Modern ülkeler gençleri, Türkiye ihtiyarları alıyor
Nasıl bir futbol ülkesiyiz böyle?
Bir istatistikte de iyi olsak olmaz mı?…
Batılı ülkeler geleceğe, gençlere yatırım yaparken, bizim kulüpler ihtiyar oyuncu alma yarışına giriyor…
Zaten Avrupa’nın en yaşlı liglerinden biriyiz, buna rağmen hiç akıllanmıyoruz…
Dünyada en yaşlı oyuncu transferi yapan ülkelerin aksine futbolda gelişmiş devletlerde, özellikle dev Avrupa kulüplerinde transferin yüzde 60’i genç oyunculara yapılıyor…
***
İşte istatistikler:
Futbol kulüpleri, 2022’de uluslararası transferlere 6,5 milyar dolar harcamış...
FIFA Uluslararası Transfer Eşleştirme Sistemi ITMS’den faydalanılarak hazırlanan rapora göre, 2022 yılı boyunca küresel ölçekte yapılan transfer harcaması, pandemi etkilerinin görüldüğü son iki seneye oranla artış gösterdi.
Profesyonel erkek futbolu için 2022’de 6,5 milyar dolar olarak gerçekleşen uluslararası transfer harcaması, 2021’e göre yüzde 33,5 arttı.
Bu rakam önceki yıl, 4,86 milyar dolardı…
***
Harcamanın yarısından çoğu, yani 3,53 milyar dolarlık kısmı, 18-23 yaşlarındaki oyuncular için yapıldı.
Bedel karşılığı yapılan transferlerin neredeyse yüzde 70’i, bir milyon doların altında ücretle gerçekleştirildi.
Bizim kulüplerin çok büyük kısmı ise transferde aslan payını 30 yaş üstü futbolcular için harcadı…
BREZİLYA KAZANIYOR, İNGİLTERE HARCIYOR
Brezilya ekonomisinin en büyük ihracat kalemlerinden biri her zaman olduğu gibi yine futbol…
Güney Amerika ülkesi bu konudaki liderliğini yine kimseye kaptırmadı…
Futbolun dev ülkeleri, İngiltere, İtalya, İspanya ve Almanya kulüpleri, çok güçlü altyapı kurmalarına rağmen Brezilya’dan oyuncu ithal etmeye devam ediyorlar…
Fransa ise diğer büyük rakiplerini geride bırakarak futbolcu yetiştiriciliğinde önemli bir mesafe katetti…
***
Brezilyalılar, en fazla uluslararası transfer bedeli ödenen futbolcular oldu. Kulüpler, Brezilyalı oyuncular için 843,2 milyon dolar ödedi.
591,5 milyon dolar ödenen Fransız futbolcular ise bu alanda ikinci sırada yer aldı.
***
Transferlerde en fazla harcamayı İngiltere kulüpleri yaptı, en çok kazancı ise Fransa kulüpleri elde etti.
İngiltere kulüplerinin 2,2 milyar dolar harcadığı uluslararası transferde, Fransa kulüpleri ise 740,3 milyon dolar kazanç sağladı.
Türk kulüpleri ihracatta hayaleti andırırken, ithalatta yarışmaya devam etti…
F. BAHÇE VE BAŞAKŞEHİR TÜKETMEYE DEVAM
Piyasa değeri 10 milyon Euro olan ve Süper Lig’in en değerli 17. oyuncusu konumunda yer alan Arda Güler’li Fenerbahçe ise 17. basamağa gerilemiş….
Sarı-lacivertlilier, 2000 sonrası doğan oyunculara 41 dakika şans verirken Piyasaya kolej havasında giren Medipol Başakşehir ise iyice ithal oyunculara teslim olup 28 dakikayla 18. basamağa kadar inmiş…
Sonuncu ise 2 dakika ile uzun süre İlhan Palut’u direksiyonda tutmuş Anadolu Kaplanı Konyaspor olmuş….
TÜRKİYE’DE GENÇLERİN YUVASI ALANYA, G. SARAY, GİRESUNSPOR
Türkiye’de gençlere en büyük kucak açan kulüpler Alanyaspor, G.Saray ve Giresunspor…
Farioli yönetimindeki Alanyaspor, genç oyunculara en çok süre veren takım….
Hürriyet’in , OPTA verilerine istinaden derlediği habere göre 2000 sonrası doğan oyunculara en çok süreyi Alanyaspor verdi.
***
4 bin 460 dakika ile Alanyaspor zirvede yer alırken Akdeniz ekibini 3 bin 414 dakika ile Okan Buruk’un liderliğe taşımayı başardığı Galatasaray oldu…
Onları Hakan Hoca idaresindeki 2 bin 796 dakikayla Giresunspor takip etmiş..
Her üç hocamıza da, kulüplerine de tebrikler, teşekkürler…
***
70’li yıllarda yetiştirdiği gençlerle şampiyonluklar yaşayan ve Milli Takım’a kazandıran, sattığı oyunculardan büyük gelirler elde edip bütçeyi denkleştiren Trabzonspor ise Abdullah Avcı yönetiminde 2 bin 136 dakika ile ancak altıncı sırada yeralabilmiş…
Sonradan göreve gelen Şenol Güneş patronluğundaki Beşiktaş ise bin 483 dakika ile yedinci sırada yer edinmiş…
EY TFF, TRABZON VE KULÜPLER SADİ TEKELİOĞLU’NA KULAK VERİN
Türk futbolunda öz kaynak deyince akla ilk gelen isimlerden biridir Sadi Tekelioğlu…
Özkan Sümer bunun piri ise Beşiktaş’ta Serpil Hamdi Tüzün, Adana’da Ali Hoşfikirer, Sakarya’da Ekrem Karaberber gibi isimler de çok özel bir yere sahiptir…
Trabzon’un son büyük ismi ise tartışmasız çok büyük yıldızları keşfedip yetiştirmiş, arkasında durmuş, kavgasını vermiş ve piyasaya sürmüş Sadi Tekelioğlu’dur…
***
Hoca, toprak, çamur sahalarının yılmaz futbolcu fabrikasında ve çim sahaların elverişli ortamlarında bıkmadan usanmadan çok büyük yıldızlara imza atmıştır…
Sadece gençleri keşfedip piyasaya sürmekle kalmamış, görev aldığı Trabzonspor A takımında da pek çok kulüpte de çekinmeden forma vermiş ve yıldız yapmıştır…
Gençlere forma şansı vermeyen yönetimlere karşı sesini yükseltmiş, yabancı oyunculara teslim olmuş hocalarla kahramanca savaşmıştır…
Yani gençlerin yükselen sesi ve koruyucusu olmuştur…
***
Uğurcan, Yusuf Yazıcı ve Abdülkadir Ömür’leri Trabzonspor ve Türk futboluna kazandıran Tekelioğlu, büyük bir tehlikeye daha dikkat çekiyor…
Sadi Hoca,, “Kurtuluş altyapıda’ söyleminin sadece sözde kaldığını, içinin son dönemlerde ülke genelinde hiçbir zaman doldurulamadığını söyledi.
“Altyapıda, belirli yerlerden gelen baskı sonucu torpille futbolcu oynatılıyor. Yeteneğin torpili olur mu?” diye de soruyor…
Ey Trabzonspor, ey kulüpler ve ey TFF, bu sese kulak verin, yoksa kaynaklar kurutulursa oynatacak genç de bulamayacaksınız…
ŞAMPİYON BURSASPOR’UN BAŞKANI İBRAHİM YAZICI’YI RAHMETLE ANMAK
Bu ülkenin tartışmasız en önemli futbol şehirlerinden biri Bursa…
Her ne kadar Süper Lig’de 2009-2010 yılını ehil ellerde şampiyon tamamlayan Bursaspor, liyakatsiz yönetimlerde düştükçe düşse de ve bugün 2. Lig’de tutunma mücadelesi verse de bu gerçek değişmez…
İşte o görkemli sürecin en büyük aktörü Başkan İbrahim Yazıcı’ydı… Tabii ki Teknik Direktör olarak Ertuğrul Sağlam…
Her ikisi de bir döneme damga vurdu ve Trabzonspor’dan sonra şampiyonluğu Anadolu’ya taşıyan kahramanlar oldu…
***
İbrahim Yazıcı, başkan olarak ders vererek, tarihe not düşerek, fair play’e uygun davranarak ve asla popülizme taviz vermeyerek çok ciddi bir sınav verdi…
Şampiyonluk mücadelesi verirken bile gaza gelmeyerek, transferde ölçülü davranmış, kulübün geleceğini tehlike altına atmadan, mütevazı hocası ve kadrosuyla yine de şampiyonluk ipini göğüslemiştir…
Pek çok oyuncusunu da piyasaya sürmüş, Türk futboluna kazandırmıştır… Bursaspor, asla borca girmeden ehil ellerde şampiyon olmuştur…
ADI YAŞATILMALI
Saygın bir iş ve siyaset insanı İbrahim Yazıcı’nın gerek şike, gerek şiddet ve gerekse her türlü ahlakdışı unsurlarla mücadele ise dik duruşuyla örnek teşkil edecek niteliktedir…
Çok yakın bir işbirliğimiz ve dostluğumuz vardı. İlk bir Trabzonspor-Bursaspor maçı sonunda geçirdiği kalp krizi sürecinden sonra tedavi çabaları onu hayatta tutmaya yetmedi ve 2013’te kaybettik…
***
Bursaspor taraftarının talebine verilmiş devlet sözünü hatırlatıyor ve önemli bir spor tesisine adının verilmesi teklifimizi yineliyoruz…
Şampiyon Bursaspor’un şampiyon Başkanı İbrahim Yazıcı’yı rahmetle anıyoruz…