Theresa May köşeye sıkıştı

Theresa May köşeye sıkıştı

İngiltere Başbakanı Theresa May’in, sürpriz erken seçimle yeni ‘demir leydi’ olma hayali, sandıktaki hezimetin ardından kabusa dönüştü. Meclis çoğunluğunu kaybeden May’in kaderini, kendi milletvekilleri Whatsapp’tan tartışıyor. Muhafazakar seçmenin yüzde 60’ı ‘May istifa etmeli’ diyor.

İngiltere’de perşembe günü düzenlenen erken seçimlerin ardından, Başbakan Theresa May zor günler geçiriyor. Bu ay başlayacak Brexit (Avrupa Birliği’nden ayrılma) müzakereleri öncesinde ‘güçlü hükümet’ parolasıyla erken seçim kararı alan May’in lideri olduğu Muhafazakar Parti, seçimlerde parlamentodaki sandalye sayısını artırmak bir yanda, salt çoğunluğu dahi kaybetti. Theresa May, Kraliçe II. Elizabeth’ten hükümeti kurma görevini alsa da sandıktan çıkan olumsuz sonuç, Başbakan’ın geleceğinin parti içinde de sorgulanmasına neden oldu.

Muhafazakar Parti’ye yakın internet sitesi Conservative Home tarafından parti üyeleri arasında yapılan anketten yüzde 60 oranında ‘May istifa etmeli’ sonucu çıktı. Bin 500 üye arasında yapılan ankette May’in görevine devam etmesi gerektiğini savunanların oranı ise yüzde 36’da kaldı. Site tarafından yapılan açıklamada, parti üyelerinin bu denli büyük bir kısmının liderin istifasını istemesi ‘hayret verici’ olarak nitelendi. Ancak Theresa May’den rahatsızlık duyanlar sadece parti üyeleri değil. Muhafazakar milletvekilleri arasında da May’in geleceğine dair yoğun bir görüşme trafiğinin yaşandığı belirtiliyor. Muhafazakar Parti milletvekili ve eski Kültür Bakanı Ed Vaizey, tartışmaların anlık mesajlaşma uygulaması Whatsapp üzerinden gerçekleştirildiğini belirtti. BBC muhabirinin “Herhalde vekiller arasında yoğun telefon görüşmeleri yaşanıyordur” şeklindeki sorusuna “Telefon 20’nci yüzyıldan kalma bir şey. Artık her şey Whatsapp’tan dönüyor. Bir sürü milletvekili, bir sürü grup açtı. Hepimiz Whatsapp’tan konuşuyoruz” yanıtını verdi.

Mecliste salt çoğunluğa ulaşamayan Muhafazakar Parti’nin, azınlık hükümeti ya da başka bir partiyle beraber koalisyon kurması bekleniyor. Ancak İngiltere’deki siyasi sistem, parti liderinin milletvekilleri üzerindeki etkisinin sınırlı olmasına neden olduğundan, Theresa May’in kendi vekillerinin tamamının desteğini alması da garanti değil. Bu nedenle May hükümeti kurmayı başarsa bile istediği yasaları geçirmesinin zor olacağı belirtiliiyor. Bu durumsa, AB ile başlayacak Brexit müzakereleri öncesinde endişe yaratıyor.

SADECE 2227 OYLA KAZANMIŞ

İngiltere’deki seçimlerde Muhafazakarların 318 sandalyesine karşılık, İşçi Partisi 262 milletvekilliği kazandı. İki parti arasındaki oy farkı sadece iki puan olmasına rağmen, İngiltere’deki dar bölge seçim sistemi nedeniyle bu fark oluştu. Independent gazetesinin yaptığı araştırma, iki partinin başa baş gittiği yedi seçim bölgesinde Muhafzakarların kıl payı galip geldiğini, bu sayede birinci geldiğini ortaya koydu. Eğer bu bölgelerde İşçi Partisi iki bin 227 oy daha fazla alsa seçimleri kazanacaktı.

İLK KURBAN MOBBİNG’Cİ DANIŞMANLAR

Theresa May liderliğindeki Muhafzakar Parti’nin yaşadığı seçim hezimetinin ardından ilk istifalar geldi. Başbakan’ın iki Özel Kalem Müdürü Nick Timothy ve Fiona Hill, dün görevi bıraktıklarını açıkladı. İngiliz medyasına yansıyan haberlerde, May’in en yakınındaki isimler olarak bilinen Timothy ve Hill’in, parti içinde hezimetten sorumlu tutuldukları belirtildi. Telegraph gazetesine konuşan bir Muhafzakar Parti yetkilisi, iki danışmanın kabine üyelerine sürekli olarak ‘mobbing’ uyguladıklarını ve hakarete varan ifadeler kullandıklarını söyledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN