Öcalan’a tahliye Demirtaş’a tasfiye mi?

2023’te, kazanırsa muhalefet Öcalan’ı serbest bırakacak, karalamasıyla seçimi Cumhur İttifakı kazandı. Ama bir yıl sonra Öcalan’ı cezaevinden bırakmayı da Cumhur İttifakı müzakereye açtı.

MHP’liler haklı; Bahçeli’nin dün grup konuşmasındaki çağrısı, bir milat.

Fakat doğru anlaşıldığından emin değilim.

Olmayan bir Çözüm Süreci’ni, varmış gibi görmek ve göstermek isteyenler haklı mı çıktı? Demek var mıymış bir süreç?

Yanılmayı çok isterim ama sanki Bahçeli’nin söylediklerinden kendi istediklerini anlıyorlar. “Yeni bir Çözüm Süreci’ne ihtiyaç yoktur” vurgusunu duymuyorlar bile.

Konuşmanın bütününden benim çıkardığım sonuç şu:

2019’da Öcalan’dan mektupla seçim talimatı getirildi, Cumhur İttifakı lehineydi. Demirtaş ve Kandil’in etkisiyle HDP dinlemedi. İktidar, İstanbul’u kaybetti.

Bunun tekrarlanmaması için kalıcı önlem alınıyor. Onun formülü de bulunmuş:

DEM sadece Öcalan’a bağlı olsun, Demirtaş’a ya da Kandil’e uymasın, bağlarını koparsın, terörün vesayetinden kurtulsun. Yoksa HDP gibi tasfiye olması kaçınılmaz.

HDP tasfiye edildi. Şimdi de DEM’i, Demirtaş ve Kandil’in etkisinden, yörüngesinden çıkarıp Öcalan’a tabi kılmaya geldi sıra.

Öcalan, DEM’in Meclis kürsüsünden Kandil’e seslenmeye çağrılıyorsa neyi sembolize ettiği açık değil mi?

Kandil’in, Öcalan’ı ve DEM’i dinleyip silah bırakmasını beklemek ne kadar gerçekçi, derseniz... Zaten öyle olmadığı içindir ki Öcalan’ın ve DEM’in, Kandil’i bırakması bekleniyor.
Öcalan’a tahliye kapısını açmak, DEM’in Kandil’e rest çekip Demirtaş’ı tasfiye etmesi şartına bağlanıyor bu durumda.

BAHÇELİ’NİN DÖRT MESAJI

Alt alta yazalım, bakalım bütününden ne anlaşılıyor:

Bir: “Tek tek Kürt kardeşlerimin sorununu çözmek elbette mecburidir ama kolektif kimlik ve etnik temelde bir çözüme atıf yapmak vahim bir tehlikedir...Meselenin can alıcı noktası şudur. Terör örgütünün taleplerini kabul etmek tehdide boyun eğmek demektir. Terörün belini kırmak, her şart ve durumda görevimizdir.”

İki: Terör örgütü PKK için tek çıkış, “eylemlerine ön şartsız son vermesi, dağdan inip silahlarını devlete teslim etmesi ve Türk adaletinin vereceği hükme razı olarak cezasını çekmesi”dir.

Üç: “Teröristbaşı işin içinde olmazsa bir şey çıkmaz, diyenlere de sesleniyorum. Şayet teröristbaşının tecridi kaldırılırsa gelsin, TBMM DEM Parti Grup Toplantısı’nda konuşsun. Terörün tamamen bittiğini ve örgütün lağvedildiğini haykırsın. Bu dirayet ve kararlılığı gösterirse, ‘Umut Hakkı’nın kullanımıyla ilgili yasal düzenlemenin yapılması ve bundan yararlanmasının önü de ardına kadar açılsın.”

Ve dört: “Ne Kandil, ne de Edirne; adres İmralı’dan DEM’e uzansın. Bu ağır ve tarihi terör sorunu ülke gündeminden tamamen çıkarılsın. Hodri meydan, buna varız.”

BU DA UÇUM’UN BAHÇELİ TERCÜMESİ

Evet, MHP’den hiç beklenmeyecek bir teklif. Bahçeli, şaşırtma kapasitesini en ileriye taşıdı. Bu teklifin ötesi yok.

Gerçi Bahçeli “bugün kitabın ortasından, hiçbir yoruma ihtiyaç bırakmayacak netlikte konuşacağım” diye başladı.

Ancak bazıları için teklifi hâlâ yoruma muhtaç.

En doğrusunu, herhalde Cumhurbaşkanlığından Mehmet Uçum bilir. Ona başvuralım mı?

Uçum, 4 gün önce X’te, “yeni süreç tartışması” başlığıyla önden yorumunu yaptı. Ne anlamamız gerektiğine dair şöyle bir çerçeve çizdi:

Bir: “Yeni versiyonla bir çözüm süreci olmaz, olamaz.”

İki: “Siyonizmin saldırganlığı sebebiyle bir çözüm süreci başlatılıyor iddiası, son derece saçmadır ve Türkiye’nin gücünün farkında olmamaktır.”

Üç: “Terör, Türkiye içinde nerdeyse tamamen tasfiye edildi. Sınır ötesi güvenlik bölgeleriyle birlikte ise tümden tasfiye edilecek bir sürece girildi. Kimse bu sürece engel olamaz... Terörü son noktasına kadar yok edecek mücadeleyi aynen sürdürmekten vazgeçilemez, yumuşatılamaz.”

Dört: “Türkiye partisi olun, çağrısı ise kıymetlidir ve şöyle tercüme edilebilir.

DEM’i terör vesayetinden kurtarmak için DEM’e bir seçenek sunmaktır.

TBMM’de, DEM üzerinden etkili kılınan terör vesayetini hem DEM üzerinden hem de TBMM’den tasfiye etmektir.

Beş: “Eğer DEM, kendisine sunulan terör vesayetinden kurtulma imkanını değerlendirmezse veya kötüye kullanırsa TBMM’de DEM üzerinden yürütülen terör vesayeti, hukuk yoluyla tasfiye edilir. Bu da kaçınılamaz bir gerçektir.”

Altı: “Bu açılan yolla terör vesayeti tarihe gömülürse... TBMM, Türkiye Yüzyılı’na yakışan yeni bir anayasayı çok daha güçlü ve kapsayıcı bir şekilde hayata geçirme imkanına kavuşur. Bu tarihsel fırsatı kimse ıskalamamalı ve göz ardı etmemelidir.”

Yedi ve son: “Kimse bu çerçevenin dışında başka bir şey ummasın, başka bir şey beklemesin.”

Herkesin yorumu kendine, ben Uçum’unkine itibar ediyorum.

MHP lideri bu teklifi, olmayacak duaya amin demenin yersizliğini ve neden olmayacağını göstermek için mi yaptı? Karşı tarafın niyetini test edip seçenek tüketmek için mi?

Orası da ayrıca görülecek...

YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum