Gök bilimciler geçtiğimiz haftalarda çarpması halinde Dünya’nın sonunu getirebilecek büyüklükte bir asteroit keşfettiklerini açıklarken, bunun adeta provası yaşandı. Minibüs büyüklüğündeki 2023 BU, bugüne kadar Dünya’ya en çok yaklaşan asteroitlerden biri oldu. Asteroit, Dünya’ya 3600 kilometre yaklaştı.
Yaklaşık bir minibüs büyüklüğündeki asteroit, Türkiye saatiyle dün sabaha karşı 03:30 sularında Güney Amerika’nın güney ucuna yaklaştı. Yerküreye 3 bin 600 kilometreye kadar yaklaşan 2023 BU adlı göktaşı bazı uyduların yörüngesinden bile daha yakın geçti. 2023 BU, bugüne kadar Dünya’ya en çok yaklaşan asteroitlerden biri oldu.
Asteroidi geçen hafta sonu Kırım’dan amatör gökbilimci Gennadiy Borisov tespit etmişti. Amerikan Ulusal Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA), asteroidin Dünya için tehlike oluşturmadığını açıklamıştı. 3,5 metreye 8,5 metre boyutlarında olduğu hesaplanan asteroit, Dünya’ya çarpacak bir yörüngeden geçse bile atmosferde büyük bir yangın topu halinde parçalanacaktı. 2013’te Rusya’nın güneyinde Dünya’nın atmosferine çarpan Chelyabinsk adlı asteroidin çapı 20 metreye yakındı ve çarpmanın etkisiyle camları kıracak şiddette şok dalgaları yaratmıştı.
Dünya’ya yakın geçme ve zarar verme ihtimali olan büyük asteroitlerin çoğu tespit edilmiş durumda. Dinozorların yok olmasına neden olan asteroidin çapının yaklaşık 12 kilometre olduğu sanılıyor. Ancak çapı 150 metre kadar olan asteroitlerin ancak yüzde 40 kadarının ne kadar risk oluşturduğu belirlenebildi. Bunların çarpması halinde bir şehir büyüklüğündeki alanlara zarar vermesi söz konusu olabilir.