Tahsilat gişeleri için köprü ve yol yapılmış
Avrupa Transit Karayolu (TEM) rahmetli Turgut Özal döneminde Fatih Sultan Mehmet Köprüsü (FSM) eşliğinde yapıldı.
Bu yolun ücretlendirmesinde Ankara-İstanbul arasında ya son noktada ödeme yapılıyor ya da çıkış yaptığınız yerde.
Nisan 2006’da 1. Boğaz Köprüsünde nakit gişeler kaldırıldı ve sadece OGS ve KGS geçişleri başladı. Ve o tarihte köprü geçiş fiyatı 2,40 TL iken otoban kullanım ücreti (TÜİK göstergesi) 3,61 lira olarak belirlendi.
Aralık 2015’de boğaz köprüsü geçiş fiyatı 3,40 TL ve otoban geçiş ücreti de 5,92 TL ediyordu.
Aralık 2015 tarihini vermemin nedeni 3. köprü (YSS), Osman Gazi Köprüsü ve otobanların hizmete alınmaya başlandığı dönem olmalarıdır. Çünkü özel sektöre yaptırılan bu yolların Hazine garantisi açığı direk bütçeden ödenmiyor. İlgili kuruluş olan Karayolları tarafından ödeme yapılıyor.
2016 yılında rahmetli Süleyman Demirel’in yaptırdığı 1. Boğaz Köprüsü ve rahmetli Turgut Özal’ın yaptırdığı 2. Boğaz Köprüsü geçiş ücretleri 3,40 liradan 4,75 liraya artırıldı. Otoban geçiş ücreti de 5,92 liradan 7,59 liraya yükseltildi.
2017 yılında ise rahmetli Süleyman Demirel’in yaptırdığı 1. Boğaz Köprüsü ve rahmetli Turgut Özal’ın yaptırdığı 2. Boğaz Köprüsü geçiş ücretleri bu sefer 4,75 liradan 7,0 liraya artırıldı. Otoban geçiş ücreti de 7,59 liradan 7,76 liraya yükseltildi.
2018 yılında ise rahmetli Süleyman Demirel’in yaptırdığı 1. Boğaz Köprüsü ve rahmetli Turgut Özal’ın yaptırdığı 2. Boğaz Köprüsü geçiş ücretleri bir kez daha artırıldı ve 7,0 lirandan 8,75 liraya zamlandı. Otoban geçiş ücreti de 7,76 liradan 9,30 liraya yükseltildi.
Kısaca işin özeti şu: “Ben AK Parti zamanında özel sektöre yüksek fiyattan Hazine garantisi ile yaptırılan Yavuz Sultan Selim Köprü ve otobanını kullanmıyorum; Osman Gazi Köprü ve otobanını kullanmıyorum” diyen her vatandaş, Özal ve Demirel’in köprü ve otobanlarını kullandığında ücretinin bir kısmı ile aslında AK Parti zamanında yapılan özel sektör yollarının parasını ödüyor.
15 Temmuz Şehitler Köprüsüne 15 Temmuz direnişi sonrası yapılan büyük zamların başka nasıl bir anlamı-izahı olabilir?
Bir de geçen yıl 24 Haziran seçimlerinde “Bundan sonraki dini bayramlarda özel sektör köprü ve otobanlarının da ücretsiz olmasına bakacağız” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu sözünü yerine getirememesinin izahı ne olabilir?
***
Şimdi size aynı yolların bir başka durumunda bahsedeceğim.
Özel sektörün otobanına girdiniz. Ama çıkışınıza daha uzun mesafe varken birde yolun ortasında gişeler önünüze gelir... Ver para...
Hadi turnikeli gişelerde para ödediniz veya OGS-HGS bakiyesinden verdiniz. Ama yolda giderken gözünüz tepede olsun hep. Çünkü ara ara yerlerde sizin bil(e)mediğiniz kameralı otomatik gizli gişelerde mevcut. O gişeler de sizden çatır çatır para kesiyor. Kurtköy’den girip-Çatalca’dan çıkarken görünür gişeler varken görünmeyen gişelerle toplam 6 gişe para ödemiş oluyorsunuz. Benzer gişeler KÖİ projeli yolların hepsinde mevcut.
Yani turnikeli ana gişeler yanında turnikesiz gizli gişeleri biliyor musunuz?
Özellikle bağlantı yollarında bu üst kameralı gişeler çok daha önemli. Şehir merkezinde kalmış 2-3 km’lik bağlantı yolunu kullanmadan evinize gidemiyorsunuz. Ama bir kaç KM’lik özel sektör yoluna mahkum edilmiş haldesiniz ve 8,0-9,0 lira ödemek zorundasınız.
Başakşehir-Mahmutbey civarında bu gişeleri kim biliyor? Gizli (kameralı) gişelerden alınan ücretlerden haberiniz oluyor mu?
***
Durun bitmedi.
Turnikeye geldiniz ve bakiyenizde para olmasına rağmen para yok diye nakit ödediniz. KÖİ şirketleri sizin banka veya kredi kartınızdan yeniden çekebiliyor.
Yani aynı yola hem HGS-OGS’den para ödüyor hem de nakit ödemede bulunabiliyorsunuz. Şirketler çok rahat paranızı bakiyenizden çekebiliyor.
Yukarıda cumhurbaşkanının geçen yıl verdiği sözü ve gerçekleşmemesini bu nedenle anlattım: Bu şirketlere yaptığınız ve aldıkları fazladan ödemeleri geri almanız öyle kolay değil.
Bu ülkenin cumhurbaşkanı ya da yeni sistemle başkanı bile Türk halkına verdiği ‘dini bayramlarda ücretsiz’ sözünü yerine getiremiyor. Öyle güçlüler yani.
Tavsiyem şudur: KÖİ otobanlarını ve köprülerini kullanıyorsanız:
1- Nakit veya bakiye ödemeleri dahil kredi kartınızı ve otomatik ödeme banka bakiyenizi sürekli takip edin.
2- Gözünüz sadece turnikeli gişelerde olmasın, üstte kurulan kameralı gişeleri de takip edin. Şehir içi bağlantı yollarında özellikle yeni havalimanına vs giderken uçak biletinin yarısını bu kısa yollarda harcamış olmayın.
Ne demiştik: Eller havaya...















Sanki Osmanlı Devletinin son dönemlerindeki borçlanmalarının bir geri ödeme tarzının benzeri gibi!.. Allah muhafaza etsin...borç yiğidin kamçısıdırda, bizim sırtımız buna dayanırmı?
Yanıtla (0) (0)İstanbul içi turnikekerden bahsediyor.
Yanıtla (0) (0)İthal edilen tütün var,ihraç edilende var.Tütünü ithal edenler mamul madde sigara olarak ihraç da ediyor.Dolayısıyla bu iş den kayıp yok.Aksine girdilerden çıktılar çok daha fazla olduğu için kazanç var.
Yanıtla (0) (0)Sn. Demirel ile özal alınan vergiler ile bu köprüleri yaptılar. Geçiş ücretleri ile de yeni yollar yapıldı. Yani hiçbir müteahhit ihya edilmedi.Zaten vergi vermemizin sebebi de bu değil mi. Sakın hangi parayla yapacağız denmesin bütçede garanti ücretler için ayrılan para ile her sene bir boğaz köprüsü yapılabiliniyor.
Yanıtla (0) (0)Bu antlaşmaların ülke menfaatleri düşünülmeden yapıldığı şurdan belli.Ülke nüfusu, araba sayısı devamlı artıyor. İleride (5 veya 10 sene sonra) araba geçiş sayısı 2 ye hatta 3 katlanırsa bu fazla geçiş ücretleri yine şirkete kalacak niye. eksiği hazine tamamlasın, krediyi hazine bulsun,ödeyemezse hazine ödesin fakat araç geçiş sayısı garanti verilenden fazla olursa da bu fazlalıklar da şirkete kalsın. Oh ne güzel dünya. En azından fazla geçişlerin yarısı hazineye kalsa olmazmıy dı. Bu nasıl antlaşma. İleride yeni körüler yeni yollar hangi parayla yapılacak. dediğiniz gibi süre yetmiyorsa 20 d
Yanıtla (0) (0)Yapma yahu ! Ya ne olaydı ? Örnek verdiğiniz ABD, İngiltere ve Avrupa ülkelerinde her şey para ile. Bunun adına kapitalizm deniyor. Durumu olan geçer durumu olmayan geçmez. Zorla mı tatile çıkın diyorlar ? Yoksa durumunuz gitmeyin. Ben bu yaz tatil yapamadım mesela. Ne yapalım? Bu sistemi beğenmeyen Kuzey Kore ve Venezuella gibi komünist ülkelerde yaşayıp milyonlarca insanla beraber sürünebilir. Her şey bedava oralarda. Ancak güçlü, gelişmiş ve modern ülke olmak istiyorsak kapitalizmden başka çaremiz yok. Kusura bakmayın.
Yanıtla (0) (0)Deli Dumrul hikâyesi gibi yahu.Geçen de Geçmeyen de köprülere çatir çatır para ödemekte ve halk hâlâ bazı şeylerin farkında değil.Ne diyelim yol köprü yaptılar halka hizmet ettiler.Sayısız tünel yaptılar.
Yanıtla (0) (0)yeni hava alanına hacı yolculamaya gitmiştim başakşehirden girdim 5 6 tane gizli gişe 1 tane açık gişe hava alanına gidiş yaklaşık 20 tl havaalanı otoparkı 25 tl donuş 20 tl uzerine yakıtı ekleyince yeni havaalanının buyukluğunu hissettim kocaman istanbul havaalanını...
Yanıtla (0) (0)Istanbul -izmir otobanı çok pahalıymış! Parasız yol trafiğe açık değil mi? Sen gitmezsen başkası otobandan gidiyor ve parasız yolun trafiği hafifliyor. Senin buradaki zararın ne de ağlıyorsun kardeş? Yoksa sen de aklı hadım olmuş fetö hadimlerinden misin?
Yanıtla (0) (0)2 saat 52 dk nerden biliyorsun 1 e 5 olduğunu hesapladın mı milletin lafıyla dolduruşa gelip burdan ahkam kesiyorsunuz
Yanıtla (0) (0)Vermiyorlarda ondan ilk yaptıkları özelleştirmelerde devlete hakim değillerdi.Hakim olduktan sonra alacak gurupları ihaleye girselerde alsalarda bir bahaneyle iptal ediyorlar.Koç gurubunun 5,7 milyar $ almış olduğu oto yol ve milgem ihalesi iptal oldu.Arka bahcesi olmayan şirketlerin öyle bir şansı yok tank ihalesinde sözde katarlılar aldı gerçekte kimin.
Yanıtla (0) (0)Arabayı sattım iki yürüyüş ayakkabısı aldım, toplam dört ayakkabı oldu. Bundan sonra uzun mesafe toplu taşıma, mümkün olan yerde bisiklet ve orta mesafelerde yürümek. Sıkıntılarımın yarısı gitti.
Yanıtla (0) (0)No panik make your plan Bey, arkadaslar diye hitap etmekten vazgecin. Ben de Karar okuyucusuyum ama sizinle arkadas falan olmak istemiyorum. Anlatabildim mi?
Yanıtla (0) (0)İnsanı yaşat ki piyasa yaşasın.Yapılanların hepsi piyasaya uyumlu olmalıdır.Bunun hesabı günümüzde zor değildir.Yaparken açıklık,adil adalet, şeffaflık olsun yeter.Biz halk olarak,imece üsulü ile herşeyi yapabiliriz.Küçük yatırımcılar sürekli zararlarla küstürülüyor.Büyük yatırımcılarda teşviklerle,vergi aflarıyla,avantaj tanımlarla ve garentilerle coşturuluyor.Hiç olmazsa geçiş garentisi vereceklerine kullanma süresini uzatsalardı da sadece geçen ödeseydi.Belki daha uygun olurdu.
Yanıtla (0) (0)Acliktan kirilirken asfaltlari kemirecegimiz zamanlar yaklasiyor.
Yanıtla (0) (0)Önceki iktidarlar yatırım yapmıyormuş bak sen; Ak Partinin özelleştirdiği 70 milyar dolarlık kamuya ait tesis ve fabrika nasıl oldu a güzel kardeşim. Biraz yakın tarih okuyun hükümete yakın medya ne derse kabul etmeyin araştırın
Yanıtla (0) (0)Bu yolların km'si için müteahhitlere kaç dolar ödeniyor? Dünyada bu işin rayici nedir? Bir açıklansın! Mesela kaç katına maloluyor bu memlekette bu yollar bir görülsün!
Yanıtla (0) (0)bu ülkede yaşanmaz arkadaş. git japonyaya,amerikaya avrupaya birleşik krallığa her şey bedava çöpünü at bedava televizyon bedava otobanlar bedava,vergi tahsilat gişesi yok.köpekler kakalarını istedikleri yerde yapıyor.belediye kakayı ölçülerde ise ve sanatsal bir duruş sergiliyorsa sahibine ödül bile veriyorlar.yeme de yanında yat.. *vergi mi kaçırdın hiç sorun değil çağıroyorlar,yanağında makas alıyorlar bir daha yakalanmasan iyi olur diyorlar.ahsta olduğunda bütün doktorlar alarma geçip seni bir güzel muayene ediyorlar.denemesi bedava,bir yalandan hasta olun bakın.nasıl oluyor..
Yanıtla (0) (0)Sadece gişeler mi? Az once hiç olmayacak yerde aracımı cektiler yaklaşık 600 metre mesafedeki parka 102 TL aldilar ayrica 108 TL de gelecekmiş
Yanıtla (0) (0)Değerli kardeşim çok haklısın da 1 liralık işi 5 liraya yaptırınca sorun oluyor
Yanıtla (0) (0)Hazine garantisinden bu güne kadar şirkete 2 milyarı ödemeyi biliyorsun. Maliyeti zaten 3.5 milyar lira bu nasıl bir hesap ?
Yanıtla (0) (0)Demekki deli dumrul köprüsü geçenden bir akçe geçmeyenden on akçe...
Yanıtla (0) (0)ARKADAŞLAR LÜTFEN BÖYLE DÜŞÜNMEYELİM, AK PARTİ OLMASA İDİ OLMAZ İDİ, DAHA ÖNCE Kİ HÜKÜMET LER HİÇBİR YATIRIM YAPMIYORLAR İDİ, BORÇLA OLSUN YİNE YOKTU,ELEKTİRİK BİLE YOKTU DEVAMLI KESİLİYOR İDİ, NEDEN ÇÜNKÜ ÖZEL SEKTÖR YATIRIM YAPMIYOR İDİ, E ARTIK YATIRIM VAR, BORÇLA MORCLA, ÖNEMLİ OLAN YATIRIMIN DEVAM ETMESİ,
Yanıtla (0) (0)50 milyon için tank fabrikasını sat ama oyak batmış ingiliz çelik fabrikasına talip olsun.Peki oyak neden tank fabrikasını almiyor
Yanıtla (0) (0)Çalışmayan ama devletten geçinenlerin yorumları sabir in yorumu.Adam benim verecek birseyim yok verenler,çalışanlar düşünsün diyor.Maalesef 20 milyon yatarak yiyen ve çalışanı eleştiren guruh var
Yanıtla (0) (0)Tam bi soygun düzeni.toplanan paralar ülke kalkınmasına gitse hiç acımayacam. Ama malesef saray harcamasına ve yandaşa aktarılinca insanın zoruna gidiyor.hatta yandaş şirketler bile bizim paramızla kurtarılıo. Bu ülkeden gitmek istiyorum bu nedenleri.her yerde haksızlık.
Yanıtla (0) (0)Milletin cebinden 1 kuruş çıkmayacak diyorlardı, hazineden o özel şirketlere Yavuz Sultan köprüsü, Avrasya tüneli ve Osmangazi köprüsü icin yılda 2 milyarın üzerinde ödeme yapılıyor.
Yanıtla (0) (0)Dün akşam İstanbukdan ankara istikametine giderken yanlışlıkla Osmangazi Köprüsü kavşağına girdim.50 metre içinde farkettim ancak trafik yoğunluğu nedeniyle geri geri gelemedim.İleride bir kavşakla geri dönüş vermişlerdir diye devam ettim,sonuçta köprüyü geçerek birinci kazığı yedim. Biraz ilerledikten sonra izmit tarafına döneceğimi zannederekne tekrar gişe ve tekrar otoyol.Bir miktar gittikten sonra nihayet izmit yoluna girebildim.Şimdi ben hatalıyım anladım da bu işte bir bit yeniği yok mu?
Yanıtla (0) (0)seni adam yerine koyup cevap vermeye tenezzül etmezdiim de diğer insanların aklını çelme diye cevap veriyorum. madem öyle neden seçim rüşveti olarak taşeronlar kadroya geçirildi? peki godaman akitler neden sarayda bir kurula ya da kamu bankalarına atandı?
Yanıtla (0) (0)04.12 de yorum yapan ve terbiye sinirlari icinde cevap vermeye calisan zihniyet.... bu ulkede 15 temmuzda darbe olurken anana hangi yoldan kacacagini sorarken akliniza gelen ilk yol o begenmedigin yoldu degil mi. 08.33 de yorum yazan arkadas kafasi kumda tepede kalan kisminda asfaltta herkesin gectigi olan arkadas bu ulkede milletin vergisiyle kacak yapilan ve milletin zerre faydasina olmayan islere sesiniz cikmiyor da millete biraz da olsa faydali olanlara mi sesiniz cikiyor. Siz kimsiniz ki dunya besten butuktur diyen anlayisi elestirebileceksiniz... sizin hayalleriniz anlamadigi konular
Yanıtla (0) (0)Sn Demirel ve Özal zamanında yapılan yatırımları bedelini Uzaylılar mı ödedi? Adı Yap - İşlet Devret de olsa başka bir şey de olsa bir yatırımın bedeli mutlaka olur ve karşılanmak zorundadır. Eninde sonunda yatırım bedelini Halk öder. Hazine dediğiniz şey Milletin verdiği paralar ile içi dolan bir kasa değil midir? Millet kasaya para koymasa ki koyar?
Yanıtla (0) (0)Nasıl oluyor da ihaleleri hep belli gruplar kazanıyor? Sosyal hayatta bu gruplardan talepler oluyor mu? Bizim köyün camisi yapılacak. Bizim orada bir çocuk var pırlanta gibi sizin şirkette boş pozisyon var mı? Bizim kızın bir organizasyonu var ona sponsor lazım vb.
Yanıtla (0) (0)Sayın yorumcu söylediğini kabul edeceğim fakat bir şartla. Parasını ben veriyorum ben yapıyorum sonra Erdoğan çıkıp biz yaptık demesin yeter.Bu kadar borçla ben bütün AKP yandaşlarına özel köprü yaparım. Sadece ahlaklı olsunlar yeter.
Yanıtla (0) (0)1.43 O zaman senin mantığınla 50 milyon dolar bulunamadığı için Tank Palet Fabrikasının satılması da doğru. Bu yatırımları devlet yapsa 10 kat daha düşük olacak. Devlet yapsın diyoruz. Ha devletin parası yok diyorsan gerçekten para yok gibi mi davranılıyor? Neyi savunuyorsunuz siz ya?
Yanıtla (0) (0)3.34'de yazan efendi! Sen buna yatırım mı diyorsun? Bu açıktan açığa birilerini zengin etme, halkı yolunacak kaz görme değil mi? O yatırım dediklerin bu yolla bize 10 katına malolacak. Sadece 3 tanesinin zararının 40 katrilyon olacağı hesaplanıyor. Ben bir ülkeye kötülük etmek istesem böyle şeyler yaparım. Niye sanayileşmek için yatırım yapmıyoruz diyeceğine dediğin şeye bak.
Yanıtla (0) (0)Bu yorum daha önce yazdığım 33 tl lik talep yorumunun devamıdır.Talep edilen bu ücretlerin yasal olup olmadığını ilgili yerlere ilettim ancak sanırım şikayetimi doğru dürüst okumamışlar bile. ilgili bakanlık bana oto yolların paralı olduğunu sağolsunlar cevaben hatırlattılar ! oysa ben oto yolun değil bağlantı yollarının paralı olup olmadığını,paralı ise gişe koymalar gerektiğini,bu tarifeyi ve gecikme faizlerini kimin belirlediğini,neden gişe ile değilde kamerayla ücret talep edildiğini sormuştum.insanların çoğu bunun farkında değil çünkü hgs den kesiliyor.bende hgs olmadığından ortaya çıktı
Yanıtla (0) (0)Hala anlamamadıniz anlamiyorsunuz.yahu bu yolları köprüleri devletin cebinden bir kuruş çıkmadan yaptırıyoruz diyorlar.ama her sene bütçeden milyarlarca lira bu şirketlere aktarılıyor. Kafanı deve kuşu gibi kuma gömmüşsün ama bir yerin açıkta kalmış. Gerçeği yazanlarada tirip atıyorsun. Uyan artık uyan sabah oldu.tünelin ucundakı ışığı gün ışığı zannediyorsun.o ışık tam hızla gelen marşandiz.çarpıncamı aklın başına gelecek.
Yanıtla (0) (0)Bunu gündeme getirmeniz iyi oldu.ben otoyolu kullanmadığım halde telefonuma 33 Tl borcumun olduğunu ödemediğim takdirde icraya verileceğini mesaj ile bildirdiler.telefonla bu borcun nereden geldiğini sorduğumda bağlantı yollarını kullandığımı söylediler.bu yolların ücretli olduğu ile ilgili bir uyarının hiçbir yerde olmadığını haksız talep olduğunu söylediğimde benden başka itiraz eden olmadığını söylediler.talep edilen geçiş ücreti 2 geçiş için ana para 6tl gecikmesiyle 33 Tl bir ücret vergilerle birlikte.15 günde 5 misli faiz.yazacak yerim kalmadığından ayrı bir yorum ile deven edeceğim...
Yanıtla (0) (0)Neden devlet var bu yollari daha ucuza yapmak icin. Hem garanti ver hem katma degeri ozel sektor yesin hem bedelini halk odesin. Yazar para odenmesin demiyor. Devlet olarak madem garanti veriyorsun bunu sen yap muteahiti zengin etme diyor. Halka yuk olma diyor. Anladin mi kardesim
Yanıtla (0) (0)ARKADAŞLAR, YAP İŞLET DEVRET, SİSTEMİNDE BU YOLLAR VE KÖPRÜLER YAPILMIŞ DIR, ZATEN BU SİSTEM OLMASA ÖZEL SEKTÖR BU KADAR KALİTELİ BİR YOL YAPMAZ, ÜLKEMİZ DE Kİ MADDİ İMKAN ÇOK FAZLA DEĞİL, BU SİSTEM İLE YAPABİLİYOR UZ, KARAKOLLAR I NA KALSA DAHA ÇOK BEKLERİZ, HA BİRAZ PAHALI, E SENDE ÖBÜR YOLLARDAN (DUBLE OLAN)KÖPRÜ LERDE N GEÇERSİN, İMKAN OLSA TÜM YOLLARI BU PARALI YOLLAR GİBİ KALİTELİ YAPABİLSEK, LÜTFEN ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYMAK DAN ÇEKİN MEYELIM, BU PARALAR ÖDENİR, LÜTFEN DAR KALIPTAN OLAYLARA BAKMAYALIM.
Yanıtla (0) (0)Boşuna yazmayın; Bu sözleşmeleri mahallenin bakkalı bile yapmaz. Türkiye'nin doğal para kaynakları yok. Yeni Türkiye rejiminin de finanse edilmesi lazım. İşte onlar da bu halkı buldular. Kendi hesabıma , biz bunu hak ettik. Analarımız gitti de, kendimizin de limon gibi sıkılması bize az bile. En azından toplumun %45 ine .
Yanıtla (0) (0)Kimse otoyola karşı değil, karşı olunan 256 tl lik ücret ve verilen araç garantisi. Böyle sözleşmeye bizim mahallenin bakkalı imza atmaz. Müteaahit diyor param yok olsun diyorum, sana benim bankadan kredi veririm. Yetmez diyor. Araç gecis garantisi isterim. İşte o an kafasına odunu yer. Bakkal adamı odunla kovalar.
Yanıtla (0) (0)01.43 de yazan arkadaş.Yani halka hizmet görevi olan hükümet, devlet ve kamu gücü ile birilerini zengin etsin diye iş yapıyor. Siz gitme bu yoldan diyorsunuz. Adam daha önce köprü ve yol yapan Başbakanların, daha az ücretle ve geliri kamuya olacak şekilde iş yaptığını yazmış. Şimdi ise devletten tek kuruş çıkmadı diyor ama halktan çıkıyor yüksek ücret adil ve ahlaki mi! Bırakın bu dalkavukluğu lütfen..
Yanıtla (0) (0)İbrahim bey,yazılarınızı zevkle takip ediyorum;hak ve hakikatlerden bahsediyorsunuz;Üstadım geçen gün;benzin istasyonu marketinde sordum;Yerli tütün ve yerli sigara varmı diye;YOK,tütün üretimi ve yerli sigara konusuna lütfedip değinseniz;Zira ülkemizde bir dönem birsürü yerli sıgaralar ve sıgara fabrikaları ile,tütün üretiminden geçinen aileler vardı,ülkemiz tütün ihraç ederdi,farkındamıyız;şuan sıgara fabrikalarımız kapandı ve biz dışardan sıgara ithal ediyor her yıl dışarıya doviz ödüyoruz
Yanıtla (0) (0)Simdi gel de bu arkadasa terbiye sinirlari icinde cevap ver. Gecen gecmeyen oduyor o koprulerin ucretini diyor okumaniz var ise..
Yanıtla (0) (0)parası olan geçiyor kalan ücretin bir kısmınıda fakir vergisiyle şirkete ödüyor.
Yanıtla (0) (0)Devlet kaynak arayışına gider ondanda rahatsız olursun.Devlet yatırım için özel sektörü devreye sokar rahatsız olursun.Devlet borçlanır rahatsız olursun.Devlet özelleştirme yapar rahatsız olursun.Bir tek şunu savunduğunu gördüm.Çok ortaklı şirketler,Onlar birilerinin arpalığı idi,Ben bunun açı faturasını yaşamış biri olarak söylüyorum.Milletin parasını aldın kazanmak için çabala spor kulüpleri,dergicilik,anket şirketleri ile senin ne işin olur.Küçücük markette bir sürü çalışan birileri kazandı birilerinin parası uçtu yazık değil mi nesini savunuyorsun.
Yanıtla (0) (0)Komünist misin desem, ne bu arkadaş fakir edebiyatı,markete girdin mi? kasiyer çıkış kapısının önünde rahatsız oluyormusun?Markette her köşe başında kamera var her adımın takip ediliyor rahatsız oluyormusun?Otobana girdin gişeye uğramadan çıkacaktım fakat gizli gişe varmış faydası olmuyor mu demek istiyorsun?Nasıl mantık arkadaş!Turgut Özal ın arkasına sığınma?Onunla tartışan Calp gibisin!İşsiz insan var diyorsun devletten medet umuyorsun.Devlet memur ve işci maaşından yatırıma para ayıramıyor bütçe açık veriyor bunu da eleştiriyorsun.Vergi artışına gitse buda kabahat!
Yanıtla (0) (0)Gelecek seçimde partilere Camilerimiz siyaset mekanlarına ve cemaat tarikat merkezlerine dönüştü ibadet tarihe karıştı şova dönüştü.Bizlerin verdiği vergilerle dindarları soğuttular kapı girişleri kontörlü ve kameralı olacak bakalım kaç müslüman girecek bu arada gerçek müslüman sayımızda ortaya çıkar ihtiyaca göre cami yaparız.
Yanıtla (0) (0)Hadi Allahsız solcuları komunistleri anliyoruz da sizin gibi akli basinda olan insanlari otoyol konusunda verdiginiz bu tepkileri anlayamiyorum. Neden mi mesela memleketiniz Ankara Trabzon Adana gibi illere gideceksiniz otobusle trenle ucakla ya da varsa vapurla gidebilirsin der misiniz ki ucakla gitmek istiyorum cok pahali neden bu kadar pahali yapiyorsunuz. Hakkiniz yok cunku tercih meselesi. Siz de bu yollari kullanmayin tercih hakkiniz var bedeva yol da var gidebilirsiniz sizi kimse tutmuyor ki nasil THYye tepki gosteremiyorsaniz bu yollara da gostermeye hakkiniz yok varsa paran binersin..
Yanıtla (0) (0)yakinda bu yazari da buharlastiracaklar gibime geliyor
Yanıtla (0) (0)Bu nasıl düzen arkadaş, anlatılanlar şaka gibi
Yanıtla (0) (0)Kahroldukları Demirel ve Özalın yaptırdıkları köprüler ve otabanlar %100 zamlar yetmiyo satışları için yeni bir formül aranıyor.Yakında satılırsa şaşırmayın milli emlak köylerde kasabalarda milli eğitimin kapanan okullarını hazine arazilerini hatta mera vasfını kaybetmiş bahanesi ile meraları belediyeler bağış yapılan arsaları çatır çatır satıyor.Eller havaya dönemi çoktan geçildi.
Yanıtla (0) (0)Şoförlerin dikkatini dağıtmayın, kazara gizli gişe ararken Allah muhafaza kaza olursa başınız derde girmesin sonra..
Yanıtla (0) (0)