Toplumun her kesimine dokunan ekonomik büyüme için çalışanlarda niteliğin, vasıfların ve niceliğin artması gerektiğine işaret eden Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, “Enflasyonu artırmayan, cari açığı yükseltmeyen bir büyüme politikasını izliyoruz” dedi.
EKONOMİ SERVİSİ / İSTANBUL
Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) 10’uncu Divan Toplantısı’na katılan Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye’nin risk biriminin düştüğünü belirterek, “Bu kadar saldırılara rağmen hangi göstergeye bakarsanız bakın Türkiye iyiye doğru gidiyor. Bundan sonra da gitmeye devam edecek. Elbette almış olduğumuz bazı tedbirler nedeniyle enflasyonda bir miktar yukarı yönlü bir hareket söz konusu oldu. Ama aralık ayını gördünüz. Bundan sonraki süreçte enflasyon aşağı yönlü olarak inmeye devam edecek” diye konuştu. Dünyanın küresel ölçekte önemli bir süreçten geçtiğini belirten Elvan, “Bizim bu süreci çok iyi değerlendirmemiz, küresel değer zincirinden daha fazla pay almamız, daha fazla katma değeri yüksen ürünler üretmemiz gerekiyor. Hükümet olarak biz de orta vadeli programımızda hem de 2018 yılına yönelik olarak çok ciddi tedbirler aldık. Burada arzu ettiğimiz şey, birincisi; bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da büyümenin sürdürülebilir olması. İkincisi; rekabet gücümüzün daha da artırılması. Üçüncüsü; büyümenin kapsayıcı olması. Toplumun her kesimine dokunabilecek bir yapısının olması. Dördüncüsü; mutlaka verimliliği esas alan bir yaklaşım içerisinde büyümemizi sürdürmemiz. Böyle bir büyümeyi sağlayabilmek için ne yapmamız gerekiyor? Bir; nitelikli istihdam. Biz özellikle çalışan insanımızın niteliğini, vasıflarını, niceliğin yanında daha da artırmamız gerekiyor. Daha nitelikli bir yapıya dönüştürmemiz gerekiyor. İkincisi; enflasyonu artırmayan, cari açığı yükseltmeyen bir büyüme politikasını izliyoruz. Yatırım ihracat ve üretime dayalı bir büyüme politikası izleyeceğiz” dedi.
Dünyada çok ciddi bir değişimin söz konusu olduğunu ve sanayide dijitalleşmenin gerektiğini belirten Bakan Lütfi şunları söyledi: “Yenilikçiliğin ön planda, yeni alanların söz konusu olduğu, bilişimden, nesnelerin internetinden, yapay zekâ, robotik gibi alanlar artık yeni dönemde çok daha ön plana çıkan hususlar. Biz diyoruz ki 2018 yılında artık Türkiye’de sanayinin dijitalleşmesini sağlamalıyız.”
AR-GE’NİN PAYI 3 KAT ARTMALI
Ar-Ge faaliyetlerine önem verdiklerini ve bundan sonra da önem vermeye devam edeceklerini belirten Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, şunları söyledi: “Bugüne kadar yaklaşık son 10 yılda 6 milyar liranın üzerinde Ar-Ge'ye destek sağladık. 2002 yılında araştırma geliştirme alanına destek neydi, şimdi ne oldu. 2002 yılında 1.8 milyar araştırmaya ve geliştirmeye ayrılan kaynak var. Bugün 2017 yılı itibarıyla 25 milyar liraya çıktı. Bu yeterli mi? Elbette yeterli değil. Bizim buradaki hedefimiz araştırma ve geliştirme harcamalarının milli gelir içerisindeki payını yüzde 3’e çıkarmak. Şu anda yüzde 1’ler seviyesindeyiz. Yüzde 1’in belki biraz daha altındayız. Özel kesimin araştırma ve geliştirmeden aldığı pay yüzde 50’ye çıktı. Yılda yapmış olduğumuz 25 milyarlık harcamanın yüzde 50’sini özel kesim yapıyor. Bu da bizim açımızdan son derece sevindirici bir hadise olduğunu düşünüyorum.”