Finlandiya eğitim sistemi ve pusudaki ideolojiler

Türkiye’de eğitim sistemi yamalı bohça misali sürekli değiştirildiği için nesil yetiştirme anlamında yetersiz kalıyor. Baksanıza mevcut eğitim sistemiyle yetişen nesillerin bir kısmı bırakınız ülke ve milletine bağlılığı; ihanet içinde dahi olabiliyor. Bu yönüyle eğitim, bir milletin ve ülkenin beka ve huzur meselesidir.

Eğitimi nasıl tanımlarsanız eğitim sistemini de ona göre kurarsınız. Kendi değerlerimize, kendi kültürümüze ve milli karakterimize uygun bir sistem üzerine kafa yorma zamanıdır. Tabii teknolojik gelişmeler ve dünyadaki eğitim sistemleri de gündeme alınsın. Lakin evrensel olabilmek için önce kendimiz olmamız gerekir. İçinde yaşadığımız topluma ve değerlerimize sahip çıkmazsak evrensel gerçekleri yakalamamız mümkün değildir.

Bundandır ki, kendi kültür ve medeniyet değerlerinden mülhem, yerli bir "eğitim modeli"nin peşine düşmeli. Yıllardır Montesorri eğitim sistemi, Waldorf sistemi ve daha farklı farklı yabancı sistemler var ağızlarda. Dikkat ‘yabancı’ diyorum. Yani uygulandığı ülkenin toplumsal yapısına ve o yapının şartlarına uygun eğitim sistemleri… Hep bir medet ummakla kendi kültürümüze adapte etmeden bu sistemleri uygulamaya çalışmak, eğitimin değil ticaretin bir parçası oluyor.

''Daha iyisini biliyorsan gel sen yap!'' diyenler olacaktır illaki. Ben sadece diyorum ki; tam da her şeyin yerli ve milli olanı için çalışırken, bu ülke için yaşayan ve üreten, bu milleti tanıyan insanların üreteceği sistemler bizi başarıya götürecektir. İthal bir eğitim sistemi ile istenilen neslin yetişmeyeceği herkesçe kabul edilen bir gerçek artık. Dokumuzla uyumlu, milli sonrada evrensel değerleri içinde barındıran bir eğitim anlayışı gerçekleştirdiğimiz an ideal sistemimize kavuşmuş olacağız. Cemil Meriç der ki; "İdeolojiler pusu da beklemektedir." Nesillerimizi ailede, okullarda iyi yetiştiremediğimiz için maalesef ideolojilere kaptırmaya başladık. Şimdiye kadar sağdan soldan, o ülkeden bu ülkeden alınan eğitim modelleri, eğitim sistemini düzeltmediği gibi, nesiller arasında uçurumlar da oluşturmuştur. Kendi değerlerimizi, kültürümüzü, insan odaklı eğitimi bırakmış bugün klasik eğitimin çıkmaz sokaklarında çırpınıp duruyoruz…

Eğer köklü bir yapılanma gerçekleştiremezsek, çocuklarımızı eğitim ile sersemleştirmeye devam edeceğiz.

Kesin olan şudur ki; Kalkınmanın tek ve gerçek yolu eğitimden geçmektedir. Yerli ve milli eğitim, ülke olarak bekamızın en güçlü teminatıdır.

YORUMLAR (18)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
18 Yorum
  • KARAR OKURU / 06.03.2019 09:33

    Eğitim diyoruz. Eğitim düzelirse öğretim halledilir

    Yanıtla (0) (0)
  • KARAR OKURU / 06.03.2019 09:31

    Gerçekten eğitim çok önemli. Devamında öğretim geliyor. Değerlerimizi yitirmiş amaçsız bir gençlik var. Bir öğretmen olarak çığlıklarını kimseye duyuramıyorum. Yeni nesil çok kötü olacak.

    Yanıtla (0) (0)
  • Enver / 05.03.2019 23:59

    Yazar hanım... Eğitim sistemine yönelik eleştirilerinizin haklı yönleri var. Ne yazık ki "körü körüne Batıcılık", sanatta ve kısmen edebiyatta özgün formlar çıkarmamızı engellediği eğitimde de eklektik, içerikten yoksun biçimci ve hatta taklitçi bir yaklaşım ortaya koyuyor. Bir kere her dilin eğitim sistemi birbirinden farklıdır. Diller, düşünce biçimini ve yöntemini belirler. Dolayısıyla Türk dilinin düşünsel yapısına, Türklüğün ananesine uygun özgün bir eğitim modeline ihtiyacımız var. Ancak özünde haklı bir eleştiri bulunan fikirlerin

    Yanıtla (0) (0)
  • KARAR OKURU / 05.03.2019 23:05

    Senin gibi ogretmenlerle egitimin e'si olmaz. Yerli ve milli egitimmis, parayla degil tabii zihni sinir projeleri

    Yanıtla (0) (0)
  • KARAR OKURU / 05.03.2019 21:40

    Sanki sömürge ülkesinde yaşıyoruz. 100 sene yakın yerli ve milli eğitim diye diye yakalanan kapasite bu. Hakketen anlamıyorum victor hugo yu, bacon, descartesi okuyunca yabancı mi oluyoruz?

    Yanıtla (0) (0)
  • KARAR OKURU / 05.03.2019 17:42

    Demek ki neymiş Cemil Meriç ten alıntı yapınca yazı oldu değilmiş Yorumları mutlaka okuyun sayın Yazar

    Yanıtla (0) (0)
  • Kararlı / 05.03.2019 17:22

    Hangi asırda yaşıyoruz anlamıyorum. Yerli ve milli bir akıl olsa o zaman olur eğitimin yerli ve milli.

    Yanıtla (0) (0)
  • dahi / 05.03.2019 16:45

    Dün eczaneye gittim.Doktorun yazdığı ve medeni ülkelerde denenmiş ve kullananı iyileştiren ilacı değil de yerli olan ve şu ana kadar kimseyi iyileştirmemiş olan aksine milyonlarca çocuğu sakat bırakmış ilacı aldım.İnşallah iyi gelecek.İnşallah.

    Yanıtla (0) (0)
  • klytmz / 05.03.2019 16:38

    "Eğitimin" en temel tanımı uyumu kolaylaştırıcı süreç olmasıdır.Modern dünyada eğitim insanı "şekillendirmez" , "iyi insan" yetiştirmez, hatta sadece "yetiştirmez" .Sadece birey tarafından talep edilirse bir uyumsuzluğun giderilmesine yardımcı olur.Biz bu okul sistemiyle zaten hep "milli eğitim" yaptık.Başka bir şey mi denedik de benim haberim yok.İsmi bile Milli Eğitim.Milli eğitim demek zavallı çocukları köylülüğe, 3. dünyalığa,kalitesizliğe ,zırvalığa ,aptallığa hapsetmek demektir.

    Yanıtla (0) (0)
  • Sermet Ilgaz / 05.03.2019 16:24

    Vallahi lisede yerli ve milli eğitim aldım. Ama sınıf arkadaşlarım sanki sen benuadan mezun olmuş gibi çıktılar karşıma yıllar sonra. Aile etkisi mi? Üniversite? Askerlik? Yurt dışı tecrübeleri? e Hepsi.

    Yanıtla (0) (0)
  • KARAR OKURU / 05.03.2019 14:42

    Ben hem Türkiye de hemde Avrupada Üniversite Okudum, Egitim Systemlerini Karsilastirabilmek imkansiz. Egitimi birakalim bir kenara, ehliyet kursunun bile hakkiyla yapilmadigi bir yerde ne egitiminden bahsediyoruz anlamis degilim, bu bir Matematigi hic duymamis bir insanin Trigonometriyi cözmeye calismasi gibi :) Bir planin olabilmesi icin bir bilgi birikiminin olmasi gerekir. Varmi öyle bir bilgi birikimimiz?

    Yanıtla (0) (0)
  • KARAR OKURU / 05.03.2019 14:22

    Siz egitim metodlari, yontemleri ve egitim sistemleriyle egitimin mufredatini karistiyorsunuz galiba. Bilim evrenseldir, dunyadaki egitim sistemlerini bilmeden ve onlara dayanmadan (her bilimsel cabada oldugu gibi) yarattiginiz "milli ve yerli" sistem ile ancak kagni surebilirsiniz...Su an Turkiye' deki egitim sistemi gayet yerli ve milli, eger evrensel sistemlere dayanabilseydi hic olmazsa okudugunu ezberleyen degil anlayabilen ogrenciler yetistirebilirdi..

    Yanıtla (0) (0)
  • KARAR OKURU / 05.03.2019 11:47

    İEL, AFL,KAL,HASAL,KAİHL’si gibi okullara büyük bütçe ayrılmalı.

    Yanıtla (0) (0)
  • KARAR OKURU / 05.03.2019 07:59

    Küresel dünyada milli çözümler üretmek çok geçerli değil. Biz sistem ithal ediyoruz ama iyi uygulayamıyoruz. Ölçüyoruz ama gerekli değerlendirmeleri yapamıyoruz. Bugün eğitimin bütün sorunları biliniyor ama durumu düzeltmek için hiçbir şey yapamıyoruz. Örneğin ÖSYM her sene ölçüyor ve lise mezunu gençlerin 40 matematik sorusundan 5 ini zor yaptığını yıllardır biliyor. Bunu düzeltmek için MEB in bir aksiyon aldığını ise hiç duymadım.

    Yanıtla (0) (0)
  • KARAR OKURU / 05.03.2019 06:17

    Neymiş bu yerli ve milli eğitim modeli.İnsan eğitim modeli insani olmalı.O nedir.Bende bilmiyorum.

    Yanıtla (0) (0)
  • KARAR OKURU / 05.03.2019 03:06

    İlk defa okudum yazınızı. Ancak zaman kaybı olduğunu düşünüyorum. Zaman evrensel değerleri özümseyip bu değerlerle barışık ve daha özgürlükçü daha eleştirel düşünmeyi temel alan bir eğitim sistemi kurma zamanıdır.

    Yanıtla (0) (0)