EYT düzenlemesini yakın zamanda görüşmeye hazırlanan TBMM, vergi borcu yapılandırma paketini de onaylandı. Meclis'ten yapılandırma paketinin geçmesiyle birlikte vergi affının ve borç yapılandırmanın neleri kapsayıp kapsamadığı merak konusu oldu. Peki, kimlerin borçları silinecek? İşte, borç yapılandırma son dakika haberleri...
2023 vergi affı ve borç yapılandırma yasa düzenlemesi TBMM'nin onayından geçerek yürürlüğe girdi.
BAĞ-KUR prim borcu bulunan ve SSK primleri emekli olmaya yeterli olan vatandaşlar için 7200 ile 9000 prim günü tamamlandıktan sonra prim borçları ile birlikte hizmet süreleri silinecek ve 5000 prim günü ile birlikte SSK emekli olacak.
2023 BORÇ YAPILANDIRMA KİMLESİ KAPSIYOR?
Yapılandırma ile işletme kayıtları ve matrah artırımı ile ilgili düzenlemeler de yapılacak.
İşletmeler 2018 ve 2021 senesi için gelir, kurumlar, KDV ve gelir stopaj vergileri ile ilgili matrah ve vergi artırımı yapıp vergi incelemeleri ve tarhiyata dahil edilmeyecek.
Matrahların artırılmasından sonra eğer ödemeler peşin olarak yapılırsa işletmelere vergi ödemelerinde yüzde 10 indirim yapılacak.
ÇALIŞANLAR İÇİN HANGİ DESTEKLER VERİLECEK?
Turizm sektöründe olan personellerin sadece sezonluk değil tüm sene çalışması ve işçi istihdamının tam anlamıyla yapılabilmesi için de bir düzenleme yer alacak.
Turizm işletme belgesi tüm sene faaliyet göstermesi ve Türkiye Sürdürülebilir Turizm Programı kapsamı ile birlikte üçüncü aşama sertifikaya sahip olan tesisler ve sigortası olan çalışanlar kış ya da yaz gözetmeden prim desteği alacaklar.
Destek ile birlikte prime esas kazancın alt sınırının 2 katını geçmemesi koşuluyla prim esas kazancı ile birlikte sigortalı ve işverenin primlerinin hepsi devlet tarafından karşılanıyor.
AR-GE tasarım ve destek personeli merkez ve bölge dışı çalışma süreleri ise yeni düzenleme ile birlikte yüzde 100 çıkarılabilecek.
GENÇ GİRİŞİMLER İÇİN HANGİ DESTEKLER YER ALIYOR?
İlk kez işe başlayacak vatandaşların gelir vergisi mükelleflerinin 3 hesap dönemi kazançları senelik olarak 75 bin TL gelir vergisinden istisna edilecek.
Tutar 2023 senesi için 150 bin TL olacak ve her sene Gelir Vergisi tarifesi ile ilgili ikinci dilim tutarı ile eşdeğer olması sağlanacak.
Düzenleme sonrasında genç girişimciler senelik olarak 26 bin 500 TL vergi avantajı elde edecek.