Yargıtay'dan tartışılacak karar: Şiddetle ev işleri aynı kefede

Yargıtay'dan tartışılacak karar: Şiddetle ev işleri aynı kefede

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi eşine şiddet uygulayan erkekle, ev işlerini yapmayan kadını 'eşit kusurlu' buldu. Kararla kadına verilen tazminat ve nafaka iptal edildi.

Yargıtay boşanma aşamasında olan çiftle ilgili tartışılacak bir karara imza attı. Mahkeme eşine şiddet uygulayan adamla, ev işlerini yapmayan kadını 'eşit kusurlu' kabul etti.

Bir süredir şiddetli geçimsizlik yaşayan çift, Aile Mahkemesi’ne müracaat ederek karşılıklı boşanma davası açtı. Davacı-davalı kadın, eşinin sürekli kendisine "cahil, kadın mısın" diyerek hakaret ettiğini, şiddet uyguladığını öne sürdü. Davalı karşı davacı erkek ise, eşinin üzerine düşen görevleri yerine getirmediğini, evinin işlerini yapmadığını, çocuklarla ilgilenmediğini, sık sık evini terk ettiğini, güven sarsıcı davranışlarının bulunduğunu öne sürdü.

MAHKEME KADINI HAKLI BULMUŞTU

Mahkeme; erkeğin daha fazla kusurlu olduğunu kabul ederek tarafların boşanmalarına, kadın yararına aylık 250 TL tedbir, 250 TL yoksulluk nafakasına, kadın lehine 10 bin TL maddi ve 10 bin TL manevi tazminata hükmetti. Davacı-davalı erkeğin maddi ve manevi tazminat taleplerinin reddine karar verildi. Hüküm davacı-davalı erkek tarafından, kusur belirlemesi, kadının kabul edilen boşanma davası, reddedilen tazminat talepleri ve aleyhine hükmedilen nafaka ve tazminatlar yönünden istinaf edildi.

Bölge adliye mahkemesince davalı-davacı kadını güven sarsıcı davranışlarının ispatlanamadığı, ancak evlilik birliğinin temelinden sarsılmasına neden olan olaylarda; birlik görevlerini yerine getirmeyen, eşine "Mal, cahil, kadın mısın" diye hakaret eden, sık sık evden kovan ve şiddet uygulayan davacı-davalı erkeğin ağır kusurlu olduğu vurgulandı. Çalışmadığı halde ev dışında çokça vakit geçirerek birlik görevlerini yerine getirmeyen, evi, eşi ve çocuklarıyla yeterince ilgilenmeyen davalı-davacı kadının ise az kusurlu olduğu gerekçesi ile davacı-davalı erkeğin istinaf başvurusunun esastan reddine karar verildi. Hüküm davacı davalı erkek tarafından temyiz edilince devreye Yargıtay 2. Hukuk Dairesi girdi.

YARGITAY'DAN TARTIŞILACAK KARAR

Aile Mahkemesi’nce davalı-davacı kadına kusur olarak yüklenilen üzerine düşen görevleri yerine getirmeme, evinin işlerini yapmama, çocuklarla ilgilenmeme, sık sık evini terk etme ve güven sarsıcı davranışlarda bulunma vakıaları istinaf kanun yoluna başvurulmayarak kesinleştiği hatırlatıldı.

Kararda şöyle denildi:

"İstinaf kanun yoluna başvuruda bulunan erkek aleyhine ilk derece mahkemesince kusur olarak yüklenilmeyen hakaret etme ve eşini evden kovma vakıalarının da kusur olarak yüklenilmesi mümkün değildir. O halde, ilk derece mahkemesince davacı-davalı kadına yüklenen ve istinaf kanun yoluna başvurulmaksızın kesinleşen kusurlu davranışlara karşı davalı-davacı erkeğin üzerine düşen görevlerini yerine getirmeme, evine bakmama, evinin ihtiyaçlarını karşılamama ve eşine fiziksel şiddet uygulama şeklinde gerçekleşen kusurları nazara alındığında, boşanmaya sebebiyet veren olaylarda tarafların eşit kusurlu olduğunun kabulü gerekir.

Bu husus gözetilmeden yanılgılı değerlendirme sonucu davacı-davalı erkeğin ağır kusurlu olduğunun kabulü doğru olmamış ve bozmayı gerektirmiştir. Boşanmaya sebebiyet veren vakıalarda taraflar eşit kusurludur. Boşanmaya sebep olan olaylarda eşit kusurlu eş yararına maddi ve manevi tazminata karar verilemez. Davalı-davacı kadının maddi ve manevi tazminat isteklerinin reddine karar vermek gerekirken, hatalı kusur belirlemesinin sonucu olarak yazılı şekilde hüküm kurulması doğru olmayıp, bozmayı gerektirmiştir.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
5 Yorum
  • okur / 07 Aralık 2020 23:16

    Niçin tartışmalı olsun? Ha! Yoksa kadın evde (ev hanımı olduğu halde) ev işleriyle uğraşmak,onları yapmak sorumluluğu yok mu? Kadın ev hanımıysa mecburen yapacak. Yoksa niçin evlenmiş? Sadece çocuk yapmak için mi? Eğer dışarıda erkeğin zoruyla, etkisiyle çalışıyorsa ev işleri kadın ve erkeğin ortak olur. Bu durumda ev işlerini sadece kadın yüklemek ona zulüm olur...

    Yanıtla (0) (0)
  • Hasan Yılmaz / 07 Aralık 2020 16:33

    Yargıtay işini yapmış. Her karar kadın lehine mi olacaktı ki tartışmalı karar diye haber yapıyorsunuz. Zaten sizin ve İstanbul Sözleşmesi yüzünden erkeğin hiç bir hakkı kalmadı.

    Yanıtla (6) (1)
  • Mustafa / 07 Aralık 2020 13:14

    Çok şükür nasıl oldu acaba..Yazılı-görsel-sosyal medyada heryerde kadın da kadın..Kardeşim kadınlar, kendi öz benliklerini kaybetti..Sorumluluklarını unuttu.İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı kanun ile-kendini ilah görüyor.Yasada kadının beyanı esas.Kadının tek bir cümlesi eşin evden uzaklaştırılması demek.Lütfen toplumun ve aile içinde gerçekten yaşanananlar anlatılsın.Hemen kadın ölümleri deyip-bu ateşi daha da harlamayın.Aile kavramını esas alan kanunların acilen gelmesi lazım..

    Yanıtla (11) (2)
  • Ali / 07 Aralık 2020 12:46

    Kararın nesi tartışmalı kardeşim, sorumluluklarını yerine getirmeyen kadın kusurludur, bunun NESİ TARTIŞMALI

    Yanıtla (10) (3)
  • mehmet y. / 07 Aralık 2020 11:54

    güzeeeellllll, birazda erkek hakları yaw

    Yanıtla (8) (3)
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN