Tweetlerini beğenmezsek para yok

Tweetlerini beğenmezsek para yok

Kültür Bakanlığı’nın ‘video şartlı’ bin TL’lik salgın paketinde skandal... Desteklerden faydalanacak isimlerin ocak ayında duyurulacağı açıklanırken POPSAV’ın, üyelerine yaptığı bildirimde “Başvuruların kontrol edilebilmesi için kilitli sosyal medya hesaplarınızı açın” denildi. Bu işlem için 10 Ocak’a kadar süre verildi. Sanatçı Destek Platformu da “Sosyal medya hesaplarınız gizliyse açın arkadaşlar. Yardımlar için sosyal medya hesaplarınıza da bakılıyor” uyarısı yaptı.

SALİHA SULTAN / KARAR

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın salgın boyunca işsiz kalan müzisyenlere ‘video çekme şartı’ ile ‘1000 TL’ içeren ‘Müzik Susmasın’ destek paketine tepkiler sürüyor. Ocak 2021’de ödemeleri yapılacağı açıklanan desteği eleştiren CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi “25 Aralık’ta başvurular bittiği halde kaç sanatçının başvuruda bulunduğunu ve kaç sanatçıya destek vereceklerini hala açıklamadılar” dedi.    

Kovid salgınının kültür sanat sektöründe en çok vurduğu alanlardan biri müzik sektörü oldu. Marttan itibaren getirilen yasaklar ve kısıtlamalar nedeniyle mali krize sürüklenen müzik sektörü aylar boyunca ‘müzik susmasın’ adı altında onlarca kampanya düzenledi.

Müzisyenlerin çağrısına 9 ay sonra cevap veren Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 1.000 TL’lik ‘Müzik Susmasın’ destek paketi ise ‘vido çekip gönderme’ şartı nedeniyle hala tepkilerin odağında yer alıyor. Destek paketine bir tepki de Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi’den geldi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Ocak’ta ödemeleri başlanacağını belirttiği destek paketinin detaylarını hala açıklanmadığına dikkati çeken Akkuş İlgezdi, şunları söyledi: “Ocakta bin lira vereceğiz demelerine rağmen, 25 Aralık’ta başvurular bittiği halde kaç sanatçının başvuruda bulunduğunu ve kaç sanatçıya destek vereceklerini hala açıklamadılar. Daha önce söylediğim gibi kültür bakanlığın sadece tabelasında kalmış durumda.”

İlgezdi, Bakanlığın müzisyenlere video çekme şartı ile destek verecek olmasını da eleştirerek “Kültür ve Turizm Bakanlığı marttan beri hiç iş yapamayan müzik sektörü çalışanlarına 9 ayın sonunda ‘video çekerseniz bin lira veririz’ diyor. Sanat emekçilerinden açlığın videosunu mu istiyorsunuz? Söylemiştik, bir kez daha söylüyoruz bin lira ile ne olur? Verdiğiniz bin lira sadaka bile değil aşağılamadır. Sosyal devletin gereği yurttaşına, sanatçısına şartsız, karşılıksız ve ihtiyacını karşılayacak insanca bir hayat sunmaktır” dedi. 

yardim.jpg

‘320 MİLYONLUK FONU SANATÇILAR İÇİN KULLANIN’ 

Salgının başında Kültür ve Turizm Bakanlığına özel kopyalama harcında biriken 320 milyon liralık fonun, sanatçılar ve sanat emekçileri için harcamaları çağrısında bulunduklarını hatırlatan Akkuş İlgezdi, çağrıya olumsuz yanıt verildiğini aktardı.

Akkuş İlgezdi, şunları kaydetti: “Sanatçılardan proje istemek, video istemek öncelikle etik değildir. İstediğiniz zaman tüm kuralları kendi lehinize esnettiğinizi birçok örnekle gördük. Burada da sanatçıdan yana tavır alıp özel kopyalama harcında biriken parayı sanatçılar için harcayabilirdiniz ama yapmadınız.

Sanatçılar emeklerinin karşılığını bekliyor, bin liralık sadaka değil. Bir kez daha hatırlatıyoruz, bu fondaki parayı neden kullanmıyorsunuz? 2017’de 320 milyon biriken bugün çok daha  fazla olan bu parayı yoksa başka yerde mi kullandınız?”

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Yunus Emre Enstitüsü üzerinden açıkladığı ‘Müzik Susmasın’ destek kampanyası başvuru şartnamesinde başvuruların 25 Aralık’ta sona ereceği, ilk ödemenin ise Ocak 2021’de yapılacağı belirtilmişti.  

YARDIM İÇİN SOSYAL MEDYA HESAPLARINA BAKILIYOR 

Kültür ve Turizm Bakanlığı ‘Müzik Susmasın’ desteğine tepkiler sürerken, Popüler Müzik Sanat Vakfı (POPSAV) sosyal medya paylaşımlarıyla konunun başka bir detayına dikkati çekti.

Destek başvuruları hakkında üyelerine bilgilendirme yapan POPSAV, son paylaşımında “Kültür ve Turizm Bakanlığı destek başvurusunda POPSAV’ı referans gösteren arkadaşlarımızdan başvurularının kontrol edilebilmesi için kilitli sosyal medya hesaplarını 10 Ocak tarihine kadar açık tutmalarını rica ediyoruz” duyurusu yaptı.

Sanatçı Destek Platformu da, POPSAV’ın duyurusunu paylaşarak, “Sosyal medya hesaplarınız gizli ise açın arkadaşlar, yardımlar için sosyal medya hesaplarınıza da bakılıyor” uyarısı yaptı. Müzisyenler ise söz konusu paylaşımlara “Başvuruda sosyal medya hesabı sorulmamıştı” ifadeleriyle tepki gösterdi. 

SES DE YOK GÖRÜNTÜ DE 

Gelecek Partisi Kültür Sanat Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Sema Silkin Ün de, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ‘Müzik Susmasın’ paketiyle ilgili detayları açıklamamasına tepki gösterdi.

Silkin Ün, 1 milyona yakın müzik sektörü çalışanının yaşadıkları mali krizini duyurmak için ‘#MüziğeSesVer’ kampanyası düzenlediğini hatırlatarak, yaşananlara “Bakanlık 9 ay sonra ‘Müzik Susmasın’ paketiyle karşılık verdi. 10 bin sanatçıya, 3 ay, 1000’er lira. Sonuçlar 25 Aralık’ta dedi. Bugün 3 Ocak. Bakandan ses de yok görüntü de” ifadeleriyle tepki gösterdi. 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN