Sonuç ortada…

Önceki akşam AK Parti milletvekilleriyle bir araya gelen Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan, “Türkiye’yi dünyanın en büyük 10 ekonomisinden bir yapma hedefinden geri adım atmadık, atmayacağız. Bu hedefi, milletimizin yeni Kızılelması olarak görüyoruz” dedi.

Türkiye’yi “dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri” yapma sözü Erdoğan’ın “2023 Hedefleri”nin en önemli ve en iddialı vaatlerinden biriydi.

Sayın Erdoğan’ın 2011 yılında ilan ettiği bu hedefinden geri adım atmadığını açıklaması takdire şayan, ama bu hedefini nasıl gerçekleştirmeyi düşünüyor?

Sayın Erdoğan’ın kafasındaki “Türkiye’yi dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri yapma hedefini gerçekleştirmeyi düşündüğü yeni tarih” nedir?

Sonuçta 2023 yılında bu hedefin gerçekleşmesinin mümkün olmadığı ayan beyan ortada.

Ayrıca hangi ekonomi politikasıyla, modeliyle bu vaadini gerçekleştirecek? Nasıl bir mucize gerçekleşecek?

Enflasyon resmen yüzde 62, ülkemizde her üç kişiden biri işsiz durumda. Ülke her geçen gün yoksullaşıyor, yoksunlaşıyor. 4 yılda 11 milyon vatandaş devlete muhtaç hale gelmiş. Gökyüzünden dolu yağar gibi Beştepe’den vatandaşın tepesine zam üstüne zam yağıyor.

Sayın Erdoğan “Yüksek enflasyon ve fahiş fiyat artışları sadece bizim sorunumuz değil, Avrupa ülkelerinin çoğu bu durumla karşı karşıya” diyor.

Hangi Avrupa ülkesinde enflasyon oranı yüzde 62? Evet, enflasyon, fiyat artışları Avrupa ülkelerinin de sorunu ama Avrupa ülkelerinin enflasyonu dert ettikleri oranla Türkiye aynı durumda mı?

Evet, Almanya’da enflasyon 32 yılın zirvesinde. Almanya hükümeti enflasyonla mücadele ediyor, peki mücadele ettiği oran ne: Yüzde 5.1

TÜİK’in altın makasının kesip biçtiği oran ile enflasyon yüzde 62, Sayın Erdoğan “Vatandaşı enflasyona ezdirmeyecek bir yöntemle bu zor dönemden çıkacağız” diyor. (6 Nisan)

Bu nasıl olacak? Vatandaş enflasyonun altında kaldı, nefes alamıyor? Daha ne olursa enflasyonun vatandaşı ezdiğini kabul edecek iktidar?

***

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile ‘ekonomik büyümenin ivme kazanacağını’, ‘istikrarın kalıcı hale geleceğini’, ‘işsizlik oranının düşeceğini’, ‘istihdamın artacağını’, ‘Türkiye dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olacağını’, “üretimin ve istihdamın güçleneceğini”, “enflasyonun sıfırlanacağını”, “yoksulluğun biteceğini” söyleyen, vaat eden, propagandasını yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve partisinin bütün bu vaatleri gerçekleştirecek bir ekonomi modeline, yol haritasının ve kadroya sahip olması gerekir/gerekirdi değil mi?

2018 seçim sürecinde CB sisteminin propagandasını yapan, A’dan Z’ye faydalarını anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim sürecinde “Türkiye ekonomisine ivme kazandıracak, ekonomi politikamız işte budur, ekonomik istikrarı sağlayacak ekonomi modelimiz işte budur” diyen bir açıklaması var mı?

Sayın Erdoğan tek bir şey söyledi: “24’ünde bu kardeşinize yetkiyi, ondan sonra faizle, şunla bunla nasıl uğraşılır göreceksiniz…”

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve partisindeki siyasetçiler Türkiye ekonomisinin uçacağının hamasetini, propagandasını, popülizmini yaptılar ama ekonomiye ivme kazandıracak ekonomik modeline dair hiçbir şey açıklamadılar.

Sahi bir şey sorayım, aklıma gelmişken:

Sayın Erdoğan’ın “verin bu kardeşinize yetkiyi, ondan sonra görün” sözü ile uygulamaya konulan “ekonomi politikasının (Çin Modelinin) başarısız olma ihtimali” sorusuna “Üzülürüm, güvenin, inanın bize, bu model başarısız olursa benim kaybedeceğim çok şey var” diyen ya da ekonomide büyük sıçramaların yaşanacağını “gözlerimdeki ışıltıya bakın, görün” diyen Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati’nin sözleri arasında bir fark var mı?

Bir soru daha: CB sistemi 16 Nisan 2017 Referandumu’yla kabul edildi, 9 Temmuz 2018 tarihinden itibaren de uygulanmaya başladı. Sayın Erdoğan ekonomide kaç kez “politika, model” değişikliğine gitti?

***

Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota’yı aradım ve CB sisteminde Erdoğan’ın kaç kez ekonomi modeli değişikliğine gittiğini sordum.

Sayın Rota bu sorumu şöyle yanıtladı:

“2018 seçimleri sonrası kurulan hükümet göreve başlar başlamaz bir kur kriziyle karşılaşmıştı.
Berat Albayrak bakanlığındaki Ekonomi yönetimi bu krize tepki olarak, rezerv satışları ile kontrollü kur rejimi denemesi ve yabancı portföy girişlerini caydırma üzerine bir politika izledi. Faizler de enflasyonun altında tutulmaya çalışıldı. 128 milyar dolar rezerv satışına rağmen, pandeminin gelmesi ile beraber bu politika tamamen çöktü ve Türkiye bir ödemeler dengesi krizinin ucuna kadar geldi.

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemindeki ikinci model denemesi ise bundan sonra başladı. Naci Ağbal ve Lütfi Elvan'ın atanması ile beraber bir anlamda 2018 öncesi ekonomi politikalarına dönüş sinyali verildi.

Ancak muhtemelen uluslararası ilişkilerde değişen dengeler nedeniyle Cumhurbaşkanı fikir değiştirdi ve ikinci ekonomi modelinin çok fazla ömrü olmadı.”

Sayın Rota ekonomideki 3. Modelin ise Aralık ayında açıklanan KKM ile sona erdiğini söylüyor:

“3. model ise Merkez Bankası başkan değişikliği ile Mart 2021 de başladı. 6 aylık bir sessizlik döneminden sonra Eylül ayından itibaren Türkiye modeli adı altında faizler enflasyonun altına indirilip bakan da değişince yeni bir kur krizi ile karşılaştık. Bu model de Aralık ayında açıklanan KKM ile sona erdi ve 2019'un başında uyguladığımız sisteme geri döndük.

Sonuç olarak üç buçuk yıl içinde, bence 3,5 tane ekonomi modeli denendi ve bunların asıl kaybedeni sabit ve dar gelirliler ile çiftçi oldu.”

***

Bu baş döndüren model değişikliklerinde kaybeden çiftçisi, memuru, esnaf, iş adamı. Halk evine ekmek götüremez hale geldi.

Ekonomide istikrarı sağlayacağı söylenen bir hükümet sisteminde 4 yılda 3 kez model, politika değişikliğine gidilir mi?

4 yılda ekonomi bakanlığında 3 kez isim değişikliğine gidilir mi?

Bir ülkenin parasının istikrarını sağlamakla, parasının değerini korumakla görevli Merkez Bankası’nın 20 ayda 4 kez başkanı değişir mi?

Dünyada başka bir örneği var mı?

Bütün bunların yaşandığı bir ülkenin ekonomisi ivme kazanır mı? Parasının değeri olur mu? 3 kez ekonomi modeli değiştiren, hangi modelde karar kılacağını bilmeyen, ekonomide hangi kadroyla devam edeceğini bilmeyen bir iktidar işsizliğe, enflasyona, yoksulluğa çare bulabilir mi?

Sonucun ne olduğu ortada…

Demek ki, sadece siyasi istikrarın olması yetmiyor, politikalarda istikrar gerekiyor, kurumlarda istikrar gerekiyor.

YORUMLAR (49)
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
49 Yorum
  • ali ak / 08 Nisan 2022 10:00

    3 günlük hesap yapmazsanız düzelir. Bu ülke bu coğrafyada yıllarca yerli tüfeği bile olmadan amerikayada silah dilenerek pkk ile savaştı. Bırakın helikopter iha sihayı tüfeği yoktu yerli. Son 10 yılda yerli savunma sanayiye büyük yatırımlar yapılmıştır. Meyvesini alacak zamanlar geldi helikopter iha siha vs satmaya başladık. bu teknolojik bir yatırımdır başka sektörler de de bir sürü ürünler çıkacaktır. Kilogram başına katma değeri yükse ürün ihraacatı aşamasına gelmişiz. sabır.

    Yanıtla (2) (46)
  • Memo / 08 Nisan 2022 11:59

    Öldükten sonra sihadan ihadan banane. Elinden tutan mı var, düzeltsin ekonomiyi. Saçma sapan modellerle ülkeyi 20 yıl geriye götürdü ne sabrından bahsediyorsun. Müslüman aynı delikten 2 defa sokulmaz...

    Yanıtla (26) (0)
  • Turhan / 08 Nisan 2022 13:04

    Siha, İha dediğiniz bir özel şirket tarafindan üretilen mallar. Çorap, Buzdolabı, domates vs. satan özel şirketler gibi yani. Parayı kazanan özel şirketlerdir. Onlar, olsa olsa ödemekle mükellef oldukları vergilerini öderler. Memur, işci, emekli de vergi vermekte. Anayasa Madde 73 de "herkes kamu giderlerinin karşılanması için mali gücüne göre VERGI ödemekle yükümlüdür" diyor zaten. Burada Siha, İha reklamını yapmaktasınız. O yok bu yok, biraz oku ve yaz! Yandaş olmanın da bir adap`ı olsun be.

    Yanıtla (20) (1)
  • yavuz / 08 Nisan 2022 14:37

    Yandaşta adap aramak.!......

    Yanıtla (8) (1)
  • Şerif / 08 Nisan 2022 14:23

    Bütün bu bahsettiklerinizin ülkenin kötü yönetilmesi ile ne alakası var? Hem silah üretim hem de ekonomide makul ve mantıklı davranılamıyor mu? Silahlar iş ancak ehline verilmediği zaman mı üretilebiliyor? 3 liralık köprüyü 15 liraya dolara endeksli yaptırmadan helikopterler uçamıyor mu? -Kg başına ihracat değeri de sürekli düşüşte bu arada. Döviz ne kadar yukarı, kg başına ihracat o kadar aşağı. Düşünmek lazım. Bilmek lazım. Bilenle bilmeyen çok farklı.

    Yanıtla (4) (0)
  • Lokman İHTİYAR / 08 Nisan 2022 15:20

    İHA,SiHA ve helikopterde kullanılan motorlar hiç araştırdınız mı nerden geliyor diye?İHA ve SİHA’ların mercekleri Alman Zeiss firması üretimi olmasın! Montaj olarak yapılsa da yine de ülkemizde yapıldığı için iyi gelişmeler.Türkiye’nin en büyük eksikliği yerli motor üretememesi…

    Yanıtla (2) (0)
  • Vatandaş Adem / 08 Nisan 2022 18:25

    Ali Ak bana ne ihadan sihadan ben domates,patatese,sebzeye ulaşamıyorum,pazarda ben onlara bakıyorum onlar bana bakıyor,sen ve senin partin çekler,caklarda ...Yeter düşün vatandaşın yakasından,seçim hemen şimdi.

    Yanıtla (5) (0)
  • R.D. / 09 Nisan 2022 23:38

    İHA SiHa tabii ki bunlar güzel gelişmeler de değerli kardeşim millet ne yiyip ne içecek.

    Yanıtla (0) (0)
  • cumhur / 09 Nisan 2022 14:35

    Ülkemiz eğer ki bu duruma düştüyse sorumlusu kimdir?Sorumlusu ben,sen o...Yani halkımızdır!Herkes üzerine düşeni yapıyor mu?Biz buna layıkız!Buna layık olmasak Allah başımıza verir miydi?Suç hepimizin. Cahiliye döneminde müşriker helvadan tanrılar yapar ona taparlarmış.Acıkınca da onu yerlermiş...

    Yanıtla (0) (0)
  • Nihat / 08 Nisan 2022 17:17

    Turkiye birden buyuk lakin farkinda degil.bugun bu sikintinin ceremesini cekiyor...

    Yanıtla (1) (0)
  • Nihat / 08 Nisan 2022 22:18

    Tek adama butun yetkiyi verirsen ulkede bu sekilde Coker.bu daha iyi gunler,sene sonuna dogru kitligi ve pahaliligi gorecek bu millet

    Yanıtla (0) (0)
  • ceren / 08 Nisan 2022 20:25

    ekonomiyi düzlüğe çıkaracaktır.eminim.ak parti ve erdoğan yapar diğerleri tavşanın far ışığına baktığı gibi bakar.biz bu başarı öyküsünü 10 kere yaşadık.11.de 2023 te.

    Yanıtla (1) (1)
  • Selam / 08 Nisan 2022 20:03

    Akp’nin Türkiye’yi yönetecek ne yeteneği ne de vizyonu var.Dediklerim olsaydı ülkemiz enflasyonda dünya ikincisi olur muydu?

    Yanıtla (1) (0)
  • Tarkan Murat / 08 Nisan 2022 09:52

    Bu fiyat artışları için niye Erdoğan’ı suçluyorsunuz, onun ne suçu var, ne yapsın adam diyen sebep sonuç ilişkisini kurmaktan bile aciz toplumun önemli bir bölümünü oluşturan çok ciddi eğitimsiz bir kitle varken siz istediğiniz kadar anlatın fayda etmez. Kuru ekmekle de olsa karnım doysun bana yeter, insan gibi yaşamasam da olur diyen bir topluma hiçbir şey anlatamazsınız.

    Yanıtla (15) (1)
  • Kararcı / 08 Nisan 2022 17:41

    Erdoğan bu ülkenin sadece ekonomisinden değil eğitiminden, adaletinden, asayişinden de sorumludur. Eğitim seviyesi arttıkça akp oyları azalıyor diyen bir AKP li vardı. Yani eğitimsizlet işe yarıyor.

    Yanıtla (1) (1)
  • Rüya / 08 Nisan 2022 17:27

    Babamda bana hep birşeyler verir ama hiçbirşeyi gerçekleşmez

    Yanıtla (0) (0)
  • muzaffer / 08 Nisan 2022 17:12

    2023 yılında Türkiyeyi “dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri” yapma sözü verildiğinde Dünyanın en büyük 17'ci ekonomisiydik. Bu gün 21' inci sıraya gerilemiş durumdayız.

    Yanıtla (3) (0)
  • Ali Eıza / 08 Nisan 2022 17:09

    Yazıyı şu cümleye bağlamışsınız .” Demek ki , sadece siyasi İstikrarın olması yetmiyor, politikalarda istikrar gerekiyor ,kurumlarda istikrar gerekiyor.” Doğru bunun olabilmesi için ne gerekiyor , onu dememişsiniz , ben deyim ,Beş yılda bir vatandaşın eline verilen seçim pusulasının kağıt parçası olmadığını , kendi hayatının ülkesininin geleceğini tasvir eden bir karar pusulası olduğunu anladığı zaman bu dediğiniz temenniniz olur. Elif hanım, Bu da çok zor , bu zihniyetle anca bu kadar olur

    Yanıtla (1) (0)
  • Gercek / 08 Nisan 2022 15:40

    Tasima suyla degirmen donmuyor yuz yillardir boyle artik ganimet yok keser gibi hep kendime demek yok Uretmek uretmek adil gelir dagilimi zekata muhtac sayisini artirnak degil azaltmak lazimki din bezirganlari cogalmasin cennete gitmek istiyorlarsa fakir olsunlar paraya tapmasinlar bunlar son 20 yilda olmadi vardi ve var olmaya da devam ediyor biniciler degisiyor sadece

    Yanıtla (0) (0)
  • Adnan / 08 Nisan 2022 12:10

    Bakanların değişmesi hikaye 2023'te bir kişi değişecek herşey değişecek.

    Yanıtla (13) (1)
  • okur / 08 Nisan 2022 11:37

    Geleceğimiz adına çok endişe duyuyorum. özellikle tarım alanında çok acil önlemler alınıp ithalatın yerli üretim ile ikamesi ve bir sonraki adımda ihracatın artırılması gerekir. Aksi takdirde çok yakın gelecekte ülke olarak gıda sıkıntısı yaşamaya başlayacağız. BU gidişle çocuklarımıza açlık bırakacağız. Farkında mısınız? Bir tarafta kuraklık, diğer tarafta kötü yönetim ve olmayan tarım politikaları bizi flekete götürmektedir. Saygılar

    Yanıtla (9) (0)
  • Yalçın kardeş / 08 Nisan 2022 11:19

    Özet olarak çok kötü yönetiliyoruz,,,,bu üretim 84 milyonu beslemiyor , toplumun en üst gelir grubunu besliyoruz yüzde 90 tepede ki yüzde 10 u besliyor ,,,en tepe yüzde 1 ise lüksenbug gibi yaşıyor

    Yanıtla (9) (0)
  • Efedamat / 08 Nisan 2022 11:15

    hala bu iktidarın ekonomiden anladığını mı sanıyorsunuz.
    ülkenin başındaki ben ekonomistim diyorsa gerisini boş verin.
    erenler cami önünden geçerken musallada bir cenaze varmış.
    hoca yok erenleri sakallı görünce gel namazı kıldır demişler.
    erenler yok demiş ama musallanı önüne geçmiş neyse kıldırmış namazı sonra tabuta eğilmiş bir şey söylemiş.
    merak eden birisi ne söylediğini sormuş o da oraya gidince ahvali sorarlarsa erenler imam oldu dersin.

    Yanıtla (6) (0)
  • O aslan / 08 Nisan 2022 11:12

    Demek ki tepeden inme demokrasi işe yaramıyor Bütün bunların yaşayarak tecrübe edilerek öğrenilmesi gerekiyor. Kolay kaybedilen şeyler Kolay kazanılan şeylerdir.

    Yanıtla (7) (1)
  • karar okuru / 08 Nisan 2022 11:12

    Rahmetli Ecevit'in kafasına yazarkasa fırlatan 'aziz millet' nereye gitti. Ecevit'in zarar vermeyecegini biliyordu tabi. şimdi korku dağları bekliyor. konuşmaya cesaret lazım. kaynanam insanların evlerinde hangi kanalın izlendiğinin takip edildiğine inanıyor. al sana yeni Türkiye, al sana ileri demokrasi.

    Yanıtla (13) (0)
  • Karar okuru / 08 Nisan 2022 09:03

    Garibime giden şu ki dün canı gönülden destek olan bu gün en önde muhalif olmuş, değişmiş, yenilenmiş. Ancak sormak gerek o gün mü yanılmışlardı yoksa şimdi mi yanılıyorlar? Öyle ya aynı iktidar için iki farklı duruş sergilerseniz soru da bu olur! En ciddi yanılgı da “değiştiler” gibi bir geçersiz savunmaya sığınmak! Bu otokratik zihniyetler değişmez, kendini gizler. “Tehlikenin farkında mısınız” dendiğinde dalga geçenler şimdi tehlikenin içinde olduğumuzu anlatıyor!!

    Yanıtla (3) (5)
  • okur / 08 Nisan 2022 10:41

    yani ne diyorsunuz. hep orada mı kalsalardı??

    Yanıtla (4) (0)
  • Kararla kararlı. / 08 Nisan 2022 09:30

    'Zurnayı çarşafa dolamak' diye bir tabir var halk arasında. Durum resmen böyle. Ama Zurna'dan da bahsetmek yasak Çarşaf'tan da. Öyle bir istibdat rejimi yaşatılıyor halka.

    Yanıtla (9) (0)
  • Cemal Bozkurt / 08 Nisan 2022 08:20

    Günaydın Elif hanım Korkunun ecele faydası yok.
    Biz gelirsek uçarız dediler yere çakıldılar. Bu işler ortak akıla ve bilime olur gelişmiş ülkeler böyle yönetilir.

    Yanıtla (9) (0)
  • Karar okuru / 08 Nisan 2022 01:37

    Halk sistemden, ekonomiden, şeffaflıktan, öngörülebilirlikten, hukukun üstünlüğünden filan anlamıyor. O istiyor ki karizma bir lider olsun, batırsa da çıkarsa da eyvallah. Bu yüzden muhalefetin seviyeyi indirip bu halk kitlesinin anlayacağı bir aday ve söylemle hareket etmesi lazım. Bol keseden de olsa ekonomik vaatte bulunması lazım. Zamanında her eve iki anahtar vaadiyle seçim kazananlar oldu bu memlekette.

    Yanıtla (19) (0)
  • Düşününce / 08 Nisan 2022 04:27

    Elhak doğru dedin. Ekmek arası döner, şarkı türkü mitingleriyle Uzan az kaldı barajı geçiyordu. Milletin ekseriyeti cahil, hatta seçim günü bir kısım vatandaşlara para dağıtarak oy toplanıyor. Kısaca halk , kendi gibi olanı seçiyor. Sahneye Nasa Prof'unu, birde çalgı cengi takımından birini koyun hangisi oy alır görürsünüz

    Yanıtla (15) (0)
  • Kazım Çetin / 08 Nisan 2022 06:03

    O şekilde kazanan kişiyi tekrar piyasaya sürme girişlerine ne dersiniz?

    Yanıtla (8) (0)
  • Şerif / 08 Nisan 2022 08:14

    O şekilde kazananı tekrar piyasaya sürme girişimleri de bunu gösteriyor zaten.

    Yanıtla (5) (0)
  • trigger / 08 Nisan 2022 07:50

    Ya niye kariştiriyorsunuz 2023 olmazsa 2053 te, o da olmazsa 2071 de, Malazgirt Savaşinin yildönüminde uçariz, şahlaniriz. Reis uçariz diyorsa uçariz, niye soru soruyorsunuz ki, O ndan daha mi iyi bilecegiz, sonuçta o bir EKONOMIST.

    Yanıtla (16) (0)
  • TB / 08 Nisan 2022 05:43

    Elif Hanım, gençlerimizin önemli bir bölümü hükümetimizin gerçekten tamamen kopması nedeniyle; Kuantum fiziği, paralel evren, kara delik teoremi, izafiyet teorisi, zamanın madde kuramı gibi konulara girdiler. Bu kadar yalanı bilimsel olarak izah edemiyorlar. Şaka bir yana, artık tamamen koptuk, gülmek bile gelmiyor içimizden!

    Yanıtla (15) (0)
  • Adamın Biri / 08 Nisan 2022 05:35

    Belki de Sayın Cumhurbaşkanı sık sık ekonomi kurmaylarını değiştirerek şu mesajı vermeye çalışıyor: Bakın ben elimden geleni yapıyorum ama becerikli adam bulamıyorum. Bu arada kulislerde Nebati bakanın da yolcu olduğu konuşuluyormuş. Zira gözlerindeki ışıltı kaybolmuş.

    Yanıtla (7) (0)
  • Sami Tezcan / 08 Nisan 2022 01:18

    C.bşk beş yıl önce "Türkiye Anonim Şirket gibi yönetilmeli" diye açıklama yapmıştı. Gerçekten Ülkemiz son yıllarda Anonim Şirket gibi yönetiliyor. Tabi sonuç ortada, sermaye senin olmayınca şirketin malını, parasını harvurup harman savurmak kolay olur. Ceo Şirket batınca çantanı alıp çıkar gider olan Şirketin sahiplerine olur. Vesselam durumumuz budur

    Yanıtla (11) (0)
  • karar okuru / 08 Nisan 2022 01:12

    Ben Lisede okurken Türkiye dünyanın 18'ni ekonomisi idi. yaşım 60 oldu. bu yıl G-20 dışında almış. bu 20 ülkenin 10'nu büyük ekonomi. bizim geçmemiz gereken 10 ülke var. tabi bu ülkelerin oturup bizi beklemesi lazım. olacak iş değil.

    Yanıtla (7) (0)
  • Bülent / 08 Nisan 2022 01:09

    Doğru ve makul politikalar uygulanmadıkça, işler ehline verilmedikçe, belki de en önemlisi vicdan olmadıkça siyasal istikrar fayda değil zarar getirir.

    Yanıtla (8) (0)
  • Berrin / 08 Nisan 2022 01:05

    Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ekonominin bu derece tutarsız, başarısız, öngörülemez yönetildiği! bir başka dönem daha olmadı. Türkiye yakın zamana kadar dünyanın 16. büyük ekonomisiydi, bugün 22. Hedef 10. Hedefi gerçekleştirmeye de 1 yıl kaldı. Söylemler artık akıl ve mantık çerçevesinin çok dışında.

    Yanıtla (21) (0)