İktidar seçimden ümidini kesti mi?
İktidar seçimden ümidini kesti mi yoksa “mucize - sihirli” bir planı mı var?
Belli ki yıprandı, belli ki ciddi oy kaybı var, belli ki kamuoyu yoklamaları iktidarla muhalefet arasındaki oy farkının, muhalefet lehine 10 puandan az olmadığını gösteriyor. “Bir de muhalefet 6’lı masadan doğru – dürüst bir ortak aday çıkarabilirse…” deniyor, iktidarın hiç şansı yok.
Ama hiçbir siyasi hareket, hele Tayyip Erdoğan gibi 20 yıldır iktidarda kalmayı başaran bir siyasetçinin önderliğindeki hareket, öyle “Ört ki ölem” demez. Seçime asılır tabii ki. İktidara doyulmaz çünkü.
O yüzden de Tayyip Erdoğan’ın her iktidarın her seçim öncesinde yapageldiği şeyi yapması yadırganmaz. Evet, çok bağırgan belki vahşi diye nitelenebilecek bir seçim ekonomisi uyguluyor iktidar.
Tamam da, seçim ekonomisi var, seçim ekonomisi var. “Bağırgan, belki vahşi” diye niteledim. O yüzden de “İktidar seçimden ümidini kesti mi?” diye bir soruyla girdim yazıya.
“Rasyonel değil” diye niteleniyor iktidarın ekonomi-politikası. Bu “Akıl dışı”nın belki “çılgınca”nın kılıflanmış hali. Hani Maliye Bakanı’nın “Epistemolojik kopuş” diye bir ifadesi vardı ya, aslında o da “çılgınca”nın iki kere kılıflanmış halinden başkası değildi.
Tırmanan ve yarınlarda da tırmanmaktan başka alternatifi bulunmayan bir enflasyonumuz var.
Enflasyonla mücadeleyi ıskalayan bir siyasi irade söz konusu. Ama bu enflasyonla seçim kazanılmaz. Çünkü toplumun çok çok geniş kesimleri boğuluyor. Size onlar oy verecek. Niye versinler ki?
Bunu Tayyip Erdoğan da bilir. Enflasyonla mücadele etmeyeceksiniz, çünkü o işi ciddiye almadınız, alır gibi yaptınız da almadınız, dünyada bütün zenginliklerine rağmen enflasyonla mücadele için kimi adımlar atanları küçümsediniz, “heterodoks” diye kerameti sizlerden menkul yan yollar aradınız. Ama durmuyor enflasyon. Üç – beş, üç – beş yukarılara doğru tırmanıyor. TUİK bile kamufle edemiyor vahim tabloyu.
O zaman?
Vatandaşın gelirlerini artıralım. Nasıl olacak bu? Herkese bir şeyler vererek. O “Bir şeyler”in bir kaynağı olmalı. Devletseniz Hazine’den verirsiniz, iş adamlarının üzerinden verirsiniz, iş adamı iseniz gelirinizden verirsiniz…
Devletin verdiği, devleti yönetenlerin cebinden verdiği şeyler değildir. Hazine vatandaştan toplanandan oluşur. Vatandaştan alacaksın, öteki vatandaşa vereceksin. Enflasyon demek, istisnasız tüm vatandaşlardan para çekmek demektir. Evine sadece kuru ekmek götürenden bile vergi alır, Hazine denen yeri öyle doldurursunuz.
İş adamı, mesela siz asgari ücreti yüzde şu kadar artırdığınızda (yıl başında 9 bin lira civarında olacağı söyleniyor) fabrikayı kapatmamak -yani bütün işçileri sokağa atmamak için- bunu maliyetine yansıtır. Alın size yeni zamlar. Yani enflasyonda bir kademe daha.
Ev fiyatları – ev kiraları uçtu, üç- beş güvenlikçinin çalıştığı sitelerde aidatlar neredeyse ev kirasına yakın bir noktaya ulaştı.
Kapıda duran otomobilin masrafını (kasko, sigorta, muayene, bakım) karşılamak bile problem..
Raflardaki peynir fiyatları gün gün değişir oldu. Yumurta üç lira, süt 25 lira oldu. Süt üreticisi yeme yetişemez oldu.
İktidar 2022’de sene içinde yeni ek bütçe çıkarmak zorunda kaldı, niye, çünkü deniz bitti.
2023 bütçesinde daha şimdiden 659 milyarlık bir bütçe açığı öngörülüyor. Ki bütün iktisatçılar onun da tutmayacağını belirtiyorlar.
Şimdi gelelim, başlangıçtaki soruya: İktidar seçimden ümidini kesti mi, yoksa elinde mucizevi – sihirli, şöyle “epistemolojik kopuş”la bağlantılı heterodoks ekonomi anlayışından esinlenmiş, eşi bulunmaz bir formül mü var?
Seçim ekonomisi demek, seçimden sonrası için bir “Ateş topu” oluşturmak demek. Belli ki duvara toslar bu ekonomi politikası. Bir yandan ücretlere zam, diğer yanda fiyat yükselmesi, bu çark, bu fasit daire işlemez ilelebet. Birileri -o birileri bellidir ülkemizde- ezilir içinde bu çarkın. “Amok koşusu” tabiri böyle durumlar için söyleniyor.
Baştaki sorunun devamı şudur:
İktidar ne yaparsa yapsın oy alanındaki erimeyi telafi etmekten ümidini kesti, “ateş topu”nu kendisinden sonra gelecek iktidarın kucağına bırakmak gibi bir hesaba yöneldi. Hani “Enkaz bırakmak” denir ya böyle durumlar için. Bakıyorum mesela muhalefet liderlerine, her gün biraz daha ilerleyen ekonomik yıkımı onarmak için en az 6 aylık – bir yıllık vadeler öngörüyorlar.
Peki ya iktidar yeniden iktidar olursa…. Ateş topunu kendi kucağında bulursa… Orada da hesap, muhtemelen, “hele bugünü kurtaralım, seçimden sonra ilk yıllar can yakıcı sıkı uygulamalar yapsak bile sonrasında iş düzelir, vatandaş yaşadıklarını unutur” varsayımıdır.
Ne de olsa siyasetin bin bir cilvesi vardır. Ne de olsa hafıza-i beşer nisyan ile malüldür.















Tek çıkar yolları kaldı. Benden sonra tufan diyecekler. Bana yaramadıysa kimseye yaramasın mantığı.
Yanıtla (1) (0)İktidar gidici, muhalefette iktidara gelecek gibi gözükmüyor. Ahmet bey aradaki fark % 10 diyor, bu önemli, kaynak sunsaydı daha iyi olurdu, yandaş ve karşıt anketçilere aldanmamalıyız.İktidarın yumuşak karnı var ama muhalefetinde zaafı çok,başka bir ifadeyle çeşitli sebeblerle iktidar güven yitiriyorsa, yine çeşitli sebeblerle muhalefette güven vermiyor,umud olamıyor, sonuç kararsızlar henüz karar verebilmiş değil.
Yanıtla (2) (2)Kararsızların 20 yıldır iş başında olan ve her türlü yetkiye sahip iktidar ile bunca yıldır hiç şans verilmemiş muhalefet arasında karar kılamaması aslında mevcut düzenin devamı konusunda oldukça kararlı olduklarını gösteriyor.
Yanıtla (3) (1)İktidar seçimden ümidini kesti mi? Bilmiyorum ama zannetmiyorum. Çıkmadık candan umut kesilmez, ya herro ya merro bir şey ihtimal daha vardır mutlaka
Yanıtla (1) (0)21 yildir tek başına iktidarda olan son 4.5 senedir tek adam yönetimiyle turkiyeyi yöneten akp nin turkiyeyi getirdiği durum içler acısıdır. Tüm bunları yaşayan milletin akp ye oy vermemesi var. Akpye oy bedenlerin şahsi çıkarları var. Ülkesini seven insanların şahsi çıkar yerine ülke çıkarını düşünmesi lazım.
Yanıtla (4) (1)Çıraklık bitti, kalfalık bitti, ustalık bitti, ordinaryusluk bitti...Ve sonuç: TOS!!! İşte perişan yurdum.
Yanıtla (19) (2)Meğerse, bizi perişan etmek için, çıraklık -kalfalık -ustalık aşamasını yaşamış bizim büyük reis ! Dünyaya tehdit savurabiliriz : "Reisi, size ihraç ederiz haa, uslu durun" diye !
Yanıtla (11) (1)Bu bitenlerin ana sebebi eğitim sistemsizliğidir, meb uyanmalı artık.
Yanıtla (0) (0)Sayın Kılıçdaroğlu cumhur başkanı,Sayın Meral Akşener hanımefendi Başbakan,Sayın Babacan ekonominin patronu,Sayın Temel bey meclis başkanı, Sayın Davutoğlu içişleri bakanı,Sayın Mevlüt bey başbakan yardımcısı bu liderler iki yıl içinde bu ülkenin bütün sorunlarını düzelteceklerine inanıyorum
Yanıtla (22) (2)Namık Kemal'inde dediği gibi " Hayalle yaşamakta güzel"
Yanıtla (0) (1)61 yıl da boşa yaşanır mı be ?
Yanıtla (4) (2)Iktidar seçmenden ümidi kesmiş. Bu durum pek mühim degil. Seçmen iktidardan umudu kesti. İşte bu önemli
Yanıtla (4) (1)İktidar ek bütçe çıkardı çünkü gelirler çok artmıştı. Bu fazladan gelen parayı harcamak için ek bütçe çıkarıldı. Bunu küçük bir araştırma ile bulabilirsiniz sayın yazar.
Yanıtla (3) (16)Borç ödüyoruz borç ! Dünya faiz lobisi para bekliyor !... Ne geliri ?
Yanıtla (3) (1)Bütçe açığı ne kadar oldu haberiniz var mı? Bence sizin dünyadan bile haberiniz yok.
Yanıtla (3) (0)Ahmet Bey, Eleştirilerimi okuyor musun? Gelişmiş ülkeler ücretleri enflasyonun altında arttırıyor. Türkiye enflasyonun üzerinde arttırarak sermayeyi tabana yayıyor. Bundan rahatsız mısınız. Enflasyon da 2 ay sonra inmeye başlayacak. Ondan da rahatsız olacak mısınız.
Yanıtla (8) (34)Yoksa sende mi TÜİK'in yalanlarına inanıyorsun? İnsanda biraz ar damarı olması lazım.
Yanıtla (9) (2)Doları 1.5 liradan aldınız, 18.6 liraya getirdiniz. Daha konuşuyorsunuz. Cahil cesareti var sizde...Pes doğrusu !
Yanıtla (7) (1)İktidar destekçisi ve eski Rize belediyesi başkanı alenen yazdı, harcayın-borçlanın gelen iktidar düşünsün dedi. Bu iktidarın yaptıkları siyaset değil olsa olsa bir toplu katliam diye düşünüyorum. 85 milyondan aldığını 5 milyona dağıtmak maharet mi?
Yanıtla (13) (2)Hocam belki inanmazsınız ama bizim hanım da tam bunu kahvaltıda söyledi. yani bu artık vatandaşın dilinde görünen köy klavuz istemez. yine eskisi gibi yüzde 3 dört zam vermez ise asgari ücrete bu zamları durdurmasına imkan yok. Allah yardımcımız olsun dua edin inşallah.. selamlar..
Yanıtla (2) (1)Önce piyasaya zam sonra biraz aylıklara devri bitti, bundan sonra tam tersi oldu. Sen hâlâ hangi zamandasın? (O zamanı püfledi tayip). Zamları ve enflasyon u durdurmayı kim istediğini söylüyor? Kılıçdaroğlu mu?
Yanıtla (0) (0)İnsanlar layık oldukları gibi yönetilirler.Elbisenin kalitesini kumaş belirler. Toplum o kadar bozulmuş ki esnafından çiftçisine doktorundan mühendisine,sanayicisinden müteahhidine herkes köşeyi dönme peşinde.. Bu toplumun seçeceği iktidar da kendisi gibi olur..Bu kumaştan iş çıkmaz...Önce topluma bir reset atılması gerekir..
Yanıtla (21) (3)Bir Hint atasözü olduğu söyleniyor değil mi bilmiyorum ama bizdeki durma çok uygun. "Birisi koltuğundan kalkmıyorsa kesin altına .....pislemiştir. Verilecek o kadar hesap var ki iktidarı bırakmamak için ellerinden gelen her şeyi yapacaklardır.
Yanıtla (13) (3)Sizler hep birlikte böyle avunmaya devam edin. Kendi çizmiş olduğunuz dairenin içinde dolanıp durun, Türkiye o çizdiğiniz daireden ibaret olmadığını net göreceksiniz. Seçime az kaldı hep beraber göreceğiz saçınız ak mı kara mı..... Seçim sonrası söyleyeceğiniz teselli sözünüz de hazır hemen ben yazayım " Bu millet bizi anlamıyor hepsi koyun, ne güzel almıştık iktidarı halbuki....." iktidarı sosyal medya değil Millet belirler. Sırtınızı Millete dayayın, Batıya değil.....
Yanıtla (7) (8)Osmanlı nereye dayanmıştı sırtını en azından son döneminde, hatta son 3-4 yılında
Yanıtla (1) (0)Epistemolojik kopuş,ortadoks,hetero doks...demekten vatandaş olarak ne anlarız.Ekonominin Türkce acıklaması yok mu?
Yanıtla (8) (0)Kamuoyu yoklamalarında iktidarın oy kaybettiği şeklindeki algınız belli ki bir beklenti aslında, muhalefetin ve destekçilerinin yıllardır yaptığı gibi...Oysa bütün dünyayı sarsan ekonomideki sıkıntıların ülkemizi de olumsuz etkilemesinin yanında, sosyal konut projeleri, dış siyaset, savunma sanayideki olumlu gelişmeler vb. bu beklentinizi boşa çıkaracak cinsten. Hepinize kolay gelsin...
Yanıtla (6) (18)savunma sanayisi dediginiz kurumlar kaç kişiye ekmek veriyor tekstil zor durumda hemde çok zor iplik fiyatları uçtu düştü yine belirsiz kaldı siparişler düştü şunu unutmayın lütfen tekstil yoksa tekstil ekonomisi yoksa bu ülkede ekmek yok demektir çünkü ekonomik dipte bulunan milyonlarca insan tekstil sektörü ile geçim sağlıyor siz bu sektöre artı üretim katmadan Suriyeli Afgan zenci ve daha ne idugu belirsiz ülkelerin vatandaşlarını kaçak işçi olarak doldurursanız milyonlar yaşadığı geçim sıkı
Yanıtla (4) (1)Mustafa bey, istihdam elbette önemli, ekonomik belirsizlikler maalesef tekstili de vurdu fakat savunmadaki gelişmeler bunların ötesinde bir durum. Milli bekaamız için gerekli olan altyapı açısından önemli. Yani bir güvenlik konusu. Saygılar.
Yanıtla (0) (5)Bi tutturmuşsunuz savunma sanayi de savunma sanayi. Bilmeyen de bunlardan önce bu sanayimiz hiç yoktu sanacak. Aselsan ve diğerleri ne zaman kuruldu haberiniz var mı? 22 yıldır iktidardalar bu saydıklarınız daha yeni ortaya çıktı ki normaldir bunlar çok fazla bilgi birikimi , Ar-Ge çalışması isteyen projelerdir yani bu bir süreçtir akp de bu sürcecin bir parçasıdır.
Yanıtla (1) (0):))) hadi öyle olsun
Yanıtla (0) (0)Büyük şehirlerde ev kiraları,asgri üçreti geçmiş,öğrenci okutmak,ev geçindirmek bir yerden bir yere gitmek zorlaşmış... Sayın Ahmet Hacamın yazılarına itiraz etmek,vijdanını aklını kiraya vermektir. Yanlışlıkların üzerine gitmek yerine laf ebeliği yapmak ne kadar ahlaki.
Yanıtla (13) (0)"İktidara doyulmaz çünkü." Ben bu cümleye takıldım. İnsanlar bir heves almak için mi siyasetle ilgilenir ki bir gün doyuma ulaşsın? Siyaset ülkeyi daha iyi yöneteceğine inanma işi basitçe. Ki muhalefetin temel problemi de daha iyi yöneteceklerine kendilerinin inanmaması. Zira inansalardı halkı da inandırırlardı. Bir iddia ortaya koymak yerine iktidarın yanlışlarını ellerini ovuşturarak izleyenlerin hiç şansı yok bence
Yanıtla (4) (12)Şu anda AKP ülkeyi daha iyi yönetmek için mi seçim kazanmak istiyor.eger böyle ise baslasinlar o zaman iyi yönetmeye.yoksa hesap verme korkusu mu
Yanıtla (2) (0)hoca senin nerde durduğun belli değil.bırazda millet için düşünün.çikar için değil.
Yanıtla (10) (19)Sen yazarın nerede durduğunu bilmiyorsan, anlaşmıyorsan önce kendinin durduğu yeri bir sorgula birader. Yazar her dönem dik durmuş, menfaate eyvallah etmemiş, varlık dağıtıcılara minnet etmemiştir. Sen hele bir kendini sorgula.
Yanıtla (17) (8)Ahmet Bey, Kemal Bey adayım ısrarını bırakırsa iktidar gideceğini biliyor. Akp'yi ve Erdoğan'ı canlı tutan ve kararsızları tekrar Akp'ye yönlendiren bu gereksiz ısrardır. 6 ay öncesine göre Millet İttifakında önemli bir motivasyon kaybı var ve bunun tek nedeni Kemal Bey'in "adayım" ısrarıdır. 6'lı masanın başarılı olmasını çok isteyen bizler için lütfen herhangi bir parti lideri aday gösterilmesin, sizlerden ricamız budur.
Yanıtla (11) (4)TB 05:05 / „6'lı masanın başarılı olmasını çok isteyen bizler için lütfen herhangi bir parti lideri aday gösterilmesin, sizlerden ricamız budur.“ Ahmet Bey ne yapsın? Kemal Bey'in "adayım" diye bir „ısrarı“ olmadığı halde ayar mı versin? Bu konuda en güzel cevabı Taha Bey verdi. Empati ve Sempati Skalası bilemsel veri değildir. Toplumsal uyum için zorunlu da değildir.
Yanıtla (0) (2)Yanlış anlaşılmasın bu sözler, Taha Bey´e değil bana aittir. “Empati ve Sempati Skalası bilemsel veri değildir. Toplumsal uyum için zorunlu da değildir.“ Taha Bey´in söylediği; 6'lı masanın alacağı ortak kararların (yol haritasının) göstereceği adaydan daha önemli olduğu vurgusudur. Bence o tarihi yazının tekrar okunmasını tavsiye ederim.
Yanıtla (0) (1)İktidar birşeyler yapmaya çalıştıkça AMOK : çatlayıncaya kadar delilik gibi memleketin izmihlaline yaklaşıyoruz,Allah korusun. Kanaatim o ki mevcut iktidar yönetimi bırakıp kenara çekilse memleket bir yıl içinde yavaş yavaş normale döner buna engel olan yetki kullanan Devletlülerdir. Muhalefetin kucağına ateş topu bırakmak bile olsa memleeket süratle normalleşecektir. Bundan daha kötü bir idare görmeden,yaşamadan inanılacak bişey değildir. Allah (cc) yardımcımız olsun. ! Amiiin!
Yanıtla (12) (3)Korona ve savaş bütün ülkelerin ekonomisini olumsuz etkiledi etkilemeye devam ediyor.Bunu herkes görüyor.Hiç sevinmeyin azaldı.Çanlar kimin için çalacak yakında görürsünüz
Yanıtla (11) (24)6 masa veya 7li būrokrat siyasielerin zayıf parlementonun dönüşü
Yanıtla (2) (7)Bunca lafın sonunda 6 ayda düzelebilecek bir kötümserlik ortaya koyabiliyorsunuz, sihirli değnek sizde galiba?
Yanıtla (6) (2)Altılı masanın da artık tadı kaçmaya başladı, Millet her gün yapılan kuru toplantılardan bıktı icraat icraat icraat.
Yanıtla (4) (9)kardesim acele etmek dogru degil, mesela Avrupa Birligi kurulmadan once liderler kac defa toplanmislar arastirabilirsiniz.. bu isler aceleye gelmez, kolay degil iktidarin her turlu propoganda gucu karsisinda kili kirkyarmadan adim atamiyorlar
Yanıtla (4) (1)Haklısın muhalefet mesela mazot zamlarını indirsin, elektrik zamlarını geri alsın değil mi? Şaka mısınız siz.
Yanıtla (2) (0)Görevli ve tetikçi yazar ve akademisyenlerin verilen talimatlara göre ekranlara çıkıp konuştukları ve köşelerinde siyaha beyaz dedikleri bu dönemde; gerçekleri yazan siz, azınlıktakileri saygı ve hürmetle selamlıyorum. Allah rahmeti ve bereketi üzerinizde olsun. Saygılarımla.
Yanıtla (5) (2)Dün de yazdı yine yazayım. Tayyip akıl hocalarından biri olan Şevki Yılmaz'ın dediklerini yapıyor. Yani seçime kadar elde avuçta para eder ne varsa harcayacak bunlara altınlar da dahil. Kazanırsa bu millet nasıl olsa ben dersem yiyor deyip devam edecek kazanamazsa da gelenlere tam takır kuru bakır bir bütçe ile herkesle papaz olmuş karpuz gibi ikiye bölünmüş birbirine adeta düşman gibi bakan bir enkaz yığını bırakacak.
Yanıtla (4) (1)Evet iktidar seçimlerden ümidini kesti. İki benzemez varken üç benzemez oldular. Gözlerini 80 bin oy alan Perinçek "e diktiler. Önce onu Rus elçisi yaptılar (Çin"e oğlu elçi oldu )Bu daha tecrübeli Rusya"ya uygun gördüler. Bunlarla nasıl seçim kazanacaklar.6"lı masada 6 çeşit yok 5,i tam uyumlu iken biri samimiyeti ile hatalarînı söyledi öz eleştiri yapıp samimiyeti ile yapacaklarını söyledi. Biri Islamcı biri milliyetci öbürü malum. Bunlar nasıl iktidara gelecekler.
Yanıtla (2) (2)Oy’unu verirsen nasıl iktidara geleceğini görürsün kardeşim
Yanıtla (0) (1)Muhalefet ne yapacsğını bilmeyen partilerden oluşuyor ne yazık. Muhalefet gelirse kıtlık olabilir çünkü IMF politikası ile yola gidecekler. IMF den borç alıp ülkeyi onlara teslim edecekler. Yeni cotarelliler bizi bekliyor. Millet ne yapacağı belli olmayan bu muhalefeti getirmez. Abd den icazet almaya giden bu muhalefetten ülkeye hayır gelmez. Bütün vatan hainleri muhalefeti destekliyor, pkk fetö vb.. Yazar görmüyorsa da bizler görüyoruz.Domates ve patates için ülke satılmaz. Aç kalınırsa da..
Yanıtla (9) (23)O IMF nin kemer sıkma tasarruf politikalarıyla ekonomik krizden çıktık zamanında. yoksa bize kalsa tasarrufa gerek yok, sağdan soldan borç bulup ver vatandaşa iflasa kadar kim ölee kim kala
Yanıtla (2) (0)Çanlar kimin İÇİN çalıyor.??? Bir tarafta devletin gücünü eline almış, Bir dediği iki olmayan 20,yıldır kah sopayla kah havuçla yöneten bir iktidar...Diğer tarafta elleri kolları bağlanmış, Konuşan dilleri sansürle susturulmuş, Sadece sokaklarda tırnaklarıyla mücadele veren,Halkın derdini dinleyen,Deva bulmaya çalışan muhalefet...Bakalım çanlar kimin için çalacak...
Yanıtla (17) (3)Toplumun % 50 sini hor gördüler. Herkes için huzuru çok gördüler. Hedef aldıkları insanlara türlü planlar, ağlar ördüler. Ülke ekonomisini de çökertip gidecekler. Başa gelenlere "kader" deyip, "Vatandaş Sorumluluğumuzu" görmezden gelemeyiz.
Yanıtla (15) (0)Daha nereye kadar diyenlere: dibinde dibi vardır. Kader Gayret 'e aşık olmuş❤️.
Yanıtla (1) (0)☆Hani, vahşi kapitalizmin ağababaları ve şürekaları (kendileri gibi satılık olan kişiler için); "Herkesin bir fiyatı vardır. Önemli olan satınalma/satılma araçlarını ve eşiğini doğru tespit etmek ve zamanını yakalamaktır.." derler ya... ☆Bu misal, (vahşi kapitalizmin sevdalısı) siyaset tüccarları da seçim öncesi karşılığı olmayan paraları basıp seçmenlere saçarak "satınalınabilirleri" avlamak peşinde... ☆Demirel, Çiller, Özal da denediler ama siyasetten atılmaktan kurtulamadılar değil mi?
Yanıtla (6) (1)Bu altılı masa 20 yıldır ekonomiyi düzeltemedi. Adaleti yer ile yeksan ettiler. Bütün suç onların. Reis gelecek ekonomiyi düzeltecek!.. Hayatımız ironi maalesef. İsmini adalet koyan, ama devletin her kurumunun işleyişinden onu kaldıran bir kadro ile bu kadar. İnsanların Stalin'in tavuğu hikayesini yaşayıp yaşamıyacağını birlikte göreceğiz. Dilerim aklımızı bir faniye ipotek ettirmeyiz...
Yanıtla (6) (1)bu ülke son on senedir ülke insanını zaten hiç düşünmedi. varsa yoksa devletin tüm imkanlarını beş müteahhide beş yerden maaş alan bürokratlara tozcu gençlere tahsis etti. kocasından borç verdim diyerek boşanma için milyonlarca lira para isteyen ve mafiadan ay da 10 bin dolar maaşa bağlanan milletvekilleri var bünyesinde. seçimi kazanmak için banknot matbaasını çalıştırıp kazanırsa gene dış mihraklar kazanmazsa bakın biz gittik ne oldu yaveleri.defolun gidin harabeye razıyız.
Yanıtla (6) (1)"İktidar seçimden ümidini kesti mi?" diye sormuş yazar. Sonra da cevabını vermiş: "İktidar ne yaparsa yapsın oy alanındaki erimeyi telafi etmekten ümidini kesti, “ateş topu”nu kendisinden sonra gelecek iktidarın kucağına bırakmak gibi bir hesaba yöneldi." "PKK nın 5 tane 10 tane 15 tane çocuğu var" mealindeki cümle de seçimden ümit kesildiğinin ispatıdır. Tahminimce bu söz iktidarın muhalefete verileceğinin resmidir.
Yanıtla (2) (2)Teğmen mehmet Ali çelebi Akp’ye katılırken Eşref fakıbaba gibi düzgün ve ahlak sahibi bir insan akp’den istifa ediyor. Fakıbaba, akp’deki çürümeyi ve yozlaşmayı gördü. Urfa halkının nabzını iyi bilir fakıbaba. Daha önce Urfa’dan bağımsız belediye başkanı olarak seçilecek kadar da güçlü bir insan.
Yanıtla (16) (2)ÇÖZÜM ÇOK KOLAY Ahmet hoca çözüm çok kolay ancak. Riskli olduğu için kimse yanaşmıyor. Nasıl mı? Nasıl ki fakirden alıp kimlere verdiyseniz. Yine o verdiklerinden alıp tekrar bir kısmını fakire iade, diğer kısmını ise hazine ye iade edersiniz, Var mı bundan ayıp, günah yada yanlışlık. aksi taktirde bu kaos bitmez..
Yanıtla (7) (1)Enflasyon %180 olmuş bunlar hala masal anlatıyor. Memur ücretlerini %100 artıracaklarmış . Barlas sevinmiş. Vel velki %100 artırdılar . Bu sefer enflasyon % 300 çıkar. Avrupada Enflasyonu %10 geçen ülkelerin milletti sokaklara çıktı yöneticileri protesto ediyor. Dün bütün Almanya genelinde bir çok şehirlerde protestolar yapıldı. Bu ülkede enflasyon %10 Televizyon larda her Allahın günü yeni gelen iktidar bir sürü vaatler versede acımasızca eleştiriliyor. Bizde sanki millet suçlu.
Yanıtla (6) (2)İktidar seçimden ümidini neden kaybetsin; Ülkede herşey güllük,gülüstanlık. Suriye'liler evlerine döndü, Kamyon,kamyon Afgan'lı gelmiyor artık. Hayat pahalılığı kalmadı, milletin alım gücü arttı. Yoksulluk ve hele,hele yolsuzlukla yaptığı mücadele ortada.Dışarda derseniz ülkemiz sözüne güvenilir, en itibarlı günlerini yaşıyor. Tüm bunlardan sonra iktidara oy vermeyelim de kime verelim(!) Burada dezenformasyon yapmıyorum, yazdıklarımın hepsi gerçek, yoksa değilmi?!
Yanıtla (21) (1).;))) ne güzel özetledin.. bak madenlerde yaptığı düzenleme ve iyileştirmelerle 20 yıllık iktirdarlarinda bir madencinin burnu bile kanadı mı? Bak amerika fransa ingiltrrede yakın tarihte 1800LÜ yillarda grizu patlamalariyla yüzlerce insan ölmüş.. öyle diyor reisi cumhur dünya liderimiz..
Yanıtla (6) (0)Zamanında yazılmalıydı gerçekler. Atı alan üsküdarı geçti. Olan size oldu, dahada olacak. Paralı işidüzgün bireli yağballılara bişey olmaz. Hadi geçmiş olsun.
Yanıtla (4) (1)Ne de olsa siyasetin bin bir cilvesi vardır. Ne de olsa hafıza-i beşer nisyan ile malüldür...//..Buna Gazteciligide eklemeliyiz..***
Yanıtla (4) (0)Sayın Taşgetiren, ısrar ediyourum, bir yazınızda mutlaka: "DECCAL" nedir, kimdir konusunu işleyiniz. Halka büyük hizmet etmiş olacaksınız, bana güvenin
Yanıtla (12) (1)"Sahih hadislerde bildirildiğine göre ahir zamanda gelecek ve ümmete karanlık günler yaşatacak, şeâir-i İslâmiyeyi tahribe çalışacak dehşetli ve münafık bir şahıstır."
Yanıtla (8) (2)Ahir Zamanda yasiyoruz vesselam...
Yanıtla (4) (0)O zaman bilgiler AKp yi işaret ediyor.
Yanıtla (3) (0)Wikipedia.org'taki etimolojik tanımı: "Bir şeyi örtmek, yaldızlamak veya boyamak manasına gelen Arapça 'decl' kökünden türemiş bir sıfat olup, çok yalancı, aldatıcı, hilekâr demektir."
Yanıtla (3) (0)DERİN PLAN ; Erdoğanı seçtirmek, Bahçeliyi devirmek, iyi parti-zafer ve diğer tüm milliyetçileri tek çatı altında toplayıp KKnun yerinede İmamoğlunu getirmek ve Meclis Aritmatiğinde Erdoğanın yeniden aday olamayacağı bir erken seçim kararı alıp akpyide dağıtarak 2024 belediye seçimleri ile cb meclis seçimlerini tekrarlamak. Şu an siyasetin her cephesinde bir milliyetçi - ülkücü kökenli parti konumlanmış durumda. Planın sırrını milliyetçi ülkücü camianın eski bir sloganının içeriğinde arayın!
Yanıtla (0) (5)Cumhur ittifakı c.başkanlığını yüzde 55 ile alır. Ümit varsa cumhur ittifakında var. Seçime 7 ay kalmış muhalefette en küçük bir ümit yok. Adayı yıpratmayacağız kaygısı her şeyi yıprattı. Muhalefet bitik. Nasip olursa Erdoğan 2028 kadar ülkenin başında.
Yanıtla (8) (25)Mehmet:Mühürsüz oylarla zar zor kazanıp.''Atı alan Üsküdarı geçti'' kurnazlığı yapanlar bitik bir ülke ile seçimi kazanacaklar öyle mi?Güldür güldür şow bile sizlerin iddialarına yetişemez veselam.
Yanıtla (10) (2)''İktidar ne yaparsa yapsın oy alanındaki erimeyi telafi etmekten ümidini kesti, “ateş topu”nu kendisinden sonra gelecek iktidarın kucağına bırakmak gibi bir hesaba yöneldi. Hani “Enkaz bırakmak” denir ya böyle durumlar için.''Yıllardır iddia söylediğim gibi 70 yıllık sağ zihniyetin şark kurnazlığıdır bu.Ülkeyi batır halk sola oy versin onlarda boş bütçeyle çuvallayınca 'bakın gördünüz mü bunlardan ülkeye hayır gelmez'' sloganıyla tekrar iktidar ol.Sonuç aynı kimin umurunda.
Yanıtla (5) (0)Bir emekli yönetici olarak söylüyorum AKP başından beri adaleti uygulamadı ve kalkınmanın gereklerini yapmadı.Size bir örnek vereyim.Yıl 2002,bir ilde boşalan bir şube md ne atama yapılacak.Şubede 2 mühendis var bunların hakkı.Ancak bunların başına 2 yıllık açık öğr mezunu sara hastası birisi md yapıldı.Milletvekili ile bu konuda kavga ettim.Adınız Adalet ve Kalkınma bunun neresi adalet dedim.Biz böyle istiyoruz dedi.Bizden olsun çamurdan olsun zihniyeti.O zaman bunların notunu verdim.
Yanıtla (18) (0)Erdogan cebimize kendi elleriyle eliyle para da doldursa bu secimde oy yok. Ulke berbat oldu.
Yanıtla (15) (0)Yakın oldukları gurubun hoşuna gidecek sipariş oy oranlarını istatistik bilimi ile değil matematik hileleri ile seçmen davranışını manupile etmek için bilerek üreten araştırma şirketleri var, sandık gelir sonuçlar belli olur herkesin ne kadar saçı varsa kucağına dökülür.
Yanıtla (2) (0)Bu yazı sizin muhalefetten ümit kestiğinizin göstergesi
Yanıtla (2) (5)Muhalefet me yapsa kimse yaranamıyor. Özellikle Kılıçdaroğlu ne yapsa kimseye yaranamıyor. Erdoğan en küçük bir şeysinden gol attı havalarına giriyor. Bazen diyorum bu topluma her şey müstahak.
Yanıtla (21) (4)Mesele muhalefetin dişe dokunur birşey yapamaması. En ufak bir seçmenin gözüne hoş görünecek birşey yapsa arkasından biri çıkıp sıvıyor ortalığı.
Yanıtla (2) (4)bu muhalefet değil mi ki AKP'yi 20 yıl ikitidarda tutan...
Yanıtla (3) (6)İstanbul'da öğretmenim 11 bin ile kira ödeyip 2 çocuk okutmaya çalışıyorum her geçen gün hayata dair ümitlerim kayboluyor. Maaşa zam demek alacağın bütün ürünlere zam demek. Geçen yıl bu zamanlara dönmek istiyorum. Allah sonumuzu hayretsin.
Yanıtla (21) (6)Keşke hep birlikte 2002 yılına dönebilsek!
Yanıtla (5) (1)Tanidigim bir cok akp li erdogana oy verecegini partiye oy vermeyecegini soyluyor.akillarinca erdogani partinin camurundan ayri tutmaya calisiyorlar.bu durumu erdogan ve akp parti yonetimi biliyor.su an erdoganin derdi kendini kurtarmak,son raddede partiyi gozden cikaracak.bugune kadar bircok arkadasini yolda biraktigi gibi..
Yanıtla (8) (4)Unutmayin Anadolu BIZANS topragiydi. Burada saray entrikalari bitmez .
Yanıtla (11) (4)Okura: Entrikalarin toprakla ne ilgisi var? Anadolu'nun topragindan yetisen sebze ve meyveler insanlari entrikaci mi yapiyor? Sen Bizans tarihini ayrintili olarak biliyor musun ki, boyle bir yorum yazdin? Sahi nedir bu Bizans Saray Entrikalari dedigin olaylar?
Yanıtla (6) (3)Kardeş haklısın da, Osmanlı deseydi hakkında soruşturma açılırdı. Aşırı tepki vermişsin diyorum…
Yanıtla (2) (4)İktidar çok uzun süredir ciddi savrulma içinde yönetme yetisini kaybettiler asgari ücret kesinlikle Ocak ayın da 9000 TL olmaz belki seçime 1ay kala bir düzenleme yaparlar TÜİK ikinci 6 ayı yüzde 20 nin altında çıkaracak bu doğrultuda emekli maaşına zam yapilacak ve asgari ücrete bir miktar fazla zam yapılır çünkü son mermiyi seçine 1 ay kala atmak istiyor bizlerde safız ya gidip akp oy vericeğiz
Yanıtla (3) (0)Akp gitsede devletteki yikim yuzyil surecek en onemlisi sorunlar yumagi milyonlarca ne idugu belisiz afgan suriye irak bilmem nere turke denk gelmek artik cok zor ve devket makamlarini usgal etmis liyakatsuzler nadil temizkenecek imkansiz durum cok vahim
Yanıtla (6) (2)Toplum çoğunluğu olarak karnemiz iyimi ki, iyi yönetilelim? Hemen her dönemde "ah bu iktidardan kurtulsak" demedik mi? Mevcut yönetim de، öyle gelmedi mi? Değiş se iyi mi, kötü mü olacak, bilinmiyor. Sn. Yazar muhalefette bir ışık mı görüyor? Samimiyyet yetmez, sn. Yazarla birlikte "objektif olarak" biraz da kendi karnemize baksak iyi olmaz mı? Hem, her ne kadar Türkiye alttan almaya çalışsa da, sanki global sistem başımıza bir savaş belası açmaya kararlı görünüyor. Sonumuz Hayrolsun.
Yanıtla (5) (0)Sayın yazar sen de ümidini kestin muhalefetten, yazınızdan bu anlaşılıyor. geliyor gelmekte olan
Yanıtla (9) (6)Şunu anlayamıyorlar; Her işi merkezden yönetmeye kalkarsanız vazifeli herkes bir aksiyon alması gerektiğinde ağzınıza bakar, sorumluluk düşüncesi kaybolur. Zamanında yapılması gereken işler bekler. Merkezdeki gözde adamlarla teşkilatlardaki bürokratlar arasında gönül bağı kopar, iş tatminsizliği başlar. Halk ise kaliteli hizmet alamaz. Böyle şirket yönetilmez.
Yanıtla (2) (0)Kopuş bir gurubun ihyası için neler verilmedi verilenler neresi verirse oraya kopuyor kopuşun dibinde. zorluklar aşılïr elbet bu zorluklar dūnyadan bağımsız değil ancak gurubun savruluşu ruhu hep kendinde olmadığı için karanlïk.diyecek herkesi karanlıkda sayacak .gõzūn aydın olsun.
Yanıtla (0) (1)Sayın Taşgetiren yazınız mükemmel olmuş. Erdoğan seçimlerden umudunu kesmiş ki Ocak ayındaki bütçe ile millete bol para dağıtarak seçimi alacağını zannediyor. İstediği kadar para versin bu enflasyon karşısında aylık 30 bin TL alanlar bile paramız yetmiyor diyorlar onun için Erdoğan Mart 2023 öncesi seçime giderse belki bu maaş artışlarının faydasını görür yoksa Mayıs ve Haziranda yapılacak seçimlerde verilen artışlar kuşa döner.
Yanıtla (5) (1)Sayın yazar sizin bildiğiniz bu hesapları muhalefet bilmiyor mu.biliyorsa neden bu kadar hevesliler iktidar olmaya.yoksa kendileri daha mı marifetli ekonomi konusunda.ben anlamadım var bu işte bir şey de neyse...
Yanıtla (5) (4)Peynir fiyatları 4 kat arttı. 4 kişilik ailenin sadece kahvaltı masrafı 1000’den aşağı değildir.. anketlere bakılırsa herşey yolunda…yani epistemiyolojik bir kopuş gözlenmiyor…araştırmaya değer bir konu
Yanıtla (5) (1)Sayın Erdoğan seçimi kaybedecekse aday olmaz. Çünkü kaybeden kendisi olmamış olur. Kendisi aday olmaz ise kimi aday gösterir derseniz en uygun aday Bahçeli olur. Kabul etmez ise Perinçek kabul eder. Çünkü kendi partisinden liderlik vasfı taşıyabilecek kimse kalmadı.
Yanıtla (4) (6)sayın yazar asgari ücreti 9000 tl olmasını yadırgıyor...500 dolar endeksli neresi kötü bunun ....300 dolar cok komik değil mi...matematiki mi unuttunuz...rekabet 500 dolar la olamaz mı...Başka yazılarınızda adalet eşitlık kuran ayeti vb yazıyorsunuz...ne oldu ...hani verecektik...elektrik te doğalgaz da fırınlara un vb diğer konularda destekler iptal olsa 5500 tl zaten bu üç gidere yetmez....
Yanıtla (3) (2)„Bu kardeşinize yetkiyi verin, ondan sonra faizle, şunla bunla nasıl uğraşılır göreceksiniz” Adalet ve Kalkınma sadece kendileri içinmiş. İç huzuru bir türlü yakalayamamış birisine yeni rezervler açmak havanda su dövmektir.
Yanıtla (21) (6)660 milyar ( eski parayla 660 katrilyon ) lira açıkla hazırlanan bütçe olur mu ? hatta kimi uzmanlar bunun iki katı açıkla 2023 yılının biteceğini söylüyor. Bu hesap seçim nedeniyle kesenin ağzını açmanın sonucu olarak tahmin ediliyor herhalde. Bu kadar bütçe açığı olmayan kaynağın harcanması; haliyle enflasyonun ve fiyatların fırlaması demektir. Bu kadar popülizme ne gerek var . İktidar kazansa nasıl toparlayacak ? kaybetse büyük bir enkaz bırakacak. Memlekete yazık değil mi ?
Yanıtla (16) (3)Bence, Ak parti gidecek ama bırakacağı enkaz akıl almaz olacak. yurdum insanı 'Ya Allah Bismillah' diyeni çok seviyor. ama her geçen gün fakirleştiğinin farkında değil.
Yanıtla (23) (6)Dediğiniz gibi değil sayın hocam; sayın Erdoğan ne yaptığını gayet iyi biliyor, oy kitlesini tanıyor, hani yerel seçimlerde büyük şehirleri kaybetti , tamam ama cumhurbaşkanlığı seçimi başka bir şey , kime sorarsan sor tövbe oy vermedim der, en yakınımdan bilirim , lakin sandıktan akp çıkar, hayır diyen oy vermiştir. Çünkü oyun rengini belirleyen, farklı etmenler var, ki zaten bunlar biliniyor, onun için değişen pek bir şey olmaz. Aynı kadro yola devam eder….!
Yanıtla (13) (6)Kafka'nın "Yola Düşmek" hikayesi vardır. Bahçe kapısından çıkmak üzere olana patrona uşağı "nereye gidiyorsunuz" diye sorar. Patron "Bilmiyorum, yalnızca buradan dışarı çıkmak istiyorum, yeter ki buradan dışarı olsun, amacıma ulaşmamın tek yolu bu" der. Uşak, "yani amacınızın ne olduğunu biliyor musunuz" der. "Evet" diye yanıtlar patron "az önce de söyledim ya, buradan dışarı çıkmak, amacım bu" İktidar nereye gittiğini ve amacının ne olduğunu bilmiyor. Epistemolojik kopuş budur!
Yanıtla (8) (2)