Türkiye’deki telefon fiyatları yurt dışındaki fiyatlara göre daha pahalı olduğu için birçok insan yurt dışından telefon almayı tercih ediyor. Lakin artık yurt dışından telefon getirmek o kadar kolay olmayacak. İşte konuya ilişkin detaylar…
Yurt dışından telefon getirenler için artık günler zor geçiyor. IMEI klonlama işlemleri, son düzenlemelerle birlikte sona eriyor. Kullanıcılar ve telefon tamircileri zor durumda kalırken, IMEI kayıt ücreti de durumu daha da zorlaştırıyor.
YENİ DÜZENLEME İLE KAPANMA SÜRESİ 1 YILA DÜŞTÜ
Geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren düzenlemeler, yurt dışından getirilen telefonların IMEI klonlama işlemlerine büyük darbe vurdu. Ekim ayında yürürlüğe giren yasayla, sinyal alınamayan telefonların kapatılma süresi 7 yıldan 1 yıla indirildi. Bu değişiklik, IMEI klonlama yoluyla telefon kullanmaya çalışanları doğrudan etkiledi. Klon IMEI’li telefonlar, bir yılın sonunda kapatılmaya başlandı ve kullanıcılar zor durumda kaldı.
TELEFONCULAR ZOR GÜNLER GEÇİRİYOR
Yurt dışında telefon alıp IMEI klonlatan vatandaşlar, kapatılan telefonları nedeniyle telefoncuların kapısını aşındırıyor. Mecidiyeköy ve Eminönü gibi bölgelerde, bu işlemi yapan telefon tamircileri, kullanıcıların tepkileriyle karşı karşıya kalıyor. Bir telefoncu, "Bir haftadır klonlama işlemlerinde sorun yaşıyoruz. Daha önce klonladığımız telefonların kapanmaya başlaması, bize de sorun yarattı. Müşterilerimiz paralarını geri istiyor" diyerek yaşadığı zorluğu dile getirdi.
KAYIT YAPTIRMAMAK TELEFONUN DEĞERİNİ DÜŞÜRÜYOR
IMEI kaydı yaptırmayan telefonların değer kaybı da dikkat çekiyor. Eminönü’ndeki bir telefoncu, klonlama işlemine tabi tutulan telefonların ikinci elde daha düşük fiyatlarla satıldığını belirtiyor. "Kayıtlı bir iPhone 14 Pro Max, 45-48 bin TL’den satılırken, kayıtlı olmayanlar 20-25 bin TL’ye düşüyor. Klonlanan telefonlarda zamanla sorunlar ortaya çıkıyor" ifadelerini kullanarak durumu özetliyor.
OPERATÖRLERDE YOĞUNLUK ARTIK YAYGIN
IMEI klonlama işlemlerinin sona ermesiyle, operatör mağazalarında da yoğunluk gözlemleniyor. Bir mağaza çalışanı, "Son 10 gündür büyük bir yoğunluk var. Telefonları kapanan insanlar, ilk olarak operatörlere başvuruyor" diyerek artan müşteri taleplerine dikkat çekti. Ayrıca, IMEI kayıt ücretinin yüksek olması nedeniyle yurt dışından alınan telefonlarla Türkiye fiyatları arasındaki farkın giderek azaldığını vurguladı.
IMEI KAYIT ÜCRETİ ARTACAK
Yurt dışından getirilen telefonların Türkiye'de kullanılabilmesi için gereken IMEI kayıt ücreti, 2024 yılı için 31 bin 692 TL olarak belirlendi. 2025 yılında ise bu ücretin yüzde 45 artışla 45 bin 953 TL’ye çıkması bekleniyor. IMEI kayıt tutarı, her yıl yeniden değerleme oranına göre belirleniyor ve bu durum, yurt dışından telefon getirme konusunda kullanıcıları zor bir tercih yapmaya zorluyor.