Türkiye kendisine yeni ittifak arıyor… İyi de ne için?
Medyamız “Türkiye BRICS’e katılıyor” haberini öne çıkartıyor.
BRICS’e katılmak mı, o da nereden çıktı?
Habere benim ilk tepkim bu oldu.
Ardından da, “Acaba ABD ile yine ciddi bir sorun mu yaşanıyor?” sorusu zihnime üşüştü.
Zihnime bu sorunun üşüşmesi yakın geçmişte yaşanan bir gelişmeyle ilgili.
Rahip Brunson’un cezaevinde tutulduğu aylarda ABD ile Türkiye -daha doğrusu ABD başkanı Donald Trump ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan- arasında yaşanan sorunlu dönemi hatırlıyorsunuzdur.
Türkiye bağımsız bir ülke olduğunu vurgulayan bir tutum benimsemiş ve rahibi cezaevinde tutma hakkı olduğunu belirtmişti.
Ardından Trump’tan Erdoğan’a, devlet başkanları arasındaki yazışmalarda şimdiye kadar hiç görülmemiş düzeysizlikte, bir mektup gönderilmişti.
İki ülke arasındaki ilişkilerin en dipte olduğu dönemdi o.
Yazışmalarla tehditler devam ederken, Washington, Türkiye’yi ve hükümetin iki bakanını yaptırım listesine aldı.
Malzemelerinin bir bölümünün üretiminin Türk firmalarınca üstlenildiği, pilotlarının eğitiminin tamamlandığı, ilk partisinin teslime hazırlanıldığı F-35 jetleriyle ilgili anlaşmayı da iptal ettiğini duyurdu Washington…
Brunson’un yargıyla ilk karşı karşıya geldiği Eylül 2016’da başlayıp Ekim 2018’de bırakılmasına kadar süren krizin sonunu bir ajans özetinden aktarayım:
“ABD-Türkiye ilişkilerinde tarihinin en gergin günlerinin geçmesine neden olan ve iki ülkeyi karşılıklı yaptırımlar uygulama noktasına getiren Andrew Brunson krizi, ABD'li evanjelist rahibin serbest bırakılmasıyla çözüldü.”
Özette “Kriz çözüldü” deniliyor ama krizin çözülen yönü rahibin cezaevinden çıkarılmasıydı yalnızca. Brunson kendisini almaya gelen Amerikalı politikacılar ve diplomatlar gözetiminde özel bir uçakla Amerika’ya götürüldü.
Türkiye, ABD’nin bu tavrından duyulan rahatsızlıkla ve ‘en ayrıcalıklı müttefik’ konumundan ‘en kötü müttefik’ derecesine indirildiğini fark ederek, alternatif arayışına girdi.
ABD’ye haddini bildirme amacıyla yaptığını da gizlemeyerek…
ABD ile Brunson krizi devam ederken Rusya ile yakınlaşma yaşanmaya başladı ve Erdoğan, birden bire, 25 Temmuz 2017 tarihinde, AK Parti grup toplantısında, Rusya ile iki adet S-400 savunma sistemi alımı için anlaşma imzalandığını açıklayıverdi.
Herhalde anlattığım süreci hepimiz hatırlıyoruz.
Türkiye’nin 1.25 milyar dolar peşinat ödeyerek müşterisi olduğu F-35’lerden mahrum kalmasına yol açan S-400’ler için, ülkemiz, Rusya’ya 2,5 milyar dolar ödedi.
Ödedi ve 12 Temmuz 2019’da ilk parçaları teslim aldı…
Teslim alınan S-400’ler şimdi bir depoda tutuluyor.
Anlaşıldığı kadarıyla, NATO üyesi bir ülkenin, NATO silah ve teçhizatlarının tümünde ‘düşman’ olarak hedefe konulan bir ülkenin -Rusya’nın- savunma sistemini kullanması mümkün değilmiş…
Özetleyeyim:
NATO içerisinde en kalabalık ordulara sahip iki ülke -ABD ile Türkiye- arasında FETÖ ve 15 Temmuz darbe girişimi ile irtibatlandırılmış bir rahip yüzünden çıkan ihtilafta, liderler arasında hoş kaçmayan mektuplaşmalar yaşandı, ABD iki bakanına yaptırım ilan ettiği Türkiye’yi F-35 jet
programından çıkardı… Türkiye bu gelişmeler üzerine Rusya’dan savunma sistemi aldı ama aldığı o sistemi yıllardır kullanamıyor…
Dahası, Türkiye, F-35’ler ile mukayese edilemeyecek geri bir teknolojiye sahip F-16 jetlerine talip ve ABD onu bile vermeye nazlanıyor.
Haberlere yansıyan “Türkiye BRICS’e katılıyor” haberi, bu arka-plan yüzünden, bana “Acaba yine bir çekişmeci ortam var da fark mı edemedik” sorusunu sorduruyor…
Önceki çekişmeli ortam Türkiye’ye pahalıya mal olmuştu. F-35 için1.25 milyar dolar, kullanamadığımız S-400’ler için de 2,5 milyar dolar ödedik. Bu arada, F-35 projesinden çıkarıldığımız için ülkemizde üretilmesi planlanan parçaların gelirinden de mahrum kalındı.
Umarım, bu yeni gelişme daha az maliyetli olur.
Meraklısına notlar:
1. BRICS, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’nın kurucu olduğu, İran, Mısır, Etiyopya ile Birleşik Arap Emirlikleri’nin sonradan katıldığı bir milletler ittifakıdır. Türkiye katılırsa dokuzuncu üye olacak.
2. Erdoğan’ın katılacağı BRICS Zirvesi, 22-24 Ekim tarihlerinde Rusya/Kazan’da yapılacak.
3. ABD tarafından iptal edilmeseydi Türkiye 116+18 adet F-35A sahibi olacaktı















ABD, Almanya, İngiltere batıdır. Güney Kore, Japonya batıdır. Rusya, Çin doğudur. Birleşik Arap Emirlikleri, İran, Mısır doğudur. Muhafazakarların yeni (veya eskiden beri) düşmanı batıdır. Doğu muhafazakarların düşmanıydı, şimdi dostu mu oldu? Doğunun içine girersek kaybolup gideriz. Ve tam bir ortadoğulu oluruz ki; bu Türk Milleti'nin yok oluşu olur. Çocuklarınız ve torunlarınıza acımıyorsunuz, anladık. Ama narsist benliğinize de mi acımıyorsunuz?
Yanıtla (0) (0)Türkiye'nin BRICS üyeliği arayışı gerçeklesin ya da gerçekleşmesin, bu arayış Türkiye'nin dış politikada kendisini yeniden konumlandırma arayışının önemli bir sonucu olarak görülmelidir.
Yanıtla (0) (1)Rüzgar gülü gibiyiz..Rotasız Kaptanın elinde rüzgarın üfürdüğü yönlere doğru dönüp duruyoruz..Tavşan dağa küsmüş dağın haberi olmamış.. Daha dün, hakaret ettiklerimizi törenle karşılıyor ayaklarına gidiyoruz aracılar koyuyoruz davet ediyoruz yalvar Yakar getiriyoruz... Bunlar iktidarın Erdoğan'ın Bahçelinin son çırpınışları... Ama nafile...
Yanıtla (18) (1)Merak etmeyin, Türkiye artık masalara hizmet etmek için değil ortak olmak için oturuyor. Ülkemizin çıkarları hangi adımın atılmasını gerektiriyorsa o adım atılıyor. Bu da bizi zaten var olduğumuz ittifaklarda daha güçlü kılıyor. Gerçi siz bunu zaten biliyordunuz değil mi?
Yanıtla (3) (13)Güler misin ağlar mısın.. Askerimizin başında çuval geçirir..Nota ver dersin müzik notası mı der dalga geçer... iç kamuoyuna atar tutar Vatan toprağından boş sandukayı alır kaçar..Tarihimizde görülmemiş hakaret dolu bir mektup yazılır cevap dahi veremezler..Toplumdan saklanır, utançtan yerin dibine girilmesi lazım..Dostum Putin askerimizin tepesine bomba yağdırır 34 askerimiz şehit olur, gider kapısında bekleriz.. Bu mu Ahbap çavuşların strateji ustalığı.Daha fazla yazmayayım midem kaldırmıyor..
Yanıtla (4) (1)Her ne kadar AB, 65 yıldır bizi kapıda bekletse de böylesi bir durumda kaybetmek de istemez. En azından BRICS ülkelerine kaptırmak istemez. BRICS'in bir sonraki aşamada askeri bir ortaklığa evrilmesi, ABD ve NATO'nun en büyük korkusu. Bunu da göz önünde bulundurduğumuzda BRICS ile Türkiye'nin her türlü teması, AB üyelik sürecinde ve ABD ile ilişkilerde elimizde bir koz olacaktır.
Yanıtla (0) (1)Seçim en güzel seçim. Türkiye azınlık tahakkümünden kurtulup çoğulcu bir yönetime kavuşmalı. Önemli kararları yeni yönetim almalı.
Yanıtla (11) (3)Evet Atatürkçü denilen azgınlık tahakkumunden kurtulmali
Yanıtla (9) (29)Daha kurtulmadınız mı? 22 senedir aynı terane ile devletin bütün işleyişini işinize geldiği gibi bozdunuz. Ne yargı kaldı, ne hukuk, ne anayasa, ne meclis.... Sizin derdiniz vesayet değil kendi çıkarlarınıza göre devleti soymak.... Onu da gerçekleştirdiniz. Unuttuğunuz birşey var, biz sizin gerçek maksadınızı, vesayet diye diye vesayet kurduğunuzu biliyoruz. Ama bu milletin kalbinden kurucu lider Atatürk'ü silip atamayacaksınız.
Yanıtla (17) (3)Mustafa Kemal'i bu toplum için ayrışma ve tartışma vesilesi olmaktan çıkartsak. Tarihçiler, münevverler, akademisyenler, uzmanlar pekala ilmi tartışmaya devam edeceklerdir. Ancak popüler düzeyde bu iş bitse! Ne güzel olurdu ama mümkün değil. Bu hayalin gerçeğe dönüşmesinin önündeki en büyük engel de Kemalistlerin bizatihi kendisi. Yarattıkları Atatürk imajına sapkın bi bağlılar. İnsan kesen bir kültün üyeleri gibi dogmatik ve radikaller.
Yanıtla (1) (2)Merak etmeyin...Yarın yanlış yapmışız, vazgeçtik BRICS den derler olur biter. Bu arada yazarımız atlamış BRICS in I sı Indonesia da var ekipte.
Yanıtla (3) (0)BRICS açılımı: Brezilya, Rusya, Hindistan(India), Çin, Güney Afrika
Yanıtla (2) (0)Şöyle olsaydı böyle olsaydı ABD ile yanlış iş yapıldı vs. Geç bunları sayın yazar. Abd.ve Batı sadece kendisine sömürecek ülke ve uşaklık yapacak yöneticiler arar. Kullanir atar .Sonra da yeni uşak bulur. Bunlar asla Dost ve müttefik filan olmaz. Bunu sizde biliyorsunuz..
Yanıtla (4) (1)Çekişmeci bir ortam filan yok. El yordamı ile yönetme bile yok. Sadece şaşkın ördek gibi sağa yola yalpalama var. Heyt hüyt diyemiyoruz, bari aba altından sopa sallayalım hevesi. Ama merak etmeyin, bunun da sonu hüsranla biter. BRICS ülkeleri listesi herşeyi anlatıyor zaten.
Yanıtla (12) (2)BOP gereği ne ise o olur, ABD müsade ederse olur, bunu yapabilmek için rahmetli Ecevit gibi devlet adamına ihtiyaç var, biliyorsunuz ABD ye rağmen Kıbrıs çıkarmasını yaptı!. Öyle meydana hiddet gösterisi yapmayla bu işler olmaz. S 400 yüzler ne oldu depoda duruyor, öyle değil mi?.
Yanıtla (33) (5)Yakinda yandas bir hurdaciya kiloyla satarlar.:::::::))))))
Yanıtla (16) (1)Patates deposu da olur. yangın merdiveni de olur.
Yanıtla (3) (1)BRCS' a katılmak ancak kati bir mecburiyetle olabilir. O mecburiyet var mı?
Yanıtla (4) (1)Öbür türlü taktik göstermelik olur. Taktik göstermelik ittifak; ses mermili tabancaya benzer; düşmanı tahrik eder, işbaşında işe yaramaz rezil eder.
Mürsel ile örtüşüyor.
Yanıtla (4) (1)Rusya Dışişleri Bakanı Türkiye’nin BRICS üyeliği hakkında da konuştu. “Türkiye’nin konusunda ciddi olduğunu varsayıyorum” dedi.
S 400 savunma silahı saldırı olmadıkca kullanılmaz bunu anlamak çok mu zor
Yanıtla (2) (6)Türkler, 2000 bin yıldır Batıya doğru akan bir tarih süreci içindedirler.Rotanın birden avrasya-BRİCS üzerinden doğuya dönmesi uzun bir dönemde hazırlanan bir strateji gereği ise katılmasam da anlarım.Şayet kısa dönemli taktikler gereği ise Ülkeye bir faydası yoktur.1839 tarihinden bu yana oturmuş dış politika,savunma, ekonomi,kültür,enerji vb. bir yığın stratejik işbirliklerinin bir anda ortak bir uzlaşma olmadan değiştirilmesi, ne devlet aklına ne de demokratik uzlaşma kültürüne uyar.
Yanıtla (3) (0)Brıcs’e katılma teşebbüsünün sebeplerini ararken Batı’nın bizi durmadan kendisinden uzağa ittiğini görmek gerekir.AB ile üyelik müzakerelerinde bir gelişme olmadığı ve olmayacağının ı anlaşıldığı halde AB ,gümrük birliği anlaşmasını gözden geçirmeye dahi yanaşmamaktadırVize meselesi artık bir haysiyet meselesi hale gelmiştir.Amerika silah konusunda PKKya bizden daha müzahirdir.Türkiye seçenekleri olduğunu Batı’ya göstermeye kendini mecbur hissetmektedir.
Yanıtla (14) (6)Batı bizden kimseye vize vermeyerek açıkça kovuyor, bizimkiler kılıf bulma peşinde. Böyle giderse bizim yeşil, gri ve hatta diplomatik pasaportlar bile batıya giremeyecek. Yeşil gri pasaportlar skandallarla patladı, yakında diplomatik pasaport da patlar.
Yanıtla (9) (1)Demek ki Abd.için Pkk.daha gerekli!Abd.bir terör egit donatçısıdır.Bir süre sonra o terörisler güç bulup öz güven kazanır,sonra Abd.yine devreye girer,eğitip donattığıyla,demokrasi ve modernite adına dövüşür.Dünyada vuruşma,kırışma yok,Abd.'de yoktur.Dünya onun için,güllük,gülistanlık olamaz.Syglr.
Yanıtla (3) (0)RTE’nin şimdiye kadar uyguladığı politikalar uzak görüşlü biri olmadığını gösterdi. ABD’ye kafa tutmaya devam ederse sonumuzun, Allah muhafaza, İran gibi olması muhtemel. Ama onun umurunda değil. Tek planı o koltuğu bırakmamak.
Yanıtla (37) (1)Erdoğan liderliğinde ülkemizin uluslararası arenadaki prestiji yükseldi. Ancak zihni Soğuk Savaş'ın müstemleke aydınlığı seviyesini geçemeyen büyük uzmanlarımızın aşağılık kompleksi henüz yıkılmadı.
Yanıtla (4) (40)Merak etmeyin, Türkiye artık masalara hizmet etmek için değil ortak olmak için oturuyor. Ülkemizin çıkarları hangi adımın atılmasını gerektiriyorsa o adım atılıyor. Bu da bizi zaten var olduğumuz ittifaklarda daha güçlü kılıyor. Gerçi siz bunu zaten biliyordunuz değil mi?
Demokratik hukuk devletini ortadan kaldır ve modern dünya masasından dışlan, sonra da git diktatörlerin masasında otur ve bunu da bize başarı diye sat. Yanlışlarınızla yüzleşmedikçe bu ülke daha da batacak.
Yanıtla (19) (0)K.OKURU. 1,250 .milyar dolar sadakamız olsun.F-351LERE KARŞILIK- F-16 "YA TALİP OLMAK DA"BATIK PARAYI ÇIKARMAK
Yanıtla (2) (25)İÇİNDİR.Parçalayıp hurdacıya satarız.HÜRJET-KAAN-anka
ne güne duruyor.S-400"LER İSE ZAMANINI BEKLİYOR.GAM YOK
TASA YOK.
Yapılanları küçümsemiyorum ama nato standartlarına alınmayan hiçbir silahı nato nun dahil olduğu savaşta kullanamazsın demek istemem ama maalesef öyle. Milli sınırların içinde kullan bir sakıncası yok ta, düşman ya nato üyesi ya da Rus ya ve güdümündeki bir ülke olabilir. O zaman da iş biraz karışık olmuyor mu? Zamanında Kaddafi 4 adet ay sınıfı denizaltı istedi verebildik mi? Milli harp sanayimizi ne zaman nato standartlarına entegre edersek o zaman başımız dik ve gururumuz tavan olur.
Yanıtla (0) (0)Dış siyasette oyunu kurallarına göre oynarsın kendi kafana göre takılırsan istediğin gibi hareket edersen tarafını seçmezsen ortada kalırsın. Bizim öncelikle kendi tarafımızı netleştirip ona göre bir siyaset izlememiz gerek.
Yanıtla (5) (0)Körü körüne kapıldığımız Batı hayranlığı, istikbalimizi ve insanımızı perişan etti.
Yanıtla (0) (13)Her şeyimizle geçmişimizden koparıldık.
Yanıtla (1) (11)Peki Batılı olabildik mi? Asla!
Doğulu kalabildik mi?
Asla!
Sahi biz kimiz?
Köklerinden koparılmış ve beyin ölümü gerçekleşmiş birer ‘hiç’iz!
Emekli elektronik harp askeri personeli olarak S-400 leri asla NATO üyesi olarak devreye sokamayız diye bu sütunlarda yazdım, yazdılar. Rus uçağının düşürülmesi faturasını şimdi hesaplayın 5 milyar dolar cıvarında ve hava savunmada teknolojik gerilik olarak görürsünüz. Dedeağaç a , Suriye nin güneyine ABD nin yerleşmesi de mavi vatanın unutturulmadı da ayrı faturadır ülkemize. Neden fiyasko derseniz, liyakatsızlık ve ben bilirimcilikten başka sebep göremiyorum.
Yanıtla (6) (0)ABD eşkiya ve katil bir devlet, 2005-2006 yıllarında en yakın sömürgesi suudi arabistanın 950 milyar dolarını gasbetti ve üstüne yattı. abd dünyada teörisminin merkezi. bütün terör örgütleri abd ye çalışıyor.. biz kendi savunma sanayimizi kurmak ve bağımsız olmak zorundayız.. emperyalistlere ne kadar taviz veririsen o kadar çok sömürüler.. ırak örneği var. ama içimizde abd ve ab köleliğini savunan o kadar çok hain var ki.. Allah hükümetimizin yardımcısı olsun..
Yanıtla (2) (10)"Türkiye" aramıyor, "RTE" arıyor.
Yanıtla (5) (0)Niye mi ? Demokrasisiz bir yaşam için, ne o beğenmediniz mi ?? Siz bilirsiniz
Yanıtla (0) (0)Abd F35 leri verseydi siz onları Abd'nin onay vermediği bir yerde kullanabilecek miydiniz ? Örnegin kuzey ırak ta veya suriye de.....Sayın Koru iktidarın yanlışları çok kabul ediyorum ama asıl sorun Abd ve batı kampının demokrasi ve insan hakları kampı olmadığı gerçeğini görmezden gelmeniz...Dünyada olan son olaylar batı kampının o çok methettiğiniz evrensel degerleri nasıl işine geldiği gibi eğip büktüğünü (kıvırdığını) açık bir şekilde gösterdi... Çin yada Rusyanın masum olduğunu söylemiyorum
Yanıtla (2) (2)Türkiye’nin Batı’ya karşı duyduğu haklı. Ve anlaşılır tepkilere rağmen Brics’e üye olup—ki kabul edileceğinin de garantisi yoktur—veya üye olacağı,Batı Kampından iyice uzaklaşacağı izlenimini vermesi mevcut durumda faydadan çok zarar getirir.Türkiye özellikle borç döndürme,yeni kredi bulma,yatırım sıcak para çekme,hatta enflasyonla mücadele konusunda Batının elinde tutsaktır,Ancak ekonomisini düzelten saygınlığını kazanan bir Türkiye böyle seçenekleri düşünebilir.İnşallah o günler de gelir.?
Yanıtla (4) (0)Bunda şaşılacak bir şey yok. Bir fırıldak çeviriyorlardır.23 seneden beri bu fırıldakları ne yazarlar anladı nede çizerler dahası anlamak istemiyorlar.
Yanıtla (8) (2)TC hükümranları “oyunu kuralına göre oynama” maddesini seçmiş. İyi midir bedelini kim öder ben bilemem. Zaman gösterir. Beircks ülkeleri ile dost olmak zorunda değiliz! Düşman! ASLA!
Yanıtla (0) (0)Batıile küstüm oynarmıyız? Eeevveett.
Sen içlerine girebilir misin? İMKANSIZA YAKIN BİŞEY:(
İpleri kopara bilirmisin?? Aç kalmak istiyorsan DENE BİR HELE:(
Eyy vekilim! BİRİCKİS TE OYNA BEYZSBOLL DA..
Sen işini bilirsin:)
İflas eden, kendini başka yerlerde ve başka dostlar arar, nafile hak tecelli eder
Yanıtla (10) (1)Irak tezkeresi reddedilince askerinin başına çuval geçirdiği için, Patriot hava savunma sistemini sana parasıyla bile vermediği için, S-400 aldın diye F-35 projesinden çıkardığı için, FETÖ darbesini desteklediği, FETÖ'cülere kucak açtığı için, PKK-PYD'yi donatıp Kuzey Suriye'de "de facto devletçik" yarattığı için arayıştadır Türkiye. Kendi göbeğimizi kendimiz keseceğiz, ev zencilerine önemle hatırlatırım.
Yanıtla (4) (20)Önden 1.25 milyar dolar ödediğimiz F-35 lerden olduk ayrıca proje ortaklığından çıkarıldık. 2.5 milyar dolar verip aldığımız S-400 lerin turşusunu kurup depoya kaldırdık. Sınırlarımızın ve de ekonomimizin hali ortada. Yine hakaretamiz sözler söylediğimiz ülke liderleri ile tekrar barışmayı marifet sandık. Şimdilerde katil Esed'in dostum Esat olması için çabalıyoruz. Veee tüm bunları yapan kişiye de biz asrın lideri diyoruz. İyi mi ?!!
Yanıtla (18) (1)SUDA yüzme bilmeyen denize düşünce yılana sarılırmış...
Yanıtla (13) (0)Bu misal; dünyanın siyaset ve ekonomi denizinde yüzmeyi bilmeyen Erdoğan, yılan, timsah, köpek balığı, ahtapot vs. demeden birinden diğerine sarıla sarıla kıyıya çıkacağını sanıyor(!)...
pusula bozulmuş, yalpalamak olağan oldu. seçim şart
Yanıtla (9) (1)Türk vatandaşları, mülteciler Avrupa'ya akın akın gidiyor ve gitme planı yaparken, Reis ve ekibi Rusya, Çin, İran yörüngesine yaklaşıyor. Acaba neden?
Yanıtla (14) (1)BRICS 'yükselen güç' ve 'yeni bir dünya kuruluyor ', pek tabii Türkiye de potansiyeller düşünüldüğünde ilişkilerini 'kurumsallaştırmak' için o önemli adımı atıyor ve ben de 'varım' diyor.
Yanıtla (3) (19)Sayın yazar ve değerli yorumcular normal, bilişsel ve ahlaksal gelişim evresini tamamlamış bir insan türü varmış gibi eleştiri yaptığınız sürece yanılacaksınız. Bu canlı animal ve hüminal; biyolojik ve lojik, insan ve insanlaşma kavramaları arasındaki felsefi, sosyolojik ve zihinsel olarak olay olgu ve objeleri anlama ve algılama düzeyi ve akli melekeleri ne kadar gelişmiş bunun üzerinden yorumlamak gerekiyor. Çocukluk, ergenlik, yetişkinlik sizce hangi evredeyiz?
Yanıtla (4) (0)neden kendımız sılah yapıp gelıştırmek yerıne durmadan sılah alıyoruz, sankı yarın savasa gırecekmısız gıbı.
Yanıtla (0) (0)Brics e kabul edildiğimizi Rusya veya Çin den öğreniriz. CB iletişim başkanlığı ve Fahrettin Altun mu, onlar sokak röportajlarında konuşulanları yalanlamak gibi ülkenin bekası için çok daha önemli konularla meşguller.
Yanıtla (15) (1)Türkiye ne eski Türkiye,ne de dünya eski dünya.Evet çok yönlü ilişkiler de bulunmak niye rahatsız ediyor ki.AB,ABD ye mahkum değiliz.Kaldi ki S400 kullanılmıyor diyorsunuz ya, buzdolabı değil ki tak fişi çalıştır. Türkiye savunma sanayi sinde dışa bağımlılığı azalmıştır.Eksilkerimiz. Var tabi ki.
Yanıtla (4) (27)Okura: sabah sabah ne içtin. bize de söyle biz de kafayı dağıtalım.
Yanıtla (3) (3)Bahçelinin Ecevite verdiği tam desteğin aksine Ecevitin partisini parçalayanlar kimlerdi.
Yanıtla (1) (0)Ama BRICS, NATO gibi siyasi,askeri örgüt değil,Hindistan,Mısır,BAE gibi ABD müttefiklerinin de üye olduğu amorf yapıda 1 ekonomik oluşum.AB gibi belli bir coğrafya veya bölgeye özgü sıkı siyasi,ekonomik 1 birlik de değil.Yeni oluşmakta olan dünya konjonktüründe batı kurumlarının eksik,yetersiz kaldığı alanlarda boşluğu doldurmaya çalışan gevşek 1 uluslararası mekanizma arayışı gibi bir şey.Dolayısıyla bu kadar korkmaya, abartmaya gerek yok bence. Ha AB-D korkuyorsa bu onların sorunu,bizim değil
Yanıtla (3) (10)Mesele BRICS'in ne olup ne olmadığı mı? Bir kişinin ben yaptım oldu bitti demesiyle
Yanıtla (11) (1)amatör lige savrulmuşuz, siz hâlâ "ben ne söylerim tamburem ne çalar" derdindesiniz.
Nedense belli çevrelerin diline doladığı bir argüman var: “S-400’ler depoda, kullanamıyoruz.” Yahu Allah’tan korkun ve biraz gerçekçi olun. Bu sistem geldikten sonra Sinop’ta test edildi. Kullanma meselesine gelince kime karşı kullanacağız, savaşta mıyız? Canımız sıkılınca “Yahu şunlar paslanacak, hadi şuraya buraya atalım” mı diyeceğiz. Eleştirirken biraz da gerçekçi olun Allah için.
Yanıtla (1) (18)BRICS ülkelerinin toplam yüzölçümü 2024 itibarıyla yeni ülkelerin katılımıyla birlikte 45 milyon metrekare, nüfusu ise 3.4 milyar kişiye ulaşmış durumda. BRICS , yeni üyelerle birlikte dünya nüfusunun yüzde 46,5'ini oluşturuyor. Küresel GSYİH'nin yaklaşık yüzde 30'una tekabül edeceği sonucuna varabiliriz.
Yanıtla (2) (5)BRICS üyeliğinin, Türkiye'ye dünyanın en büyük gelişen pazarlarından bazılarını içeren geniş ve dinamik bir ekonomik bloka daha faza erişim fırsatı sağlayabileceğini, bunun da Türk ihracatçılar için avantajlar yaratabileceğini konuşabiliriz.
Yanıtla (2) (7)F-35'leri alamadık, kullanamıyoruz. S-400'leri aldık kullanamıyoruz. Hurda F-16'ları vermediler, kullanamıyoruz.
Yanıtla (13) (0)Deneme tahtasına döndük.
Yanıtla (9) (0)Turkiye adim adim anti demokratik ulkelerin uye oldugu bloka dogru kayiyor.Buda Guzel ulkemizde yasayan insanlar icin kotu gunlerin daha da yaklastigi anlamina geliyor.
Yanıtla (9) (1)Ülkemiz demokrasi klübünden atılmak üzere, o yüzden diktatörler kulübüne aday yazılmış. Yakışır.
Yanıtla (10) (1)Fehmi bey görüşleriniz değerli bizim için ülkemiz nerde hata yapıyor yada böylemi yapması gerekiyor nedir bu işlerin yolu yordamı ?
Yanıtla (0) (2)ÜLKEMİZ, AB ile anlaşmalar yapıp imzalar attı. Bu imzaları atan adam, “Nas var, sana ne oluyor?” diye bir soru sordu. Bak bir daha söylüyorum, cevap vermesi gereken ‘adam’ soru sordu. Sen şimdi geldin, ve bir köşe yazarından cevap bekliyorsun.
Yanıtla (5) (2)Türkiye kendisine yeni ittifak arıyor İyi de ne için?..cok doğru.!.Güney sınırlarımızın bazı yerlerinde az ötede piknik yapıyorlar agir silahlı mazlumlar .on yıllardır toprak altından silah,mühimmat,eyp fışkırıyor. Yakala,yakala bitmiyor. Mağaralarda toplantı yapıp senaryo yazıyorlar.. Suriyeye geçince mazlum ddemokrat şapkası Başlarında teknik direktor müttefigimiz abd ,verilen kamyon,kamyon silahlar sünnet düğünü için galiba..niye alternatif yol arayayım ki..komşu etrafımız Norvec'te bile yok
Yanıtla (3) (1)Evet Sn.Koru;Merhum Akif'imizin dediği gibi;"tarih tekerrürden ibaret demişler,alınsaydı ders,edermiydi hiç tekerrür"ehh Allah kerimdir!belki bir gün ders alır,tekerrür ettirmezmiyiz diye önümüze bakalım.Hatırlamazmıyız o günleri"ver papazı,al papazı"bizdeki papaz gitti,ordaki papazın yolunu bekliyoruz!Siyaset feraset ve rasyonaliteyle yapılır.Bizim siyasiler duyğudan,hamasetten birtürlü kurtulamıyor,kurtulmuyor.Niye kurtulsun,bu kadar alıcısı dururken.Ne diyeyim;Allah hepimize feraset versin!Sy
Yanıtla (4) (0)Erdoğan, sadece podyuma çıkıp kendi reklamını yaptı. Yabancı devletler bunu bizden daha iyi bildikleri için, Erdoğanı istedikleri gibi manipüle ediyorlar.
Yanıtla (4) (0)