Yurt dışına çıkarken gereken belgeler arasında olan pasaportu çıkartmak için ne kadar para gerekli. Pasaport çıkartmak ne kadara mal olur? Yurt dışın acıkmak için ihtiyaç duyduğumuz bir belge olan pasaportu çıkartırken cebimizden ne kadar para çıkar? İşte pasaport çıkartırken harcayacağınız para miktarı ve pasaport ile ilgili diğer detaylar…
Yurt dışına gitmek isteyen herkesin sahip olması gereken pasaportu çıkartırken alınması gereken izin ve belgelerin yanı sıra belli bir miktar da para ödemeniz gerekmektedir. Pasaport yurt dışında yetkililerin incelediği belge olarak kimlik belgesi niteliği taşımaktadır. Peki pasaport almak ne kadara mal olur.
PASAPORT ÇIKARTMAK İÇİN NE KADAR PARA GEREKMEKTEDİR
Öncelikle pasaport alırken ödeyeceğiniz parayı etkileyen detaylar vardır örneğin pasaportun geçerlilik süresi bu detaylardan biridir. Pasaportun geçerlilik süresi arttıkça ödemeniz gereken pasaport harcı da artmaktadır. Pasaport alırken geçerlilik süresi ne kadar olursa olsun defter bedeli sabittir değişmez. Ayrıca pasaport belgesine verdiğiniz para harici yurt dışına çıkarken çıkış bedeli ödersiniz bu çıkış harcının pasaport ile bir ilgisi bulunmamaktadır.
PASAPORT HARÇ VE DEFTER BEDELİ 2021
Pasaport çıkartırken ödemeniz gereken para miktarı geçerlilik süresine göre değişmektedir. Pasaport ala bilmek için ödemeniz gereken miktarlar aşağıdaki tabloda detaylı olarak verilmiştir.
HARÇ BEDELİ DEFTER BEDELİ TOPLAM
HARÇ BEDELİ DEFTER BEDELİ TOPLAM
6 AY 227,27 TL 180 TL 407,20 TL
1 YIL 332,10 TL 180 TL 512,10 TL
2 YIL 542,20 TL 180 TL 722,20 TL
3 YIL 770,20 TL 180 TL 950,20 TL
4-10 YIL 1085,40 TL 180 TL 1265,40 TL
Yukarıda da verildiği gibi pasaport alırken defter bedeli değişmemekte fakat harç bedeli pasaportun geçerlilik süresine göre artmakta. Tüm bunların yanı sıra uzun süreli pasaport almak vize işlemlerinde de kolaylık sağlamaktadır. Çünkü ülkemizin vize uygulamasında bulunan yabancı ülkelere giriş için pasaportunuzun geçerlilik süresinin dolmasına en az 6 aylık bir sürenin olması gerekmektedir. Ve 18 yaşından küçük bireyler en fazla 5 yıllık bir pasaport alabilmektedir.
Defter bedelini maliye bakanlığı ile anlaşma yapmış olan bankalardan yada maliye bakanlığının bünyesinde hizmet veren il veya ilçelerdeki mal müdürlüklerine harç bedelini ve defter bedelini ödeye bilirsiniz. Bu işlem için yanınıza nüfus cüzdanınızı alıp veznelere giderek harç veya defter bedelini ödemek istediğinizi belirtmeniz yeterli olacaktır. Bu ödemeyi yaptığınıza dair 1. Defter bedeli, 2. Harç bedeli olmak üzere 2 dekont verilmesi gerekmektedir. Verilen dekontları pasaport için gereken diğer belgeler ile teslim etmeniz gerekmektedir. Harç bedeli ve defter bedelini ödedikten sonra tek dekont verildiyse üzerinde her 2 ödemeyi yaptığınız dair bilgi bulunduğundan emin olun.
MALİYE BAKANLIĞI İLE ANLAŞMA YAPMIŞ OLAN BANKALR
1.Akbank 11.Finansbank 22. Turkland Bank
2. Aktifbank 12. Garanti Bankası 23. Türk Ekonomi Bankası (TEB)
3.Albaraka Türk 13.Katılım Bankası 24. HSBC Bank Türkiye Finans Katılım Bankası
4.Alternatif Bank 14. ING Bank Türk Halk Bankası 25. Türkiye Vakıflar Bankası
5.Anadolubank 15.Kuveyt Türk Katılım Bankası 26. Yapı ve Kredi Bankası
6.Arap Türk 16. Türkiye iş Bankası 27. Ziraat Katılım Bankası
Bankası 17.Odeabank
7.Citibank 18.Şekerbank
8. Denizbank 19. T.C. Ziraat Bankası
9.BurganBank 20. ICBC Turkey Bank A.Ş.
10.FibaBanka 21.TurkishBank