ve ölümle sonuçlanan kazalara maruz kalıyor.

Ülkede sendikal faaliyetlerin azaldığını belirten Yaman, bu durumun emekçilerin sesini yükseltmelerinin ve haklarını savunmalarının önünü kestiğine işaret etti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN