İstanbul'da öldürülen Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'e suikast hazırlığı konusunda istihbari bilgiye ulaşmasına rağmen kanuni işlemleri başlatmayarak görevini ihmal ettikleri ileri sürülen dönemin İl Jandarma Komutanı Albay Öz'ün de aralarında bulunduğu 8 sanığın yeniden yargılanmasına başlandı.
İstanbul'da öldürülen Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'e suikast hazırlığı konusunda istihbari bilgiye ulaşmasına rağmen kanuni işlemleri başlatmayarak görevini ihmal ettikleri ileri sürülen dönemin İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz'ün de aralarında bulunduğu 8 sanığın yeniden yargılanmasına başlandı. Trabzon 5. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz yargılanan sanıklar katılmadı. Dink ailesi avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu, sanık avukatları Ali Sürmen ile Nurhayat Bayraktar Gümrükçüoğlu ise duruşmada hazır bulundu.
'HRANT DİNK CİNAYETİ' BAŞLADI
Hakim duruşmada, davanın daha önce Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesince karara bağlandığını ancak bu kararın Yargıtay 11. Ceza Dairesince bozulduğunu ifade ederek, sulh ceza mahkemesinin kapatılması üzerine sanıkların kendi mahkemelerinde yeniden yargılanmasına başlandığını anımsattı. Yargıtay'ın bozma kararı konusundaki diyecekleri sorulan Dink ailesi avukatı Bakırcıoğlu, Yargıtay'ın kararına uyulmasını isteyerek, Dink cinayetine ilişkin bu dava ile Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesindeki davaların birleştirilmesi gerektiğini söyledi.
Her iki davanın birleştirilmesine yıllar önce karar verilmesi gerektiğini savunan Bakırcıoğlu, "Yargıtay'ın bozma kararına uyulmasını ve bu mahkemedeki davanın dosyasının 'görevsizlik kararı' verilerek Dink cinayetine ilişkin Albay Ali Öz'ün yargılandığı Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesini talep ediyoruz" dedi.
Sanık Albay Ali Öz'ün avukatı Ali Sürmen de müvekkili hakkındaki bu davanın Öz'ün idari görevine ilişkin olduğunu ifade ederek, "Müvekkilim hakkındaki bu dava idari görevini ihmal ettiği iddiasıyla açılmıştır. Müvekkilim hakkında Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesindeki dava ise adli görevini kötüye kullanmak ve evrakta sahtecilikten yürütülen ayrı bir davadır. Cumhuriyet savcısı tarafından 16 Temmuz 2008 tarihli İl İdare Kurulunun kararı üzerine iddianame düzenlenmiş ve son soruşturma açılmıştır. Yargıtay'ın bunu değiştirme hakkı ve yetkisi yoktur" dedi.
SANIK AVUKATLARI ESKİ KARARDA DİRETTİ
Sürmen, Yargıtay'ın zaman zaman siyasi ortama göre karar verebildiğini öne sürerek, "Yargıtay zaman zaman siyasi ortama göre karar vermektedir, Cumhuriyet savcısının son soruşturma kararının değiştirilemeyeceğini Yargıtay üyeleri çok iyi bilmektedir, buna rağmen 'iddianamede yer alan bir cümleye göre yargılama yapılması gerekir' yönündeki bozma kararı yerinde değildir. Bu nedenle mahkemenin eski kararında direnmesini talep ediyoruz" diye konuştu.
Sanıklar Okan Şimşek ile Veysal Şahin'in avukatı Gümrükçüoğlu da Yargıtay'ın bozma kararının usül ve yasaya uygun olmadığını savunarak, "Bozma kararında bizim temyiz nedenlerimiz gözetilmemiştir. Sürmen'in beyanlarına katılıyorum, direnme kararı verilsin" dedi. Hakim de sanıkların ifadelerinin talimatla alınması için bulundukları adreslerdeki mahkemelere yazı yazılması ve eksikliklerin giderilmesi amacıyla duruşmayı erteledi.
'DAVA BİRLEŞTİRİLSİN' TALEBİ
Dink ailesi avukatı Bakırcıoğlu, duruşma sonrası gazetecilere, Dink cinayetine ilişkin Trabzon'daki 2 davanın önce Trabzon'daki 1. Ağır Ceza Mahkemesinde, ardından İstanbul'da görülen Dink cinayetine ilişkin ana dava ile birleştirilmesi gerektiğini söyledi.
TRABZON/AA