Pfizer ve Biontech'in ortak geliştirdiği Kovid-19 aşısının mimarlarından Prof. Dr. Uğur Şahin, AA'ya konuştu. Türkiye ile aşı konusunda görüşmelerin sürdüğünü belirten Şahin "Türkiye için yeterli doz depoladık. Nispeten hızlı teslimat yapılabilir" dedi.
BioNTech'in kurucu ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin, hem mutasyon uğramış virüs hem de aşı çalışmaları hakkında AA'ya konuştu.
"HER DEVLETE BİRKAÇ YÜZ BİN AŞI DOZU GİDECEK"
Şahin, Kovid-19'a karşı geliştirdikleri aşının AB ülkelerinde onay almasından mutluluk duyduklarını belirten "Bu bizim için çok mühim bir olay. Avrupa İlaç Ajansı (EMA) diğer ülkeler için bir örnek model. 27 ülkeye yollayacağız. Orada başlayacaklar aşılara. Tabii şimdi elimizde yeterince aşı dozu yok. Her devlete birkaç yüz bin aşı dozu gidecek. Ondan sonra ocak ve şubatta belki 10-15 milyon doza kadar yükseltme imkanımız var bu aşıları" dedi.
"KONTROL İÇİN İKİ HAFTA GEREKİYOR"
İngiltere'de ortaya çıkan ve mutasyona uğrayan virüs ile ilgili de önemli detaylar paylaşan Şahin, şöyle devam etti:
"Bu ilk mutasyona uğrayan bir virüs değil. Bundan önce de değişik değişik mutasyonlar vardı. Onları biz geçmiş mutasyonları, hepsini kontrol ettik ve bir sakınca, bir problem görmüyoruz. Yeni mutasyonları kontrol için iki hafta gerekiyor. Biz çok korkmuyoruz. Kontrol etmemiz lazım ama aşımız bunda etkili olmayacak diye bir konu yok."
Aşı karşıtlarıyla ilgili de aşıya güven duymayanları aydınlatmak ve şeffaf şekilde bilgilendirmek gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Uğur Şahin "Bunu yapmamız lazım. Yanlış bilgileri çürütmek ve sabırlı olmak zorundayız. Ardından bu düzelecektir" dedi.
İngiltere'de mutasyona uğrayan virüs üzerinde henüz yeterli çalışma olmadığınını vurgulayan Şahin "Şimdi bu virüs üzerine çalışmalar yok. Bugüne kadar bildiğimiz yeni çıktığı. Bazı insanlar diyor ki daha çabuk insandan insana bulaşıyor. Bilmiyoruz çünkü bilim dosyasında çıkmadı, makale olarak okumadık daha. Biz genetik mutasyonları laboratuvarlarımıza getirdik.
Onun üzerine çalışmaya başlayacağız. Bu virüsün genetik kodunun yüzde biri mutasyona uğramış, yüzde 99'u uğramamış. Bizim aşımız çok değişik pozisyonlar aldığı için biz inanıyoruz ki yüzde biri değişmişse dahi yüzde 99'u konsolide edebilecek" ifadelerini kullandı.
"TÜRKİYE İÇİN YETERLİ DOZ DEPOLADIK"
Türkiye ile aşı konusunda görüşmelerin sürdüğünü hatırlatan Şahin, kısa süre içerisinde sözleşme imzalamanın mümkün olacağını düşündüğünü belirtti.
Türkiye'ye aşı göndermekten mutlu olacağını dile getiren Şahin, "Türkiye için yeterli doz depoladık. Nispeten hızlı teslimat yapılabilir" dedi.
Memleketi İskenderun'a 30 yıldan beri gitmediğini anlatan Prof. Dr. Uğur Şahin, İskenderun'da akrabalarının kalmadığını, hepsinin Mersin'de, Ankara'da veya İstanbul'da yaşadığını söyledi.
"İKİ HAFTAYA İHTİYACIMIZ VAR"
Öte yandan BioNTech kurucuları Prof. Dr. Uğur Şahin, Dr. Özlem Türeci ve şirketin CFO'su Sean Marett, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı geliştirdikleri aşıdaki son durum ile ilgili Mainz'de basın toplantısı düzenledi.
Şahin, İngiltere'de ortaya çıkan Kovid-19'un daha hızlı yayılan yeni türüne karşı aşının koruma sağlayıp sağlamadığını şu anda bilmediklerini ifade ederek, BioNTech'in aşısının etkili olacağına dair 'bilimsel güveni' olduğunu söyledi.
Şahin "Ama bunu ancak deney yapılırsa bileceğiz ve veriler için 2 haftaya ihtiyacımız olacak. Aşımızın işe yarama olasılığı nispeten yüksek" dedi.
Virüs mutasyonuna karşı 6 haftada yeni aşı geliştirebileceklerini bildiren Şahin, düzenleyicilerin aşılar kullanılmadan önce aşıdaki değişiklikleri onaylaması gerekebileceğini söyledi.
"45'TEN FAZLA ÜLKE ONAY VERDİ"
BioNTech CFO'su Sean Marett ise ABD ilaç şirketi Pfizer ile birlikte geliştirilen BioNTech'in aşısının, İngiltere, ABD ve AB dahil 45'ten fazla ülkede kullanımı için onaylandığını belirtti.
Kovid-19 aşısının Avrupa'daki depolardan yarın sabahtan itibaren dağıtılmaya başlanacağını aktaran Marett, isteyen AB ülkelerine 5 gün içinde teslim edileceğini söyledi.