Eski Başbakan Mesut Yılmaz’ın oğlu Yavuz Yılmaz’ı intihara süreklediği açıklanan ‘Temporal Lob Epilepsi’ hastalığı halk arasında ‘şakak epilepsisi’ olarak biliniyor. Ünlü Rus romancı Dostoyevski’nin de muzdarip olduğu hastalık, ağır seyrederse hassas kişiliğe neden oluyor, bireyi toplumdan soyutluyor.
HABER MERKEZİ / İSTANBUL
Eski Başbakanlardan Mesut Yılmaz’ın büyük oğlu Mehmet Yavuz Yılmaz’ın önceki gün sabah 09.00 sularında Beykoz Konutları’ndaki evinde ölü bulunmasının ardından 38 yaşındaki iş adamının intihar ettiği değerlendirmesi yapıldı. Babasına 1993 yılında hediye edilen Smith Wesson marka silahın ‘pocket’ (cep) olarak adlandırılan en küçük modeliyle yaşamına son verdiği kaydedilen Yılmaz’ın sağlık sorunları yaşadığı öne sürülmüştü. Yılmaz’ın annesi ile birlikte kurduğu İstanbul Kent Üniversitesi, kurumun İcra Kurulu Üyesi Yavuz Yılmaz’ın felce doğru ilerleyen ‘Temporal Lob Epilepsi’ hastalığından dolay tedavi gördüğünü ve ağır stres altında olduğunu açıkladı. Uzmanlara göre, halk arasında ‘şakak epilepsisi’ olarak bilinen ‘Temporal Lob Epilepsi’ tipolojik ve davranışsal nöbetlerle kendini belli ediyor. Tüm epilepsi hastalıkları içinde en nadir görülen tür. Toplumun yüzde 1’inde epilepsi görülebilirken, bu hastalar arasında ancak yüz kişiden 7’sinde ‘Temporal Lob Epilepsi’ ortaya çıkıyor.
NP İstanbul Beyin Hastanesi’nden Prof. Sultan Tarlacı, hastalığın bilinç kopuklukları, dalma, otamatik hareketler, ağız şapırdatma gibi nöbetlerle kendini gösterdiğini söyledi. ‘Temporal Lob Epilepsi’nin kişide bilinç kaybı, çevreyle bağlantının kesilmesi gibi dirençli şekilde seyrettiği vakaların da olduğunu belirten Tarlacı “İlaç tedavisi dirençli epilepside etkili olmazsa, cerrahi tedavi uygulanır. Bu hastalığa yakalanlar intihar eğilimli olmazlar. Felç riski de bu hastalıkta görülmez. Yani pilepsi hastalığında felç beklemeyiz. Dirençli türlerde nöbetlerin kontrol altına alınması zor olabilir. Sık nöbet olduğu zaman hastanın psikoloji bozulur, dışarı çıkmaz, insanlarla bir araya gelemez olur. Bu da dolaylı olarak intihara sürüklenmesine neden olabilir” ifadelerini kullandı.
Prof. Tarlacı, hastalığın hassas kişiliğe neden olduğunu, yaratıcı yönü güçlü olan kişilerde etkisinin daha belirgin şekilde ortaya çıktığını belirtirken ünlü Rus romancı Fyodor Mihayloviç Dostoyevski’yi örnek gösterdi. Şakak epilepsisinde ilaca dirençli hastalara cerrahi tedavi uygulanıyor. Ancak hastalığın direncine göre cerrahi tedaviden alınan sonuç değişiyor. Yani kimi hastalarda hastalığın etkileri belirgin şekilde ortadan kaybolurken, bazılarında ise daha az ilerleme oluyor.
Medikal Park Hastanesi’nden Nöroloj Yrd. Doç. Dr. Emir Ruşen ise hastalığın beynin hafıza ve bellek kısımları ile ilgili alanları etkilediğini söyledi. Ruşen “Bu hastalar mutlaka tedaviye yanıt verirler, eğer ilaçlarını düzenli kullanırlarsa nöbetler çok yüksek oranda kontrol altına alınabilir. Ama eğer yapısal bir bozukluktan kaynaklı bir epilepsi varsa ki biz buna mezial temporal epilepsi diyoruz; bu durumda epileptik cerrahi devreye giriyor. Bu tarz rahatsızlıklarda bir intihar tablosunu pek görmüyoruz. Psikolojik tablolar görülebilir ama hastayı intihara götürmez. Ancak çok dirençli tip epilepsi varsa belki peş peşe art arda kontrol edilemeyen psikolojik veya psikiyatrik bulgular beraberinde ortaya çıkıyorsa muhtemel olabilir” diye konuştu.
YILMAZ AİLESİNE TAZİYE ZİYARETLERİ
Acı haberi Berna Yılmaz’ın kalp rahatsızlığından dolayı gittiği ABD dönüşü havalimanında alan Yılmaz çifti dün taziyeleri kabul etti. Beykoz’daki eve giden siyaset, spor, sanat ve iş dünyasından birçok isim acılı aileyi teskin etmeye çalıştı. İlk olarak Başbakan Binali Yıldırım ve eşi Semiha Yıldırım’ın gittiği eve gün boyu ziyaretler gerçekleşti. Teknik direktör Fatih Terim, İstanbul Valisi Vasip Şahin, Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin ve iş adamı Ali Ağaoğlu gibi isimler Yılmaz ailesinin acısını paylaştı. Öte yandan Mehmet Yavuz Yılmaz’ın cenazesinin bugün öğle vakti Marmara İlahiyat Camisi’nde kılınacak cenaze namazının ardından Kanlıca’da toprağa verileceği öğrenildi. Berna Yılmaz’ın ise Gayrettepe’deki bir hastanede kontrol altında tutulduğu, doktorun uzun vermesi halinde hastaneden çıkabileceği belirtildi.
‘BENDEKİ SON FOTOĞRAF’
Yılmaz’la üç yıl nişanlı kaldıktan sonra ilişkileri biten Neşe Sapmaz, sosyal medyada duygusal bir paylaşım yaptı. Sapmaz, Yılmaz’la çektirdikleri bir fotoğrafı paylaşarak, altına “Ne ben anlatabilirim, ne siz anlayabilirsiniz. Çok üzgünüm. Bendeki son resmimiz” notunu düştü.