Temizlik takıntısı ameliyata götürebilir

Temizlik takıntısı ameliyata götürebilir

Takıntılarınız hayatınızı olumsuz etkilemeye başladıysa dikkat! Temizlik ve simetri takıntısının en sık görülen obsesif kompulsif bozukluk olduğunu belirten psikiyatri uzmanı Doç. Dr. Levent Sütçigil, hastalığın tedavisinin ameliyata kadar gittiğini söylüyor.

Sık yıkama nedeniyle ellerde oluşan çatlaklar, hazırlanan projenin tekrar tekrar kontrol edilmesine rağmen bir türlü teslim edilememesi, emin olunmadığı için kapıların sürekli yeniden açılıp kapatılması... Hayatı zorlaştıran bu takıntıların süresi günde bir saati geçiyor, kişiyi yavaşlatıyor, ilişkilerini ve işini olumsuz etkiliyorsa, bu durum obsesif kompulsif bozukluğa işaret ediyor olabilir.

EN SIK GÖRÜLEN TAKINTILAR

Memorial Ankara Hastanesi Psikiyatri Bölümü’nden Doç. Dr. Levent Sütçigil, bu rahatsızlığa sahip kişilerde temizlik ve simetri takıntısının en sık görülen şikayetlerden olduğunu söyledi. Sütçügil “Giysilerine ya da eşyalarına kir, mikrop ya da pis bir madde bulaştığına dair korkudan dolayı bunları sık sık değiştirme gibi temizlikle ilgili olan yakınmalar görülebilir. Bu kişilerde görülen diğer bir yakınma emin olamamadır. Bu kişiler ocağını, kapısını, penceresini, evden çıkarken evdeki prizleri ya da elektrikli aletleri kapatıp kapamadığını defalarca kontrol ederler. Bazı hastalar başkasına zarar vereceğine dair düşünceleri olduğundan yakınırlar. Yüksek bir yerden geçerken aşağıya atlamaktan korkma, araba kullanırken isteyerek duvara çarpmaktan korkma gibi. Abartılı bir düzen merakı, eşyaları mutlaka simetrik yerleştirmeye çalışma, bir işi yapmadan önce belirli bir sayıya kadar sayma, ileride gerekli olabilir düşüncesiyle evdeki gereksiz eşyaları biriktirme diğer sık görülen durumlardır” diye konuştu.

KENDİ KENDİNE GEÇMİYOR

“Takıntılarınızın kendi kendine geçmesini beklemeyin” diyen Sütçigil, takıntılı düşünce ve davranışlar, hayatı çekilmez hale getiriyorsa vakit kaybetmeden bir uzmana başvurulması gerektiğini kaydetti. Sütçigil, tedavi yöntemine ilişkin şunları söyledi: “Bu psikolojik rahatsızlığın, tedavi edilmeden kendi kendine geçme olasılığı çok düşük. Obsesif bozukluğun ilaç ve psikoterapi (konuşarak tedavi) olmak üzere iki türlü tedavisi vardır. Uygun olan iki tedavinin birlikte uygulanması. Çok şiddetli olgularda beyin ameliyatı denemeleri vardır ve başarılı sonuçlar alınır.”

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN