Uzaydan organ naklinde kritik adım

Uzaydan organ naklinde kritik adım

Bilim insanları karaciğer nakli çalışmalarını dönüştürebilecek bir hamleyle uzayda organ yetiştirip bunları Dünya’ya getirmeyi test ediyor.

Yeni bir araştırma, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki deneylerle “insan karaciğer dokularının kendi kendine birleşmesini” test ediyor. Independent’in haberine göre, bilim insanları, alçak Dünya yörüngesindeki (Uluslararası Uzay İstasyonu’nun süzüldüğü, 2 bin kilometre yüksekliğin altındaki uzay alanı) mikro yerçekimi türünün, Dünya’da karşılaştığımız bazı doku mühendisliği sorunlarını çözebileceğini düşünüyor.

Bunun doğru olduğuna işaret eden yeni araştırma, dokuları Dünya’ya geri getirmenin yanı sıra bu büyüme sürecini devam ettirmenin yolları üzerinde çalışıyor. Çalışmayı yöneten Tammy T. Chang, “Bulgularımız, mikro yerçekimi koşullarının Dünya’da yetiştirilenlerden daha iyi farklılaşma ve işlevselliğe sahip karaciğer dokularının geliştirilmesine imkan sağladığını gösteriyor” diyor.

MİKRO YERÇEKİMİNDE DOKU ÜRETİMİ

Bu, geleneksel karaciğer nakillerine alternatif veya destekleyici bir şekilde hizmet edebilecek elverişli karaciğer dokusu implantlarının üretilmesine yönelik kritik bir adımı temsil ediyor. Eğer bu dokular uzayda yetiştirilebilirse, Dünya’da kullanılmak üzere geri getirilebilmeleri için güvenli bir şekilde korunmaları gerekecek.

Araştırmacılar malzemeleri zarar görmeden donma noktasının altına indiren izokorik aşırı soğutma adı verilen bir tekniği test etmeyi umuyor. Bu yöntem işe yararsa dokuların çok daha uzun süre dayanmasını sağlayacak ve bilim insanları bunun organların bütününde kullanılabileceğini umut ediyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN