Muhalefetin en zor konusu
Hiç şüphesiz, 6’lı muhalefetin en zor konusu “ortak aday” meselesidir.
Henüz açıklanmamış olması zamanlama açısından izah edilse bile, o ismin bulunması noktasında işin kolay olduğunu söylemek zor. Anlaşıldığı kadarıyla o zorluk sürüyor. Belirsizlik sürdükçe de konu, muhalefet saflarını çalkalamaya yetiyor.
Farklı cenahlardan “Şu olmaz, bu olmaz” türünden yapılan açıklamalar hep “profil eskittiği için”, o profile kendisini yakın hisseden insanlarda da kuşku oluşturmaya başlıyor. Mesela Demokrat Parti Başkanı Gültekin Uysal’ın sonradan “Onları kastetmedim” gibi bir düzeltmeye mecbur kalacağı sözleri, 6’lı masanın Uysal’ın ev sahipliğinde Nisan’da nasıl toplanacağı sorularına yol açtı. “20 yıllık AKP döneminde sorumluluğa ortak olmamış olmak” maddesi acaba Ali Babacan’ı ve Ahmet Davutoğlu’nu da hedef alıyor muydu? “Yok, onları kastetmiyorum” dedi Başkan Uysal, ama söylenen söylenmişti. Böylesine kritik bir cümle benim de ciddiyetinin altını çizdiğim bir siyasetçi tarafından nasıl kurulabilmişti ki?
Benzeri “profil yargılamaları” kimi zaman çizgisi belli medya aktörleri, kimi zaman da ikincil siyasi figürler tarafından seslendiriliyor. Bu da, hem 6’lı yapının ahengini sorgulatıyor, hem de başkan adayı belirlemenin ciddi bir sancı alanı olduğu konusundaki düşünceleri besliyor.
Belli ki en çetin konu ortak başkan adayı konusu. Belki de “seçilebilirlik” şartını ortaya koyduğunuzda en çetin şartı seslendirmiş olmaktasınız. Çünkü o şart şunları ihtiva ediyor:
-Tayyip Erdoğan karşısında hem imaj itibariyle onu dengeleyecek hem onun gibi olmayacak bir tip. Onu dengeleyecek, yani yüksek profilli olacak…. Onun gibi olmayacak, yani kamplaşmaya oynamayacak, toplumun tümünü kucaklayacak, hukuka riayet edecek, kuvvetler ayrılığına, kurumların inisiyatifine saygılı olacak.
-Toplumun tümünü kucaklayacak, dendiğinde bu, öncelikle farklı toplumsal mecraları – damarları temsil ve bu özellik sebebiyle de Cumhur İttifakı’ndan farklı bir kapsayıcılık taşıdığı iddiasını içeriyor. Belli ki 6’lı yapıyı oluşturan her bir parti, kendi oy gücüyle adayını seçtireceğine inansa, oturur parti içinde aday belirler. Öyle bir matematik olmadığı için en çok oyu alanlar dahil bütün partiler ittifaka mecbur kalıyor. 6’lı ittifak da bu zorunluluğun sonucu. Sonuçta yüzde 50 artı 1 hesabı yapılıyor. Bu matematik kimsenin, “yüzde 1”i ihmal lüksünün olmadığını gösteriyor. Tabi yüzde 10’u, 20’yi, 25’i ihmal lüksü bulunmadığı gibi.
-6’lı yapının bir iddiası, toplumun farklı damarlarını temsil, dolayısıyla, mevcut dönemin kamplaşma arızasını ortadan kaldırma noktasındadır. Şöyle olsa, diyelim iktidarda muhafazakâr – milliyetçi bir blok var, Cumhur İttifakı bu demek. Siz de karşısında sol, ya da Milliyetçi – Sol, ya da Muhafazakar – Sol, özetle yeni bir bloklaşmayı ifade eden bir ittifak kuruyorsunuz. Bu, kamplaşmaya karşı kamplaşma anlamına gelir. Bu, Türkiye’ye yeni sancılı bir siyasi atmosfer vadi demektir. O zaman “Ortak aday” tüm toplum kesimlerinin kesişme noktasına tekabül eden bir kişilik olacak. Kolay mı bunu bulmak?
-“Ortak aday”ın 6’lı yapı ile ilişkisi önemli. Bu kolay bir ilişki değil. Türkiye, “Dışardan güdümlü” siyasetçi tiplemelerini gördü zaman zaman. Bu, öncelikle söz konusu kişinin onuru açısından önemli bir sorun. Devleti temsil noktasında problem. Bir geçiş dönemini yönetme noktasında büyük zaaf. Neresinden baksanız, sürdürülmesi son derece zor, medyayı sürekli ahenk sorununa kilitleyecek bir onu.
-Ama böyle bir kişiliğin “Alıp başını gitme” ve kendisini oraya taşıma sorumluluğu üstlenmiş siyasi yapıları boşluğa düşürme gibi bir potansiyel taşıması riski de var. Ahmet Necdet Sezer’in Cumhurbaşkanlığı bu açıdan tipiktir. Ve sanırım orada en büyük pişmanlığı, ona Meclis’teki seçimde destek veren Fazilet Partisi camiası yaşamıştır. Kaldı ki şu andaki Cumhurbaşkanlığı yetkileri çok daha başına buyrukluk yönelişi sağlayacak niteliktedir. “O ilişki nasıl yürüyecek?” sorusu sanırım masa etrafında buluşan her siyasi partinin içindeki ukdedir. Kaldı ki icraat dönemi, atılan her adımın farklı partiler bünyesindeki yansımalar açısından problem üretmesi ihtimal dahilindedir. Cumhur İttifakında benzeri problemlerin Erdoğan ve Bahçeli’nin partilerine hakimiyetle aşıldığı biliniyor. 6 Partinin yapısı iç insicam açısından Ak Parti ve MHP’ye ne kadar benziyor, bakmak lazım.
-Bir soru daha var: Acaba ortak aday belirlendi de kamuoyu ile paylaşılması mı erteleniyor, yoksa henüz böyle bir belirleme mevcut değil mi? Ben, henüz belirlendiğini sanmıyorum, bir, belirleme işinin de çok kolay olmadığını düşünüyorum, iki. Muhalefetin bu alandaki sancısı, toplumda “koalisyonlu yönetim” konusundaki soruları besler, üç.















Ne yazık ki ortak adayı belirlendi aday Kılıçdaroğlu Bu kesin. İmamoğlu bir sonraki CHP genel başkanlığı karşılığında biraz zor da olsa ikna edildi. Mansur zaten ben görevimin başındayım dedi. Diğer küçük partilerin de sistemden dolayı herhangi bir ağırlığı kalmadı. Bakalım ne olacak Allah sonumuzu hayır eylesin.
Yanıtla (0) (0)20 yıldan beri istikrarlı bir şekilde sözünü tek tutan cengiz'dir..cengiz başkan ummet şampiyon tekbirr
Yanıtla (2) (0)Uysal gerçekten doğru söylemiş...
Yanıtla (1) (0)Uysal vizyonsuz.
Yanıtla (0) (1)M. ittifakı davutoğlu ve babacanı yok sayamaz, hdp yide asla görmezden gelemez, çünkü muhtaçlıkları var, uysal kasıtlı değilse basiretsiz olduğu için boş konuşmuş.
Yanıtla (0) (1)Yirmi senedir ceketimizi koysak kazanıyoruz diyenlerin, ceketi asacak koyacak yerleri kalmamışken, Asgari ücrete işverenin kesesinden yapılan zammı koro halinde söyleyenlerin, İşçi memur ve emekliye milim milim zam verenlerin işi zor değil, Muhalefetin işi zor öyle mi?
Yanıtla (11) (1)Asgari ücrete işveren kesesinden zam yapılmadı. Gelir ve damga vergisinden vazgeçilerek zammın maliyetini hazine yani içerisinde asgari ücretlinin de olduğu halk üstlendi. Kapitalist AKP, patron partisi AKP, işverenin kesesine sadece doldurmak için yaklaşır.
Yanıtla (8) (0)Diyelim AKP'yi ekonomik şartlar yıprattı. Buna karşılık ekonomi düzelsin diye millet İski hırsızlarını, banka hortumcularını, İslam yasakçılarını neden tercih etsin?
Yanıtla (2) (5)30-40 yıl önceki iskiyi miskiyi hatırlıyorsunuz ama daha iki yıl önceki ve günümüzdeki esracıyı, saatçiyi, ayakkabı kutularını, muz ticaretini, kara paracıları, man adasını, anka parkçıyı, makaracıyı ve daha nicelerini hatırlamıyor olamazsın.
Yanıtla (6) (1)Her cagda sartlar ne kadar agir ve umutsuz olursa olsun inananlar icin bir"nuh un gemisi"vardir.(sezai karakoc) Gunumuzde bu gemi"millet"ittifakidir...
Yanıtla (24) (10)İnsallah oyle olur da ulke kurtulur yoksa gemi batiyor
Yanıtla (5) (0)Evet Nuh'un gemisinde her cins mahlukattan vardı.
Yanıtla (4) (3)Evet gerçekten vardı. Yorumcular arasında da var. Bazıları "O k u r" bazıları yazar!
Yanıtla (2) (0)İyi iste ,bazilari gibi ayni gemideyiz deyip ulkenin yarisini gemi disina birakmiyor.her geleni gemiye aliyor..
Yanıtla (4) (0)Sonra belki gemi olur ama şimdilik erken. Şimdilik Dursunun takasına benziyor. Gerçi dümende Sorun yok. Dümen yuvarlak ta 6 tane kaptan güvertede, ambarda da biri beklemede. Yıpranmasın diye bekletiyorlar. Püf. Zor be.
Yanıtla (0) (5)Ambarda dediklerinizle dolmabahcede kayik yuzdurdugunuzu herkes biliyor
Yanıtla (2) (1)Muhalefetin adayı kim olursa olsun, ister şimdi, ister son gün açıklansın oyum ona. Yetti gari! Biraz da başkası yapsın bu işi, yirmi yıldır AKP iktidarda, ülkenin tüm kaynakları satıldı ama hala fakiriz ve herşey ateş pahası.
Yanıtla (38) (5)Bilader sen konuyu gayet güzel özetlenmişsin.Gönül isterki Millet ittifakının adayı ilk turda %60/65 ile seçilsin.Ama ikinci veya üçüncü turu kalırsa da farketmeyecek kişisel kapris ve kırgınlıklar geride bırakılıp Millet ittifakının adayı gene Cumhurbaşkanı olur.
Yanıtla (3) (0)Herkesin egosunu bir tarafa bırakması ve dar grupçu yaklaşımlara kapılmaması gerekir. Eğer toplumsal fayda yerine, partinin çıkarı gözetilirse, sonuç almak kolay olmayacaktır. Onun için binayı inşa ederken çatının sağlam durması bakımından zeminin sağlam tutulması şarttır. Ayrıca halkın önüne ayakları yere basan, popülizmden uzak, gerçekçi bir programla çıkılması gerekir.
Yanıtla (2) (0)sayın muhafazakar yorumcular sizler inanıyor musunuz muhafazakar siyasetcileri içlerine sindirebileceklerini mi sanıyorsunuz bu buyuk bir yanılma. Eskiden muhafazakarlara yasattıklarını ılk fırsatta yasatacaklar asagılama horlama itilme kakılma dini degerlerimizle tam gaz mucadele
Yanıtla (5) (27)Bu dedikleriniz yolsuzluğa bulaşmış olanlar için tabi ki geçerli. Onlar korksunlar siz niye korkuyorsunuz ki?
Yanıtla (11) (1)İBB deki yolsuzluklar da dahil mi.
Yanıtla (1) (9)Merak ettik bu yolsuzlukları.20 yıldır iktidarda tek başına bir parti var.Madem İBB'de yolsuzluk var niye soruşturma açan yok?Muhalefetin gölgesine bile soruşturma açanlar yolsuzluğu hiç kaçırır mı?Çamur at izi kalsın ardamarsızlığı tavan yapmış.
Yanıtla (6) (0)İBB deki yolsuzlukların dosyalarını İç İşleri Bakanlığı aldı. Üstüne yattı. İcraat bekleniyor.????
Yanıtla (3) (0)AKP'nin IBB saltanatı zamanındaki dosyalara devlet sünger çekti. Bilmiyorum deme kandıramazsın.
Yanıtla (3) (0)Kilicdaroglu bu is icin en uygun adam.Durust,harama el surmemis,fakirin fukaranin yaninda
Yanıtla (10) (6)Üstelik hiç de yalan konuşmuyor.
Yanıtla (5) (2)torunu bebek iken sigortalı yapmış dürüstlük abidesi ne bakin
Yanıtla (4) (6)Yasa elveriyor mu ?
Yanıtla (1) (0)Devlete ait Marmaray'a yapılan zammın öğrenciler için sübvanse parası olan 500 milyonu IBB'ye yıkmaya çalışıyorlar. IBB başkanı, mecburen haklı olarak veto edecek. Muhalefet bir bütün olarak karşı durursa haksızlık önlenir. Mesela işte altılı masaya bir görev. Saygılar.
Yanıtla (3) (0)Kurtarıcı beklemeyelim lütfen. Herkes kendini kurtarsın. Herkes kendini kurtarırsa ülke de kurtulmuş olur.. Mesela dedik.
Yanıtla (5) (0)Başkanlık seçiminde seçmen neye göre oyverecek?Burda seçmen partisinin gösterdiği adaya oy vermez. Kendi inancına enyakın aday kimse ona oyverir.Ya bir taraf olacak, ya bertaraf olacak
Yanıtla (2) (3)Sayin Taşgetiren Siz Erdoğan çok rahat eleştirerek hatalarını görebilecek kadar yeteneklisiniz siz neden CB.adayı olmuyorsunuz.Sonra çok taktir ettiğiniz ve tecrübeli neden Davudoglunu aday yapmıyorsunuz.
Yanıtla (0) (3)Kemalistler ,6 lı masaya ancak takoz olurlar:)
Yanıtla (6) (25)Kemalistler kadar başına taş düşmüş senin. Takıntı yapmışsın bunu.
Yanıtla (5) (3)Gültekin Uysal bey AKP lileri dışlarsa kimden oy alacak? 84 milyon milyon kardeştir.
Yanıtla (1) (1)Bence eş cumhurbaşkanlığı yapılmali. 5 yıl 6'ya bölünerek her bölümde biri cumhurbaşkanlığı yapmalı.
Yanıtla (2) (0)Gültekin Uysal'ın bakış açısını tasvip etmiyoruz. Onu, bunu, şunu dışlayarak iktidar olunamaz. İnsanlar hata yaparlar, aklını kullanır ve hatalarını düzeltirler. Önemli olan "öğrenmektir". Eski Akp'li dostlarımızı, kardeşlerimizi hor görerek, kötü davranarak ilerleyemeyiz. Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan'ı sevgiyle kucaklıyor, demokrasimiz için Chp ve İyi parti ile kol kola girmesini bekliyoruz. Ayrılık değil, birlik zamanıdır.
Yanıtla (28) (3)Herkes iyi niyetli değil,sürekli bir tarafın elinin havada kalması yanlış.Babacan kadar liyakatli kimse yok.Kılıçdaroğlunun hatırına, chp ve iyi parti gibi statukocu partilerle fikir özgürlüğü çerçevesinde konuşuldu ama dp başkanı eli itti ilk fırsatta.Kılıçdaroğlu iyi insan ama bir kişi, gerisi geçmişte yaşıyor, el altından kemalizmi tahkim etme çabalarının parçası olmamak için ayrı ittifak daha mantıklı.
Yanıtla (4) (9)6 partinin genel başkanı kendilerinin dışında birini aday göstermek zorundalar, altısının içinden birinin adaylığı eşyanın tabiatına aykırı.. içlerinden birinin adaylığı diğerlerinin pasife düşmesi anlamına gelir, bunu küçük de olsa hiçbir lider istemez.. Seçimi, sağ sol herkesin hoşgöreceği bir aday ile kazanmak mümkün..
Yanıtla (8) (2)süper bir fikir.. kendilerinin harcinde ortak makul bir adaya kimse itiraz edemez, itiraz edenede millet iyi gözle bakmaz zaten..
Yanıtla (4) (0)Sayın Taşgetiren;Anayasaya göre Sayın Recep Tayyip Erdoğan iki kere cumhurbaşkanı seçildiği için aday olamayacağına göre Cumhur İttifakı seçmenin karşısına nasıl bir adayla çıkabilir?
Yanıtla (3) (0)Millet ittifakından genel başkanlar aday olmamalı, Tayyip karşısında aday olarak her zaman kılıçdaroğlunu görmek istiyor neden acaba?
Yanıtla (2) (0)AKP'nin içine ettiği ekonomiden Ali Babacan, dış siyasetten de Davutoğlu sorumludur. Zaten ikisi de lider kapasitesine sahip değiller. Millette karşılıkları olmadı. İkisinin toplamı % 4 bile etmiyor. Altılı masada onlara sandalye verilmesi bile lütuf. İkisine, Demokrat Partiyi, Saadeti, Yeniden Refahı, Hakparı, Bağımsız Türkiye Partisini ekleyip toplamını ikiyle çarpsanız bir HDP etmez. Millet İttifakı lamsız cimsiz, şartsız şurtsuz HDP ile işbirliği yapmalıdır.
Yanıtla (6) (5)6+1-li masa karar okuyucularına göre aday seçiyorsa,en uygun adayları İmamoğlu ve yavaş'ın olması normaldir.Eğer gerçekten kazanabilecek bir aday istiyorlarsa;Ali babacanı görmüyorlarsa ,bunlar gerçekten görme sorunlu
Yanıtla (3) (6)Millet ittifakı,meçliste çoğunluğu sağlayamadığı ama cumhurbaşkanının Millet ittifakının adayı kazandığı bir durumda;aday olarak gösterilen kişi,görevinde başarılı olamazsa,millet ittifakı hezimete uğrar.O zaman seçilecek adayın her durumda başarılı olması mutlak zorunluluktur.Dolayısıyla belirtilen adayın da donanımlı ve sorunları çözme kabiliyeti olanın en iyisi olmalıdır.
Yanıtla (3) (1)Sayın Taşgetiren, yazılarınız zevkle okuyoruz ve bu Aziz millete umut ve moral veriyorsunuz. Millet ittifakı eğer Cumhurbaşkanı adayını Sayın Mansur Yavaş'ı gösterirse bütün kesimlerden yüksek oy alarak en az %55 ile seçilir. Millet İttifakı yeşeren umutlarımızı kırmadan zirveye doğru ilerlesinler.
Yanıtla (12) (5)Altılı ittifakın gerçekleştirebileceği tek şey Tayyip Erdoğan'a kaybettirmekten ibarettir. Keşke daha iyisini getirebilseler.. Böyle bir kabiliyetlerinin olmadığını anlamak için uzman olmaya gerek yok. Tarihi tecrübeler Tayyip Erdoğan gittikten sonra neler olabileceğini açıkça gösteriyor. Sonuçta millete ve ülkeye yazık olacak.
Yanıtla (7) (18)Bence Uysal, Davutoğlu ve Babacan'ı kastedmiyor. Abdullah Gülü kastediyor. Ama yanlış düşünüyor. Erdoğana karşı en makul ve makbul aday bence Abdullah Gül dür. Geçiş sürecinin en yumuşak şekilde geçmesine yardımcı olacak donanım ve kişiliğe sahiptir. Millet ittifakı tekrar hataya düşmemeli.
Yanıtla (2) (20)Çankaya'ya noter aramıyoruz Cumhurbaşkanı arıyoruz.
Yanıtla (14) (0)Valla hiç uğraşıp durmasınlar devlet adamlığından, dürüstlüğünden, tecrübesinden kimsenin şüphesi olmayan Abdüllatif Şener'i aday göstersinler en az %55 ile seçilir. Hele de Tayyip kendisi ile bir tv programına çıkarsa en az %65 ile seçilir.
Yanıtla (5) (4)Yazar o kadar kelime ve cümle yazmış ama içinde Hdp den hiç bahsetmemiş. Tıpkı muhalefet partilerinin millete Hdp den bahsetmekten kaçındıkları gibi. Sanki Hdp ye ihtiyaçları yokmuş gibi bir algı oluşturmaya ve millete öyle bir fotoğraf sunmaya çalışıyorlar.En azından seçimlere kadar böyle bir görüntü vermeye çabalıyorlar. Ama bu iğreti ve zoraki beraberlik en ufak bir pürüzde darmadağın olacak göreceksiniz.
Yanıtla (5) (4)Çok saçma bu işler.her parti kendi adayı ile çıkmalı.MHP dahil.Hiç bir partinin bu sistemde önemi kalmadı.hepsi aynı.
Yanıtla (1) (2)Güzel ülkemde Adaleti-ekonomiyi-huzuru-eğitimi bu hale getirenler belli. Bütün bunları bozanlardan, düzeltmelerini bekleyecek kadar saf değilim. Kime oy vermeyeceğim çok net. Vesselam.
Yanıtla (12) (1)Ne olacak yani. Altı genel başkanın altısıda adaymı olacak. Olacaksa ortak aday 1 tane olacak. Olmayacaksa zaten olmayacak. Alınganlığın bu kadarı da fazla. Bay Kemal seni C.B. adayı yapacağım dediği içinmi Ak partiden ayrıldı bu beyler.
Yanıtla (1) (0)İlk düğmeyi, yanlış deliğe iliklemedeki ısrarınızı anlamak mümkün değil sayın yazar. Hukuka saygı duyuyorsanız Erdoğan'ın aday olamayacağı konusunu her ortamda her yazıda gündemde tutmalısınız. Çamur ittifakının adayı -artık Bahçeli mi olur Binali mi- belli olsun, muhalefet adayının profilini o zaman düşünür. Bu işi yapabilecek bir milyon kişi çıkar. Siz bile olabilirsiniz.
Yanıtla (3) (0)Kimsenin parlamenter sistem diye bir derdi yok, bırakın artık bu saçmalığı. Eskiyi yeni diye bize yutturmaya mı çalışıyorsunuz? Pakistan örneği de ortadayken.
Yanıtla (3) (13)safları sıklastırın CeHaPe gelirse herkesi budist eder ateist eder kudüs düşer riyad sallanır bağdat eğilir kahire bükülür.
Yanıtla (14) (3)muhalefeti pazar piyasa pahalılık yapıyor.yarın bir k.ırak harekatı,40 milyar dolarla temmuzda yüksek zamlar,piyasaya sürülen bu dolarlarla düşen dolar,hdp nin kapatılması,terörle mücadelede zafer...hooooppp 53 le ekimde erken seçimde iktidar...daha muhalefetin proğramı yok. bırakın adayda uzlaşmayı...insan hakları,hukuk,dış politika,ekonomi v.d v.d elverişli şartlara rağmen oyu akp nin hala 40...yazık ya..
Yanıtla (16) (5)Birincisi bu 6'lı ittifak ve öncesi Millet İttifakı bir plan, sizin deyiminizle program çerçevesinde gerçekleşti. Hadi beyler gelin, toplanalım havasında olmuyor yani. İkincisi programsızlık değil süreçleri yönetememek kaybettiriyor muhalefete. Ayırdına iyi varırsak problem kalmaz.
Yanıtla (2) (5)Ekmelettinde, en uygun adamıydı. Zamanı,geldiğinde , açıklandı.
Yanıtla (0) (1)İki seçim dışında oyumu hep Ak Partiye verdim. Son 3-4 yıldır halktan iyice koptular. 3-5 yerden ballı maaş alanlar mi dersiniz, gösterişli sahur programları yapanlar mi dersiniz, ne olduğu belirsiz 8 milyon Suriyeliyle halkı yoksulluğa mahkum edenler mi dersiniz, ne derseniz deyin bundan sonra bu parti garibanın, yoksulun partisi değil zenginin; ezilenin değil ezenin partisi olmuştur. Güç bozar, mutlak güç hepten bozarmış, acı oldu ama bunu da test ettik.
Yanıtla (7) (0)Gültekin uysal'ın açıklamasından sonra 6'lı masanın iki ayağı kırıldı. 20 yıllık Ak parti icraatlarına ortak olmamış olmak kriteri ile babacan ve davutoğlu'dan söz ettiği çok açık. Yok onları kastetmedim deyu kıvırmaya çalışmış ama artık ok yaydan çıktı. Masa falan kalmaz bir iki ay içinde.
Yanıtla (4) (22)Ona tabure bile fazlaymış:)
Yanıtla (3) (2)İlkeler üzerinden birleşme olduysa adı ittifak olsa da olur olmasa da olur. Bir masa etrafında aynı şeyi düşünüyorsanız aynı şeyi yapmasanız bile görüş birliği bir noktada vardır. Ki ne Davutoğlu ne Babacan ne de Karamollaoğlu'nun bu noktadan sonra bir çıkış yolu yok. Bu üç parti önümüzdeki seçimde söz sahibi olabilecekleri tek denklemin bu 6'lı ittifak olduğunun farkında. Ayrı ittifak meselesi komik, bu üç parti yeni seçim sistemiyle milletvekili çıkarabileceğini mi sanıyor?
Yanıtla (2) (2)Ahmet abi İslami yorumlarla, vicdani görüşlerle daha iyi bir intiba bırakıyorsunuz. Onun dışında güncele vurduğumuzda epey geri kalıyorsunuz. Birincisi her kitleye hitap edebilecek muhalefet içinde anketlerde öne çıkanları yalnızca muhalifler bilmiyor, hepimiz farkındayız. Söylediğiniz tiplemede birden fazla aday var yani, mesele mutabık kalmaksa ve aslolan seçim kazanmaksa adaylar bellidir. İkincisi bu yoklukta hala kitlelerin odak noktası araması yazıktır,günahtır...
Yanıtla (1) (0)İlhan Kesici bey,niye olmasın???
Yanıtla (3) (5)6'lı masaya güvenmek gerekir. Aşağı yukarı ki yıldır beraberler. Yazıda ortaya konan görüşlerin belki onlarca katını düşünmüşlerdir... Günü geldiğinde seçmenlerin önüne en uygun adayı/adayları çıkaracaklarına inanıyorum. Sonucu, günümüzde yaşadıklarını değerlendirerek, gelecekte nasıl bir ortamda yaşamak istediğinin tercihini yapacak seçmenler belirleyecektir.
Yanıtla (17) (7)Hayal...
Yanıtla (0) (5)Halkın parlamenter sistem diye bir derdi yok, bir an önce biri gelsin düzeltsin derdindeler.
Yanıtla (23) (2)Sorulacak ...."Nasıl düzeltileceği"... sorusunun cevabı ise "Güçlsndirilmiş parlementer sistem" olacağı gerçeğinide unutmamalı..
Yanıtla (8) (1)6 partinin tabanının hepsi tahriklere kapılmadan, Erdoğan bir daha kazanirsa dünyanın ekonomik baskilarıyla ve Erdoğanın ayırımci siyaset tarzıyla ülke Irak ,Suriye hatta talibanın yönettiği bir Afganistana döneceği bir Türkiye olacağını bilerek muhalefetin adayı (parlementer sisteme geçiste 2-3yıllığına seçildiğini) kim olursa olsun destekleme bilincine ulaştirılmalı ve seçmenlerini Erdoğanın tüm yıkma , parçalama veya olmaz ise yanında paye vererek muhalefeti yeneceğini unutmamalı.
Yanıtla (2) (1)Ya hep birlikte makul bir çizgide bir araya gelecekler, yâda hepsi teker teker silinecekler. Özetle; ya hep birlikte ülkeyi kurtaracaklar yâda hep birlikte ülkenin uçurumdan aşağı düşmesini seyir edecekler. (Şahsi fikrim)
Yanıtla (24) (2)Yandaş televizyonlar pahalılıktan hukuksuzluklardan söz etmemek için Ukrayna konusunu tartışıyorlar. Bildikleri bir şey de yok aslında. Oradan buradan derlediklerini bize anlatıyorlar. Ne yapacaksak Ukrayna yı. Buna cambaza bak denir. Televizyonlara çıkan bazı muhalif yazarlarda bu tuzaklara kolayca düşüyor Muhalif yazarlar çizerler bu tür üç kağıtları televizyonlarda gereksiz tartışma diye uyarmalı
Yanıtla (15) (1)çok yerinde tespitler; muhalefet seçmeninin tamamını toparlayamayacak bir aday, onlar için felaket olur ki, böyle aday bulmak zor olduğundan, ön ve ayrıntılı mutabakatlarla yan etkileri azaltmaya çalışıyorlar. CB'nin, muhalefetin oylarını bölebilecek üçüncü bir adayı seçime katma ve sonucu ikinci tura bırakmayı da düşünebileceğini varsayar isek, seçimdeki belirsizlik iyice artar.
Yanıtla (2) (1)Hocam aday çok , Allah bereketini arttırsın itişme ondan , koltuk tek olunca , üleşemiyorlar .
Yanıtla (10) (0)Ne zaman AHLAK ve Irfan yarışı olursa...geride zor konular azalır...ama biraz devrislik biraz da günlük siyaset dedikodulari ile gun kotarilacaksa o baska..bazilari icin yagli kebab ve alkış,poh,pohlama vb giden yolda lazim...
Yanıtla (1) (1)