Yazılım ve donanım şirketi Google, yapay zekayı kullanarak, Google Haritalar uygulamasında ve konum tabanlı anlık bildirimler aracılığıyla ayrıntılı orman yangını sınır takibini gösterebiliyor. İşte detaylar...
Son yıllarda, orman yangınları dünya genelinde daha sık ve şiddetli hale gelerek hem doğayı hem de insan yaşamını tehdit ediyor. Bu tehlikeli durum, iklim değişikliği ve insan faaliyetleriyle birlikte artış gösterirken, teknoloji alanındaki yenilikler yangınları önleme ve kontrol etme konusunda umut verici çözümler sunuyor. İleri izleme sistemleri, yapay zeka destekli tahminler ve yangın söndürme teknolojileri, doğanın bu büyük düşmanı ile mücadelede yeni bir çağın kapılarını aralıyor. Google'ın da bu kapsamda kullanıcılara sunduğu bazı özellikler mevcut.
Webrazzi'de yer alan habere göre, Google, yapay zekayı kullanarak, Arama ve Haritalar'da ve konum tabanlı anlık bildirimler aracılığıyla ayrıntılı orman yangını sınır takibini gösterebiliyor. Şirket şimdi de bu aracı Avrupa ve Afrika'daki 15 ülkeye genişletti. Bu ülkeler Andorra, Bosna Hersek, Hırvatistan, Kıbrıs, Fransa, Yunanistan, İtalya, Kenya, Monaco, Karadağ, Portekiz, Ruanda, Slovenya, İspanya ve Türkiye oldu.
ORMAN YANGINLARI ANLIK NASIL TAKİP EDİLİR?
Şirket, bu bilgileri, orman yangını yakınında bulunan kişilere nasıl güvende kalacakları hakkında bilgi sağlayan uyarılar ve özellikler aracılığıyla duyurdu.
Google'ın yapay zeka destekli orman yangını izleme modeli, çeşitli uydu görüntü veri kümeleri de dahil olmak üzere birden fazla veri kaynağı üzerinde eğitildi. Ayrıca orman yangını modeli, geçmiş orman yangını olaylarından alınan ölçümlere dayalı olarak yangının kontrol altına alınmasından sonra belirlenen şekiller olan kendi yangın izleri modeliyle karşılaştırarak doğrulanıyor. Yangınların varlığını doğrulamak için diğer yapay zeka modelleri kullanılıyor ve tüm bunlar birlikte, yalnızca uydu görüntülerini kullanmaktan daha doğru ve kesin orman yangını sınırları sağlıyor.
GOOGLE HARİTALAR ORMAN YANGINLARI NASIL SOGURLANIR?
Bu orman yangını sınırları, Arama ve Haritalar'da gösterildi ve bildirimler aracılığıyla bilgileri kullanılabilir hale getirildi. Sadece temmuz ayının ilk haftasında, Avrupa ve Afrika'da orman yangınları çıktıktan sonra 1,4 milyona kadar insan orman yangını bilgilerine ulaştı.
Orman yangını sınır takibi, hem ana dili konuşanlar hem de yerel dili konuşamayan ziyaretçiler için sahada faydalı olmayı hedefliyor. Bu bildirimler kullanıcı ayarlarına ve tercih ettikleri dile göre belirleniyor ve turist sezonunda gezginlere orman yangınları hakkında kendi dillerinde zamanında yerel bilgiler alma yolları sunuyor.