Fikir ve edebiyat dünyasının çınarı Nuri Pakdil dualarla son yolculuğuna uğurlandı. Ankara Hacı Bayram Camii'nde Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in kıldırdığı cenazeye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın yanı sıra Meclis Başkanı Mustafa Şentop, bakanlar, milletvekilleri ile Pakdil'in sevenleri katıldı. Pakdil'in tabutuna Filistin atkısı konuldu.
SALİHA SULTAN / ANKARA
85 yaşında vefat eden yazar ve fikir adamı Nuri Pakdil'i, son yolculuğuna devlet uğurladı. Ankara Hacı Bayram Camii'ndeki cenazeyi Pakdil'in vasiyeti üzerine eski Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez kıldırdı.
Törene Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın yanı sıra Meclis Başkanı Mustafa Şentop, bakanlar, milletvekilleri ile Pakdil'in sevenleri katıldı.
"Yüreğimin yarısı Mekke'dir, geri kalanı da Medine'dir. Üstünde bir tül gibi Kudüs vardır" sözlerinin sahibi, Türk edebiyatının 'Kudüs Şairi' Nuri Pakdil için Ankara'da ikinci namazı vakti cenaze töreni düzenlendi.
85 yaşında Hakk'ın rahmetine kavuşan Pakdil için Hacı Bayram Camii'nde düzenlenen törende edebiyat, sanat ve siyaset dünyasından çok sayıda isim katıldı.
Cenazeye Pakdil'in ailesi, yol arkadaşları ve sevenlerinin yanısıra şakın dostu Rasim Özderen ile edeibyat dünyasından isimler katıldı.
DEVLET UĞURLADI
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu, AK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, eski bakanlardan Ali Babacan, Bekir Bozdağ, Mehdi Eker, Efkan Ala, Suat Kılıç, Emrullah İşler, Beşir Atalay, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, AK Parti Genel Sekreteri Fatih Şahin, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu da cenazede hazır bulundu.
Kudüs aşığı Pakdil'in tabutuna filistin atısı örtüldü.
1934'te Kahramanmaraş'ta dünyaya gelen Pakdil, ailesinin tavrı nedeniyle eğitim hayatı aralıklarla sürdürdü. Maraş Lisesi'nin ardından İstanbul Hukuk Fakültesini bitiren Pakdil, askerliğini Bitlis'te yaptı.
Cenaze namazı kılındıktan sonra bir genç Akif İnan'ın Mescid-i Aksa şiirini okudu. Genç gözyaşlarını tutamadı.
YEDİ GÜZEL ADAM'IN NURİ AĞABEYİ
Memleketi, ilk gençliğinin geçtiği Kahramanmaraş çeşmeleriyle kaldı Pakdil'in aklında. Bunu, 'Bir Yazarın Notları' eserinde Pakdil, "Büyüdüm, çeşmeler de aktı yanımda. Şimdi bakıyorum, kimi kurumuş, çok az su akıyor kiminden de. Her çeşme bir kent oldu yanı başımda. Nerede bir çeşme görsem, suyu akıyorsa, Maraş'ın manevi görüntüsü süzülmektedir." ifadeleriyle anlattı.
Devlet Planlama Teşkilatında 1967'de göreve başlayan Pakdil, 'Büyük Doğu' ve 'Diriliş' dergileriyle güçlü bağlar kurdu. Diriliş dergisinin yayına ara verdiği ve bir daha basılıp basılmayacağının belli olmadığı dönemde, Türk edebiyatında 'Yedi Güzel Adam' olarak bilinen ekipten Rasim Özdenören, Erdem Bayazıt ve Akif İnan ile 'Edebiyat' dergisini yayınlamaya başladı.
PAKDİL'İN 'SABIR ÜSSÜ': EDEBİYAT DERGİSİ
'Sabır üssü' olarak tanımladığı 'Edebiyat' dergisi, 1969'un Şubat ayından 1984 Aralık'a kadar aylık olarak okuyucuyla buluştu. Pakdil, bu süreçte 1972 yılında Edebiyat Dergisi Yayınları'nı kurdu. Bu yayınların ilk kitabı Pakdil'in 'Batı Notları' oldu. Edebiyat Dergisi Yayınları’ndan, 1972-1984 yılları arasında, on sekizi kendisinin, yirmi yedisi yazar arkadaşlarının olmak üzere kırk beş kitap yayımladı.
'Edebiyat' dergisinin çevresinde çok sayıda yeni şair ve yazar yetişti, dergi ayrıca Orta Doğu'daki edebiyat ile İslamcı düşüncenin gelişiminden Türk edebiyat çevrelerini de haberdar etti.
Dergi, aralıklarla 159 sayı çıkarıldı. Yayına son verdiği 1984 sonunda, derginin elinde olan bütün sayılarını ve Edebiyat Dergisi Yayınları'ndan çıkan bütün kitaplarını dağıtan Pakdil, bunun için Ankara'daki birçok öğrenci yurduna haber verdi.
Pakdil, 1984 yılına kadar 'Biat', 'Batı Notları', 'Bir Yazarın Notları', 'Anneler ve Kudüsler', 'Klas Duruş', 'Edebiyat Kulesi', 'Bağlanma', 'Sükut Suretinde'nin de aralarında olduğu 18 kitap çıkardı.
Bir süre sessizliğe gömülen Pakdil, 28 Şubat 1997'den itibaren Edebiyat Dergisi Yayınları aracılığıyla yeniden kendi kitaplarını yayınlamaya başladı.
6 KİTAPLIK DENEME MACERASI: OTEL GÖREN DEFTERLER
Pakdil 'in 'Otel Gören Defterler' başlıklı 6 kitaptan oluşan deneme serisi 1997'den itibaren okuyucuyla buluştu. Uzun bir dönem otellerde yaşayan Pakdil, bu seride adeta inzivaya çekilmiş bir yazarın tahlillerini, sorgulamalarını ve kendisiyle hesaplaşmalarını kaleme aldı.
"Cüssesi ne olursa olsun her oteli, kapasitesi değişen ruhlar mahşeri" olarak tanımlayan Pakdil, "Evlerde bu mahşerin gölgelerini bile tanıyamazsınız. Otelde yıl birimleriyle kalmak, eğer yeteneğimiz varsa bir fakültede okumaya bedeldir." değerlendirmesini yaptı.
"SENİ SAVUNUYORUM SANA KARŞI..."
Pakdil, hem Orta Doğu hem Batı edebiyatından yaptığı şiir ve düşünce yazısı çevirileriyle farkını ortaya koydu.
"Dostoyevski okumayanlara ehliyet vermemeli" diyerek edebiyata duyduğu saygıyı ortaya koyan Pakdil, 'Bir Yazarın Notları' adlı eserinde belki de tüm amacını "İnsan! Seni savunuyorum; sana karşı!" cümlesiyle özetledi.
Eserlerinde 'emek, emperyalizm, devrim' gibi kelimelere de yer veren Pakdil, 'antiemperyalist, antikapitalist, antinasyonalist, antisiyonist, antifaşist, en önemlisi de antifiravunist bir bilince sahip olduğunu' belirterek, kendini 'Muhafazakar değil devrimci Müslüman' olarak tanımladı.
İşindeki titiziliğiyle bilinen Pakdil'in, 33 şiirden oluşan 'Sükut Suretinde' kitabındaki 'Edebiyat' başlıklı dizeleri, 191 kez yazdığı dile getirildi. Kitap kapaklarını da kendisi tasarlayan Pakdil'in, bir kitabın kapağını beğenmeyip defalarca değiştirdiği ve bu yüzden matbaada sabahladığı da bilinirdi.
Pakdil, 2013'te "Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülü'ne layık görüldü.