Yabancı programı harfiyen uygulanmalı

Kulüpler Birliği, yabancı futbolcu sayısı konusunda yine defans yapmaya başladı…

Neymiş gelecek yıl da aynı sayıda yabancı oyuncu olsunmuş. Niye?..

Geçerli bir mazeret yok.

Sadece “Bazı kulüplerin elinde uzun mukaveleleri olan ciddi sayıda yabancı oyuncu varmış. Bu, çok büyük maddi sıkıntı olarak da kulüplerimize yansıyacak”mış…

Bunun için de 7+4 kuralının, 8+3 olarak bir sene daha devam etmesini talep ediyorlar…

***

Süper Lig kulüpleri, bulunduğumuz 2021-2022 sezonunda kadrosunda en fazla 14 yabancı oyuncu bulundurabiliyor, sahaya ise aynı anda en fazla 8 yabancı futbolcu sürebiliyor…

2022-2023 sezonunda en fazla 12, 2023-2024’te ise en fazla 10 yabancı futbolcunun kadroda bulunabileceği ilan edilmişti…

2022-2023 sezonunda en fazla 7, 2023-2024’te ise en fazla 6 futbolcunun aynı anda sahaya sürülebileceği net bir şekilde açıklanmıştı..

***

2021-2022 sezonunda en fazla 8 yabancı bulundurabilen TFF 1.Lig kulüplerinin , 2022-2023 ve 2023-2024’te ise en fazla 5 yabancı futbolcuyu kadrosunda bulundurabileceği, yeni sezonda en fazla 5, diğer sezonlarda ise en fazla 4 oyuncunun aynı anda sahada yer alabileceği açık bir şekilde ilan edilmişti.

***

Kulüplerin yabancı sayısıyla ilgili talepleri ikna edici değil…. Nasılsa tezimizi kabul ettiririz anlayışı sürüyor…

Pandemi yokken mazeretleri vardı, pandemi süreci bahane edilerek yine talep yenilemesi yaptılar… Şimdi artık normale dönüldü, hala istekler ortadan kalkmadı…

Aslında bu kurala uymanın öncesi-sonrasıyla ne pandemiyle alakası var, ne de başka bir şeyle.

***

Üstelik kural yeni konmadı, yıllardır konuşuluyor. Hangi yıl kaç yabancıyla oynanacağı, sezon sezon belirtilmiş… Çok uzun vadeli sözleşme yapmasalardı… Uzun vadeli sözleşmeyi gerektirecek kaç tane yetenekli genç var ki, liglerimizde…

Zaten Avrupa’nın en yaşlı ligi Türkiye Süper Ligi… 35’lik oyuncularla 7 yıllık sözleşme imzalanamayacağına göre, uzun vadeli sözleşme yapılacak futbolcular hangi takımda var…

Daha doğrusu vazgeçilmezlerin listesini yapsınlar da görelim…

Yok tabii, kesinlikle yok… Zaten gelecek sezon 12 futbolcuyla sözleşme hakkı var..

Devam etmek istediğiniz oyuncular da, olmazsa olmaz transferler de 12’nin içine sığar… Neyin mazeretini sayıyorsunuz…

***

Bütün kadrolar yabancılara tahsis edilse bile tercihlerin büyük kısmı kendi özkaynaktan gelen gençlerimizin eline su dökemeyecek sıradan oyuncular…

Üstelik de borçlarınıza yeni borçlar katacaksınız…

Zaten içinden çıkılmaz halinizi, daha da çıkmaza sürükleyeceksiniz….

TFF asla taviz vermemeli, aldığı kararın arkasında durmalı ve kulüplerin baskısına boyun eğmemeli, kesin bir dille hayır demeli…

Kulüplerin mali yapısını düzeltmek ve Türk futbolunu başarıya taşımak için başka bir yol yok…

DÖRT BÜYÜKLER ZARARDA YARIŞIYOR

Keşke başarıda yarışsalar, Türkiye’yi Avrupa’da en üst noktalara taşısalar… Bütün kupalarda tur üstüne tur atlasalar, çeyrek final, yarıfinal, final oynasalar, şampiyonluk yaşatsalar…

Mali disiplini sağlasalar, finansal fair play’i yerine getirseler, en çok kazanan kulüpler olsalar…

Marketingden seyirci gelirlerine, sponsorlara kadar her kalemde en çok kazanan olsalar…

***

Bırakın bunları başarmayı naklen yayın gelirleri bile sadakaya döndü kulüplerin, küçüldükçe küçüldü…

2021 Kasım’ında bitmesi gereken ihale, 2022 Nisan’ında bile hazır değil…

1-1.5 ay daha devam edecek bir süreçte güzel bir netice olmayacağı da kesin.

Buna rağmen kulüpler, hala yabancı sınırının daralmasına itiraz ediyor… Zararlarına zarar katacaklar… İşte savurganlıkta sınır tanımayan yöneticilerimizin kulüplerimizi getirdiği hazin tablo:

***

Yıllık gelirlerin en az 4 katı borçları bulunan kulüpler, Kamuoyu Aydınlatma Platformuna (KAP) 9 aylık bilançolarını sundu.

Buna göre Dört Büyükler, 1 Haziran 2021 ile 28 Şubat 2022’yi kapsayan dönemde zarar etmekten kurtulamadı.

Söz konusu kulüpler içinde Trabzonspor birinci sırada ve 418 milyon 54 bin lira zarar açıklarken, Beşiktaş 396 milyon 149 bin liralık zarar duyurusunda bulundu. Galatasaray’ın 173 milyon 716 bin lira zarar açıkladığı dönem için Fenerbahçe de 133 milyon 106 bin lira zarar beyanında bulundu.

***

KAP’a yapılan bildirimlere göre, kulüplerin toplam borçları da her geçen dönem biraz daha artmaya devam ediyor.

Buna göre en fazla borcu olan kulüp 6,2 milyar lirayla Fenerbahçe. Sarı-lacivertli ekibi 4.8 milyar lirayla Beşiktaş takip ediyor.

Borç miktarı Galatasaray’da 4 milyar lirayı, Trabzonspor’da da 2 milyar lirayı aşmış durumda.

FUTBOLCULAR BİLE DEPRESYONDA

Real Madrid ve İspanya Milli Takımı’nın en büyük başarılar kazanmış efsane kalecisi Casillas’in “Uyku uyuyamıyorum, hayattan zevk alamıyorum mutlu olamıyorum” açıklamaları çok yeni…

Dünya Kupası şampiyonluğu, Avrupa Şampiyonluğu, Şampiyonlar Ligi, İspanya ligi ve daha sayısız şampiyonluk yaşayan dünyanın en çok kazanan, en şöhretli ve en saygın sporcularından biri bunları söylüyor…

***

Spor sağlık için yapılır. Kitleleri de bunun için sahaya çekip sağlıklı bir fizik ve dingin bir beyne sahip olmalarını sağlar…

Ama işin görünmeyen tarafları da var…

Özellikle büyük paralara imza attırılan büyük yıldızların o büyük servet ve attığı imzaların onu nasıl tahrip ettiğini, beynini kemirdiğini çok daha net görüyoruz…

Tam adı Federation Internationale des Associations de Footballeurs Professionnels-FIFPro olan Türkiye’nin de üye olduğu Uluslararası Profesyonel Futbolcular Birliği raporları, büyük bir tehlikeyi ortaya koydu…

***

Amatör ruhla futbolu zevk için oynayan, geçinebilecek kadar para kazanan futbolcu-sporcu dönemi, yerini hızla makineye dönüşen insanlara bırakıyor…

Futbol artık bir endüstri haline gelirken, futbolcuların üzerindeki baskı da giderek artıyor.

Profesyonel yaşamın stresi ve sürekli göz önünde olma zaman zaman futbolcuların sağlıklarında bozukluğa neden oluyor.

FIFPro, özellikle yüksek maaş alan futbolcuların %38’inde depresyon veya anksiyete belirtilerine rastlandığını duyurdu.

***

Bu futbolcuların başında da PSG’nin Brezilyalı yıldızı Neymar’ın geldiği belirtildi. Fransa’da son verdiği röportajda sık sık sağlığı ve üzerindeki baskılardan bahseden yıldız oyuncunun özel hayatında bu stresi yaşadığı vurgulandı. Araştırmada sadece Avrupa’da değil tüm dünyada bu tür durumlara rastlandığının altı çizildi.

Stresin depresyona yol açtığını belirten FIFPro baş sağlık görevlisi Vincent Gouttebarge, “Oyuncular, yargılanma, dikkate alınmama korkusuyla sır vermeye cesaret edemezler. Depresyonu gizleyebilirler” diyor ki, bu da en tehlikelisi.

***

Üstelik de yaşanan sıkıntıların tahribatları kalıcılığa da dönüşebiliyor… Casillas örneğinde olduğu gibi emekliye ayrıldığınızda da, artık kazandıklarınızın keyfini çıkaracağınız zaman da beyninizi kemirmeye devam ediyor…

Her zaman söylediğimizi tekrarlıyoruz, yaşamın her anında mutlak pedagojik-psikolojik desteği eksik etmemek gerekiyor…

İNGİLİZ-İSPANYOL YARI FİNALİ

Aslında herhangi bir sürpriz yok. Geçen yıl 3 takımla yarıfinal yapan İngilizler yine var, bu sefer bir eksikle, 2 takımla…

İspanyollar var, hem de 2 takımla. Almanlar yok bu sefer, Bayern Münih’i de elerler… Hem de İspanya’nın devleri değil de Villareal’i tarafından saf dışı bırakıldı…

***

Liverpool, Manchester City, Real Madrid ve Villareal, yarıfinale yükselen takımlar oldu.

Manchester City’yi yenerek geçtiğimiz sezon şampiyonluğa ulaşan Chelsea, bu sefer sert kayaya tosladı. 3-1 yenildiği Real Madrid’e karşı rövanş maçını 3-2 kazanmasına rağmen turnuvaya veda etti.

***

Geçtiğimiz yılın diğer finalisti Manchester City ise zorlu Atletico Madrid deplasmanından 1-0’ galibiyetin rövanşında 0-0’la turla döndü.

Liverpool 3-1 kazandığı Benfica maçının rövanşında 3-3’lük beraberlikle tur atladı… Böylece İngiliz-İspanyol ortaklığı tescillendi.

Almanya ve İtalya dahil diğer ülkelere de figüran rolü düştü. Biz mi?.. Seyirci olmaya devam…

YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum