TÜYAK'tan Kuyumcukent yangını hakkında ilk açıklama

TÜYAK'tan Kuyumcukent yangını hakkında ilk açıklama

TÜYAK Onursal Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç, Kuyumcukent’te meydana gelen yangını değerlendirdi: “Katların birbirlerine açık olması, her atölyenin ayrı bir yangın zonu olmaması, atölyelerde yanıcı ve parlayıcı maddelerin bulunması, atölyelerde doğal gaz kullanılması gibi nedenlerden dolayı atölyeler büyük risk taşımaktadır.”

Kuyumcukent’te meydana gelen ve büyük panik yaratan yangını değerlendiren Türkiye Yangından Korunma Vakfı ve Derneği (TÜYAK) Onursal Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç,  Kuyumcukent’te fiziksel bazı yetersizlikler sebebiyle riskin büyüdüğünü söyledi. Herhangi bir can kaybına yol açmadan kısa sürede kontrol altına alınan yangına karşı önlemler alınması gerektiğini kaydeden Kılıç, “Katların birbirlerine açık olması, her atölyenin ayrı bir yangın zonu olmaması, duman kontrol sisteminin yetersizliği gibi eksikliklerin yanında, atölyelerde yanıcı ve parlayıcı maddelerin bulunması, atölyelerde doğal gaz kullanılması gibi nedenlerden dolayı atölyeler büyük risk taşımaktadır” diye konuştu.

Bacaların egzost kanalına bağlı olması büyük risk

Döküm fırınlarının bacalarının atölyelerin egzost kanalına bağlı olmasının da ayrı bir risk getirdiğini söyleyen Kılıç, “Kanala giren mum buharı soğuyarak yoğuşacak ve kanal yüzeyine yapışacak zamanla kalınlığı artacaktır. Yangın kanal içinde olacağı için müdahale edilmesi mümkün olmayacaktır. Fırından egzost kanalına kadar olan bağlantı kanalları da risk oluşturmaktadır. Atölye içlerinde mevcut sprinkler sistemi büyük bir güvence olmasına rağmen kanal içlerine etkisi olmaz, kanal içleri korumasızdır. Çözüm bulmak çok zor olduğundan arıtmanın çok iyi olması ve sürekli kontrol altında tutulması gerekir dedi.

İyileştirme çalışması yapılmalı

Prof. Dr. Kılıç, sprinkler sisteminin uygun çalışması halinde, kanal içindeki yangın ve gaz patlaması haricinde, yangınların genişlemesinin önlenebileceğini ifade etti. Kılıç, kanallarda oluşacak riskin, doğal gaz nedeniyle oluşacak tehlikenin ve deprem durumunda tesisatların vereceği zararı azaltmak konusunda iyileştirme çalışmalarının mutlaka yapılması gerektiğine dikkat çekti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN