ABD Dışişleri Bakanı Tillerson’un kritik Ankara ziyaretinde masada üç konu vardı: IŞİD ile mücadele, ABD’nin YPG’ye desteği ve Gülen’in iadesi. Beştepe’de kabul edilen Tillerson’a verilen mesaj ise açık ve netti: Terörle mücadele meşru aktörler üzerinden yürütülmeli...
Ankara, 20 Ocak’ta eski ABD başkanı Obama’dan koltuğu devralan Trump yönetiminden ilk üst düzey konuğunu ağırladı. ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson çantasında IŞİD ile mücadele ve Rakka operasyonu, Ankara’nın ajandasında ise FETÖ lideri Fetullah Gülen’in iadesi, ABD’nin IŞİD ile mücadelede Türkiye’nin kırmızı çizgisine karşın YPG’ye verdiği destek vardı. Ankara ziyaretinde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kabul edilen Tillerson’un buradaki görüşmesi beklenenden bir saat fazla sürdü. Görüşmenin ardından Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada terörle mücadelede ‘meşru aktör’ vurgusu dikkat çekti. Açıklamada terörle mücadeleyi sürdürme kararlılığının vurgulandığı belirtilerek “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, terörle mücadelede doğru ve meşru aktörlerle çalışmanın önemli olduğuna da” dikkati çektiği belirtildi. Görüşmede FETÖ’nün ele başının iadesiyle ilgili süreç ve örgüt mensuplarının ABD’deki faaliyetlerinin önlenmesi konularının ele alındığı kaydedildi. Tillerson’ın Ankara’daki ilk durağı ise Başbakanlık oldu. Çankaya’daki kabülde Irak, Suriye, IŞİD ve Fetullah Gülen’in iade talebi görüşüldü. Tillerson’un görüşme trafiğindeki son isim de mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu oldu. Çavuşoğlu, Obama döneminde iki ülke ilişkileri arasında bazı sorunlar yaşandığını belirterek bunlardan birinin ABD’nin kendi makamlaranın da terör örütü PKK ile bağını kabul ettiği YPG’ye verilen destek olduğunu söyledi. Türkiye’yi hedef alan bir terör örgütüne verilen desteğin hem kendilerini üzdüğünü hem de ilişkileri olumsuz yönde etkilediğini ifade etti.
Konuk bakan da konuşmasında dünyanın bu zor coğrafyasında Türkiye ile müttefiklik ilişkisinin ABD için önemli olduğunu söyledi. Görüşmelerde üç ana konuya odaklandıklarını anlatan Tillerson IŞİD’i yenmek ve bölge içinde istikrar sağlamanın yanı sıra iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri geliştirmeyi amaçladıklarını da ifade etti. IŞİD ile mücadelede Türkiye’nin oynadığı rolü de öven Tillerson Türkiye’deki üslerden bu örgüte karşı yapılan hava saldırılılarının da yüzde 25 oranında arttığına dikkat çekti.
Görüşmenin soru cevap kısmında ise Obama döneminde başlanan YPG’ye ABD desteğinin Trump döneminde de sürüp sürmeyeceği sorulunca Tillerson, karşılıklı olarak Suriye’de istikrarın nasıl sağlanabileceğini konuştuklarını belirterek şu yanıtı verdi: “Çok faydalı bir görüş alışverişi oldu. Bu konuda ileride çalışmaya devam edeceğiz.”
Türkiye’nin YPG konusundaki endişelerinin hatırlatılması üzerine Tillerson, bu konudaki devam edecek görüşmeler üzerinden değerlendirmelerin yapılacağını anlatarak şunları söyledi: “Türkiye ve ABD’nin DEAŞ’ı yenme konusundaki taahhüdünden herkes emin olsun. Koalisyonun amacı budur. Bu sonuca ulaşmak için bu önemli ortaklarımızla bir araya gelmemiz ve karar almamız gerekiyor. Koalisyon üyelerinin bir araya gelip askeri faaliyetler konusundaki tartışmaları devam ediyor. Bugün de sürdü. Ne tarz seçenekler var önümüzde, üstünden gittik. Açıkça söylüyorum, bunlar zor kararlar ve seçimler, farkındayım. Sonuç olarak şunu söyleyebilirim, ABD ve Türkiye bu koalisyonun ortağı olmaya
devam edecektir.”
Tillerson, aynı zamanda iki ülkenin ‘İran’ın bölgedeki yıkıcı potansiyelini azaltma hedefini
paylaştığını’ söyledi. -ANKARA
DAVAYI BHARARA’NIN EKİBİ YÖNETİYOR
Dışişileri Bakanı Çavuşoğlu basın toplantısında gündeme gelen konulara şu yanıtları verdi:
HAKAN ATİLLA’NIN TUTUKLANMASI: “Bu sürecin tamamen, (Rıza) Sarraf dahil siyasi bir süreç olduğunu düşünüyoruz ve görüyoruz. Davanın eski savcısı Preet Bhara’nın FETÖ ile yakın ilişkileri vardı. Bharara’ya baktınızı zaman Türkiye aleyhine ne kadar yorum varsa sosyal medyada hepsini retweet ediyor veya beğeniyor. Onun başlattığı bir dosya üzerinden bu işlemler yapıldı.”
GÜLEN’E GEÇİCİ TUTUKLAMA TALEBİ: “Yeni yönetimin bu örgüt hakkında bazı adımlar atmasını talep ediyoruz. En azından örgüt lideri hakkında geçici tutuklama talebimiz var.
ADİL ÖKSÜZ’E TELEFON: “ABD’nin niçin arandığına ilişkin bir açıklaması oldu. Biz tabii ki böyle bir açıklamaya inanmak isteriz ve bunun arkasında da bir şey aramak istemeyiz ama neticede bu konunun detaylarını da somut olarak görmek isteriz.”-