Teşviklerle dolu sürdürülebilir bir 2018 bekliyoruz

Teşviklerle dolu sürdürülebilir bir 2018 bekliyoruz

Garanti Bankası Genel Müdürü Erbil, ekonomide katma değeri yüksek ve teknoloji yoğun ürünlerin üretiminin artmasına yönelik teşviklerle sürdürülebilir büyüme olabileceğini bildirdi.

EKONOMİ SERVİSİ / İSTANBUL

Türkiye ekonomisi, bankacılık sektörü, Garanti’nin 2017 performansı ve bu yıla ilişkin öngörülerini paylaşan Garanti Bankası Genel Müdürü Fuat Erbil, küresel büyümenin istikrar kazandığı, dünya genelinde ılımlı büyümenin sürdüğü bir dönemden geçildiğini ifade etti. Erbil, ABD’de neredeyse tam istihdama ulaşılmasının yanı sıra Avrupa’da genele yayılan güçlü toparlanma ve Çin’de beklentileri aşan daha dengeli büyüme kompozisyonunun öne çıkan faktörler olduğunu, bunun da gelişen dış ticaret hacimleriyle gelişen ekonomilere destek verdiğini, bu açıdan 2018’de küresel ekonominin destekleyici konumda kalacağını tahmin ettiklerini söyledi. Küresel jeopolitik risklerin, artan risk primleri üzerinden maliyetleri artırıcı yönde etki edebileceğine işaret eden Erbil, “Para politikalarındaki normalleşmeyle küresel ekonomi likiditenin azaldığı bir döneme de hazırlanıyor. Ancak enflasyonist baskıların zayıf seyri uzun vadede faizleri dizginlemeye devam ediyor. Bu sebeple kısa vadeli faizlerde bir miktar yukarı yön beklesek de uzun vadeli faizlerde yükseliş daha kademeli olacak gibi” diye konuştu. Erbil, 2017’nin, döngü karşıtı politikalarla büyümenin belirgin hızlandığı bir yıl olduğunu, 2016 sonu itibarıyla alınan tedbirlere ilave olarak Kredi Garanti Fonu (KGF) uygulamalarının, güçlü bir büyüme grafiği yarattığını söyledi. Erbil, geçen yılın ilk 3 çeyreğinde yüzde 7,4 büyüyen Türkiye ekonomisinin, 2017 genelinde yüzde 7’ye yakın büyümesini öngördüklerini, 2018’de ise maliye politikasının destekleyici olmayı sürdüreceği öngörüsüyle büyümenin yüzde 4,5 civarında gerçekleşmesini beklediklerini kaydetti. Erbil, 2017 özelinde, yüksek büyüme oranları, kurda yaşanan değer kayıpları ve nispeten yüksek petrol fiyatlarının enflasyonu yukarı iten faktörler olduğunu, enflasyonun yılı yüzde 11,9 seviyesinde kapattığını hatırlattı. Enflasyonun 2018’de izleyeceği seyrin, gerek küresel finansal piyasalardaki gelişmeler gerek Merkez Bankası’nın alacağı aksiyonlarla şekilleneceğini ifade eden Erbil, TL üzerinde eylülden sonra yaşanan değer kaybı göz önünde bulundurulduğunda enflasyonun 2018 sonunda yüzde 9’a yakın kalabileceğini düşündüğünü söyledi.

TÜRKİYE POZİTİF AYRIŞIR

Fuat Erbil, “Merkez Bankası, son bir yılda ortalama fonlama maliyetini 450 baz puan artırarak enflasyon, hedeflerle uyumlu hale gelene kadar sıkı duruşunu kararlılıkla sürdüreceğinin altını çizdi. Beklentilerimize göre, enflasyon baz etkileri sayesinde Aralık 2017 itibarıyla gerilemeye başlasa da yılın son çeyreğine kadar çift haneye yakın kalacak gibi görünüyor. Yine de para politikasının sıkı duruşunu sürdürmesi, pozitif reel faiz yaratacağından Türkiye’yi diğer gelişen ülkelere göre pozitif ayrıştırabilir. Bu durum, diğer gelişen ekonomilere kıyasla Türk varlıklarına prim kazandırabilir, dezenflasyona katkı sağlayabilir” ifadelerini kullandı.

18-01/10/2-1515541401.png

’KADIN İŞ GÜCÜNÜ ARTIRMALI’

Türkiye’nin 2018 yılı için hikayesinin; ekonomide katma değeri yüksek ve teknoloji yoğun ürünlerin üretiminin artmasına yönelik teşviklerle sürdürülebilir büyüme olabileceğini bildiren Fuat Erbil, büyümede yakalanan güçlü momentumun istihdam piyasasına daha fazla yansımasının hikayeyi güçlendireceğini ifade etti. Erbil, iş gücü alanında yapılacak reformlar ile özellikle kadınların iş gücüne katılımının artırılması yönündeki adımların da potansiyel büyümeye katkı sağlayacağını vurguladı. 

’GEÇEN YIL BEKLENTİLERİ AŞTIK’

Fuat Erbil, geçen yıl bankacılık sektörünün beklentilerin üzerinde bir performans gerçekleştirdiğini, sektörün aktif büyüklüğünün kredilerle yıllık yüzde 20 arttığını ve aktif büyüklüğün GSYH’ye oranının yüzde 96’ya ulaştığını kaydetti. Erbil, “TL kredi büyümesi oldukça güçlü bir seyir izledi ve yıllık bazda yüzde 25 artışla 2016’nın oldukça üzerinde bir seviyeye ulaştı. TL tüzel krediler, KGF desteğiyle yüzde 30 artarak TL kredi büyümesinde en büyük payı aldı ve kredi kompozisyonu tüzel krediler lehine değişti” dedi.

HALKBANK: KREDİLER ÇIKIŞTA

Halkbank’ın 2018 beklentileri şöyle: ”Bu yıl aktiflerde yüzde 16 ve mevduatta yüzde 20 büyüme beklenirken, TL kredilerde yüzde 22, yabancı para kredilerde yüzde 3, kurumsal kredilerde yüzde 8, KOBİ kredilerinde yüzde 29 ve bireysel kredilerde yüzde 11 olmak üzere kredi hacminde yüzde 17’lik artış olabilir. Türkiye’nin GSYH büyümesinin bu yıl yaklaşık yüzde 5,5 olacağı beklentisi yer alırken, yıl sonunda enflasyonun yüzde 9 ve cari açığın GSYH’ye oranını ise yüzde 5’in altında gerçekleşmesi bekleniyor.”

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN