Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire okulunun açıldığı gün, Türkiye'de modern Tıp Bayramı'nın başlangıcı kabul ediliyor. Okulun açılışı 14 Mart 1827 tarihinde gerçekleşse de Tıp Bayramı'nın düzenli kutlanması 14 Mart 1919'da Tıbbiye öğrencilerinin işgalci güçleri protesto etmeleriyle başladı. İşte, Tıp Bayramı hakkında bilgiler...
Her yıl 14 Mart günü kutlanan Tıp Bayramı ile sağlık sektöründe gece-gündüz demeden birçok zorlukla mesai yapan sağlık çalışanları onurlandırılıyor. 'Kutlama' değil taleplerinin yerine getirilmesini ve çalışma şartlarının iyileştirilmesini dile getiren sağlık emekçilerinin koronavirüsle mücadele ettikleri dönemde, bu yıl Tıp Bayramı'nın önemi daha da artmış durumda.
TIP BAYRAMI NEDEN KUTLANIYOR?
Padişah 2. Mahmut döneminde, Osmanlı saray hekimi Mustafa Behçet önerisiyle 14 Mart 1827 tarihinde Şehzadebaşı'daki Tulumbacıbaşı Konağı'nda Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire hizmete açıldı.
İlk Tıp Bayramı ise 1919 yılında kutlandı. O yıl Tıbbiye, İngiliz askerlerinin işgali altındaydı. Hikmet Boran önderliğindeki Tıbbiye öğrencileri, Tıbbiye binasının kuleleri arasına büyük bir Türk bayrağı asarak işgale karşı mücadele başlattı. Böylece Tıp Bayramı, yurt savunma hareketi olarak başladı.
TIP BAYRAMI NE ZAMAN?
Türkiye'de Tıp Bayramı, her yılın 14 Mart günü kutlanır.
1929'da ise Bursa'da ilk Türkçe tıp derslerinin başladığı tarih olan 12 Mayıs Tıp Bayramı olarak kutlanmaya başlandı. Fakat 1937 yılında bu uygulamadan vazgeçildi ve 14 Mart günü Tıp Bayramı olarak kabul edildi.
1976 yılında ise 14 Mart'ı içine alan hafta 'Tıp Haftası' olarak kabul edildi.