Emisyon skandalıyla gündemden düşmeyen Volkswagen, emisyon skandalından kurtulmak için yeni yol buldu. Volkswagen, hileli yazılım değiştiğinde araçların performansı yüzde 20 düştüğü için takas teşviki ile eski araçların yerine yeni araç vermeyi planlıyor. Volkswagen'in Türkiye’de ise Jetta ve Caddy satışları aynı kapsamda durdurulmuştu.
ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA), 18 Eylül tarihinde Volkswagen’in ABD’de sattığı bazı motorlu araçların yanıltıcı bir yazılımla emisyon testlerinin manipüle edilmesinden dolayı çevreyi standartlardan 40 kat fazla kirlettiğini açıkladı ve Volkswagen için kabus başladı.
Söz konusu skandal dünya gündemine ve özellikle otomotiv sektörüne bomba gibi düşerken, 29 Eylül’de İspanya Hükümeti, performans arabaları promosyon kampanyaları kapsamında satılan Seat araçlar için verdiği yardımı geri çekmek istediğini açıkladı.
Paralarını istediler, satışlarına ara verdiler
Volkswagen’den parasını geri isteyen kurumların sayısı artarken, bazı ülkeler markanın dizel model araçlarının satışlarını geçici olarak durdurduğunu açıkladı. Öncelikle 29 Eylül tarihinde, Audi, SEAT, Skoda ve Volkswagen’in Hollandalı ithalatçısı olan PON şirketi, dizel model araçlarının satışlarını geçici olarak durdurduğunu dile getirdi. Ardından 4 Ekim’de, Volkswagen, Avustralya’da 1.6 ve 2 litrelik EA189 dizel motorlu araçların satışını duracağını ifade etti.
12 Ekim tarihinde Avrupa Yatırım Bankası (EIB) Başkanı Werner Hoyer, Sueddeutsche Zeitung’a verdiği röportajda, Volkswagen’e gerçekten düşük emisyonlu araçlar üretmesi için kredi verdiklerini fakat emisyon testlerindeki manipülasyonun ardından krediyi geri isteyebilecekleri vurguladı.
Türkiye’de Jetta ve Caddy satışı durdu
Bundan yaklaşık 1 hafta sonra, 20 Ekim’de Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanı Fikri Işık, Volkswagen’in durumuna ilişkin önemli açıklamalarda bulundu ve markanın sorunlu araçlarının satışının gönüllü olarak durdurulacağını açıkladı. Işık, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:
"Sağolsunlar onlar da 323 bin aracı gönüllü geri çağırma yöntemiyle, Almanya'yla eş zamanlı olarak çağıracaklarını açıkladılar. Belki ilk defa bir bilgiyi de sizin aracınızla paylaşalım. Volkswagen'in şu anda EA 189 dedikleri motor tipinde iki aracı var Türkiye'de, Jetta ve Caddy. Bunlarla ilgili araçların satışını bu akşam itibarıyla durduracak.
Doğuş Otomotiv’den de açıklama geldi
Bu gönüllü bir durdurma, askıya alacak satışı ve bu teknik güncellemeler yapıldıktan sonra satılacak. Bu noktada firmamızın duyarlılığına teşekkür ediyorum. Bunu biz de yakınen takip ediyoruz. Bir taraftan emisyon noktasındaki hassasiyetimizi sürdürüyoruz. Diğer taraftan da teknik güncellemelerin bir an önce gönüllü olarak yapılmasının takipçisi olacağız. Dediğim gibi, bu akşam itibarıyla firmanın, Jetta ve Caddy'de, 1.6 dizel motorlarda satışını askıya aldığını sizlerin aracılığıyla kamuoyuyla paylaşmış olduk."
Bu arada, Doğuş Otomotiv’den de Volkswagen skandalıyla ilgili bir açıklama geldi ve “Volkswagen AG tarafından üretilen EA189 EU5 motor tipine sahip dizel araçlarla ilgili alınan kararla gönüllü olarak, Jetta ve Caddy modellerimizde sadece EA189 EU5 1.6 TDI motor tipinde araçların satışı bu akşam itibari ile geçici olarak durdurulmuştur” dendi.
15 yıl sonra ilk kez zarar açıkladı
Öte yandan, 21 Ekim’de Avrupa Birliği (AB) de Volkswagen’in skandala sebep olan hileli yazılımlarının bulunduğu araçlarının satışını durdurdu.
Volkswagen için art arda kötü haberler gelmeye devam ederken, bu hafta şirket, üçüncü çeyrek sonuçlarını açıkladı ve büyük bir hayal kırıklığı yarattı. Bir aydan uzun zamandır emisyon skandalı sebebiyle zor günler geçiren Volkswagen, 15 yıl sonra ilk kez zarar açıkladı. Üçüncü çeyrekte 3.5 milyar euro zarar eden şirketin Temmuz-Eylül döneminde vergi sonrasındaki zararının ise, 1.7 milyar olduğu belirtildi.
Markanın önünde iki seçenek belirdi
Skandalın etkileri tüm dünyada yayılmaya devam ederken, akıllarda “Volkswagen batıyor mu?”, “Otomotivde Alman efsanesi bitiyor mu?” soruları oluşmaya başladı. Alman otomotiv devinin bu skandaldan kurtulmak için ne yapacağı merak edilirken iki seçenek kendisini gösterdi: Geri çağırma ya da takas teşviki.
Yazılım değiştirilirse, performansı yüzde 20 düşecek
Le Huffington Post Québec’in haberine göre, geri çağırma en mantıklı seçenek olarak göze çarptı. 2009-2015 yılları arasında üretilen 2 litrelik TDI motorlu Volkswagen ve Audi markalı araçlar artık yollara çıkamazken, marka, söz konusu araçları geri çağırıp yazılımını değiştirmeyi düşündü. Fakat bu seçeneğin, araç sahiplerine çok da çekici gelmeyeceği tahmin ediliyordu çünkü bazı uzmanlara göre, hileli yazılım, standartlara uygun bir yazılım ile değiştirildiğinde araçlar performansının yüzde 20’sini kaybedecekti.
Dizel aracı benzinli araçla takas edebilir
Diğer seçenek ise, Volkswagen’in hileli yazılıma sahip dizel araçlarının başka araçlarla takas edilmesi idi. Bu konu, yaklaşık 1 ay önce Kanada’daki Volkswagen’de masaya yatırıldı ve hileli yazılıma sahip araçların benzinli araçlarla takas edilmesi konuşuldu.
Le Huffington Post Québec’e göre bu seçenek, Volkswagen’e sıfırdan başlama imkanı verecekken, araç sahiplerinin dizel araçlarını benzinliyle değiştirmeyi isteyip istemeyeceklerinden emin olunamadı.
Volkswagen takas teşvikinden yana
Volkswagen, son günlerde, hileli yazılıma sahip araçlarını ne yapacağına ilişkin olarak yazılım ve donanım değişikliğinin yanı sıra, müşterilerine cazip takas teklifleri sunarak sorunu çözmeyi planlıyor.
Alman haber ajansı DPA’nın haberine göre, Volkswagen’in üst düzey yöneticilerinden biri, markanın özellikle 1.6 litre hacimli dizel araçların cazip takas teklifleri ve çok düşük faizli geri ödeme kolaylıklarıyla takasa almanın hesaplarını yaptığını belirtti.
Eski araçlar üçüncü dünya ülkelerine ihraç edilecek
Yenileriyle değiştirilen araçların, çevre standartlarında herhangi bir normu bulunmayan üçüncü dünya ülkelerine ihraç edileceği konuşulurken, bu ülkeler arasında, Afrika ülkelerinin sıkça adı geçti. DPA’nın haberinde söz konusu araçların Türkiye’ye de satılacağı kaydedilirken, Türkiye, kullanılmış araç ithalatına izin vermediği için bu ihtimal gerçekleşemeyecek.