Paraf atmak nedir, ne anlama gelir, ne anlama gelir? Paraf ve imza aynı mı, farklar nelerdir? Soruları merak içerisinde araştırılmaya başlandı. Konuyla ilgili detaylara ve soruların cevaplarına haberimizden ulaşabilirsiniz…
Kamu hizmetinde sıklıkla karıştırılan paraf ve imzalar tamamen farklı şeylerdir. İmzanın sorumluluğu asıldan daha büyük olduğu için imza özeldir. Parafın en önemli özelliği bağlanmamasıdır.
Paraf nedir sorusuyla başlarsak; paraf, sadece adınızın veya adınızın ve soyadınızın baş harflerinden oluşan "Okudum, gördüm, anladım, katılıyorum" gibi ibarelerin altına yerleştirilen bir işarettir. Parafın hiçbir hukuki sorumluluğu yoktur, sadece yukarıda açıklanan izleme için kullanılmaktadır. Ancak imzalamak tamamen yasal sorumluluktur ve tüm yükümlülükleri üstlenir. Bilinmeyen belge ve metinleri tamamlamak sorun değil ama imzalarsanız ileride sorun çıkarsa tüm sorumluluk size ait olacaktır. Genel olarak paraf; katılımcıları, öğretmenleri veya grup üyelerine aittir.
PARAF İLE İMZA ARASINDAKİ FARK NEDİR?
Paraf ve imza arasında keskin dönüşler var. Bu nedenle bunlar iki ayrı kelimedir. İki kelimenin kırmızı çizgisi vardır. Paraf ve imzalar arasındaki farklar aşağıdaki gibidir;
Paraf genellikle formaliteleri tamamlamak için kullanılır. "Bilgim var, gördüm, kabul ettim" gibi. Ancak imza ile ilgili karar kesindir. İmza, resmi belgelerde ve ticari konularda kullanılır.
Parafın yasal sorumluluğu yoktur. Gelecekte bu dergide bir iş bulursan, seni suçlamazlar. Çünkü sadece adınız veya adınızın ve soyadınızın baş harfleri yazılır. Belki bir başkası senin yerini alabilir. Ancak imza tamamen özel ve şahsi olduğu için hukuki sorumluluk taşımaktadır. Kağıdı imzalamadan önce iki kez düşünün.
Paraf çok nettir. Ad-soyad, soyadı - ad baş harflerden oluşur. Ancak imzalama biraz daha karmaşık ve dağınık.
Bazı belgeler için paraf zorunlu değildir. Ancak, banka işlemleri devlet kurumlarında imzalanmalıdır.