En az üç çocuk çağrısı yinelendi de

2025 Aile Yılı programında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında hükümetin konuyla ilgili icraatları ile ilgili bilgiler ve istatistikî oranlar verdi ve evlilik kredisinden artık tüm illerdeki gençlerin faydalanacağını belirtti. Yapılanlar hiç azımsanacak şeyler değil, yapmayı planladıkları da çok önemli, özellikle çalışan anneler için ‘esnek çalışma imkanı’ gerçekten üzerinde ayrıca durmaya değer bir konu ancak ben bugün zamanında da çok konuşulan şu üç çocuk çağrısı üzerinden, bu çağda kim, ne zaman üç çocuk yapar sorusuna değineceğim çünkü konuşmada doğurganlık oranlarına detaylıca değinildi ve ilk kez anne olma yaşının da 29’u geçtiği söylendi, yaşlı nüfus oranının % 10’a, ortalama yaşın ise 34’e çıktığı da belirtildi ve bu oranlar “tehlike” olarak nitelendirildi. Tabii ki üç çocuk çağrısı da yinelendi.

Erdoğan, nüfus artış hızındaki tehlikeyi fark ettikleri zamandan beri üç çocuk çağrısı yaptıklarını belirtiyor, biz de çevremizde hem bu çağrıya uymak niyetiyle hem de kendileri istedikleri için vb üç çocuk yapanları biliyoruz fakat bizim yaşlar bırakın otuzları, kırkları geride bırakmak üzere yani Erdoğan’ın çağrısına uyarak yapılan çocuklar neredeyse yirmili yaşlardalar ve şimdi Erdoğan’ın hitap etmek istediği hedef kite ise ilk çocuklarını ortalama 25-30’lu yaşlarda yapanlar, belki daha da geç. Böyle bir kitle, önündeki 10-15 yıl içinde iki çocuk daha yapar mı? Bu birinci soru. Bir de onlardan daha küçük yaşlardaki yani 20- 25’li yaşlardakiler var. Onlar için sorulacak soru ise belki, kendilerinden büyükler gibi 20-30’lu yaşlarda çocuk sahibi olacak şekilde evlenirler mi?

Bu sorular yabana atılacak gibi sorular değil çünkü 7 yaşında başlanan mecburî örgün eğitim 19-20 yaşlarında bitiyor. Ülkemizde kuvvetli bir meslekî eğitim altyapısı olmadığı ve üniversite okumayana tabir yerindeyse adam gözüyle bakılmadığı için çocuklar üniversite okumak zorunda hissediyorlar kendilerini, 4 yıl da oradan, yaş oldu 23-24. İş aradı, buldu, deneme süresini geçti, zam aldı da eline para geçti diyene kadar da geçer mi 1-2 yıl? Bu çocuk, kendisine uygun eş bulmakla, ödemeye gücünün yeteceği kiralık ev bulmakla falan uğraşmadı bakın bu süreçte, her şey olması gerektiği gibi tıkır tıkır sırasıyla gitse bile yaşı 26-27. Peki ne zaman doğacak ilk çocuğu? Doğal olarak 28-29 gibi, değil mi? Yaş hesabını yaparken kız ya da erkek çocuk ayrımı gözetmedim çünkü, kızlar da üniversite okumayı tercih ediyor artık, “liseyi bitiririm, evde kısmetimi beklerim” demiyorlar, anne babaları çoğunlukla dişlerinden tırnaklarından artırıp, özel bir üniversitede bile olsa kız çocuklarını da okutuyor. Diplomalarını da bir işe girerek değerlendirmeyi hakları olarak görüyorlar yani çocuklar evlilik çağına gelene kadarki süreçler kızlar için farklı, erkekler için farklı işlemiyor ve eğer gençlerin daha erken yaşta çocuk sahibi olması isteniyorsa buna yönelik politikaların belki de eğitim hayatı ve yaşı ile ilgili politikalarla entegre olarak düşünülmesi gerekiyor.

Kız olsun, erkek olsun her gencin iyi bir eğitim alması gerektiğine inanıyorum, bu yüzden eğitim yaşının aşağı çekilmesini, gençlerin evlilik oranını arttırmak için doğru bulmam fakat belki meslekî eğitim alanında yapılacak bazı düzenlemeler, erkek çocukların daha erken yaşlarda para kazanmaya başlamasını sağlayabilir, bu da kız çocukların daha genç yaşlarda (genç derken küçük demek istemiyorum, mesela 25 değil de 20 gibi yaşları kastediyorum) evliliğe sıcak bakmasını, eğitimini ve evliği birlikte götürmeyi düşünmesini teşvik edebilir. Bunlar belli oranlarda ilk doğum yaşının düşmesine ve doğurganlık oranlarının artmasına etki edebilir fakat asıl etken ekonominin iyileşmesidir. Günümüzdeki pahalılık, kiraların yüksekliği ve iş sıkıntıları gençlerin evliliğe karşı mesafeli olmasına sebep oluyor, dolayısıyla, ekonomik durum bu haldeyken bu oranları yadırgamamak lazım.

İlk çocuklarını 29-30’larda yapanların iki çocuk daha yapıp yapmayacakları sorusu da büyük oranda ekonominin durumu ile ilgilendirilebilir çünkü artık hiç kimse tarlada vb çalışması için çok çocuğa ihtiyaç duymuyor, aksine kendisi, önündeki 20 yılı çocuklarının geleceği için yatırım yapmaya ayırıyor.

Hasılı 2025 Aile Yılında ne konuşulacaksa konuşulsun ekonomi ve eğitim politikalarından bağımsız ele alınmamasında fayda var.

YORUMLAR (16)
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
16 Yorum
  • HAYRETI MUCIP / 16 Ocak 2025 15:31

    Bütün bu açıklamaların , ince ince hesapların hepsi boştur .
    Yeni açıklanan bir rapora göre su anda örgün eğitimin dışında kalan 1,5 milyon çocuk varmış !
    Hala yetmez daha doğurun deniyor, turşusunu mu kuracağız !

    Yanıtla (1) (0)
  • Murat / 16 Ocak 2025 15:15

    Sakin dikkatli bir tahlil. Eğitim! azaltılıp yoğunlaşmalı, en azından 12. sınıf gereksiz bir uzatma- emekli lise öğretmeni.

    Yanıtla (2) (0)
  • bir okur / 16 Ocak 2025 10:47

    Evlilik yaşının gittikçe yükselmesinin bir çok sebebi olabilir. Bunlardan birisi şehirleşme. Eskiden insanlar köylerde yaşarken gençler şimdikine nazaran daha erken yaşlarda evleniyorlardı. Bir diğer sebep mecburi eğitimin önce ortaokulu ve sonra liseyi kapsayacak şekilde genişletilmesidir. Çözüm ise ailelerin çocuklarını liseyi bitirir bitirmez evlendirmeye çalışmaları olabilir.

    Yanıtla (0) (0)
  • İdris / 16 Ocak 2025 15:07

    Bir öğretmen olarak lisenin mecburi olmasını doğru bulmuyorum. Çocuk eğitilme yaşını aştıktan sonra meslek edinmek için uğraşıyor. Yanlış. Lise de tekrar üç yıl olmalı. Meslek liseleri hariç. Ortaokul programları asıl yükü almalı. Ama bir sanat ya da zanaat sahibi olacak olmak isteyecek çocuk da Ortaokula mecburen devam ettirilmemeli. Kızlar 18 erkekler 22li yaşlarda evlenebilecek bir eğitim ve meslek kazanma ortamı planlanmalı ve uygulanmalı.

    Yanıtla (3) (0)
  • İdris / 16 Ocak 2025 14:59

    Yazar aslında ssıl çözümü problem olarak sondan bir önceki paragrafta söylemiş ama farketmemiş. Çünkü gelir düzeyi yüksek ailelerin çocuk sayısı fakirlerinkinden çok değil. Hatta tam tersi. Öyleyse mesele tekrar Osmanlı toplumu yani tarım toplumu olmakta. Tarımı Osmanlıda olduğu gibi merkeze alıp bütün planları ona göre yapmakta.

    Yanıtla (1) (0)
  • o aslan / 16 Ocak 2025 10:46

    Kimse çocuğunun geleceğinde ışık görmediği için ,ona bir şey temin edemeyeceği için çocuk yapmıyor.
    Onlar önce o doğacak çocukların geleceğini hazırlayacak bir ülke kursunlar çocuk yapması kolay

    Yanıtla (4) (0)
  • o aslan / 16 Ocak 2025 10:36

    Bende diyorumki gölge etmeyin başka bir şey istemiyoruz

    Yanıtla (1) (0)
  • o aslan / 16 Ocak 2025 10:35

    Sacide hanım 2024 yılı emekli yılı ilan ettiler emekli perişan oldu, şimdi de 2025 aile yılı ilan edeceklermiş aman aman istemiyoruz şimdi de aileleri perişan edecekler desene.

    Yanıtla (5) (1)
  • ÖZEL / 16 Ocak 2025 09:45

    Çocuk sahibi olmanın ekonomik kaygılarla düşünülmediği fikrine katılmıyorum. Tek çocuklu olanlara baktığımızda ekonomik durumu iyi olanların daha fazla olduğu görünmektedir.

    Yanıtla (1) (0)
  • Barut Osman / 16 Ocak 2025 08:43

    '2025 Aile Yılı' ve 3 çocuk! Çocuk yapmak sorun değil,sorun olan işsizlik ve bu soygun düzeni.. Siz önce bunları halledin gerisi kolay..Bunları halletmeden 3 çocuğu nasıl doyuracak,yetiştirecek insanlar?..

    Yanıtla (4) (0)
  • Okur / 16 Ocak 2025 07:55

    Dört erkekten ikisi , dört kadından biri kısır. Denetlenmeyip iç pazarda tüketilen besinlerdeki ilaç kalıntıları ,hastalıklar gibi nedenler de üremeyi engellemekte.

    Dizilerde zenginlerin hayatı ele alınıyor, özendiriliyor. Kadınlar evi arabası olmayanları tercih etmiyor.

    İş hayatı patronları koruyor. İş kolları büyük sermayenin eline geçti.

    Durum vahim!

    Yanıtla (9) (0)
  • karar okuru - ... / 16 Ocak 2025 06:32

    bilmeden, düşünmeden taşınmadan, nass var nass, sana bana noluyor dersen, işte sonucu böyle oluyor.

    Yanıtla (9) (1)
  • Cabbar / 16 Ocak 2025 02:40

    Çocuk yapmak için evlenmek gerekiyor. Evlenmek için para gerekiyor. Para için iş bulmak gerekiyor. İş bulmak için mülakat gerekiyor. Mülakatı aşmak için torpil gerekiyor... Torpili olanları başka sorunlar bekliyor, olmayanları kara günler bekliyor.

    Yanıtla (19) (0)