Özel sağlık sigortası cinayeti
ABD, bir haftadır bu cinayeti konuşuyor.
Bir özel sağlık sigortası devinin CEO'su Brian Thompson, vurularak öldürüldü. Pandora'nın Kutu'su da açıldı böylece.
UnitedHealthcare şirketi, sadece sektörün en büyüğü değil. Aynı zamanda en yüksek ödeme reddi oranına da sahip. Provizyon taleplerinin yüzde 32'sini reddediyormuş. Ki, sektör ortalamasının 2 katı olduğu söyleniyor.
Cinayet mahallinde, üstünde deny/ ret ve delay/ ertele yazılı boş kovanlar bulundu.
O günden beridir sağlık sigortası sektörü, otopsi masasında.
Katil zanlısı, 26 yaşındaki Luigi Mangione.
Yakalandığında üstünden 3 sayfalık bir manifesto çıktı. Sistem eleştirisiyle ilgili olduğu sızdı ama içeriği henüz açıklanmadı.
ABD medyası, toplumun cinayete verdiği acımasız tepki karşısında şaşkın.
Katile hak veriyor çoğunluk, boş kovanlara kazınan mesaja katılıyorlar. Sosyal medyada, gazete haberlerinin altında ne yorumlar döşenmiyorlar ki... En masumu, beğeni ve kalp emojileri.
Vurulma geçmişine bakmak lâzım, diyen mi ararsınız... Cinayet kapsam dışı veya maktulün talebi reddedildi, diyen mi...
Öldürülen 2 çocuk babası, 50 yaşındaki Thompson'a en ufak bir sempati gösterilmiyor.
Planlı bir cinayet; 'oh olsun, müstahak' derecesinde bir alaycılıkla karşılandı.
Özel sağlık sigortası sektörünün krizi bu. Ve bir cinayetle gün yüzüne çıktı.
Bizde ilk Ertuğrul Özkök fark etti. Ne hikmetse medyamız, o tarafını ya görmedi ya görmezden geliyor.
Özkök, sağlık sigortası primlerinin bizde de uçtuğuna dikkat çekti. Yine de şu, bu sebeple sigorta karşılamadığı için sağlık harcamalarının yüzde 80'i kendi cebinden çıkar olmuş.
Yalnız Özkök mü, fahiş sigorta ücretlerini ödemekte zorlanıyor? Bir tek onun sigorta şirketi mi çamura yatıyor? Kötü gün için yaptırdığı sigortası, lâzım olduğunda yan çizen, muayene ya da tedavi masraflarını ödemekten kaçınan, bin dereden su getiren başka kimse yok mu bizde?
Thompson, şirketine milyar dolarlar kazandırdığı için geçen yıl 10 milyon dolardan fazla maaş üstü parayla ödüllendirilmiş.
Ödeme reddiyle müşterilerinden çalınmış para mı, değil mi?
Sigorta profesyonellerinin, ceplerini doldurmak için müşterilerini nasıl süründürdükleri ABD'de tartışılıyor. Yıldırılan, bezdirilen toplum artık patlama noktasında. Devletten sigortacıların keyfi ödeme retlerine el koymasını, çözüm bulmasını istiyorlar.
Türkiye'de durum ne peki; yok mu böyle bir sorun, şikâyet ve talep?
GIDA DEDEKTİFİNDEN TÜKETİCİYİ KİM KORUYACAK?
Olmaz, demeyin. Sözde Gıda Dedektifi de olurmuş. Karar'da önceki gün haberi bile çıktı.
Sözde Gıda Dedektifi, deniyordu. Çünkü halk sağlığını korumak için sosyal medyada gıda dedektifliğine soyunan Musa Özsoy, halkı yanıltıcı gıda takviyesi reklamından ceza almış.
Özsoy, yetersiz bulup beğenmediği gıda mevzuatını da kendi ihlâl etmiş.
Reklâm Kurulu, Gıda Dedektifi geçinen Özsoy'un sitesinde ne görsün! Meğer iki üründe halkı yanıltıcı gıda takviyesi tanıtımı yapılıyormuş. Parasıyla tabii. Gizli reklam da cabası.
Halkın ne yediğini bilmesi adına sürekli şeffaflıktan, doğru bilgilendirmeden dem vurana bakın siz!
Sen misin, bilimsel dayanağı olmadan sağlığa şöyle faydalı, böyle faydalı diye ürün pazarlayan... Sen misin, sağlıkla ilgili asılsız beyan yasağını çiğneyen... Sen misin, üç kuruşa tamah edip tüketicinin sağlığıyla oynayan...
Hem reklam durdurma hem de ağır para cezası kesmişler.
Demek halk sağlığını, halk sağlığını koruma iddiasıyla zehir hafiyeliğe çıkanlardan da korumak şartmış. Kendi kendine pâye veren, kerâmeti kendinden menkul kahramanlara dikkat etmek gerekirmiş.
Ne diyordu Ziya Paşa: "Onlar ki verir lâf ile dünyaya nizâmât/ Bin türlü teseyyüp (gevşeklik) bulunur hânelerinde."















Özel bir sigorta şirketinden Seyahat sağlık sigortası yaptırdık. Sağlık sorunu yaşadık. Sigorta şirketi (kendine göre gerekçe öne sürerek) ödeme yapmayı reddetti. Sigorta Tahkim Komisyonuna başvurduk. Hakem kurulu tarafından inceleme sonucunda haklı bulunduk ve gecikmeli de olsa ödememizi aldık.
Yanıtla (0) (0)Biz ABD nin demokrasi ve özgürlük değerlerinin yakınından gecemeyiz. Polise bağır çağır tık yok. Dur dediğinde kacarsan ateş edip öldürüyor.Bizde emn.tesk.yakaliyor mahkemeden kahraman olarak çıkıyorlar.Uygun olmay.gida üretimi yapanlar kat ve kat neden artıyor? Çözüm.
Yanıtla (0) (0)Özel sigorta gerçekten bir tuzak, elinizi verdiniz mi kolunuzu kurtaramazsiniz. Her yıl artışı neye göre yaptiklarini bilemezsiniz ve bu artışlar sonunda ödeyeceğiniz tutar öyle bir noktaya gelir ki pes eder sigortadan vaz gecersiniz. 30 yıldan fazla ödersiniz, yaşlılık doneminizde, size en gerekli olabilecek donemde sigortasiz kalırsınız ama bu şirketi mutlu eder, çünkü büyük bir yükten kurtulmuştur. , böylece de bunca yıl odediginiz para da uçup gider...
Yanıtla (5) (0)Bu şekilde tüketici aynı zamanda farklı firmanın ürünlerini miktarı yönünde yanılgıya düşmeden belirliyerek doğru tercihte bulunabilecektir. Ticaret Bakanlığı bir mevzuat düzenlemesi ile bu sorunu çözer
Yanıtla (2) (0)Gıda başta olmak üzere,tüketim ürünleri ile ilgili, paketleme ve ambalaj konusunda, bir standart getirilmesine ve düzenlemeye ihtiyaç var. Bu hususta tüketici mağduriyeti ve gizli zam sözkonusudur. 900 Gr. Çay şekeri,850 Gr süzme yoğurt ne demek? Bu miktarlar mevzuatla düzenlenmeli ve kayfi miktarda ambalaja izin verilmemelidir. Çay şekeri 1,2,5 kg gibi belli miktarda, yine diş macununda tuvalet kağıdına kadar her ürünün belli miktar ambalaj ve paketle sürümü sağlanmalıdır.
Yanıtla (2) (0)Sağlık sektörünü regüle etmek rüşveti artırır. En iyisi devletleştirip sektörün kapasitesini tek bir çatı altında milletin hizmetine sunmak. Sağlık sigortasını da keza SGK'da tek bir çatı altında toplamak. Bilişim çağında rakipler arasında enformasyon simetrisi olduğu için sigorta şirketleri ve özel hastaneler zımnen işbirliği yoluyla hasta ve acı çeken insanları sömürüyorlar. Sömüremediklerini ölüme terkediyorlar. Belki vakıflara yaygın ve ücretsiz hizmet sunma koşuluyla lisans verilebilir.
Yanıtla (14) (1)Evet devlette rüşvet yok çünkü? Bıçak parası skandallarını ne çabuk unuttuk. Bu arada ben de çok yerli ve milli bir sigorta devinin kazığını yemiştim 6 sene önce. Dava etmek istediğimde de hiç bir avukat davamı üstlenmek istemedi. Kazanamazsın boşuna girme dediler. Her sektörde olan bozukluklar sigorta sektöründe de var
Yanıtla (3) (0)Bıçak parası talebi kişisel suç. Mevcut durumda insanlar acı çekiyor ve ölüyor ama bakarsanız herşey yasal.
Yanıtla (4) (0)bu da benden bir kamu bankasından limit üstü 2500 tl çekmişim farkında olmadan 47 tl ve küsuratını da başka bir gider olarak tanımlamış toplamda 50 tl mi aldı.oh mis bana sana ne oluyor deme uçtu benim 50 tl.
Yanıtla (2) (1)Gıda dedektifinin sitesine baktım. Bence boş. Ürünlerin içeriğine bakıyor. Ama gerçek mi o içerik, ona bakamıyor. Yine de hiç yoktan iyidir. Ülker'e dokundu belki başka büyük firmalara da, haklı haksız tartışılır. Ondan sonra başına gelmeyen kalmadı. Gazeteler de reklam vs destek veren firmalara karşı çok duyarlı. Gıda dedektifine hep olumsuz bakıyorlar.
Yanıtla (4) (0)Parasız, bağımsız ve tarafsız olmak çok zor.
Yıllardır işsizim, GSS prim borcum varmış! 39 bin lira,yarısı faizmiş! Şu günah olan faiz! Telefonuma borcunuzu ödemezsiniz icra başlayacak diye mesaj geliyor! İşim yok,maaşım yok icra gelecek! İki kişiden borç alıp ödedim neyin borcu olduğunu bilmediğim saçmalığı! Sonra haberleri izliyoruz af gelmiş! Bu iktidara hakkımı helal etmiyorum.
Yanıtla (7) (0)Bu özel sigorta sanırım dunyanin EN BÜYÜK SOYGUNU...!...Dünyanın hertarafinda şakır,şakır soyuluyor insanlar...abd'de çoğu kişi üzülmemis bile olanlara..özgürlük ve demokrasileri var tabii...
Yanıtla (4) (0)Her işimiz tel tel dökülüyor,2002 model aracıma 7. kademeden zorunlu araç sigortası yaptırdım 9.500 TL verdim , taksitde yok , yaşım 63 emekliyim şimdiye kadar hiçbir kazaya karışmadım bu kadar para çok değil mi ? Kazaya karışmadım diye %42 indirimli haliymiş ve her sene yapılması gerekiyor ????????
Yanıtla (5) (0)'Almanci' akrabamın acısını paylaşmak isterim. Dedi ki:
Yanıtla (7) (0)Çifte vatandaşı olduğumuz "Acı vatandan" her yıl ailece tatile gelirdik.
2010 yılına kadar, Edirne'den itibaren memleketin havasıni içimize çeker ohhh derdik.
2011'den sonra havasi kötü kokmaya başlamıştı...
Uzun süre ara verdik.
2023'de tekrar geldik. Gelmez olaydık!
13 yıl önce havası kötü kokan memleket çöplüğe dönmüş, millet sefilliğe mahkum olmuş...
Ah, vah diyerek acı vatana döndük...
Bir daha gelir miyiz? Bilemiyorum...
Narin cinayeti çözülemiyor
Yanıtla (11) (0)Sinan Ateş cinayeti malum
Yenidoğan çetesi kaç yıldır bebekleri öldürüyor sağlık bakanı kendisinin kutlanmasını istiyor
Mafya babası devlet bankasından kredi alıyor, emekli suçsuz vatandaş alamıyor
Bankaların hepsi yasal soyguncu gibi davranıyor ama iktidar gözlerini yumuyor hatta iktidar enflasyonu ev sahiplerinin artırdığını söylüyor.
Yandaş yazarlarda her gün utanmadan savunuyor ama tek derdimiz Suriye
Sırtımızı duvara dayayarak yürümek vacip oldu noktasına geldik.
Yanıtla (6) (0)Özel olan ne varsa insanları sömürmek için icat edilmiş. Özel devlet, özel meclis, özel ordu, özel güvenlik, özel cumhurbaşkanı, özel okul, özel hastane, özel sigorta. Kime özel? Sıradan vatandaşa olmadığı kesin.
Yanıtla (6) (0)Akif Bey,
Yanıtla (3) (0)Bu daha aysbergin görünen yüzü...Politik olarak ABD de 10 yıldır konu tartışılmakta. Amerika da özel sağlık sigortası ,ilaç ve hazır gıda sektörünün döndürdüğü dolapları anlatan Dr. Eric B. vidyolarını tavsiye ederim. Biz Dünya'nın etrafımızda döndüğünü ve ABD herseyin en iyisini yapar zannetmeye devam edelim. Dünyanın en berbat sağlık sistemine hoş geldin diyen güzel yazınız için teşekkürler.
GÜNAYDIN yazınızı okurken şaşırmadımçünkü yıllardır kalp ilaçlarımı alırken ilaç farkıolarak 570 TL farklı eczaneye dedim SSK nın peçete reçete parası diye kesmesi hariç bu parayı 3ayda bir ödüyorum ayrıca hastahaneye odediğim muayene parası hariç güya bedava ilaç alıyoruz EFENDİM
Yanıtla (3) (0)Maalesef çürüme her alanda hızla devam ediyor.Hafta içinde daha önce yüzlercesini gördüğümüz adrese teslim akademisyen ilanı haberi vardı!!!.Toplum topyekün ayağa kalkmadığı ,yüksek perdeden tepki vermediği sürece de bu ahlaksızlık devam edecek.Bazen çevremdekilere soruyorum örnekler vererek, bu akp den desteğinizi çekmek için daha ne olması gerekiyor ! cevap yok desteğe devam.
Yanıtla (4) (0)Ülkede sorun; ihraç edilen ürünlerin iadesi (sağlığa zararlıdır) ne yapılıyor. İmhamı ediliyor,yoksa ihraç fazlası olarak iç piyasada mı satılıyor. Bu konuda karışık aydınlanmalı ve açıklanmalıdır.
Yanıtla (3) (0)devlet aygıtı, düzeni sağlamak için müdahale etmezse, vatandaş da kendi sorununu kendi çözmeye çalışır. amerikada da böyle olmuş.
Yanıtla (2) (0)araç sigortaları da sağlıktan farksız. hayatında hiç kaza yapmasan bile dünyanın parası trafik sigortası ödüyoruz, hem de taksitsiz. araç muayenesi desen, 5 dakikalık iş, 2025te 2700tl civarında olacak.
Yanıtla (5) (0)Ülkede gerçek sorunlar asla konuşulmuyor. sigorta şirketleri tek değil kambur olarak....İletişim firmaları...özel sağlık kuruluşları uygulamaları....özel eğitim kurumları...yurt dışında alınan 10binliralık telefon ile 50binliralık telefona aynı miktarda gümrük ödenmesi...neden ayda 12/15/17binlira alanlar konuşuluyoda 50/100/200/300 bin lira alanlar konuşulmuyor.
Yanıtla (4) (0)Bir ay öncesiydi, dünyanın parasını Ödediğimiz, dünyaca ünlü bir özel sigorta şirketine yıllardır dünyanın parasını ödüyoruz...Operasyon sonucu Hastaneden çıkarken 15.000 TL ilave para aldılar. Niçin aldınız? Hastane doktoruna yaptırmadınız. Peki bu operasyonu yapacak Doktorunuz var mı? Yok. Aile hekimi yazdığı ilaçları Eczaneden Alıyorum, biraz katkı payı ödüyordum Geçenlerde Emekli maaşım dan 600 TL gibi para kesilmiş. Bu nedir? Katkı payınız..Artık koca karı ilaçları ile tedavi olacağız..
Yanıtla (23) (1)