Nurettin Nebati

Görünüm ve üslubuyla hem zarif ve kibar hem de etrafına karşı düşünceli bir insan izlenimi bırakıyor.

Mesaj ve iddialarını ifade etme tarzındaki sevimlilik, içeriğin tutarlılığı veya irrasyonelliğini aşan bir hale oluşturuyor.

İktisatçı ve siyasetçiden çok, şampiyonluğa oynayan bir takımın, iyimser ve iddialı bir taraftarına daha çok benziyor.

İktisatçılar Sayın Nebati’yi iktisatçı, siyasetçiler de siyasetçi kabul etmediğinden, tabir caizse, onu eleştirmeye kıyamıyorlar.

Döneminde alınan ve alınmayan kararlar, ülkeyi Hiper enflasyona götürme riski taşısa da; muhalif ve eleştirmenler, başarısızlığın gerçek sorumluluğunu Sayın Nebati’ye yüklemeye razı olamıyorlar.

Daha önceki bütün Hazine ve Maliye Bakanları hakkında eleştiri yazıları yazdığım için, Sayın Nebati hakkında yazmasam adaletsizlik olur.

Çünkü Türkiye ekonomisi, Sayın Nebati’nin döneminde mahvedilmektedir.

ENFLASYONLA MÜCADELE EDİYOR GİBİ YAPIP

Önümüzdeki 24 ay içinde, enflasyonun %200’e ulaşabileceğini yazıp yazıp duruyorum.

Sayın Nebati seleflerinin akıbetini bildiği için, atılması gereken para ve maliye politikası adımlarını atmadan, yan yollarda oyalanıyor: “Enflasyonla mücadele timi” kurarak fiyat kontrolleri yapmak, konut ilanlarında fiyat değiştirenleri izleyip cezalandırmak, vs. gibi yollarla enflasyonu indirebileceğine dair göz boyuyor.

Bazı sektör temsilcileriyle “Birlikten Berekete” adı altında toplantılar düzenleyip, sektör temsilcilerinden enflasyonu düşürmeye dair vaat ve sözler alıyor, vs.

Şimdiye kadar, gıda, temizlik ve konut sektörü temsilcileriyle görüştü.

Peki, bu çalışmalar enflasyonu düşürüyor mu?

Hayır, düşüremiyor, tam tersine yükseltiyor ve yükseltmeye devam edecek.

Sayın Nebati, en son konut sektörü temsilcileriyle bir toplantı yaptı. Konutder Genel Başkanı Sayın Altan Elmas, toplantı çıkışında kısa bir açıklama yaptı, mealen:

“Sayın Nebati, bozulan beklentilerin, enflasyonu, maliyet enflasyonundan bile daha fazla yükselttiğini vurguladı.

Ocak ayından beri “toplumsal anlamda beklentilerin bozulduğunu, sonuçta, bozulan beklentilerin fiyatlama davranışlarını da bozduğunu belirtti.

Nisan ayında gerçekleşen %69,97 enflasyonun yarısının sebebi de buymuş.”

Sayın Nebati’ye soralım:

Olumsuz beklentilerin, fiyatlama davranışlarını bozmasının sorumlusu ekonomi yönetimi değil mi ve bu yönetimin atanmış lideri siz değil misiniz?

Beklentilerin bozulmasının en önemli bazen de tek sebebi ekonomi yönetimine duyulan güvensizlik değil midir?

Beklentilerin bozulmasının nedeni, “TCMB’nin politika faizini önemsizleştirdik” ifadeniz olabilir mi?

Soruları çoğaltmanın gereği yok.

Sayın Nebati, Cumhurbaşkanlığında kotarılıp kendisine gönderilmiş talimatları, bir havari kadar inanmış görünerek, bazen bağlamından kopararak hatta çarpıtarak savunuyor.

Fakat bilmelidir ki yapması gerektiği halde yapmadığı veya yapmaması gerektiği halde yaptığı her icraat, toplamda, sadece bozulma ve çürümeyi artırıyor.

Bu çürüme en çok şahsına ve tabi partisine zarar verecek, bir bilse.

Bu politikalardan fayda sağlayan kesimler de var: Bankalarda kredi limiti müsait olan ve Türk Lirası kredi alabilen bütün şirketler bu yanlış politikalar sayesinde, eşi benzeri olmayan ölçülerde para kazanıyorlar.

Bu yılın ilk dört ayında şirketler, mevcut 1. 846 Milyar TL kredilerine ilave olarak, tam 500 Milyar TL ilave ucuz kredi kullandı.

Sayın Nebati, tasarrufu olanların para kaybettiği ve kredi kullananların fahiş menfaat elde ettiği bir düzenin vitrini oldu.

Fakat hiper enflasyona giden süreçte her kâr oranı yetersizdir ve sonuç hüsrandır.

Öte yandan, düşük ve sabit gelirliler uzun süredir ilk defa fark edilir oranda yoksullaştı ve yoksullaşmaya devam ediyor.

Alınan yanlış, tutarsız ve zararlı kararların ekonomide yaratacağı büyük yıkımın henüz başlamadığını bilmek katiyen kehanet değil.

Mevcut ekonomik sistemde, hükümet, irrasyonel “faiz sebep enflasyon sonuçtur” hurafesinden vazgeçmedikçe, 99 işi doğru yapsa, akıbeti hüsrandır.

Bir de “Kur Korumalı Mevduat ürünüyle kurları nasıl düşürdüysek, enflasyonu da öyle düşüreceğiz” demez mi?

Sevimliliğin de bir sınır var.

YORUMLAR (40)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
40 Yorum
  • Fatih / 19 Mayıs 2022 21:56

    Yazılarınız aydınlatıcı lakin işin başında olanların pek okuma yazma bilmediği kanaatindeyim. O yüzden yazılarınızdan feyz almaları zor gibi.

    Yanıtla (2) (0)
  • okuyucu / 19 Mayıs 2022 19:38

    gözlerindeki ışıltı kaybolmasın nebati amca.sana güveniyoruz.

    Yanıtla (1) (0)
  • Nuri lef lef / 19 Mayıs 2022 18:57

    Tr Ekonomisinin düzlüğe çıkması çok kolay 1. Tam yargı bağımsızlığı 2. Merkez bankasının bağımsızlığı, bu iki bağımsızlık ülkenin yatırım yapılabilir hale gelmesi ve kanunların herkes için eşit olması demek. Yani ülkenin uçması demek.

    Yanıtla (8) (0)
  • A.Derin / 19 Mayıs 2022 18:15

    Evet , bakanimiz sevimli ve sempatik olabilir ancak eğer kendi samimi düşüncelerini söylüyorsa ekonomi bilgisi yetersiz diye, yok c.baskanini emirlerini iletiyorsa pek ciddiye alınmadığı görülüyor. Her durumda ülkenin gidişatı yanlış yöne doğru hızla ilerliyor.

    Yanıtla (2) (0)
  • Karar Okuru / 19 Mayıs 2022 16:50

    Yeni sistemde bakanlar sekreterya görevini ifa ederler,insiyatif alma gibi bir yetkileri yok.Reis ne derse odur.Dolayısıyla istifa etme şansları da yok.Sadece görevlerinden aflarını isteyebilirler.Bu af talebini Reis kabul edip etmemekte serbesttir. Yani onların bu konudaki iradelerinin bir anlamı yoktur.Reis ne derse odur,ne eksik ne de fazla.

    Yanıtla (4) (0)
  • Haydar sayin / 19 Mayıs 2022 10:37

    Cumhurbaşkanı'nin gorev verbilecegi son liyakatli! eleman bu. Cumhurbaşkanı'nin cevresinde liyakatli eleman kalmamış, en son bir bayan vali atandi. Egitimi ve liyakati valilige uygun degil ama başı örtülü.

    Yanıtla (11) (0)
  • Gözlemci / 19 Mayıs 2022 12:42

    Cumhurbaşkanına toz kondurmamaya çalışıyorsunuz gibi anladım. Asıl şunu anlamalısınız, bu problemlerin asıl sebebi Cumhurbaşkanı. Önceki bakanları, merkez bankası başkanlarını görevden alan o. Hatta hatırlarsanız laf dinlemiyor demişti. O pozisyonlara dünyanın en iyi insanlarını getir, Cumhurbaşkanı kendi dediğinin yapılmasını istiyor. Yani oraya gelen kişinin önemi yok.

    Yanıtla (10) (1)
  • Okuyucu / 19 Mayıs 2022 16:13

    Gözlemci kardeş, Haydar Sayın'in dediklerini tekrar etmişsin. O da liyakatsizlige dikkat çekiyor.

    Yanıtla (2) (0)
  • İdris / 19 Mayıs 2022 14:18

    Size hayret ediyorum. Nebati sanki kendi aldığı kararları uyguluyor. Öyle bir şey yok.Reyiz ne diyorsa Nebati onu tekrarlıyor. Kısacası her bakanın adı rte.lutfen Nebati yi eleştirmeyin o masum bir emireri dır.

    Yanıtla (9) (1)
  • Okuyucu / 19 Mayıs 2022 16:09

    Senin yazdığını, yazar zaten yazmış, sen, ikinci baskı yapıyorsun. Yazıya bir daha bakarsan görürsün.

    Yanıtla (3) (0)
  • Okur / 19 Mayıs 2022 13:23

    Sayın bakan yapması gerekenleri yapmıyor ve hiç bir şey yapmıyor. Enflasyonun hurafelerle düşeceğini zannediyor. Kısaca ekonomi bilimi ile kavga ediyor. Faturasını da yüksek enflasyon olarak hepimiz ödüyoruz.

    Yanıtla (9) (0)
  • m.duran / 19 Mayıs 2022 11:47

    "Türkiye ekonomisi Nebati döneminde mahvedilmektedir." Nebati'yi o makama getiren kim? Ve Nebati'yi o makama getiren kişi (ki, ekonomist olduğunu iddia ediyor) baş sorumlu olarak bunu bilmiyor mu? Bunlar bilerek, istenerek yapılan işler.

    Yanıtla (11) (1)
  • m.duran / 19 Mayıs 2022 11:47

    "Türkiye ekonomisi Nebati döneminde mahvedilmektedir." Nebati'yi o makama getiren kim? Ve Nebati'yi o makama getiren kişi (ki, ekonomist olduğunu iddia ediyor) baş sorumlu olarak bunu bilmiyor mu? Bunlar bilerek, istenerek yapılan işler.

    Yanıtla (5) (0)
  • Vatandaş / 19 Mayıs 2022 11:38

    Amaç enflasyonu düşürmek değil ki, Aksine yüksek tutmak. Belli bir siyasi tercih yapıldı, bir yola girildi. Bunların bir maliyeti var, Halka tutup bu yolda maliyetle rolacak deyip vergi salınamaz, En kolay yolu enflasyon marifetiyle vergilendirmek. Bu arada da faiz sebep/enflasyon sonuç denilerek vakit kazanmak, bahane üretmek, tabanı konsolide etmek. Yapılan iş gayet bilinçlidir.

    Yanıtla (6) (0)
  • KARAR OKURU / 19 Mayıs 2022 11:35

    Geçen gün bir marketin md. ile sohbet esnasında bu zamların ve ekonomik sıkıntının, 2023'te son bulacağını ifade etti. İzahını ise, Türkiye'nin doğalgaz, petrol ve yeraltı madenlerinin devreye alınacağını söyledi. Şu anda yapım aşamasında olup ve dünyanın kıskandığını sayın nebati gibi ifade etti. Zannedersem apayrı dünyalarda yaşıyoruz! Ayrıca merkez bankası yeni 500tl banknot ve üzerinde ise ümmetin fatihi büyük sultan Koca Reisin portresi olacağı rivayet ediliyor.

    Yanıtla (5) (1)
  • TOPRAK / 19 Mayıs 2022 11:31

    Askeri kuraldır: Kanun dışı emre itaat edilmez. Nebati ehil olsa bu akıl ve izandan vareste talimatları canhıraş savunmayı bırakın; dinlemezdi bile. Talimatı uygulayan da verenle aynı sorumluluğa ortaktır. Bugün sadece ekonomi değil; birçok bakanlık ehil olmayan ellerde. Aile Bakanı bekar, feminist, kadın. Ötesi var mı?

    Yanıtla (8) (0)
  • Fikret / 19 Mayıs 2022 10:43

    Konu Nebati değil, bu sistemde kim bakan olsa farketmez, en iyi ekonomisti getirin yine de değişmez

    Yanıtla (5) (1)
  • Okur / 19 Mayıs 2022 01:43

    Lütfen şu kifayetsiz adamlara sempatik kılıflar bulmaya çalışmayın. Hazineye bırakın uzman yardımcısını düz memur olarak dahi giremeyecek kalibredeki adamı bakan yaparsan sonuç tabiki hüsran olacaktır. Göz göre göre zenginlere bedavadan biraz pahalı kredi veriyorlar. Kimin cebinden? 80 milyonun hatta doğmamış çocukların rızkından. Allah bunları ıslah etsin.

    Yanıtla (39) (2)
  • Haydar sayin / 19 Mayıs 2022 10:40

    Yokluktan liyakatsiz ama laf dinleyecek adama gorev veriliyor.

    Yanıtla (4) (0)
  • Politikacı Genç / 19 Mayıs 2022 10:28

    Mehmet Ali abi kesinlikle yazınıza katılıyorum. Bizler de üniversitelerde eğitim görmekteyiz, bunun içine ekonomi dersleri de dahil. Biz de ekonomist sayılır mıyız(?). Orası muamma. Geçelim. Maliyetlerin artma sebebini dış güçler dışında bir sebep görebilsek gerçekten prangalarımızı kırmış olur muyuz? Ben bunun telaşındayım.

    Yanıtla (5) (0)
  • Mümin N / 19 Mayıs 2022 07:18

    Yaptıkları zincirleme hatalarla bir ülkenin nasıl yönetilmemesi gerektiğini dünya öğrendi. Türk halkı da ceremesini çekiyor.

    Yanıtla (20) (2)
  • Jj / 19 Mayıs 2022 09:52

    Hata filan yok, bu bilinçli bir politika. Şöyle calisiyor; Düşük faizle sadece kendi adamlarina kredi veriyorsun, faizin geri kalanini KKM ile hazineye ödetiyorsun, boylece yandaşlarına servet transferi yapiyorsun. Senin benim gibi sıradan insanları ve muhalif işadamlarını bu sistemin dışında tutarak sadece seçilmiş bir zümreyi zengin ediyorsun. Budur mevcut ekonomi politikası. Bankalara sor bakalim hangi faizle kredi alabiliyorsun? Yanlış karar filan yok hepsi bilinçli bir soygun mekanizmasi.

    Yanıtla (19) (0)
  • M.NURI GOREN / 19 Mayıs 2022 09:30

    Sayın Verçin,son 3,5 yıldan beri vatandaşlar uyandıklarında Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararnameleri ile karşılaşıyorlar.Yani artık Türkiye’de hükümet,TBMM ve kamu kurum ve kuruluşları,stk’lar görev ve işlevlerini külliyen ‘Külliye’ye devretmiş durumdalar.Alınan kararlar da tasarruf yerine daha çok kamu harcamlarının artırılmasına yöneliktir.Sayın Nebati veya diğerleri ne yapabilirki?İstifa mı etmeli,istifade mi?

    Yanıtla (12) (1)
  • Takipci / 19 Mayıs 2022 09:15

    Din ile Demokrasi birarada olmaz, Din ile Modern Hukuk birarada olmaz, bunlar (kafir)Batida 200 yildir, Turkiyemizde de 100 yildir biliniyordu. Islamci Iktidarimiz sayesinde yeni bir sey daha ogrendik, Din İle Ekonomi de birarada olmazmis

    Yanıtla (3) (3)
  • Muammer / 19 Mayıs 2022 09:06

    Bunların yapılacak İlk seçimde gitmeleri FARZ-I AYN'dır.

    Yanıtla (22) (0)
  • Yusuf / 19 Mayıs 2022 08:44

    Talimatla bakanlik yapilmaz.Kanunlar ve yönetmenlikler ne diye yazilmis ? Gelismis olan ülkelere bir inceleyelim.Gözümün icine bak diyen bir bakan var mi veya talimatlati dogrultusunda yaptik veya yapiyoruz mu diyorlar.

    Yanıtla (11) (0)
  • Ali Rıza / 19 Mayıs 2022 06:00

    Esas mesele bilime inanıp inanmama meselesidir. Osmanlı imparatorluğu bilime inanmadığı için battı , okuma yazma bilmeyen sadrazamları , paşaları vardı.( 7-8 Hasan paşa, Alemdar Mustafa paşa ,)

    Yanıtla (13) (1)
  • Karar okuru / 19 Mayıs 2022 05:57

    Algi operasyonu ile kitleleri yönetebilirsiniz… Diplomasiyi, ekonomiyi yönetmeye kalkarsaniz duvara toslarsiniz… Genis kitleleri manüpile etmek hele özgürlükler yoksa kolaydir… Bilimi manüpile etmeye kalkmak düpedüz cehalettir. Bu kadar Küçük kasaba tüccarligi yeter artik ama…

    Yanıtla (13) (2)
  • Sönmez / 19 Mayıs 2022 05:37

    Milleti daha fazla soymak ve yoksullaştırmak için ellerinden gelenin fazlasını yapıyorlar. Ne kötü döneme dek geldik.

    Yanıtla (14) (1)
  • Abdo / 19 Mayıs 2022 01:07

    Sayın Nebati ekonomist değil. Daha ötesini anlatmaya gerek yok.

    Yanıtla (23) (1)
  • Kazım Çetin / 19 Mayıs 2022 03:55

    Ekonomist değil ama ekononçn kitabını yazan bir kişinin talimatlarını uyguluyor.

    Yanıtla (13) (0)
  • Sevimlilik / 19 Mayıs 2022 03:42

    Sevimlilikler kişisel dostluklar için birşey ifade eder...devlet millet,,fikirde bilgide icraatta sevimliliğe bakar...televole magazin siyaseti devleti olduk gitti...15 temmuz kesinlikle tiyatro değildi...AMA BU EKONOMİ İŞİ İSE KATIKSIZ TİYATRO..Milletin çoğu kan ağlıyor kızılcık içtim ondan diyor...MİLLET İSE HEPTEN TİYATRO OLMUŞ..

    Yanıtla (2) (0)
  • Özer / 19 Mayıs 2022 01:23

    Bir devletin ekonomisini yönetmek hele hertarafından dökülen bir ekonomiyi yönetmek uzman ekip işidir. Malesef Türkiye iyi yönetiliyor. Sanki ilan edilmemiş iflası yaşıyoruz.

    Yanıtla (26) (1)