Uzun süreli cep telefonu kullanımının beyin tümörü riskini artırıp artırmadığı araştırıldı. Çalışmadan çarpıcı sonuçlar çıktı. Peki, cep telefonu kanser yapar mı? Telefona çok bakmak tümör yapar mı? Cep telefonu radyasyonu zararlı mı? İşte, cep telefonu ile kanser arasındaki ilişki...
İngiliz ve İsveçli araştırmacılar, mobil telefon kullanımının kanserle ilişkisini incelemek için geniş çaplı bir çalışma gerçekleştirdi.
17 yıl boyunca 250 bin mobil telefon kullanıcısını takip eden bilim insanları, akıllı telefonların beyin tümörü riskini artırmadığı sonucuna vardı. Londra'daki Imperial College ve İsveç'teki Karolinska Enstitüsü'nden uzmanlar, katılımcıları dikkatle izleyerek ve verilerini düzenli olarak kontrol ederek bu sonuca ulaştı.
CEP TELEFONLARI KANSER Mİ YAPIYOR?
Yurt'ta yer alan habere göre, mobil telefonlardan yayılan elektromanyetik dalgaların beyin tümörüne yol açtığı teorisini çürüten çalışma, bu iki faktör arasında bir bağlantı olmadığını belirtti. Araştırmayı yöneten Prof. Mireille Toledano, bulguların umut verici olduğunu ifade etti.
Prof. Mireille Toledano, yeni nesil telefonların daha zayıf elektromanyetik alanlar ürettiğini ve insanların telefonları daha çok sosyal medya, video görüşmeleri ve internet gezintisi için kullandığını, bu sayede cihazları başlarından uzak tuttuklarını belirtti.
AKILLI TELEFONLAR BEYİN TÜMÖRÜ RİSKİNİ ARTIRIYOR MU?
Araştırmada görev alan Prof. Paul Elliott ise, bu çalışmanın dünya çapında çok uluslu en kapsamlı araştırma olduğunu ve yoğun ya da uzun süreli akıllı telefon kullanımının beyinde tümör riskini artırdığına dair bir bulgu elde edemediklerini söyledi.
Çalışma, Environment International dergisinde yayımlanarak, mobil telefon kullanımı en yüksek olan yüzde onluk dilimdeki beyin tümörü oranlarının, daha az kullananlarla önemli bir farklılık göstermediğini ortaya koydu.