Yine ‘Yoktunuz’ monşerler!
Geçen yıl Kasım ayında, Ahmet Güneştekin’in Macaristan’daki sergi açılışı üzerine yazmıştım. Müzeler şehri Peç’te, üç gözde müzede birden eserleri sergilenecekti...
Ama davete rağmen, açılışa ne Budapeşte Büyükelçimiz katılmıştı ne de temsilen gönderilen biri. Dahası, Kültür ve Turizm Bakanlığı adına da kimse yoktu, elçilikteki ataşe bile.
Bu lakaytlık karşısında ‘Gözlerim eski monşerleri aradı’ diyerek hayal kırıklığımı yansıtmıştım.
Bugün de sanatın başkentlerinden Viyana’da, namlı bir müzede başka bir Güneştekin sergisi açılıyor...
Sordum gelecek var mı diye. Fakat yazmaya başladığım şu saate kadar, ne büyükelçilikten ne de bakanlıktan bir katılım teyit edilmiş değildi.
Nasıl aramasın şimdi gözlerim eski monşerleri?
Sanki her gün Türkiye’den bir sanatçının dünya müzelerinde bir sergisi açılıyor. O kadar alıştık ki bunlara, artık haber değeri bile taşımıyor. Başı kalabalık elçilikler de işten güçten bunlara vakit ayıramıyor, bir kutlama mesajı bile çekemiyorlar. Hangi birine yetişsinler ki, suçlayamazsınız bunun için onları. Öyle mi!...
Oysa bu bir görev, jest değil. Elçilikler ve ataşeler bunun için var. Kültür Bakanlığı ve bürokratları böyle açılımları sahiplenip desteklemeyecekse ne iş yapacaklar?
Kunstforum Wien, sanat devlerinin sergilerine evsahipliği yapmış, Londra Kraliyet Akademisi’yle sergi ortağı olan bir müze. Kimler geçmemiş ki buradan...
Klasik, modern ve avangart sanatın uluslararası öncülerini sergilemiş. Schiele, Kokoschka, Turner, Van Gogh, Cézanne, Picasso, Miró, Malevich, Schwitters, Kandinsky, Lempicka, Chagall ve Lichtenstein gibi büyük isimleri ağırlamış bir müze...
Ve dünya sanat çevrelerinde kabul gören bir sanatçımızın eserleri, ilk kez bu prestijli müzede çıkarma yapıyor. Yok başka örneği. Ama buradaki Güneştekin koleksiyonunda da yer alan ünlü duvar enstalasyonu ‘Yoktunuz’daki gibi, yoktu en önde olması gerekenler.
Türkiye, yurt dışında bundan daha etkili temsil edilebilir mi? Cumhurbaşkanı Erdoğan demiyor mu “Orduların açamadığı kapıları sanat açar, bir tablo başarır” diye.
17 yıllık iktidarlarında en başarısız oldukları iki alandan biri kültür ve sanat politikaları diye de söylemiyor mu Erdoğan?
Budapeştepe’de, sonradan olma değil, çekirdekten yetişme, deneyimli bir hariciyecimiz büyükelçiydi, Ahmet Akif Oktay...
Viyana’da da benzer bir durum söz konusu. Büyükelçimiz Ümit Yardım, kıdemli bir Dışişleri mensubu.
İlgisizliğin kendisinden daha acıtıcı değil mi bu!
Büyükelçiler Zirvesi için Türkiye’de bulunma zorunluluğundan, Yardım’ın katılamayacağı bildirilmiş. Hadi geçerli mazereti var, hak verdik, temsilen göndereceği kimse de mi yoktu? Kutlama mesajı yazacak personel de mi tatile çıktı?
Mitoslar Evreni adlı sergi, 3-27 Ağustos günleri arasında gezilebilir. Kapanmadan önce merak edip görmeye gider umarım elçiliktekiler...
Marifet iltifata tabi. Sponsorunu da yazıyorum ki örnek oluştursun. Hassan Gozal’a ait DAAX Corporation üstleniyor. Sanatçıyı sergide temsil eden de Galerie Michael Schultz.