Libya yolu
Libya’ya asker gönderme ihtimali aşamasına kadar varan Doğu Akdeniz’de doğalgaz arama girişimi, enerji kaynaklarının stratejik önemini başka bir izaha ihtiyaç kalmaksızın dünyanın gözü önüne seriyor. Petrolün ve doğalgazın bütün ülkeler için ne kadar önemli olduğu aşikardır. Suriye’de askeri ve politik hedeflerimiz gerçekleşememiş ve hatta yarım kalmış halde olmasına rağmen Türkiye de Libya’da riski göze alıyor. Riskin en büyüğü de malum, ABD, Rusya ve Avrupa’yı aynı anda karşıya almak ihtimali. Ve tabii Arap dünyasını da…
Dünyanın itirazına rağmen, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’in enerji denkleminde bulunma hakkı vardır. Bugün, bu hakkın tartışmalı hale gelmesi ise yakın geçmişe uzanan iki önemli hata nedeniyledir. Zamanında yeterince tepki gösterememek ve zaman içinde müttefikleri kaybetmek gibi iki önemli hata…
Kıbrıs Rum Kesimi, 2002’den itibaren Mısır başta olmak üzere Akdeniz’e kıyısı olan Lübnan, Suriye ve İsrail ile art arda Münhasır Ekonomik Bölge anlaşmaları yapmaya başladı. Türkiye bu girişime kayıtsız kalmadı ama itirazları sonuca ulaşmadı ve Birleşmiş Milletler nezdindeki girişimlerimize rağmen Rumlar 2007’nin başında 13 adet arama sahası ilan ederek petrol şirketlerine ruhsat verme aşamasına kadar ulaştı. Türkiye cevaben, Kuzey Kıbrıs’ta adanın kuzeyi ve doğusunda belirlediği bölgelerde TPAO’ya arama ruhsatları verdi. Bilindiği gibi iki tarafın belirlediği bazı parseller de çakışıyor.
Ama asıl gerilim bölgede gerçekten doğalgaz olduğunun anlaşılmasıyla başladı. 2010’dan itibaren Doğu Akdeniz’de zengin hidrokarbon yatakları keşfedildi ve büyük enerji şirketleri (ABD’nin Noble ve Exxon şirketlerinin yanı sıra İtalyan ENI ve Fransız Total) bölgeye akın etti. Siyasi gerilim de böylelikle başladı. Exxon Mobil, 2018 sonunda Kıbrıs’ın güney tarafında doğalgaz aramaya başlayınca gerilim zirveye çıktı ve sondaj gemisi Fatih’i savaş gemilerinin eşliğinde Akdeniz’e çıkararak doğalgaz aramaya başladı. Sonra da Yavuz gönderildi.
Gelinen noktada Avrupa Birliği Türkiye’ye tepki gösteriyor, Türkiye de enerji denkleminden dışlanmaktan dolayı AB’ye tepkilidir. Ne var ki Kıbrıs Rum Kesimi, Yunanistan, İsrail, İtalya, Ürdün, Filistin ve Mısır, Doğu Akdeniz Gaz Forumu’nu kurarak Türkiye’nin alanını daralttı. Bu arada KRK, Yunanistan ile birlikte Mısır, İsrail ve Ürdün’le ayrı ayrı üçlü işbirliği oluşumu kurdu. İlaveten, Doğu Akdeniz’de ABD, Katar, Fransa gibi ülkelerin büyük şirketlerinin yer alması ve dolayısıyla bizim karşımızda olması da gayet tabii Türkiye’nin canını sıkıyor.
Türkiye’yi bugün Libya’ya asker gönderme aşamasına kadar getiren sürecin son hamlesi de malum, 27 Kasım’da Ulusal Hükümet ile imzalanan deniz yetki alanını sınırlandıran anlaşmadır. Bu imza Türkiye’nin karşısındaki blok için beklenmedik bir hamle oldu ama Ankara sahada hala yalnız durumdadır. Dahası, darbeci General Hafter’e karşı zor durumda bulunan Ulusal hükümetin geleceği belirsiz görünüyor. En önemlisi de süper güçler ile önemli AB ülkeleri ve körfez ülkeleri Hafter’den yana bir politika izliyor. Ayrıca, Suriye gibi Libya’da da partner adayımız Rusya, bizim karşısına asker çıkarma ihtimalimiz olan Hafter’in yanında bulunuyor.
Türkiye’nin Doğu Akdeniz enerji denklemine girmek için seçtiği Libya’da taraf olmak girişimi işte böylesine çetrefilli bir yolun devamıdır. Hassas bir politika izlemek ve dost kazanarak pozisyonumuzu daha iyi anlatmak zorundayız. Zira, bir parçası olamadığımız bu yol aynı zamanda kaçırılmış fırsatlar, paylaşılmış pastalar ve sıklaşmış saflar yoludur.















Demirağ uçak üretebilse o uçak olurdu. Kimse de ona engel çıkaramazdı aksine desteklerdi. Böyle efsanelere inanmayın. Üstelik o devirde uçak için yüksek teknoloji gerekmiyordu.
Yanıtla (0) (0)Krr kardeş Ufak at da civcivler yesin. 1925te Alman firması Junkers ile Kayseri’de Tomtaş uçak fabrikasını kurmak üzere anlaşma yapılır. Ancak demiryolu yok elektrik yok dolaysıyla firma iflas eder. Yani olay teşebbüs aşamasında kalmıştı. İlk uçak ise Nuri Demirağ’ın gayretleri sonucunda 1944te üretildi hükmetten destek alamadığı için seri üretime geçilemedi. Türk insanına yokluk kıtlık ve açlıktan başka bir şey kazandırmayan tek parti diktasını ne kadar yağlasan da boş . Çünkü sözlerini tarih yalanlıyor.
Yanıtla (0) (0)10.32, Cahillikte hala ısrar ediyorsun. Demirağın hayatına bir bakıver.
Yanıtla (0) (0)SAYIN mustafa bırakalım tc asker göndersin çünkü rte nin smo cihatçılardan kurtulma zamanı geçen günlerdede yorumlamıştım rte nin mso ları libyada kendilerini eriteceklerdir. mso araptır libyada arap yani araplar kendi milleti içerisinde kaybolur gizlenir saklanır fazla da savaşmaz.
Yanıtla (0) (0)Sen nerede yaşıyor gardaşım.Ümmet halklardır.Hepsi birbirini sever.Yönetimler ingiliz kurgusudur. Verilen rolü oynar. Lâik ülke ümmet den medet umar mı önce ülkemizin dışardan görünüşüne bak.
Yanıtla (0) (0)Şimdi neden İsrail ile anlaşılmıyor diyenler, yarın İsrail doğalgaz için Türkiye ile anlaşmak istese ona da laf eder.
Yanıtla (0) (0)12.59 Sen Vinfast alırsın....
Yanıtla (0) (0)02.33, Tayyip'i kandıran iflah olmuyor...
Yanıtla (0) (0)Mesele vekalet savaşı değil. İlan edilişi ve ediliş tarzı!!!
Yanıtla (0) (0)İsrail'in, ABD, Rusya vb birlik olmuş Akdeniz Yunanın olsun biz de yiyelim diyor. Yazar da Türkiyenin Libaya ike yaptığı protokle karşı çıkıp "Hassas bir politika izlemek ve dost kazanarak pozisyonumuzu daha iyi anlatmak zorundayız." Diyor. Benzeri bir durum İstiklal savaşından önce de yaşanmıştı. Atatürk onlarla niçin savaştı?
Yanıtla (0) (0)Neden yalnız kaldık? Hızla bir muhasebe yapma imkanımız yok mu? Rumlar 2007’nin başında petrol arama ruhsatı alırken biz neredeydik? (Yine dış güçler mi demek istemiyorum.) Müslüman ülkeler de bizim karşı tarafımızla birlikteyse neredeyse her gün ümmet ümmet diye çırpınmamız neden? Ümmetin geri kalanı bizi neden görmezden gelmiş? Kültürel birliktelik denen mefhum hayal mi?
Yanıtla (0) (0)02.43, Senin bir şey bildiğin yok.
Yanıtla (0) (0)Sebepler aşikar. Ama hainlere batıyor.
Yanıtla (0) (0)Haset edenler bu arabayı bütün arabalara benzetti. Çıldırdılar
Yanıtla (0) (0)Biz gönderelim sefasını sen sür. Korkma sen olmasanda başarabiliriz
Yanıtla (0) (0)Burada araba muhabbeti yapanlara.Vietnamlı Vinfast marka aracını izlesinler. Bizim arabanın aynısı. Tasarım firması aynı İtalyan firması. Hava atanlara selamlar.
Yanıtla (0) (0)Degıl devletı bır aıleyı ıdare etmek bıle kendıne gore feraset gerektırır. Rabıa ısaretı meydanlarda cahıl halkı costurabılır. Ama Mısır gıbı onemlı bır ulke ıle papaz olduk. Sıyasal ıslamcı Ihvan ugruna. Muslumanların koruyuculuguna soyunup Israıl ıle aramızı bozduk. Surıye malum. Yunanıstan ıle hıc bıtmeyen dıdısme. Akdenız de yalnız kaldık. Icerıdekı bol bos ve beles hamaset, bol dın ıman soslu sıyaset cahıl halk yıgınından oy getırdı. Dıs polıtıkada tam bır hezımet. Nazım HIkmet ın dedıgı gıbı bızde ınsan hayatı ucuz. Garıbanların cocukları gıder Lıbyaya.
Yanıtla (0) (0)"Sınırlarına hapsolmuş ülke" haline kim getirdi. Bize bunu yapan adamı niye destekleyelim ki. Destekleye destekleye hapsolduk. Hapsolması gerekenler milletimizi yokluğa mahkum edecekler.
Yanıtla (0) (0)Devleti yönetmeye talip Hükümet bakışı; 12 yıl sonraya otomobil, 6 yıl sonraya kanal, yarın libya. Gülsem mi ağlasam mı? Hükümeti denetlemesi gereken akıllı vatandaş bakışı: Reklamı güzel maliyeti sır otomobil. Araplarda reklamı güzel, rantı sır kanal. Osmanlı toprağı reklamı güzel, sebebi sır libya vekalet savaşı.
Yanıtla (0) (0)nato ile birlik olup kaddafiyi devireceksiniz.Sonrada içsavaş için asker gönderekceksiniz.Libyaya asker gönderimi uygun görenler kendi çocuklarını göndersinler.
Yanıtla (0) (0)Bir vekalet savaşınız eksikti! Vekalet savaşlarına lanet okuyanlar Osmanlı gazıyla vekalet savaşları naraları atmaya başlamışsa vay bu ülkenin haline! Araplar şimdi tam birlik olurlar. Çünkü ne de olsa Osmanlı toprağı.
Yanıtla (0) (0)Baris Pinari ne idi ne oldu, nedir bu suskunluk? Simdi de Libya, insallah sonu Baris Pinari gibi olmaz. Neden bu iktidarin butun isleri böyle?
Yanıtla (0) (0)Teşekkür ederim Sayın yazar, konuyu çok güzel açıklamışsınız, uzun süredir gündemde olan konuyu, sayenizde tam anlamıyla anladım.
Yanıtla (0) (0)CHP mi iptal ettirmiş? Niye? CHP’nin kendi uçak fabrikası mı varmış? Rakibini mi eksiltmeye çalışmış? Palavra bunlar. Demirağ rahmetli de uçak falan yapamadı. Hevesli bir kişiydi. Onun gibi birçok hevesli adam var bugün de. Bazen hanelerde görürüz. Şunu yaptı bunu yaptı diye. Sonra arkası gelmez. Öyle işte.
Yanıtla (0) (0)01.49, Sana bu konuyu böyle mi yutturmuşlar. Nuri Demirağ'ın hayatını oku gerçeği öğrenirsin. Demirağ'ın uçak yapmasını CHP engellemiştir. Yurt dışından aldığı siparişler iptal ettirilmiştir. Demirağ bunun üzerine 1945 yılında Türkiye’nin ilk muhalefet partisi olan Millî Kalkınma Partisi’ni kurdu. Parti, 1946 ve 1950 seçimlerinde meclise giremedi. 1954 seçimlerinde Demokrat Parti’den adaylığını koydu, Sivas milletvekili oldu. 1957 vefat etti.
Yanıtla (0) (0)Türkiye Libyaya asker gönderirse kesinlikle ulusal çıkarları için gönderecektir. Hiç olmazsa bu konularda birlik olsak. Tamam muhalifsiniz ama Türkiye muhalifi olmayın. Sınırlarına hapsolmuş bir Türkiye bölünür.ABD nin Rusyanın Fransanın burada ne işi var diyemeyenler, Türkiyenin kendi bölgesindeki tasarruflarını desteklemelidir.
Yanıtla (0) (0)Kılıçdaroğlu’nu 6 kaza çoban yapsan 3ünü kaybeder birini tilkiye birini çakala kaptırır. Eğer bir Kazla dönse bunu büyük bir başarı saymak gerekir.
Yanıtla (0) (0)4 milyon libyalinn ulkeye girisi ile neticelenmesin de
Yanıtla (0) (0)Basimiza her yönden acilan,Suriye belasinin sorumlulari,RTE ve A.Davutoglu.Bu defa Libya belasi aciliyor tek sorumlusu "tek adam' RTE ' dir..
Yanıtla (0) (0)Libya işi ne kadar sakat da olsa önüne gelenin taraf olduğu bir ortamda tarihi bağımız olan bir ülkenin yardım çağrısına sessiz kalmamız yakışık almaz.Burada mesele Libya değil enerji elbette. Hafter'i destekleyenler de babasının hayrına desteklemiyor!
Yanıtla (0) (0)Dünyanın şu halinde dost bulmak kulis yapmak hikaye. Güçlü olacaksın askerin sahada olacak iraden kuvvetli olacak o zaman bak bakiyim ne kadar dostun varmış. Libya hamlesinden sonra İsrail bile Türkiyesiz olmaz demeye başladı
Yanıtla (0) (0)Suriye 15 Mart 2011 de iç savaş başladı. Mısır da 30 haziran 2012 Mursi başa geçti.. Dünya lideri Recep ve Davutoğlu BİZDEN HABERSİZ BÖLGEDE YAPRAK KIPIRDAMAZ diye afra tafra yapıyorlardı. MEB içinde zamanında Suriye ile neden anlaşma yapmadılar. Çünkü bunlarım tek bildiği İslamcı, Neo Osmanlıcı takılmak.Libya Meslesi kendince masada bende varım deyip muhatap alınmak.Buyur Rusya İdlip hamlesi ile binlerce teröristi siviller içinde Türkiye ye itekliyor!Kimse bunu yazmıyor.El attığı işi bebatlaşıyor. Hani 32 km öteye gitmezse operasyon yapacaktık. Ayağımızı dilimizi kestiler.Ne hamle ama!
Yanıtla (0) (0)suriye hataydi libya da oyle olacak
Yanıtla (0) (0)Yaser Arafat öldükten sonra hakkında neler yazıldı. Yani kimin eli kimin cebinde belli olmayan bir dünyada, olaylara bodoslama atlamak ne derece doğru?
Yanıtla (0) (0)00.52, SİHA ürettiğimizden PKK ve CHP rahatsız.
Yanıtla (0) (0)Selamlar Ülkemin güzel insanlari. benim bildigim önce fabrika kurulur.sonra ürûn cikar.koca koca adamlar bizimle gene kafa buluyor.lütfen milletin akli ile dalga gecmeyin.gercekci olun.
Yanıtla (0) (0)Hiç merak etmeyin Libya konusunda da çok yakında beni kandırdılar der ve palavra atar geçer.
Yanıtla (0) (0)Suriye’yi hallettiğimiz gibi Libya’yı da halledeceğiz yani. Galiba Suriyeli mülteciler kafi gelmedi.
Yanıtla (0) (0)1925 yılı Atatürkün emriyle TOMTAŞ kurulur. İlk uçaklarımız birkaç yıl sonra uçmaya başlar. 1938 yılı ilk savaş uçağımız NUD-38 üretilir ve ihraç edilir. Yeşilköy Atatürk havalanı açılır. Sonra mı, Menderes uçak fabrikasını, Erdoğan da Atatürk havaalanını kapatır. Nerdeeen nereye. Neyse İtalyanlar güzel araba tasarlıyor, dün görmüş olduk. Hayırlı olsun.
Yanıtla (0) (0)00.50, Eyvallah. İşi kotarmışlar gibi. Görüntüsü itici değil, hatta fiyatına göre çok güzel. 30 Dakikada şarj edecek bir teknoloji yakalandı deniliyor. Bu büyük iş.
Yanıtla (0) (0)00.52, Muhalif olmak için bu kadar fena olma... Yakışmıyor...
Yanıtla (0) (0)Dogu Akdeniz de Turkiye' nin tam anlamiyla yapayalniz kalmis olmasi Erdogan' in dis politika beceriksizliginin cok net bir gostergesi...
Yanıtla (0) (0)Baris Pinari harekati ne getirdi, ülkeye? Icraat sifir,hala burnumuzun dibindeler,Türk vatandaslari bos yere hayatlarindan oldular,simdi Libya'ya Ihvancilarin yardimina kosacaklar akilarinca,yine Türk gencleri bir hic ugruna hayatlarindan olacaklar..
Yanıtla (0) (0)SİHA üretiyoruz ya! Otomobilin lafı mı olur!
Yanıtla (0) (0)Yerli girişim bir yatırıma dönüşürse güzel! Her şeyin Yerli olması gerekmiyor. Turkcell yerli yatırım, Thy de, tabi uçaklar yerli değil ama kurum yerli alıyor, satıyor, taşıyor döngü sağlıyor. İşsizliğe iyi gelir.
Yanıtla (0) (0)İlk düğme yanlış iliklendi
Yanıtla (0) (0)00.19, Kılıçdaroğlu da "Hani oturdular, büyük gösteriler yaptılar. İş adamları bir araya geldi. Bakanlar, Başbakanlar, Cumhurbaşkanları bir araya geldi. Otomobil üretiyoruz dediler. Hani nerede? Milleti kandırmak için.. Nerede?" açıklamasında bulunmuştu
Yanıtla (0) (0)Ya mustafa bey yapma böyle. Asker savaşa gidiyormuş ne önemi var. Önemli olan icraatın içinden. Libya konusunu yazman gerektiği zaman biz sana söyleriz. Bozma havayı lütfen!
Yanıtla (0) (0)Evet Mustafa Bey, TOGG gayet güzeldi. Beklentilerin üzerinde beğenildi. Böyle önemli bir konuya değindiğiniz için teşekkürler...
Yanıtla (0) (0)