Son dakika haberleri: Hayatımızı değiştirecek torba yasada neler olduğu merak ediliyor. Şehit yakınlarına ÖTV’siz araçtan proje bazlı yatırımlara yüzde 100 vergi indirimine kadar torba tasarının 80 maddesi kabul edildi. Tasarıya göre, taksi, otobüs ve kamyon gibi yenilenen ticari araçlar ÖTV'den üç yıl muaf olacak. Ev işçilerinin genel sağlık sigortası primi ödenecek.
DETAY HABER / EKONOMİ SERVİSİ
Torba tasarından vatandaşı ve yatırımcıları sevindirecek kararlar çıktı. Bu kapsamda proje bazlı teşvik uygulamasından, şehit yakınına ÖTV'siz araca, yenilenecek ticari araçlara vergi teşvikinden ev işçilerinin sağlık sigorta primlerinin ödenmesine kadar birçok düzenlemeyi içeren torba tasarının 80 maddesi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Kabul edilen maddelere göre, aile hekimlerinin asgari 8 saat nöbet tutma mecburiyeti kaldırılacak. Desteklenecek yatırımlara yüzde 100’e kadar indirimli kurumlar vergisi, 49 yıl bedelsiz yer tahsisi ve işveren hissesinin 10 yıl Hazine’den karşılanmasında Bakanlar Kurulu yetkili olacak.
KARAYOLLARINA BEDELSİZ DEVİR
Karayolları Genel Müdürlüğü'nde karayollarında yapılan, işletilen, işlettirilen, yap-işlet-devret modeli esas alınarak yaptırılan ve işlettirilen binalar, hizmet tesisleri ve bakım işletme tesisleri, karayolunun müştemilatı sayılacak. Bu bina ve tesisler, devlet ormanlarındaysa Karayolları Genel Müdürlüğüne bedelsiz devredilecek. Müsadereye konu olmaları nedeniyle kamu hizmetine sunulamayacak olan ve orman niteliğini kazanan taşınmaz üzerinde bulunan fabrika ya da ticarethaneler, 49 yıllığına kiraya verilebilecek.
Ayrıca, Resmi Gazete'de dün yayınlanan bir başka karara göre, Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğüne bağlı öğrenci yurtlarının internet erişim ve kullanım ücretlerinin ödenmesi evrensel hizmetler kapsamından çıkarıldı. Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü’ne bağlı tüm öğrenci yurtlarında yaklaşık 500 bin öğrenciye internet hizmeti verilecek.
BAKIM EVLERİNE 5 YIL VERGİ İSTİSNASI
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının açılış izniyle faaliyet gösteren özel kreş ve gündüz bakımevlerinin, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okul öncesi eğitim kurumlarında uygulandığı gibi 5 vergilendirme dönemi süresince elde edilen kazançları kurumlar vergisinden istisna tutulacak.
ENERJİ TASARRUFU GİDER SAYILACAK
Gayrimenkul sahiplerince yapılan ısı yalıtımı ve enerji tasarrufu sağlamaya yönelik harcamalar doğrudan gider olarak indirilebilecek. Kurumlar Vergisi Kanunu kapsamında kredi teminatı sağlayan kurumların, Gelir Vergisi Kanunu kapsamındaki kazanç ve iratları üzerinden vergi kesintisi yapılmayacak. Bakanlar Kuruluna, vergiye tabi işlemlere taraf veya aracı olanlara vergi kesintisi yaptırmaya ve belirli şartlar altında farklı kesinti oranları tespit etmeye ilişkin yetki verilecek.
VATANDAŞA 3 ARAÇ SATIŞ SINIRI YOLDA
Vergi borçlarının yapılandırılmasının ardından araç satışına da sınırlama getiriliyor. Gümrük Bakanlığı'nın hazırlığına göre, vatandaşlar yılda 3’ten fazla ikinci el araç satışı yapamayacak. İşletmelerin de en az 3 yıl ruhsat sahibi olması gerekecek. Ayrıca vergi borçlarını yeniden yapılandırılmasıyla SGK primleri 36 ayda ödenebilecek.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, vatandaşın araç satışına sınırlama getiriyor. Bu kapsamda, Perakende Ticaretin Düzenlenmesi kapsamında, “İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik Taslağı hazırladı. Taslağa göre, vatandaşlar yılda 3’ten fazla ikinci el araç satışı yapamayacak. İkinci el araç satışı yapan işletmeler, taşıta ilişkin ekspertiz raporu alacak ve bir kopyasını alıcıya teslim edecek. Ayrıca, 10 yaş veya iki yüz bin kilometrenin altındaki taşıtların motor ve şanzıman gibi önemli parçalara, satışı yapan veya satışa aracılık eden işletmelerce garanti verilecek. Taslağa göre, ikinci el taşıt ticaretinin yalnızca bu işle ilgilenen tacirler ile esnaf ve sanatkarlar tarafından yapılması hedefleniyor.
TEŞVİKE 3 YIL ŞARTI
Bu işle uğraşmayan vatandaşlar bir yılda üçten fazla ikinci el araç satışı yapamayacak. İkinci el taşıt ticareti yapmayan esnaf ve sanatkarlar ile tacir olmayan özel hukuk tüzel kişilerinin ise bir yıl içinde 3’ten fazla ikinci el taşıt satışı yapabilmeleri, bu taşıtların en az 3 yıldır kendileri adına tescilli olması şartına bağlanıyor. Öte yandan vergi borçlarının yapılandırılması da Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, idari para cezalarında ana paranın yüzde 50’si silinecek. SGK’ya borcu olanlar peşin ödemenin yanı sıra, iki aylık dönemler halinde ödeme yapabilecekler. Böylece, 6, 12, 9, 18, 24 ve 36 ay vade ile borçlar ödenebilecek. Genel Sağlık Sigortası borçları da 12 eşit taksitte ödenebilecek. Son başvuru 2 Ocak 2017 olacak. Torba tasarıya göre ise ticari araç esnafı, aracı 3 yıl içinde satar veya ticari kullanımdan hususi kullanıma geçirirse ÖTV teşviki geri alınacak. Torba tasarıyla destek alan esnaf aracı 3 yıl satamayacak.
36 AY TAKSİT SEÇENEĞİ
SGK primlerinde de yeni bir taksit uygulamasına gidilecek. Aralık 2011’den önce olan düşük tutarlar alınmayacak. Borçlular, Maliye Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile il özel idarelerine bağlı tahsil dairelerine ödenecek tutarların ilk taksitini dördüncü aydan başlamak üzere 2'şer aylık dönemler halinde 18 taksitte ödeyebilecek. Taksitler 6, 9, 12, 18 veya 36 ay seçeneklerine bölüne bilinecek.
İKİNCİ ELE GARANTİ
10 yaş veya iki yüz bin kilometrenin altındaki araçların motor ve şanzıman gibi ana parçalarına, satışı yapan veya aracılık eden kurum garanti verecek. Garanti satıştan itibaren 6 ay veya 10 bin kilometre boyunca geçerli olacak. Bu sürede oluşan arızalar, işletme tarafından 3 ay içinde giderilecek ve araç sahibine aynı süre zarfında ücretsiz ikame bir taşıt verilecek.