Fakirleşen fakirlerin tutkusu
Mart ayında 11.7 milyar TL; Nisan ayında 4,6 milyar TL, Mayıs ayında 4,8 milyar TL, Haziran ayında 16,1 milyar TL ve Temmuz ayında 23,4 milyar TL Kur Korumalı Mevduat sahiplerine bütçeden faiz farkı ödemesi yapıldı.
Mart-Temmuz dönemi 5 ayda toplam 60 milyar 597 milyon lira ödeme ile bu dönemde toplanan 874 milyar 892 milyon vergi gelirinin %7,0’lik kısmı KKM’ye aktarılmış oldu. Temmuz ayında ise KM’ye ödenen vergi geliri payı %14,0’e çıktı.
Geliyoruz BDDK verilerine...
Haziran itibari ile toplam TL mevduatı 2 trilyon 861 milyar TL. Bu hesabın 1 trilyon 040 milyar lirası KKM’den geliyor. Yabancı para mevduat toplamı ise 3 trilyon 032 milyar TL ile toplam mevduat 6,4 trilyon liraya ulaşmış durumda.
6,4 trilyon mevduatın ise 4,2 trilyon liralık kısmı hesabında 1 milyon lira ve üzerinde bulunanlardan oluşuyor. Toplamda 138 milyon 186 bin hesap sahibinin 608 bini bu milyonerlerden oluşuyor. Kısaca KKM ödemesinin büyük kısmı bu milyonerlere gidiyor.
Oysa ödenen dolaylı ve dolaysız vergiler vatandaşa hizmet olarak gitmeliydi. Mesela bu yıl tarımda gübre ve mazot desteği çok ama çok önemliyken bu destek yeterli verilmedi.
Neyse...
***
Faize her fırsatta karşı olduğunu söyleyen bu yönetimin son politikası ile yılın ilk altı ayında bankalar toplamda 169,1 milyar lira net kar elde ettiler. Bankaların net karı geçen yıl aynı dönemde 33,8 milyar liraydı.
Bankaların %400 kar artışı hangi yönetime nasip olabilirdi?
Bankaların net karları sadece kredi faizlerindeki gelir artışından gelmiyor. Kredilerden aldıkları faiz geliri 270 milyar liradan 538 milyar liraya çıktı ama asıl ucuz kaynak temininden yüksek kar elde ettiler.
Bir taraftan Merkez Bankası bankalara %14 faizle kaynak sağlarken, diğer taraftan KKM ile bankaların ek faiz yükünü Hazine üzerinden ödemektedir.
Siz hiç tarihte bankaların mevduat faizinin bir kısmının Hazine üzerinden Türk Halkının vergileri ile ödendiğini duydunuz mu?
İşte o da oldu...
TAHIL KORİDORU VE BUĞDAY FİYATI
Geçen yıl temmuz ayında tarla fiyatı 2,02 lira olan buğday bu yıl 6,82 liraya yükseldi. Son 1 yıllık artış %240’a varırken son bir ayda da yüzde 12,0 artış oldu.
Burada asıl mesele şu: Rusya ve Ukrayna üzerinden Türkiye’nin arabuluculuğu ile sağlanan ve Ülkemizde çok büyük başarı olarak sunulan girişim nedense bizlere yansımamış. Küresel gıda tedarikine hizmet etmiş ama Türk Milletine bu hizmeti sunamamışız.
KARA KIŞ???
Temmuz-Ağustos ayları birçok üründe hasat zamanı. Gıdanın en ucuz olması gereken aylar. Özellikle domates...
Geçen yıl haziran-temmuz aylarında 2 lira seviyesinde tarla fiyatı olan domates bu yıl temmuz ayında 6,7 liradan satılıyor. Sadece 1 ayda domates fiyatı tarlada %19,0 artış yaşamış.
Aslında benzer ürün fiyatlarında da yükselişler yaşanıyor. Özellikle ihracat konu olan sebze fiyatları çok önemli...
Üstte buğday örneğini verdim. Keza benzer şekilde artışlar mısır, arpa, nohut, bezelye fiyatlarında da gözleniyor. Artış oranları yüzde 200’ler civarında.
Zaten TÜİK tarla fiyatlarının son bir yılda %157,9 arttığını açıkladı. Temmuz ayında bile tarla fiyatları %5,0 artış gösterdi.
Şimdi kendimize soralım: Hasat zamanı bile tarla fiyatları yüzde 160 civarı artıyorsa bu kış nasıl geçecek?
Gerçekten bu kış gıda fiyatları ne olacak?
Hiç düşünen var mı?
Ne dersiniz???
![Taha Akyol](https://cdn.karar.com/author/86_s.jpg)
![Mehmet Ocaktan](https://cdn.karar.com/author/2_s.jpg)
![Yusuf Ziya Cömert](https://cdn.karar.com/author/3_s.jpg)
![Akif Beki](https://cdn.karar.com/author/69_s.jpg)
![Yıldıray Oğur](https://cdn.karar.com/author/68_s.jpg)
![İbrahim Kahveci](https://cdn.karar.com/author/20_s.jpg)
![Mensur Akgün](https://cdn.karar.com/author/7_s.jpg)
![Mustafa Çağrıcı](https://cdn.karar.com/author/5_s.jpg)
![Taner Ay](https://cdn.karar.com/author/327_s.jpg)
![Şenol Kaluç](https://cdn.karar.com/author/9_s.jpg)
![Şule Demirtaş](https://cdn.karar.com/author/287_s.jpg)
![Kerime Yıldız](https://cdn.karar.com/author/347_s.jpg)
![Gökhan Aktürk](https://cdn.karar.com/author/88_s.jpg)
![İbrahim Kiras](https://cdn.karar.com/author/22_s.jpg)
![Ahmet Taşgetiren](https://cdn.karar.com/author/83_s.jpg)
Ibrahim bey. Tarimla ugrasanlarin yuzde 80 i AKP yi destekliyor. Hayvancilarda oyle. Tarim bittiyse bu Ciftciler neden destekliyor. Icanadoluya bak.Doguanadoluya Karadeniz bolgesine bak. Yuzde 60 70 destekledi. Herkes halinden memnun.
Yanıtla (17) (2)yorumlardan en dogru yorum sizinkisi...emtia fiyatları arttıgı zaman elinde malı olan kazanır...mazot pahalanıyor ama bugday da pahalanıyor....üreten kazansın...dogru olan bu degil mi...
Yanıtla (4) (3)Üstad Türkiye de üreten değil her zaman aracı kazanıyor. Adam alıyor malı fiyatına artmasını bekliyor. Olay bu. Tarım böyle böyle bitti.
Yanıtla (9) (1)Neden destekliyor acaba? Araştırmacı soruşturmacı vatandaş sizler için araştırdı. Bir köylü: “devlet araziler boş kalmasın ekilip biçilsin diye tarla sahiplerine kaç dönüm arazisi olduğunu ve arazilerine ne ekeceğini sorup dönüm başı miktar üzerinden toplu destek ödemesi yapıyor. Köylü parayı alıp ooeyfine bakıyor, yüksek tarım maliyetine katlanıp ekmiyor” dedi. Tarlası olan kıral hayat yaşıyor.
Yanıtla (1) (0)İktidardakiler el ele vermisş parası olanlara daha çok para dağıtıyor. Maksat belli. Iktidarda kalmak için ne lazımsa o diyorlarBankalar %400 kar etmişler. KKM icat oldu MB ve Hazine birlik oldu Faiz ödüyorlar. Hazineninki belli ve 5 ayda 60.6 Milyar TL. ödemiş. MB ne verdi açıklanmıyor. Fakat hesaplara göre bir yıl icin 250 ile 300 milyar TL Faiz ödenecegi yaziliyor. FAIZ ´e karsi olan reis, Nas var nas sana bana ne olmakta diyordu. Birde ucacagiz demisti. Dogru,. uçurumdan aşağı uçuyoruz.
Yanıtla (1) (0)Ulke sagmal inek gibi sagilirken 30 yi l onceki ecevitin fotografina takilip erdoganin katil dedigi suud prensi yanindaki resmini gormeyen ve kisilere sahip cikip vatanina sahip cikmayan bu millet ulkenin yagmalanmasina goz yumuyor. Eee sozu merhum akif e birakalim. "Sahipsiz vatanin batmasi haktir sen sahip cikarsan bu vatan batmayacaktir." Vatani degil kisileri koruyanlarin vatan anlayisi yoktur.
Yanıtla (16) (0)Su an devlet yok parti var.vatandasta partiye gore kendini konumlandiriyor. Ulkede bu kadar yolsuzluk var akp liler devlet degil once parti diyor.hatta iki gun once akp li biri akp giderse devlet coksun dedi bana.simdi bu ve benzerlerinin vatan sevgisi olabir mi?
Yanıtla (0) (0)Gıda fiyatları neden pahalı ? Çünkü bu Iktidarın zamanında, 3150 tane tarım kredi kooperatifinden, kapata kapata ancak 700 tane kaldı. Tarımın canına okudular, üreticileri çökerttiler, faiz lobisine para akıtmak için herşeyi karmakarışık ettiler. Sonuç : herşey pahalı oldu.
Yanıtla (10) (0)Değerli üsdat.Hep şaşırıyoruz rusya ukrayna savaşıyor enflasyon niye %15..20 bizde niye %79..yine bu iki ülke savaşıyor.Rusya tüm batı amborgası altında parasının değeri düşmeyip artıyor.Dün nataşa dediğimiz nerdeyse dilenme durumundaki rus kadınları şimdi turist oldu biz onlara hizmet ediyoruz. Yahu şaşkınım rusya yağ tahıl gemilerine izin verdi diye bayram yapıyoruz.Nasıl olduda biz a.yağında tahılda bu kadar dışa bağımlı hale geldik.Hele şekerde.Dolarla ithal sonra fiyatları tutama.Çok acı
Yanıtla (4) (0)Kardeşim günah almayım diye Tarım kredi market etiketleri tek tek inceledim sadece 3 lira ucuz üç kat 16 lı tuvalet peçete 49.90 lira aldım. Evde hassas terazide tarttım 2 katlı aynı 16 lı peçeteden 100 gr eksik geldi.Tüm ürünler çürük çarık 1-2 lira ucuz onlarda aç kalmamak için yersin. Çaykur çay bir hafta önce 75.50 idi 76.25 olmuş. Bunun işi gücü dalga dubara.
Yanıtla (9) (1)Üstadım.Alfabenin A. Harfini herkes bilir.Iktisadın hiç şaşmaz alfabesi giriş kelimesi.Üretim.üretim üretim yani arzı çoğaltmak.Ihtiyacından fazlasını ihraç yani dışarıya satmak.Bu nasıl iktisat politikası ise.Kendi ihtiyacını ihraç et.sonra 2.3 misli pahalı dışarıdan al.Sonra deki bizim üretim yeterli anlayan beri gelsin.Üreten mutlu değil tüketende mutlu değil böyle bir sistem olabilirmi.Ukrayna rusya babalar gibi tahıl gübre stoku yapmış ihtiyaç fazlası şimdi dolarla ihraç ediyo.
Yanıtla (15) (0)gübrenin hammdesi onlar da da ondan stok yapıyor...biz ithal üzerinden stok yapmak zorundayız...konu o kadar basit değil
Yanıtla (3) (12)o zaman gübre fabrikalarını niye kapattı diye adama sormazlarmı şeker fabrikalrını sattın şeke %250 arttı neden sattın diye sormazlarmı adama kafanızı kumdan çıkarın artık.
Yanıtla (9) (0)Bu güzel günlerimiz İbrahim bey, tarım yalnız bu günün sorunu değil ama 20 yılda üzerinde durulsaydı şu an bu sorunlarla uğraşılmazdı , önemsenmedi, hala önemsenmiyor. Bu iş çiftçiye köylüye para vermekle olmaz, mazot desteğiyle olmaz , ürün desteğiyle olmaz. Ne muhalefet biliyor ne iktidar biliyor, yazık olacak bu ülkeye. Yarın yazın ortasında manavda domates için kuyruğa girecek vatandaş. Hayvancılığı yazmama gerek yok zaten belli..
Yanıtla (24) (0)Tarımda 20 yıl önce böyle sorunlar yoktu. İktidarı aklamaya çalışmayın. Tarla, arsa olursa değerlidir diyen kim bilin bakalım?
Yanıtla (12) (6)Bayrağı seven her partiye eşit mesafedeyim. Batılı ülkeler 2,nci dünya savaşından sonra düzenlerini kurup gelişmeye başladığında biz gelişmenin farkında değildik. Köylerin nahiyelerin kasabaların imarını es geçtik, tarlası bahçesi olana sus payı verdik, keçi koyun güdene şehre göç dedik, benim hayatım tarımla geçti ,ezbere konuşmam. Tarımda ne yapılacağını ne muhalefet biliyor ne iktidar biliyor. Bu tarım politikasıyla 84+ 7/8 milyonu besleyemezsiniz. Bu iş apartmanda oturmayla olmaz….
Yanıtla (9) (1)İyi de kardeşim 21 yıldır bu iktidar tarımı attı kenara, paramız var ki alıyoz deyip, samanı, ayçiçeği, buğdayı, tahılı hep ithal etmedi mi? Çiftçi'yi korumadığı gibi , pestisit yüklü ürünleri de halka yedirdi, hiç oralı olmadı. Yalan mı? Pandemide ilk defa CB, üretim lafını etti. ilk defa. Sanayici betona yönlendirilmedi mi? Şeker pancarı bitirilmedi mi? Patatesi bile Suriye'den, Azarbeycandan almadık mı? Kent tarımını engelemediler mi, köyleri mahalle yapıp ranta açmadılar mı?
Yanıtla (5) (2)ANLAMAZLAR sizleri,,Onlara gore Veli gitsin,,Nuri gelsin yatcaz,kalkcaz ortalik para dolacak. Sizin icpolitika üstü fikir,görüş ve onerileriniz dikkat edici ve degerlendirmeye deger.,Parti Holiganizm taraftarlari,,icPolitik taraf masturbasyonuyla KAFASININ çalıştığını zannediyor,misal Ulke sanayisini vatanın heryerine dağıtıp koy,kasabalara kadar o da çorak ve taşlık arazilere,Bolge insanıni yerinde tutup hem tarim,çiftçilik hemde sanayi uretimine katkı (almanya misali) yapmak niye dusunulmez.
Yanıtla (0) (0)Sokaklarda avuç açan Islak kaldırımlarda yatan Gazateleri yorğan yapan Gariplerin haline bak. Bilemessin bilemessin Yoksulluğun acısını Bilemesin görmediysen Gariplerin acısını Sevği gitmiş sözlerinden Acı düşer sözlerinden Tutan yok ellerinden Gariplerin haline bak
Yanıtla (0) (0)Aldatma ve kandirma partisi milleti yine kandirdi. Tarim kredi kooperatifinin satis magazasina gittik. Fiatlarda hiç düsme goremedik. Diger magazalardan farki yok. eski danisman Genel mudurü 150 bin maas aldigı söyleniyor. Insallah ilaç parası olur.
Yanıtla (12) (1)Fakirleşen fakirlerin tutkusu./.6'li SINYAL ...ama nereye duracak,nereye gidecek, sofor kim,,yolcular ne yapıyor KIMSE BİLMİYOR..Hatta arabanın motoru var mi o d belli degil...Simdi hic olmazsa Fakiriz (Ac gözlü doymak bilmeyenler oldukca sebeb) ama yarin ne oluruz KIM BILEBILIR..
Yanıtla (1) (5)Bu yıl yaz ayları bildiğimiz yaz ayları gibi bereketli geçmiyor ama bu kış çok zor geçecek, gıda fiyatları katlanarak artacak gibi. Nacizane kendi önlemlerim; kuru bakliyat ve konserve türü son tüketim tarihi uzun olan ürünlerden kilere stok yapıyorum (harcamaları kıstım,tatile çıkmadım,maaşımdan da ne artırabiliyorsam onlarla).Çay,şeker,un,yağ, kişisel kozmetik ürünleri,temizlik ürünleri gibi zorunlu ihtiyaçlarımı da tamamlamaya çalışıyorum.Umarım kış kötü geçmez ama tedbir iyidir.
Yanıtla (0) (0)Selam..Faiz toplumsal dayanışmayı etkileyen bir husustur.Faize karşı olduğunu dine dayandırarak açıklayıp faizi bitirmeden üstüne bir de kuru koruyarak faizi de yine sabit tutanların dini iyi anlamış olduğunu düşünmüyorum.Ülkedeki yanlış politikaların sebebinin din olarak görülmesi mi isteniyor? Halkın ürünlere kolay ulaşmasından çok ihracata önem vermek midir dinde doğru olan?'İhracat arttığında az sayıda insanın elde ettiği kar ülkedeki tüm müslümanların faydasına oluyor'diye mi düşünülüyor?
Yanıtla (0) (0)Devletin yardım adı altında dağıttığı paralar kimlere gidiyor bir bakın hepsi akp üyesi onun için oyu otuzun altına düşmüyor fakir halk besleme durumuna düşürülmüş Anadolu da fon kimlere çalışıyor bir araştırın.
Yanıtla (4) (0)Hep birlikte ağaç kökü yeriz artık.
Yanıtla (16) (0)Bir ülke insanı kendini çivi olarak görüyorsa onu çakacaķ bir çekiç her zaman vardır. Dibine kadar çakılmadan uyanırsa umut vardır ama çakılmışsa artık çıkması zor olur.
Yanıtla (18) (2)Canımız gibi sevdiğimiz ülkemizin maddi durumu daha kötü durumda olan vatandaşları genelde Akp'ye daha çok destek veriyor. Sağ olsun yöneticilerimiz de, bu topluluğun dini duygularını sonuna kadar kullanarak, yok "dava" yok "şükür anlayışı" yok "beka diyerek" bu durumu sonuna kadar kendi menfaatleri ve ülkemizin kötülüğü için kullanıyorlar. Saf kötülükle karşı karşıyayız.
Yanıtla (17) (1)2.syf.-piyasaya sat,bu bankacılıga özel hizmet değilse,nedir bunun adı?Sonra tek adam yöneticiliği övğüleri,başkasını bilemem,ama ben yemezler diyorum.Ama ki,dün KARAR haberinde okumuştum,adı malesef Üstün olan birisi çıkmış,başörtülüler pisikoloğ ve psikiyatrist olamaz demiş,bu beyinler halen istismar ve suistimale hizmet etmeye devam ediyorlar.Ve halen kılla,bezle uğraşmaya devam ediyorlar.Buradan fikir özğürlüğü çikmaz,bol şov ve gösteriş çıkar.Böyle bir ortamsa çukur kenarında dolaşmktn.uzkz
Yanıtla (3) (2)Kutluyorum sizi Sn.Kahveci;ki KKM.ile ilğili bankaların yükünün hazineye ödetilip,ki bu ve iktidarın bankaların iktidarı olduğunu ne şahane izah etmişsiniz.Ki şahsen kamuoyunda benim yaptığım eleştriyle de aynen uyuşmakta,sözün bittiği yer deniliya,orasınıda'neyse'yle bağlamanız,bir o kadar millet olaraktan çaresizliğimizin ifadesi değilmi?Ama çok acı bir tabloyla karşı karşıyayiz malesef.İslam'daki faiz bireysel tefecilikle ilgiliyken,bu durumun istismar edildiğini düşünürüm.%14 le al,%30-40la-
Yanıtla (6) (0)