İzmir depreminin ardından değerlendirmede bulunan Tsunami Uzmanı Dr. Öcal Necmioğlu, İstanbul’da meydana gelecek olası bir deprem sonrası da tsunami oluşabileceğini söyledi.
Kandilli Rasathanesi Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi Müdür Yardımcısı Dr. Öcal Necmioğlu, İzmir’de yaşanan tsunami ve olası İstanbul depremi sonrası oluşabilecek tsunami hakkında açıklamalarda bulundu.
“EGE DEPREMLERİ TSUNAMİ ÜRETİYOR”
Tsunaminin beklemedikleri bir olay olmadığını dile getiren Necmioğlu, tarihte Ege’deki depremlerin tsunami ürettiğini ifade ederek, “1956 yılında Amargos depreminde Fethiye’de Bodrum’da 1 metre dalga yüksekliği var. Fethiye’de 250 metre su içeri girmiş” dedi.
“BİZİM İÇİN SÜRPRİZ BİR DURUM YOK”
Necmioğlu, konuyla ilgili çok farklı örnekler olduğunu belirterek, “İnsan hafızası bunları unutuyor. Yapmış olduğumuz bilimsel çalışmalar Türkiye’de, Karadeniz’de, Ege’de, Akdeniz’de, kıyılarımızda tsunami olabileceğini gösteriyor. Bizim için sürpriz herhangi bir durum yoktur” ifadelerini kullandı.
Kandilli Rasathanesi Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezinde (BDTİM) İzmir'deki depremin ardından yaşanan tsunamiye ilişkin basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi (BDTİM) Müdürü Doğan Kalafat (solda), Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi (BDTİM) Müdür Yardımcısı Dr. Öcal Necmioğlu (sol 2), Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener (sağ 2) ve Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Ali Pınar (sağda) katıldı.
İSTANBUL’DA TSUNAMİ OLUR MU?
‘İstanbul depremi ve sonrasında tsunami olur mu?’ sorusunu da cevaplayan Necmioğlu, şu ifadeleri kullandı:
Bunun için geçmişe bakmak lazım. Geçmiş bugünün de geleceğin de anahtarıdır.
Tarihsel kataloglara baktığımız zaman 1509, 1894 ve bazı depremlerin çeşitli çaplarda tsunamilere neden olduğunu görüyoruz.
Burada bahsettiğimiz şey Pasifik’teki, Hint Okyanusu’ndaki gibi dalga yükseklikleri değil. Modelleme çalışmalarına baktığımızda depremin genellikle yanal atımlı olmasından dolayı bu depremlerin çok da büyük dalga üretemeyeceğini de görüyoruz.
“GEÇMİŞTE OLDUYSA YİNE OLUR”
Tarihsel kayıtlar daha yüksek dalga boyutlarını gösteriyor. Tarihte olmuş depremlerin denizaltı heyelanlarını tetiklemiş olabileceği ve normal depremden dolayı değil de depremin tetiklemiş olduğu kütle hareketinden dolayı yerel tsunamilerin gözlemlenmiş olduğu.
Güncel modelleme çalışmaları da bu yaklaşımı doğruluyor. İşin içerisine heyelanı da kattığınız zaman daha yüksek dalga boylarını görebiliyorsunuz. Cevap Evet. Geçmişte olduysa bugün de olabilir. Gelecekte de olabilir.