Köprü gerçekleri ve bakanlık açıklaması

Önce Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun o konuşmasından kesitler vereceğim...

***

Karaismailoğlu, kamu-özel iş birliği (KÖİ) projelerinin işleyiş süreçlerine ilişkin bilgi verirken, tamamen şeffaf gerçekleştirilen ihalelere isteyen tüm şirketlerin girebildiğini, burada bir gizliliğin söz konusu olmadığını, kamu açısından en uygun teklifi veren yüklenicinin kazandığını söyledi.

Geçiş garantilerinin tutturulamaması durumunda devletin burayı takviye ettiğini ancak geçmesi halinde ek gelir elde ettiğini bildiren Karaismailoğlu, “Bu sayede yapım sürecinde hiç para ödemediğimiz projelerden ek gelir elde ediyoruz” dedi.

Karaismailoğlu, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün işletme süresinin 2027 yılında dolacağını ve bu projenin devlete kalacağını belirtti.

Bakan Karaismailoğlu, 1915 Çanakkale Köprüsü’ne ilişkin “pahalı” şeklindeki eleştirilere değinirken, şunları kaydetti: “Somut bir şey getirin bize. Çanakkale Köprüsü’nde 177 bin ton çelik kullanıldı, çeliğin parası belli. 223 bin metreküp beton kullanıldı, onun parası belli. Denizin 45 metre altından 378 tane kazık çakıldı. Bunun da fiyatı üç aşağı beş yukarı belli. Hesaplayın getirin. Kalemler budur, karşılığı da budur. ‘Çok pahalı yaptınız’ desinler

‘Çanakkale Köprüsü’nden o kadar araç geçer mi’ diyorlar. Zamanı geldiğinde geçecektir. Dün 6 bin araç geçti. Araç garantisi yapım maliyetinin ve üzerindeki işletme, finans ve ağır bakım maliyetlerinin toplamının geri dönüşü için bir birim araç karşılığıdır. O yüzden o araç sayılarına da takılmamak lazım.

***

Şimdi bu konuşmadan bir gazeteci olarak ne anladığımızı izah edeyim:

1- İhaleler şeffaf (mış): Evet, ihaleler şeffaf ama ya sonrası? İhaleler sonrasında yapılan değişiklikleri ve firmalara sağlanan kolaylıkları ihaleye giren bütün firmalar biliyor mu?

Örnek: YSS Köprüsünün işletme süresi 2027 yılında dolacakmış. Bakan Karaismailoğlu böyle söylüyor.

25 Ocak 2022’de “Yap-işlet-sakın devretme başlıklı yazımda yazdım. YSS Köprüsünü işleten IC İÇTAŞ-ICA firmasının sitesinden aldığım şu bilgiyi paylaşmıştım: “Yap, işlet, devret’ modeli ile gerçekleştirilecek projenin işletmesi, yatırım süresi dahil olmak üzere, 10 yıl 2 ay 20 günlük süre ile ICA tarafından üstlenilecek.”

Bu bilgiyi ekte site resminde görebilirsiniz.

Gelin beraber basit ama çok basit bir matematik işlemi yapalım. Umarım sayın Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu bu matematiğe bir cevap verir.

Matematik şirketin bilgilerinden başlıyor:

29 Mayıs 2013 YSS Köprüsünün temeli atıldı. Buna + 10 yıl 2 ay 20 gün ekliyoruz.

Önce 10 yıl ekleyelim: 29 Mayıs 2013+10 yıl= 29 Mayıs 2023

Şimdi 29 Mayıs 2023’e +2 ay ekleyelim = 29 Temmuz 2023

Ve son olarak 29 Temmuz 2023’e +20 gün ekleyelim = 19 Ağustos 2023

Evet, matematik bu. İlk ihale şartına göre YSS Köprüsü 10 yıl 2 ay 20 gün sonra devlete devredilmelidir. Ve buna göre YSS Köprüsü 19 Ağustos 2023’te Yapım+İşletim süresi biterek TC Devletinin olmalıydı.

Ama Bakan Karaismailoğlu ne diyor: Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün işletme süresinin 2027 yılında dolacağını ve bu projenin devlete kalacağını belirtti.

Sorarım size... Bu nasıl matematik?

Hatta şu 25 Ocak 2022’de “Yap-işlet-sakın devretme yazımda eski Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan’ın Deniz Zeyrek’e verdiği röportajdan şu cümlesini de veriyorum: “İddia edilen 10 yıl 3 ay işletim süresinin gerçek olmadığını, garanti kapsamındaki işletim süresinin 7 yıl 9 ay olduğunu söylüyor.”

Ben ekleme yapayım mı? Bakan Ahmet Arslan yapım süresini düşünce kalan işletme süresini söylüyor burada...

Hatta ve hatta YSS Köprüsünü ihale eden o dönemin ulaştırma bakanı Binali Yıldırım bile defalarca YSS Köprüsü için YAPIM+İŞLETME süresi olarak 10 YIL+2 AY+20 GÜN süre olduğunu söylüyor.

Şimdi soralım: Binali Yıldırım ve Ahmet Arslan mı bize gerçekleri söylemedi? Ya da Adil Karaismailoğlu mu bu süreyi uzattı?

YSS Köprüsüne ihalede olmayan, sonradan müteahhide fazladan 3,2 milyar dolar kazandıran bu kıyak 4 yılı kim verdi? (Yıllık Hazine garantisi 800 milyon $)

İhale mi şeffaf demiştiniz Sayın BAKAN...

***

Kurtköy-Akyazı Kısmında ihale sonrasında CENGİZ&LİMAK ikilisine;

-İhalede olmayan, 6 yıl fazladan para toplama (pardon işletme süresi)

-İhalede olmayan, ek-fazladan araç geçiş garantileri verildi mi?

***

3. Havalimanı kot yüksekliği 90 metre yerine sonradan 60 metrede nasıl bırakıldı?

3. Havalimanı ilk taksitleri alındı mı? Yoksa işletme süresi sonuna mı eklendi?

Vs vs vs...

Bunların hepsi ihale sonrası fırsatlar.

İhaleler şeffaf ama sonrası şeffaf değil. Zaten o yüzden sözleşmeleri ve değişiklikleri görmek istiyoruz.

ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ HAKKINDA

Gelelim Müfteri Gazeteciliğimize...

Bakan Karaismailoğlu kendi ağzından, kendi dili ile “Çanakkale Köprüsünden dün 6 bin araç geçti” dedi.

Bunun üzerine gazeteciler olarak hesap yaptık. Gelin bu hesabı yeniden adım adım yapalım. Umarım Bakan Karaismailoğlu da bu matematiği kullanarak yeniden hesaplama yapar.

Günlük verilen araç garantisi: 45 bin

Geçen araç sayısı: 6 bin

Araç başı fiyat (indirimsiz)=

285 TL (17.7 euro)

Araç başı fiyat (indirimli)=

200 liracık.

6 bin x 200 liracık=

1 milyon 200 bin TL

Normalde tahsil edilmesi gereken para: 45 bin x 285 TL=

12 milyon 825 bin TL

12.825.000-1.200.000= 11.625.000 (Bu para günlük toplam zarar)

İşte bu hesaba Bakan Karaismailoğlu’nun Bakanlığı açıklama yolladı.

Açıklamaya göre; “Açılışının ilk haftasında Çanakkale Köprüsü’nden günlük ücretsiz araç geçiş sayısı hafta içi 20 bine ve hafta sonu 40 bine yaklaştı.”

Burada 2 nokta var:

1- Köprü ücretsizken hafta içi 20, hafta sonu 40 bin araç geçmiş ama 200 liracık ücret gelince bu sayının 6 bine düştüğünü Sayın Bakan ADİL KARAİSMAİLOĞLU kendisi söyledi.

2- Asıl komik olan burası: Çanakkale Köprüsü ücretsizken, yani bedava olduğunda bile günlük 45 bin garantiyi doldurmamış... Hatta hafta sonu bile bu sayı dolmamıştır. Eyvah eyvah...

Ve Bakanlık açıklamasında diyorlar ki;

“Bugünkü Karar gazetesinde olduğu gibi muhalefeti vatanına yapılan yatırıma düşmanlık etmek, gazeteciliği şeamet tellallığı zanneden müfterilerden, yatırımcıların ülkemize gelmesini engellemeye çalışmalarından başka bir şey beklenemez. Biz onları kamuoyunun vicdanına ve adalete havale ettik ama unutulmasın ki ne milletimize hizmet etmekten vazgeçeriz ne de bu müfterilerle mücadele etmekten. Gerçekler ortada, yalanın, iftiranın, çarpıtmanın ömrü kısa. Dev eserlerimizle milletimize sağlayacağımız faydaları engellemeye kimsenin gücü yetmeyecek.” Ben de bir açıklama yapmak istiyorum: Sayın Bakan’ın kendi söylediklerine “müfteri” demesini şaşkınlıkla izliyorum.

EK NOT: Çanakkale Köprüsü yapım fiyatı ile köprü geçiş fiyatını lütfen Osmangazi Köprüsü ile kıyaslayalım ve soralım:

1,2 milyar dolarlık Osmangazi Köprüsü geçiş ücreti 50 dolar ise;

2,5 milyar euro (2 milyar 750 milyon dolar) yapım maliyetli Çanakkale Köprüsü geçiş ücreti 17,7 euro (19,5 dolar) nasıl oluyor?

Bu hesabı da bir çıkarırlarsa sevinirim. (Bizim de matematikte 4 işlem yapabildiğimizi belirtmek isterim).

20.jpg

YORUMLAR (81)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
81 Yorum
  • Mensur Bin Ubeyde / 31 Mart 2022 06:46

    Bu ülke Ecevit'in o küçük Ege zeytinliği değil. Gerektiği zaman tüm dünya pandemi ve savaş yüzünden ekonomik kriz ile boğuşurken bu ülke en zor zamanda bile kalkar peynir ekmek gibi köprü de yapar, otoyol da yapar, hastane de yapar, nükleer santraller de yapar. Yerli savaş uçağı da üretir, İHA ve SIHA sistemleri ile Rus ordusunu bozguna da uğratır Kırım'da. Böyledir bu işler. Kanal İstanbul da yapılacak. Kemalist vesayet çatlasa da patlasa da yapılacak. Maket satış gerçekleşti bile. An meselesi.

    Yanıtla (1) (46)
  • Dikkatli okur / 31 Mart 2022 10:33

    Külliyen yanlış ve yandaş bir yorum. Milletin vergilerinin öncelikle harcanacağı yer üretim ve istihdamı geliştirecek artıracak yatırımlardır asla ve kat'a 20 senedir betona gömmek değildir. Gençliğin gelecek umudunu senin partin yok etti. Bunun hesabını veremezsiniz, sizin yatacak yeriniz olamaz! Allah tez zamanda size vicdan versin, vermiyorsa lâyık olduğunuzu gani gani versin, âmin.

    Yanıtla (25) (0)
  • Ahmet / 31 Mart 2022 13:09

    Evet tüm dünya pandemi ve üzerine savaş çıktığında devamlı fiyat güncellemesi yapmaktansa vatandaşına yardımda bulundu 2-Unutmayın İHA ve SİHA ların motorunu biz üretemiyor uykraynadan alıyoruz(hatta Atak-2 helikopterindeki gibi) Anlayabilirseniz bu işler öyle peynir-ekmek gibi olmuyor

    Yanıtla (6) (0)
  • tollerin şahına / 31 Mart 2022 13:25

    Ecevit ile derdin ne çok merak ettim. Kıbrıs Türkünü Rumların elidnen kurtardığı için mi sevmiyorsun çok merak ettim. Bu arada köprüyü yapanlar devlet değil ki? Bu devlet tüm saydıklarını yapabiliyorsa neden köprüleri, otoyolları, hatta iha-sihaları özel şirketlere yaptırıyor hele bir söyle de bilelim?

    Yanıtla (9) (0)
  • Pir Sultan / 31 Mart 2022 14:16

    Sayın Ubeyde oğlu Mensur, ülkenin içinde bulunduğu durumdan memnun olduğun anlaşılıyor. Bu söz size gelsin; " her toplum layık olduğu şekilde yönetilir"

    Yanıtla (7) (0)
  • İstanbullu bir okur / 31 Mart 2022 17:39

    Mensur Bin Ubeyde;sis körfez ülkelerinden birine benziyorsunuz,ideolojik kalpazanlık nasıl bir şey acaba,ki körfezde görünun tam gibi sanki,keyfi işler Demokratik devletlerde olmaz,sizin memleketlerde olabilir belki,Demokrasiyle yönetilen yerlerde,yöneten hesap verir,mualefet ve halk hesap sorar,hesapsız yönetimlerin adı başka birşeymi ne?Ben biraz öyle hatırlıyorum gibi!Sizin literatürde böyle birşey yoka benziyor.Syğlr.

    Yanıtla (2) (0)
  • Karar Okuru / 31 Mart 2022 18:31

    Köprülere yollara verilen garantiler neden çiftçilere , üreticilere esnafa verilmiyor hele bir bunu açıklasan çok sevaba girersin

    Yanıtla (2) (0)
  • sezai beyazıt / 01 Nisan 2022 22:54

    şu yazdıklarını anlasalar yeter bize ama vatan millet sevgisi yoksa gerisi boş.

    Yanıtla (0) (1)
  • sezai beyazıt / 01 Nisan 2022 18:27

    yani köprü yapmak türk milletinin neyine herkes beklesin normal günde 1,5 saat hafta sonları ve bayramlarda 7 -8 saat diyorsunuz.ulaşımın medeniyet olmadığına iknaya çalışmışsınız teşekkürler ufkunuz için

    Yanıtla (1) (2)
  • PR / 01 Nisan 2022 00:02

    Devlet bankasından kredileri alıp geçiş garantili bi köprüde biz yapsak.temiz iş sıfır risk.nasıl güzel nasıl güzel.ister geçsinler ister geçmesinler sen fazla fazla paranı alıyon.onlara iyi ama biz tansiyon hastası olacagiz bunları öğrenince

    Yanıtla (0) (0)
  • Kamil / 31 Mart 2022 19:23

    Devlet bize 1 milyon TL kredi versin, market açalım. Günlük 1000 müşteri garantisi versin. 100 kişi gelirse kalan 900 gelmeyen müşterinin parasını devlet ödesin. Dukkanin vergi borçları silinsin.Kredi borcumuzu ödeyemezsek onu da hazine ödesin. Biri kalkar itiraz ederse Londraya mahkemeye gitsin. Nasıl, Oldu mu?

    Yanıtla (14) (0)
  • okur / 31 Mart 2022 22:13

    yandaş olsaydın seve seve verirdi,vermiyorlarmı sanki.

    Yanıtla (0) (0)
  • İbo / 31 Mart 2022 20:55

    Köprüden 6000 araç geçmiş. Var bu işte bir şeamet..

    Yanıtla (2) (0)
  • KARAR OKURU / 31 Mart 2022 20:53

    Anlaşılan, bi de 'köprüyü köpürtme' lobimiz oluşmuş. Olsun be ya, 'köprüden geçinceye kadar ayıya dayı denir', halk deyimi...

    Yanıtla (2) (0)
  • Dogukan ilbey / 31 Mart 2022 17:43

    Bir is gizli kapakli kapali kapilar ardinda yapilip bir de devlet sirri perdesiyle kapatiliyorsa o iste ŞAİBE vardir. İhaleyi verenle alan ortaktir(i.kahveci) Yss koprusunun ihalesi bir yil ertelendi.ertelenmeden binali yildirim ,bir kurus kamulastirma bedeli odenmeyecek dedi.bir sene sonra ihaleye cikilinca 2 katrilyon kamulastirma bedeli odendigi ortaya cikti.soru su;bir sene zarfinda yss koprusu civarinda arazileri kimler topladi ve devlete 2 katrilyon kazik atti..

    Yanıtla (10) (1)
  • Hamdi / 31 Mart 2022 18:22

    Dogukanbey cok önemli bir konuya parmak basmış. Bogaz köprüleri bogazin en dar kışmindan yapılması gerekirken bogazin en genis yerinden köprü yapilması bazı şüpheleri akla getirmektedir.

    Yanıtla (6) (0)
  • Okuyucu / 31 Mart 2022 20:51

    Saibeli is yapanlar gunluk yasadiklarindan hic gitmeyeceklerini sanirlar.oysa oysa bir gun boru patlar ve hersey asikar olur..

    Yanıtla (3) (0)
  • Mustafa / 31 Mart 2022 11:24

    Verilen garanti devede kulak ,2 yıl sonra günlük 100 bini geçer o köprü. Avrupa'ya giden her tır için yakıtttan ,zamandan çok büyük tasarruf bu köprü .sırf muhalefet olsun diye eleştiriyorsunuz. 2 saat bekleyip feribot ile geçmeyi göze alan araç sayısı 10 bin. 2 saat beklemek isteyen feribotu kullansın , İstanbul'dan dolanmak isteyen gitsin ordan geçsin. Bu köprü için 45 bin araç 12 yıl garanti verilmemiş gibi bişey .

    Yanıtla (2) (33)
  • Necati / 31 Mart 2022 12:59

    45 bin garantiye karsilik 6 bin arac gecmis. 39 bin carpi 285 tl oda milletin cebinden odeniyor

    Yanıtla (6) (1)
  • Harun / 31 Mart 2022 14:41

    Mustafa beyin açiklamalarını okuduktan sonra " Acaba köprünun gizli ortaklarından biride bu olabilir mi "? " diye düşünmedim desem yalan olur.

    Yanıtla (8) (1)
  • okur / 31 Mart 2022 22:15

    sanmıyorum,ama çanakçılarındandır.(YANİ TROL)

    Yanıtla (0) (0)
  • Karar Okuru / 31 Mart 2022 15:18

    Japonlar köprüyü 1.2 Milyar dolara yapmışlar. Yolları da ekle 1.5 Milyar dolar. Sana şu anki maliyeti 2.75 Milyar dolar. Bu YSS’de olduğu gibi daha da artabilir. Şimdi soruyorum Japonlara yaptırsaydık da 1.5 ödeseydik daha iyi değil miydi? Başka hükümetlerin toplayacağı vergiyle köprüyü herkes yapar. Ben başa gelsem 20 tane yaptırırım bu sistemle. Yap diyorsun Japonlar yapıyor nasılsa. Mesele niye sen topladığın vergiyle 1.5 milyara yapmıyorsun? Topladığın vergiler nerede?

    Yanıtla (8) (0)
  • Karar Okuru / 31 Mart 2022 15:24

    Türkiye sürekli kredi kartından harcayan, sadece asgari ödeme tutarını ödeyip çok yüksek faizler ödeyen, hesap yapmasını bilmeyen aile gibi yaşıyor. Kredi kartı borcu şiştikçe şişiyor, faiz katlandıkça katlanıyor. Çocuklar bu süre zarfında yalancı bir zenginlik yaşıyor. Babamız bize şunu aldı, bunu aldı diye seviniyor ve kimseye laf söyletmiyor. Ama deniz bitip kredi kartı kapanınca gelecek felaketi görmüyor. İşte bugün yaşadığımız budur. Kredi kartı limitleri dolmuş bir ülke haline geldik…

    Yanıtla (5) (0)
  • boşadam / 31 Mart 2022 16:37

    bütün avrupa gümrüklerinin toplamından günlük çıkan tır sayısı 1924 adettir. Bütün türkiyede Kayıtlı toplam TIR sayısı 47bin adet.

    Yanıtla (3) (0)
  • İbrahim Hanif / 31 Mart 2022 17:29

    Mustafa, dun "sabır", önceki gün "karar okuru", bir önceki gün "mensur" adlarıyla yazıyordun. Mübarek, yedi başlı ejderha gibisin. Maşallah sana!

    Yanıtla (4) (0)
  • Karar Okuru / 31 Mart 2022 18:39

    Bu pahalılıkta insanlar arabasını bile kullanmaya korkuyor İstanbuldaki köprülerin bile garanti rakamlarına ulaşılamıyor ..Osmangazi köprüsünün garantisi günlük 40 bin Çanakkale köprüsünün günlük garantisi de 45 bin insan buradan bile anlar yahu

    Yanıtla (3) (0)
  • İstanbullu bir okur / 31 Mart 2022 17:28

    Sn.Kahveci;kutluyorum sizi,müfterinin kim olduğunu da yazı münasebetiyle,bu millet öğrenmiş oldu,ama -gerçekten varmı,o da sorulabilir.-ideoloji köreltmemeli,eğer ideoloji bir ideller bütünü ise,bu zarar T.C.Devletinin zararı.İktidarda kim olursa olsun,geliş amacı Devleti kâr çıkartmadır.Bunun şu veya bu partilisi yoktur.Tüm vatandaşın bu pencereden bakması gerekmezmi?İsrer istemez ,insanın burnuna kötü kokular geliyor.Sorumlu olan hesap vermelidir.Biz hesap veren istiyoruz.Gerisi lafazanlıktır

    Yanıtla (1) (0)
  • Karar. / 31 Mart 2022 15:45

    Asgari ücrete zam yokmuş, şekere, buğdaya, ete zam yapıyor. Dalga geçer gibi ‘güncelleme’ diyorlar. Seçimde görürsünüz güncellemeyi…

    Yanıtla (4) (0)
  • hollandada bir yandaş / 31 Mart 2022 13:33

    hangi ülke izliyor mesela bu kalkınma modelini? isim ver. hangi ülke kendi ülkesinde Türk müteahhitlere yaptıracağı işin sözleşmesini dolar ya da euro ile yapıyor ve anlaşmazlık halinde tahkim mahkemesi olarak Londra mahkemelerini yetkili kılıyor? Onu da söyle de bilelim hollandada bir yandaş...

    Yanıtla (4) (0)
  • Sabır / 31 Mart 2022 02:55

    Komşun Mehmet Alı bey yazmış ne dıyor bılıyormusun?Devlet bütçesı açık verıyor o nedenle bu yatırımları bütceden yapamazsın.Nıye yap ışlet devret modelıne gırılmış yapılanı taksıtlendırmek ıçın(hızmet alanda ödüyor.) bu ışın cevabı bu gerısı dedı kodu yazarlığı.Cumhur başkanı açıkladı.2024 den sonra yap ışlet devretlerın devlete, gelırı gıderınden fazla olacak.Yanı 2 yıl sonra kazanç getırmeye başlayaçaklar.

    Yanıtla (4) (35)
  • yavuz / 31 Mart 2022 07:31

    Bunları yaparsa devlet bütcesi açık veriyor öyle mi?Ama yapılanlara maliyetinin 3-4 katı gelir garantisi verilirken ve milyarlarca lira ödeme yapılırken bütçe açık vermiyor.Aylık maaşaına bayağı zam yapmışlar anlaşılan.!

    Yanıtla (21) (0)
  • Bakan Sabır / 31 Mart 2022 07:43

    Sabır beye maliye ve hazine bakanlığı yetmedi Ulaştırma bakanlığını da istiyor anlaşılan. iyi uykular, tatlı rüyalar...

    Yanıtla (14) (1)
  • Fatih Tolga / 31 Mart 2022 08:33

    Sonucu görmeye fazla zaman kalmamış. Ama zarar ediyor ve yanlış hesap yapıldı diyenler haklıysa ne yazık ki olan bu halka olacak. Ayrıca bu büyük yanlışları yapanlar cezasız kalacak. Brkliyorum sonucu

    Yanıtla (9) (0)
  • Turgay / 31 Mart 2022 09:49

    Devlet vergileri ne için topluyor. Yani toplanan vergiler nereye gidiyor. Bunlardan evvelkiler o köprüleri nasıl yaptılar. AMA EN ÖNEMLİSİ ÖZELLEŞTİRMEDEN GELEN 65 MİLYAR DOLAR İLE BU KÖPRÜLERDEN EN AZ 20 TANE YAPILABİLİRDİ, NEREDE O PARALARIN KARŞILIĞI? Zor oldu biliyorum ama sormak zorundayım hatta siz de sorun bence.

    Yanıtla (6) (0)
  • şimdi de 2024 / 31 Mart 2022 13:30

    hangi proje 2024'den sonra gelir getirmeye başlayacakmış hele bir söyle de bilelim. yahu havalimanının müteahhitlerine ödemelerini hem aksatmıyorsun ama onalrın ödemelerini erteliyorsun. bu kadar yalan dolandan hiç utanıp sıkılımıyor musunuz?

    Yanıtla (3) (0)
  • malcom x / 31 Mart 2022 09:03

    Bu köprü devlet bütçesiyle yapılınca (alınan kredi ve faizi de dahil) para verilmeyecek miydi? önemli ola hiç araba geçmese bile total ödenecek para ne kadar olacak? Böyle güzel eserler memlekete kazandırıldı. Yapanlardan Allah razı olsun

    Yanıtla (0) (30)
  • yavuz / 31 Mart 2022 10:13

    ''Bu köprü devlet bütçesiyle yapılınca (alınan kredi ve faizi de dahil) para verilmeyecek miydi?''Evet para verilecekti beyefendi..Ama devlet yapsaydı herhangi bir şirkete geçmeyen araçlar için hazineden para ödemeyecekti.Geçen araçların parası devlete kalacaktı ve geçmeyenler deli dumrul vergisi ödemeyecekti.Bunun neresini anlamamak için kendinizi gülünç duruma düşürüp abuk sabuk yazıyorsunuz?

    Yanıtla (13) (0)
  • malcolm ciks / 31 Mart 2022 13:28

    devlet yapabiliyorsa neden özel şirkete veriyorsunuz yapım işini bu bir. ikincisi neden garantili araç geçişi diye bir şey uyduruyorsunuz. özel şirkette çalışıyorum giriyoruz ihaleye. maliyetler artarsa zarar da edebiliyoruz. böyle ihale, böyle iş üstlenme mi olur. her halükarda şirket kar edecek. ne güzel iş valla. hatta pandemi diye sen havalimanını yapanlara ödeme yapmaya devam ederken onların yapması gereken ödemeleri erteliyorsun. senin elektrik faturanın ödemeleri ertelenebiliyor mu mesela

    Yanıtla (5) (0)
  • karar okuru / 31 Mart 2022 12:05

    Yap, İşlet, Paranı al , Devret olması gereken bu. geçiş garantisi kafaları bulandırıyor. insanın aklına başka ortaklar mı var sorusunu getiriyor.

    Yanıtla (9) (0)
  • Necati / 31 Mart 2022 12:58

    Bu kadar parayi kimse bedavaya yedirmez

    Yanıtla (3) (0)
  • OKUR06 / 31 Mart 2022 11:27

    İktidar hep garantili köprü, otoyol, hava limanı, hastane ve pastane gibi rantiyeye dönük açılışlar yaptı. Bu hükümetin Allah rızası için bir tane garantili üretime dönük FABRİKA açtığını gördünüz mü, duydunuz mu?

    Yanıtla (23) (0)
  • Biri / 31 Mart 2022 12:06

    Bunlar günahlarını vermezler para yoksa komisyon yoksa

    Yanıtla (7) (0)
  • Necati / 31 Mart 2022 12:57

    Fabrika acsa isci calisacak. Ama bu garantili adrese teslim islerde bayagi para var.

    Yanıtla (3) (0)
  • Adnan / 31 Mart 2022 12:53

    Asıl garanti çiftçiye verilmeli, ürün alım garantisi...

    Yanıtla (2) (0)
  • Engineer / 31 Mart 2022 00:41

    İyide ihaleye girip iş yükleminde kalmayan yükleniciler haklarını mahkemelere neden taşımıyorlar.Gerçekten konu böyleyse ihalenin şartları değiştirilmiş ve açık bir hak kaybı var.hatta ihaleye fesat karıştırılmış bir durum söz konusu.Ben olsam kazanamayacağını bilsem dahi ibret-i alem için ihale konusunu mahkemeye taşırdım.

    Yanıtla (13) (0)
  • Komik / 31 Mart 2022 06:08

    Bir mahkemelere güveniyorlar. Bütün medya vatan haini ilan edebilir. 3 müfettişler nefes alacak fırsat bırakmaz. 4 Devlet batırdılar. Veya devlet kayyum atayarak ya şirketi batırır ya da üstüne çöker. Örnekleri var vb

    Yanıtla (17) (0)
  • Turgay / 31 Mart 2022 09:52

    Türk Telekom özelleştirilirken neden Türk firmaları ihaleye gir(e)medilerse ondandır. Firmaların başına neler geleceğini tahmin edemiyorsanız kusura bakmayın bu ülkede yaşamıyorsunuz demektir.

    Yanıtla (6) (0)
  • musto / 31 Mart 2022 12:20

    Uzanlar,Saudi krallığından bir iş aldı elktro mekanik işlerini de bize verdi.Uzanlara teklif veren Saudi firmalar krala şikayet ettiler.Aylarca krallık müfettişleri bizleri uzanları incelediler.ihalenin dürüstçe yapıldığına emin olduktan sonra işe başlamamıza müsade ettiler.Köprü ihalesine katıldık, yaklaşık 40,bin ton çelik tapyaların imalat ve montajı için teklif verdik.1,ay sonra işi topyekun korelilere verdik dediler.Katılan firmalara sus payı verilir..Havuç ve sopa gösterilir...

    Yanıtla (3) (0)
  • Ahmet / 31 Mart 2022 12:15

    Bilginiz olsun; hafta sonu 40 bin araç geçti açıklaması yapıldı ancak o geçişler çanakkale'den ve köprüye yakın yerleşimlerde oturanların bedava olması ve merak ettikleri için iki yaka arasında git-gel olarak yaptığı geçişlerdir.

    Yanıtla (2) (0)
  • Bence / 31 Mart 2022 00:23

    Bence Bakan acik acik maliyeti vermis ve 378 tane kazik cakilmis diye aciklamis. 20 sene once boyle toplu kazik mi vardi? hamd olsun kazik cakma noktasinda cok iyi bir noktadayiz tamamiyle milli uretip en guzel sekilde cakiyoruz. Aksam da bir manda- hurma kokteyli ohh ne dert, ne tasa ucuyoruz sabaha kadar...

    Yanıtla (35) (0)
  • ülkesini seven vatandaş / 31 Mart 2022 10:49

    Bunlarda modern çağın "Kazıklı Voyvoda'ları !!!

    Yanıtla (12) (0)
  • karar okuru / 31 Mart 2022 10:45

    çünkü kuzey marmaradan çok daha fazla araç geçecek hesap bu çok basit

    Yanıtla (0) (4)
  • KARAR OKURU / 31 Mart 2022 10:36

    Sayın Kahveci YSS Köprüsü 2027 yılında da kamuya dönmeyecek, 2029 yılına kadar uzatıldı işletme süresi.

    Yanıtla (5) (0)
  • Yalçın kardeş / 31 Mart 2022 10:35

    Yap işlet lüplet....olmuş bu işler ,,,,acelecilikten iş bilmezlikten midir nedir , yapılmasına kesinlikle sevindiğim köprülerin bu denli hesapsız kitapsız yapılmasına üzülsekmi kızsakmı bilemiyorum,,,,

    Yanıtla (5) (0)
  • Turgay / 31 Mart 2022 10:04

    Hollanda'da Bir Osmanlı'ya. Oralarda faiz nedendir Enflasyon sonuç ekonomi teorisinin başarı ile uygulandığından da bahsediliyor mu? Mesela faizi indireceğiz diye bankaların vatandaşa ödeyeceği faizin kat be katını yoksulların zenginlere ödemesini de tartşıyorlar mı , uygulamaya geçmeyi düşünüyorlar mı?

    Yanıtla (5) (0)
  • Yunus / 31 Mart 2022 09:49

    Kamuoyunu yalanlarla yaniltmaya devam.Ülkeyi batirdilar.Rabbim biran önce bu iktidardan kurzulmayi nasip etsin.

    Yanıtla (5) (0)
  • şüpheci / 31 Mart 2022 08:59

    Verilen her tavizin mutlaka bir karşılığı vardır.

    Yanıtla (10) (0)
  • Ali / 31 Mart 2022 01:42

    Sayın yazar hesap hatası var gibi geliyor bana 45 bin geçiç garantisinin içinde büyük araçlarda var onların geçiç ücretleri daha yüksek olduğu için hesap daha yüksek çıkar

    Yanıtla (3) (11)
  • Türkoğlu / 31 Mart 2022 08:52

    Otobüs, kamyon ve tır ve otomobilin her biri tek bir araç sayılmıyor. Bu rakam belirlenirken örneğin bir tır 3 otomobil sayılıyor. O halde araç sayısı baz alınsaydı günlük geçen araç sayısı daha düşük kalacaktı.

    Yanıtla (7) (0)
  • kararlı okur / 31 Mart 2022 08:33

    yazımı onaylayın kardeşim, yoksa sizi yandaş ilan ederim

    Yanıtla (4) (0)
  • Mümin / 31 Mart 2022 01:21

    Allah sizden razı olsun. Dönen dolapları millete anlayacağı dille açıkladığınız için. Bu milletin çoğunluğu bu durumu esefle karşılayıp gereğini yapacaktır. Başka kurtuluş yolu görünmüyor. Dualarımız ,milletimizin her kuruşunun hesabının gereğince sorulup bu boyunduruktan kurtulmak için olacak.

    Yanıtla (24) (0)
  • Düşününce / 31 Mart 2022 08:08

    Hangi millet? Burayı okuyan bile anlamamakta ısrar ediyorsa, düşün, kırsal, cahil, dönen dolaptan bîhaber Anadolu seçmeninin hiç haberi olmaz. Aç karnına iki taş bağlayan Peygamber menkibesi ile uyutulur, haline şükr eder.

    Yanıtla (11) (0)
  • Komedi / 31 Mart 2022 07:44

    Avrupalı ciddiyeti sever Bu modeli komedi olarak değerlendirip inceliyor sanırım

    Yanıtla (6) (0)
  • Ty / 31 Mart 2022 06:30

    Kardeşim Allah aşkına kendinize gelin artık. Ülke ekonomik olarak kasıtlı bir şekilde batırılıyor bırakın köprü maliyetini filan. İktidar millete üretmeden bolluk yaşattı. A 'dan z ye dışa bağımlı. Zam zammı doğuruyor. Bir ülkede açlık yoksulluk rüşvet dağıtır gibi zam yapılarak düzeltilemez, önce adalet sonra üretim yapılarak tüm büyük küçük ince kalın hortumlar kesilerek düzeltilir başka çaresi yoktur.

    Yanıtla (12) (0)
  • TB / 31 Mart 2022 03:06

    İbrahim Bey, "yap, işlet, sakın devretme" diyorsunuz. Bunu biraz daha zenginleştirelim. Önerilerimiz. 1) "yap, işlet, götür" 2) "yap, işlet, yürüt" 3) "yap, işlet, köpürt" 4) "yap, işlet, sömür" 5) "yap, işlet, öttür" Liste uzar da uzar :-)

    Yanıtla (32) (0)
  • Hollanda'da Bir Osmanlı / 31 Mart 2022 01:56

    Hiç yapılmasa daha mı yeğ idi? Avrupa bile yakından inceleyip araştırıyor bu kalkınma modelini

    Yanıtla (1) (41)
  • Efedamat / 31 Mart 2022 00:54

    Bütün işleri şaibeli yalan dolan iktidar ellerinden gittiğinde bu ihalelerin ve diğer icraatlarının kokusu bu ülke insanının burnunun direğini kıracak. En fazla kayıtsız şartsız bu iktidara destek veren samimi insanların uğrayacakları hayal kırıklığına üzüleceğim.

    Yanıtla (22) (0)
  • murat 124 / 31 Mart 2022 00:27

    Şartnameleri ve ihale sözleşmesini paylaşsınlar hesabımızı yaparız. İhaleler şeffafsa ihale sözleşmeleri neden gizleniyor ticari sır deniyor. Açık ihaleler yayınlanır dünyanın dört bir yanındaki firmalar ihaleye girebilir.. Bizde nedense hep 5 firma girebiliyor

    Yanıtla (23) (0)